3 januari 2012

Dankzij DNA-testen heeft de politie kunnen vaststellen wie op 25 december in Pattaya twee Russische vrouwen hebben verkracht. Op de kleding van de vrouwen waren zaadsporen en schaamhaar gevonden. De drie verdachten werden op maandag aangehouden.

De mannen verkrachtten de vrouwen nadat ze gedwongen waren in een pickup truck plaats te nemen. Ze gingen er met hun geld en mobieltjes vandoor. Een van de mobieltjes is teruggevonden, alsmede een handtas, bankbiljetten en andere gestolen dingen.

– Artsen in het Siriraj ziekenhuis zijn erin geslaagd een verstopping in de blaas van een ongeboren baby op te heffen. De verstopping had een miskraam of doodgeboorte kunnen veroorzaken. Naar verluidt is het de eerste keer in Azië dat deze operatie is uitgevoerd. Na de operatie beviel de vrouw via een keizersnede van een baby van 1,8 kilo. Inmiddels weegt het kind, dat korte tijd beademd werd, 2,4 kilo.

– Regeringspartij Pheu Thai krijgt steun van de DSI om de dominantie van oppositiepartij Democraten in Bangkok te breken. Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gaat een aanklacht indienen tegen gouverneur Sukhumbhand Paribatra (Democraat). De aanklacht komt op een wel erg ongelukkig moment, want in februari wordt een nieuwe gouverneur gekozen en Sukhumbhand wil herkozen worden.

De DSI zegt onregelmatigheden gevonden te hebben in het contract dat de gemeente Bangkok (BMA) voor de exploitatie van drie verlengde metrolijnen verleend heeft aan de Bangkok Transit System Co (BTSC, de exploitant van de bovengrondse lijnen). Behalve de gouverneur worden ook zes ambtenaren en twee bedrijven inclusief beider directeuren aangeklaagd.

Sukhumbhand slaat direct al terug. Hij zegt dat de gemeente volgens de wet bevoegd is zo’n contract af te sluiten. Hij gaat daarom bij de Criminal Court een klacht indienen tegen de DSI. De DSI heeft de artikelen 157 en 200 van het wetboek van strafrecht overtreden door een valse aangifte te doen, zegt de gouverneur. Ook schakelt de gemeente de ‘special cases committee’ in, die wordt voorgezeten door de premier.

De DSI is zijn onderzoek naar de contractverlening begonnen op verzoek van regeringspartij Pheu Thai. PT beweert dat het contract in strijd met de wet is. De DSI gaat de minister van Binnenlandse Zaken vragen het contract te annuleren of de gouverneur de opdracht te geven het contract te annuleren.

De gemeente Bangkok sloot in 1992 met toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken een 30-jarig contract met de BTSC voor de exploitatie van de metrolijnen. Op 2 april 2012 sloot de gemeente een contract met haar commerciële poot, Krungthep Thanakhom, waarbij het beheer van de BTSC werd overgedragen en een dag later verleende Thanakhom de BTSC het recht de drie verlengde metrolijnen te exploiteren. Volgens de DSI is daarbij nagelaten de minister van Binnenlandse Zaken om toestemming te vragen.

[Mijn commentaar: De verkiezingsstrijd om de post van de gouverneur is in alle hevigheid losgebarsten, waarbij alle middelen worden ingezet om de tegenstander pootje te lichten. Sinds Pheu Thai aan de macht is, botert het niet tussen de regering en de gemeente Bangkok. Dat is bijvoorbeeld gebleken tijdens de overstromingen van vorig jaar.

De gemeenteraad van Bangkok bestaat voor het grootste deel uit Democraten. Pheu Thai probeert er een voet tussen de deur te krijgen. De regeling om kopers van een eerste auto de betaalde belasting terug te geven, is ook een poging om de stedelijke middenklasse los te weken van de Democraten.]

– In de eerste zes van de ‘seven dangerous days’ zijn 332 personen in het verkeer om het leven gekomen en 3.037 personen gewond geraakt. Nakhon Pathom telde het hoogste aantal doden: 16, gevolgd door Chiang Mai: 14 en Bangkok: 13. Chiang Mai noteerde het hoogste aantal ongevallen, Trat meldde geen ongelukken.

Op Nieuwjaarsdag kwamen 72 personen om het leven en raakten 583 personen gewond. Gisteren was de laatste van de zeven gevaarlijke dagen.

– Minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) heeft gisteren zijn handtekening gezet onder het besluit de aanstelling van oppositieleider Abhisit tot docent aan de militaire academie in 1987 en zijn benoeming tot onderofficier in 1988 in te trekken. Abhisit behoudt echter zijn rang van tweede luitenant, omdat koninklijke goedkeuring nodig is om die te verliezen.

Abhisit zou de militaire dienstplicht hebben ontdoken, reden waarom hij nu gestraft wordt. De geplaagde oppositieleider ontkent dat en is naar de bestuursrechter gestapt om het Defensiebesluit terug te laten draaien.

[Mijn commentaar: Abhisit en zijn toenmalige vice-minister-president zijn ook al beschuldigd van moord omdat ze in 2010 het leger toestemming hebben gegeven met scherp te schieten tijdens de roodhemd ongeregeldheden. Het lijdt geen twijfel dat Pheu Thai thans bezig is de macht van de elite te breken, de oppositie monddood te maken en oud-premier Thaksin glorieus te laten terugkeren.]

– TV Malayu, een satelliet tv-station dat financieel gesteund wordt door de overheid, wordt vandaag in de zuidelijke provincie Yala gelanceerd. Het gaat nieuws in het Malay uitzenden met als doel de verstandhouding tussen overheid en bewoners te verbeteren. De zender is ook via de radio te beluisteren.

In de beginfase wordt een dagelijks nieuwsbulletin van 8 tot 8.30 uur uitgezonden, maar het is de bedoeling dat het station over een jaar 24 uur per etmaal in de lucht is met nieuws. Toezicht op het station wordt uitgeoefend door een panel, waarvan de meeste leden uit de particuliere sector komen.

– Premier Yingluck gaat ermee akkoord om een speciaal woordvoerdersteam te vormen dat de voorlichting over de Preah Vihear tempel verzorgt. Dat is gisteren afgesproken in een gesprek van de premier met militaire leiders en de landelijke politie.

Het team moet de bevolking inlichten over het grensconflict met Cambodja en hetgeen de regering doet om het conflict te bezweren. ‘We treat every inch of Thai territory as equally important and we won’t give up easily on any inch of it’, verklaarde Air Chief Marshal Prajin Jantong na de bijeenkomst met de premier.

Thailand en Cambodja claimen beide een gebied van 4,6 vierkante kilometer bij de Hindu-tempel. Cambodja is naar het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag gestapt met het verzoek de kwestie te beslechten. In april lichten beide landen hun standpunt mondeling toe, in oktober wordt een uitspraak verwacht. Het ICJ zetelt in het Vredespaleis.

– Ondergoedfabrikant Vena Garments Co in Wihang Daeng (Saraburi) is op 30 december abrupt gesloten zonder dat de werknemers daarover zijn geïnformeerd. Zo’n 200 trokken gisteren naar het Provinciehuis en overhandigden de vice-gouverneur een brief. [Geen details over de inhoud]

Naar verluidt is de fabriek gesloten omdat het bedrijf het hogere minimumdagloon van 300 baht niet kan opbrengen, omdat de prijs van grondstoffen is gestegen en omdat het aantal bestellingen van buitenlandse klanten was ingezakt. De sluiting kwam geheel onverwacht want tijdens bijeenkomsten op 25 en 27 december had de directie nog beloofd alle vereiste vergoedingen te betalen. Sinds dinsdag bedraagt het minimumdagloon in geheel Thailand 300 baht.

Volgens Suwit Sumala, directeur van het Labour Relations Bureau van het ministerie van Werkgelegenheid, valt midden dit jaar een sterke toename te verwachten van fabrieken die hun deuren sluiten omdat ze het hogere minimumloon niet kunnen opbrengen. Minister Padermchai Sasomsap (Werkgelegenheid) zegt dat de werkgevers wisten dat verhoging er op 1 januari aan zat te komen. Ze hadden zich daarop moeten voorbereiden, vindt hij. De regering heeft 11 maatregelen genomen om de gevolgen van de verhoging te verzachten, maar de meeste midden- en kleinbedrijven profiteren daar niet van.

– Een smart card gaat in het nieuwe schooljaar 2013 het contant geld vervangen dat leerlingen van Prathom 1 (eerste klas lagere school) tot Mathayom 6 (zesde klas middelbare school) per semester krijgen om een schooluniform en leermiddelen te kopen. Leerlingen krijgen daarvoor bedragen van 195 en 360 baht (lagere school), 210 en 450 baht (klas 1-3 middelbare school) en 230 en 500 baht (klas 4-6).

Of het uitgekeerde geld daarvoor ook werkelijk wordt gebruikt, valt niet na te gaan. Met een smart card zou dat wel kunnen, zegt Chinnapat Bhumirat, secretaris-generaal van het Office of the Basic Education Commission, dat de maatregel heeft bedacht. De minister moet nog toestemming verlenen. De regeling kost jaarlijks 40 miljard baht.

– Een verdachte van de moord op een politieagent en twee vrouwen zijn gisteren op klaarlichte dag in het centrum van Pichit doodgeschoten. Dat gebeurde terwijl ze in hun pickup truck voor een verkeerslicht wachtten. Vanuit een andere auto werd het drietal onder vuur genomen.

De drie waren onderweg naar de rechtbank voor een eerste hoorzitting over de moordzaak. De verdachte was eerder veroordeeld wegens moord en beroving en had daarvoor 14 jaar in de gevangenis gezeten. Na zijn vrijlating werkte hij als muzikant in de band van de agent die hij in december vorig jaar vermoord zou hebben.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website