De gehele voorpagina en een bijlage van vier pagina’s trekt Bangkok Post vandaag uit voor het overlijden van Supreme Patriarch Somdet Phra Nyanasamvara Suvaddhana Mahathera gisteravond.

Een ‘luminous journey comes to an end’ schrijft de krant. ‘De natie en de gehele boeddhistische gemeenschap zijn in rouw gedompeld.’

De regering heeft een rouwperiode van 15 dagen afgekondigd. Regeringsfunctionarissen dienen in die periode zwart te dragen. De vlaggen op overheidsgebouwen gaan drie dagen halfstok.

Het lichaam van de patriarch wordt vandaag overgebracht van het Chulalongkorn ziekenhuis naar Wat Bowon Niwet in Bangkok, waar het zal worden opgebaard. De bevolking kan dagelijks van 13 uur de rituele wassing voor een foto van de patriarch bijwonen.

His Holiness, zoals de krant hem aanduidt, werd op 3 oktober 1913 in Kanchanaburi geboren als Charoen Gajavatra. Na Prathom 5 werd hij tot noviet gewijd. Hij maakte een studie van de boeddhistische leer en leerde Pali. In 1945 werd hij benoemd tot de dertien opperste patriarch en in 1956 fungeerde hij als gardiaan en adviseur van de koning tijdens diens ordinatie. De titel ‘Somdet’ werd hem in 1972 door de koning verleend.

Volgens de krant zette de patriarch zich in voor de bevordering van boeddhisme-studies en de bouw van scholen, ziekenhuizen en tempels, zowel op het platteland als in het buitenland. ‘Zijn compassie en generositeit zijn vermaard.’ Tijdens zijn ochtendrondes gaf hij vaak het voedsel dat hij zelf had ontvangen aan novieten, die door leken met minder waren bedeeld. Geld raakte hij niet aan. Wanneer iemand geld gaf, gaf hij het terug. Hij schreef boeken en hield toespraken.

Aan dat alles kwam in 1999 een eind, toen zijn gezondheid hem niet meer toestond de vergaderingen van de Supreme Council bij te wonen. In 2003 nam een speciale commissie zijn taken over en een jaar later werd een plaatsvervangend voorzitter benoemd.

Met zijn dood, constateert de krant, laat de Supreme Patriarch een Sangha (orde van monniken) achter, die in grote moeilijkheden is vanwege de feodale hierarchie, ingesteld bij de Sangha Act van 1962. De Sangha Supreme Council is oppermachtig. Wangedrag van monniken en misbruik van tempelfondsen zijn wijd verbreid. Al lang wordt aangedrongen op herziening van de wet, maar daar is het nog steeds niet van gekomen. De krant besluit dan ook dat zijn opvolger een uitdagende taak wacht.

(Bron: Bangkok Post, 25 oktober 2013)

Zie ook: Is de Sangha ten dode opgeschreven?een artikel van Tino Kuis.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Supreme Patriarch (†) laat omstreden Sangha achter”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  @ top martin De rouwperiode is inmiddels verlengd tot 30 dagen. Zie: Overlijden Supreme Patriarch: Nationale rouw verlengd naar 30 dagen op Thailandblog vandaag.

 2. willem zegt op

  Dick; om te beginnen dank voor je [voor Thai zeker] belangrijke info omtrent het overlijden van de Supreme Patriarch. Daar mijn vriendin een bar in Pattaya heeft zijn ze vandaag gesloten als respect zijnde. Dagelijks komt de politie wel langs, want misschien mogen ze morgen weer een halve dag open. Het zal zeker geen 15 tot 30 dagen duren want wie betaalt al die meisjes dan?
  Daar de Supreme Patriarch 3 oktober 1913 geboren is, mag wel gezegd worden dat hij “op zijn manier” van het leven genoten heeft! Met alle respect:
  Willem uit Scheveningen…

  • chris zegt op

   Moderator: niet gaan chatten a.u.b.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website