De thermometers in Thailand lijken defect. Met enige regelmaat blijven de temperaturen steken op 20 graden en dat is erg koud voor de tijd van het jaar.

Ook de nachten zijn bijzonder fris te noemen. Het kwik zakt ’s nachts in grote delen van het land naar drie tot vijf graden Celsius.

Het weer is behoorlijk van slag. Volgens de Thaise meteorologische dienst is er een lagedrukgebied actief. Gisteren was het in Bangkok met slechts 19-graden ronduit koud. Zelfs in het zuiden werd het niet warmer dan 22 graden.

Het Noordoosten (Isaan) van het land is bewolkt en blijft het tussen de 18-20 graden. In de noordoostelijke provincie Nakhon Ratchasima, daalde het kwik gisteren tot 16,1 graden.

Een meteoroloog in het Noorden van Thailand, melde een nachttemperatuur van slechts 7,8 graden op Doi Inthanon in Chiang Mai. De voorspelling is dat de koudegolf donderdag tot een einde komt.

Heftige regen en wind in het zuiden

Het zuiden van Thailand waaronder Phuket en Koh Samui hebben al enige tijd te kampen met heftige regenval, wind en overstromingen. Zelfs het vliegverkeer werd stil gelegd waardoor toeristen stranden.

Hitte komt terug

April/mei zijn de heetste maanden in Thailand. Op 13 april wordt Songkran gevierd. De temperatuur kan dan oplopen naar 39-40 graden. Meteorologen verwachten een even verzengende hitte als normaal. 17 april zal naar verwachting de warmste dag van het jaar zijn, als de zon ongehinderd kan schijnen. Slechts een dichte bewolking kan dan voor de nodige verkoeling zorgen.

11 reacties op “Thailand in de ban van koud en onstuimig weer”

 1. Henk van't Slot zegt op

  Het is nu 09.45 in de ochtend en de buitenthermometer geeft 21 graadjes aan.
  Er staat ook een zeewindje dus gevoelsmatig is het nog kouder.
  Vanochtend de beelden gezien op het nieuws over de toestand in het zuiden,ongelooflijk wat een toestand,waren ook weer een zooitje krokodillen uit een farm ontsnapt,en niet van die kleintjes ook.
  Ze hadden er al 2 te pakken,de rest zwemt waarschijnlijk in het stadje rond,ben je lekker mee,die mensen lopen tot hun middel in het water rond om hun spullen te redden en dan van die beesten om je heen.

 2. Buum zegt op

  Momenteel verblijf ik in de buurt van Roi Et en gisteren hadden we de koudste dag, Juist in deze periode verwacht je hitte, maar zelfs ik heb de laatste dagen mijn jas maar aangetrokken en i.p.v in een korte broek te lopen mijn jeans maar aangetrokken.
  Het weer is duidelijk van slag, maar volgens de voorspelling voor de komende dagen zal het “weer” weer terug keren naar “normale” waarden tot ca 40 graden. Voor mij was het toch wel even vreemd om het zelfs hier koud te hebben 🙂

 3. kap khun zegt op

  Wij zitten momenteel in hua hin en komen toch al heel wat jaartjes in thailand ook wel in maart maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ontvlucht je de kou in nederland zit je hier te blauwbekken. Ja vanaf donderdag word het beter zeggen ze …………daar heb ik wat aan vrijdag vliegen we weer naar het koude nederland. Pech zullen we maar zeggen.

  • Malee zegt op

   Zaterdag wordt het hier mooi weer 20gr voor Nederlandse begrippen warm.
   Nog veel plezier in HH wij komen er al jaren, zijn net weer 2 weken in Ned.
   Goeie reis………..

 4. ferdinand zegt op

  Tussentijds tripje naar Bangkok. Heerlijk 19 C. Eindelijk op je gemak rondlopen zonder dat het zweet je van je rug afdruipt. Op de grote winkelstraten en uitgaanswijken schieten de mensen naar binnen. De airco in winkels en bars is warmer dan dat het buiten is.

 5. unseencorners zegt op

  Sorry, maar deze redenering is nu niet toepasselijk…

  “Ook de nachten zijn bijzonder fris te noemen. Het kwik zakt ‘s nachts in grote delen van het land naar drie tot vijf graden Celsius.”

  Als het op de hoogste bergtop van Thailand 7,8 gr was dan is het nergens anders kouder…

  Het weer is inderdaad nooit gezien maar vandaag was het al stukken beter in Chiangmai

  • Hans van den Pitak zegt op

   Het klinkt een beetje vreemd, maar de hoogste top van Thailand, Doi Inthanon, is ’s winters niet de koudste. De laagste temperaturen komen voor in de bergen van Loei. Dat komt omdat daar lucht van polaire oorsprong via Mongolië en China door het dal van de Mekong vrijelijk Thailand kan binnenstromen. Phu Rua gaf gisteren 4,2 C. op de top van de berg aan. In het noorden wordt deze koude stroming afgeremd door enkele bergketens.

 6. Hans van den Pitak zegt op

  Het echte probleem is niet het lagedrukgebied, maar het hogedrukgebied dat normaal boven Zuid-China ligt heeft zich sterk uitgebreid tot boven het noorden van Thailand en brengt een krachtige noordoostelijke stroming op gang van koude lucht uit het noorden. Een lagedrukgebied in deze positie zou een stroming op gang brengen vanuit het ziuden of zuidwesten met lucht vanf de Golf van Thailand of de Andaman Zee en zede lucht is nooit kouder dan 26 graden. Kijk voor de duidelijkheid maar eens op de weerkaatr van Thais Meteorological Department. Deze dienst deed een langetermijnvoorspelling voor de hete periode. Van half maart tot half april zou het zeer warm worden. Nou dat hebben we geweten.

  • ferdinand zegt op

   En … wat weet ik als leek nou meer ??

 7. niels zegt op

  @vrijdag

  eindelijk weer normaal weer hier het begon echt koud te worden maar nu de vrijdag weer is aangebroken kan eindelijk die korte broek weer uit de kast.was echt ongekend deze kou voor thailand maar een zonig en warm songklan komt eraan .

  genieten dus

 8. Peter holland zegt op

  in 1992 dit ook al eens meegemaakt, moest bij een kennis extra dekens lenen.
  Ik zat werkelijk te klappertanden bij een temperatuur van 17 graden
  Onvoorstelbaar, als je dit tegen vrienden in NL zegt, geloven ze je niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website