Een kleine 20.000 betogers zijn vandaag in Bangkok de straat opgegaan om Koninklijke gratie te eisen voor de verbannen Thaise ex-premier Thaksin Shinawatra

Uitzonderingswet om ongeregeldheden te voorkomen
Er werden 2.000 politieagenten ingezet  om eventuele incidenten in de Thaise hoofdstad te voorkomen. De Thaise

Thaksin-aanhangers

regering heeft net voor tien dagen een uitzonderingswet ingesteld om de manifestaties onder controle te houden. In april dit jaar vielen tijdens betogingen zelfs twee doden en raakten ruim honderd gewonden.

Afgezet door koningsgezinde generaals
De aanhangers van de ex-premier, die nog steeds erg populair is onder boeren en arbeiders, zegen 3,5 miljoen handtekeningen te hebben verzameld voor hun steunpetitie aan Thaksin. De 60-jarige zakenman, die van 2001 tot 2006 eerste minister was, werd door royalistische generaals afgezet. Thaksin werd gedwongen in ballingschap te gaan. Ook werd hij verroordeeld voor corruptie. Zijn aanhangers vragen om gratie en de ontbinding van de Nationale Vergadering. Thaksin Shinawatra verklaarde in een boodschap aan zijn medestanders dat de regering zijn terugkeer vreest. Ook riep hij op tot een vreedzame strijd.

Koning in ziekenhuis
De Thaise regering liet weten dat het onderzoeken van de petitie minstens twee maanden in beslag zal nemen. De tekst moet worden voorgelegd aan Koning Bhumibol Adulyadej, die al bijna een maand in het ziekenhuis verblijft wegens koorts en een infectie aan de longen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Thaise betogers eisen gratie voor Thaksin”

  1. Sawadee zegt op

    Het kan nog goed misgaan daar. Thailand zal het zwaar krijgen als bhumi het loodje legt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website