Het aantal gevallen van dengue (knokkelkoorts) in Thailand loopt schrikbarend op en de medische sector slaat daarom alarm. In 2008 werden bijna 90.000 mensen geïnfecteerd, waarvan er 102 overleden, een jaar later daalde die cijfers weliswaar naar 57.000 gevallen met 50 doden, maar in 2010 waren er meer dan 113.000 met 139 sterfgevallen.

Artsen zeggen dat zij met de zomer voor de boeg dit jaar een aanzienlijke stijging van deze zeer ernstige ziekte verwachten. Het heeft recent in veel regio’s van het land flink geregend, terwijl het regenseizoen nog niet eens is begonnen. Een ideaal klimaat voor mosquitos, de overbrenger van het verantwoordelijke virus, om zich op grote schaal te vermenigvuldigen en te verspreiden. De mug legt haar eitjes bij voorkeur in schoon stilstaand water, denk aan watervaten of bloempotten.

De afdeling Medische Wetenschappen van het Nationale Gezondheidsinstituut heeft van 2006 tot 2010 in 25 provincies onderzoek gedaan naar de uitbraak van knokkelkoorts. De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat een mug twee typen van het virus kan overbrengen, waarmee hun larven worden geïnfecteerd. De bloedzuigende muggen Aedes aegypti en Aedes albopictus kunnen zelfs vier verschillende virussen overbrengen. De studie rekende ook af met de heersende mening, dat de Aedes muggen niet kunnen overleven in hoger gelegen gebieden en bovendien alleen overdag actief zouden zijn. Beide muggensoorten werden gevonden in de provincie Chiang Mai op bijna 2.000 meter boven de zeespiegel, die ook ’s nachts hun kwalijke werk deden.

Knokkelkoorts komt in heel Thailand voor en er is geen vaccin of medicijn voor beschikbaar. Het gaat met hevige koorts, tot wel 41°gepaard, maar de behandeling is alleen symptomatisch en ondersteunend. De patiënt moet voldoende drinken, en eventueel extra vocht krijgen via een infuus als dit niet op normale wijze kan plaatsvinden.

Preventie is daarom volgens de tropische geneeskunde van essentieel belang. Toeristen, die door Thailand reizen wordt aangeraden zich goed te kleden, dat wil zeggen zo veel mogelijk huidbedekkende kleding, licht van kleur en niet strak om het lijf. De muggen houden ook niet van felle kleuren. Bij wat wijdere kleding kan de mug de huid niet bereiken en boort zich in de open ruimte.

Natuurlijke beschermingsmiddelen als citroen of sandelhoutolie werken wel, maar slechts kort, zeg 20 minuten. Reizigers wordt aangeraden zich vooral ’s nachts chemische insectenwerende middelen te gebruiken. Daarmee is men vier tot acht uur behoorlijk veilig. Er bestaat ook een anti-muggen middel om kleding vóór een reis te impregneren. Het middel wordt toegevoegd in een wasmachine en gedurende enkele weken heeft men bescherming in deze gewassen kleding.

U bent gewaarschuwd!

Gedeeltelijk en vrij vertaald uit “Der Farang”

No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Stijging van knokkelkoorts in Thailand verwacht”

 1. Hans Bos (redactie) zegt op

  Je vergeet te melden over chikunkunya, vergelijkbaar met dengue. Is iets minder dodelijk, maar rukt op vanuit het zuiden van Thailand.
  De adviezen over kleding vind je in iedere reisgids, maar zijn in feite grote nonsens. Welke toerist hult zich elke hete dag in ‘zo veel mogelijk huidbedekkende kleding’? Bermuda en shirt is de dagelijkse dracht voor toeristen en expats.
  Ik meen me te herinneren dat een Thaise universiteit vrij ver is met een vaccinatie tegen dengue.

  • j.passenier zegt op

   Mijn vrouw is ook tegen chikunkunya opgelopen in nov.2009 en is nu nog niet de oude.
   Nog steeds de kracht in haar handen niet terug en gewrichts pijn.
   Op Phuket stelde een dokter de verkeerde diagnose waardoor ze doodziek naar huis
   toe ging met koorts en hevige gewrichtspijnen.
   Thuis gekomen 5 dgn. in het Havenziekenhuis in R’dam gelegen, daar zijn ze gesp. in
   tropische ziekten.
   Wat kun je ziek zijn van zo’n klein pokke beestje.
   Wij gaan nu nog steeds twee keer per jaar naar Phuket en smeren ons goed in met deet
   en dragen spec. armbandjes met een soort citroenzuur en dragen toch zo veel mogelijk
   lange mouwen/broek in de avond.
   Hopen dat die verkeerde mug ons niet moet hebben, gaan we in nov. weer 3 weken genieten op Phuket want het blijft toch ons favoriete vakantie land.
   Trouwens waar zit die mug niet? Heel Azie.Brazilie,Antillen,zelfs ij Italie al een epidemie geweest. In Nederland worden containers met planten e.d al preventief met met gas behandeld, dus het is overal opletten met deze muggen. Maar wat ons het meest heeft verbaasd dat de farmac. industrie nog niet met een vaccin komt want die zouden goud in handen hebben

 2. hans zegt op

  Heb vorig jaar ook een infectie opgelopen in thailand met als gevolg levercirrose en hierdoor darmbloeding. Het is nog een godswonder dat ik leef.

  Heb een maand in afzondering gelegen in het ziekenhuis, 3 series met zware antibiotica gehad, op een dag 16 buisjes bloed (volgens de zuster was ik daarmee nieuwe recordhouder) afgenomen en de volgende dag nog eens 7 voor onderzoek.

  De koorts ging maar niet over en de dokter vond dat ik het thuis maar verder moest uitzieken. zaterdags naar huis gegaan, maadag temperatuur opgenomen en de koorts was weg.

  Hoe dat nou ineens kon en wat ik voor infectie nou heb gehad is nog steeds een raadsel.

  De ggd heeft mij wel geadviseerd om me te laten inenten voor tbc bij een langer verblijf in thailand terwijl de huisarts mij daar over niks zei.

  • peterphuket zegt op

   @Hans, Iets soortgelijks heb ik ook gehad zo’n 12 jaar geleden na een vakantie in Thailand, was 2 dagen terug en kreeg in een tijdsbestek van 5 uur, 40,6 graden koorts. De huisarts vond het niet verantwoord en liet me s’nachts naar het Havenziekenhuis in R’dam brengen, de eerste 3 a 4 dagen bleef de koorts hoog tot 41, daarna was het plots verdwenen en mocht ik na 1 week in het ziekenhuis te hebben gelegen weer naar huis. Leef in Thailand, en ben als de dood dat ik weer gestoken wordt maar ga toch echt niet iedere dag repellent gebruiken. Heb niet zoveel vertrouwen in het spul als je dat iedere dag op je huid smeert, wellicht is het middel erger dan de kwaal?

   • hans zegt op

    Kun je wel is gelijk in hebben, weet het ook niet, die zooi word wel in je lichaam opgenomen en moet worden afgebroken. Dat ik nu nog steeds niet weet wat ik destijds heb opgelopen geeft ook wel beetje aan dat de heren medici ook niet alles kunnen verklaren.

    Misschien geloof ik in sprookjes, maar stilletjes in mijn onnozele gedachten denk ik maar dat ik nu immuun ben. Kan me nog donders goed herinneren wat de arts zei, destijds.

    Ok die eerste antibiotica was te licht, ik heb nu speciaal antibiotica moeten bestellen.

    Ik kan je beloven dat alle ongedierte in je lichaam nu het loodje gaat leggen, mooi niet dus, 2e kuur nog zwaarder, ook niet geholpen, Na alle afloop en toestanden gaf de arts mij een levensverwachting van nog 1 tot max 2 jaar.
    Ben nu 1,5 jaar verder en loop toch nog vrij redelijk gezond rond in thailand (ff afkloppen)

    Mijn vriendin zei dat ze gebeden had tot budda en dat daarom alles nog ok is, laat ik het dan daar maar ophouden.

 3. hans zegt op

  Dat van die thaise universiteit klopt, ook een frans farmacy bedrijf is hier al vrij ver in.
  Echter het zit nog allemaal in de laboratoriumfase en en het kan dus nog wel eventjes duren voor het op de markt komt.

  Wereldwijd treft het echter bijna 50 miljoen (volgens WHO) mensen dus commercieel een zeer interresante markt, en men probeert dus natuurlijk zo snel mogelijk dit vaccin op de markt te brengen.

  Verder heb ik de volgende vraag, het heeft niks met de knokkelkoorts te maken.

  Ik heb zelf behoorlijk veel last van de zandvlooien op de stranden in thailand, heeft iemand daar een tip voor, behalve dan het aanhouden van je sokken.

 4. GerG zegt op

  De travelclinic te Rotterdam schrijft er dit over:

  Dengue is een virusinfectie die wordt overgedragen door een mug. Er bestaan twee varianten, waarvan één ernstig tot dodelijk.
  Gebieden

  Dengue komt in alle tropische gebieden voor en vooral in Zuidoost-Azië, Midden- en Zuid-Amerika, het Caribische gebied en Afrika. Jaarlijks lopen meer dan twee miljard mensen uit honderd landen kans op besmetting.

  Besmetting

  De tijgermug, een kleine zwart-witte mug, brengt het virus over van de ene persoon op de andere.

  Verschijnselen

  Er bestaan twee vormen van de infectie. Dengue koorts is een griepachtige ziekte. Daarbij horen symptomen als hoge koorts, ernstige hoofdpijn, spier- en gewrichtspijnen en rode huiduitslag. Misselijkheid en braken kunnen ook voorkomen. Dengue hemorragische koorts is de ernstige vorm. Behalve de al genoemde verschijnselen treden blauwe plekken, bloedneuzen, bloedend tandvlees, rusteloosheid en dorst op. Verder kunnen bloedingen en shock ontstaan, mogelijk met dodelijke afloop. Onder reizigers komt dengue hemorragische koorts met shock vrijwel alleen voor als iemand al eerder dengue heeft gehad.

  Behandeling

  Een vaccin of behandeling tegen dengue is nog niet beschikbaar. Volwassenen genezen meestal volledig, hoewel de herstelperiode lang duurt. Bij kinderen jonger dan tien jaar is medische behandeling noodzakelijk. Patiënten met dengue hemorragische koorts en shock moeten worden opgenomen op een Intensive Care-afdeling en ondersteunende therapie krijgen. Zij zijn ernstig ziek.

  Voorkomen

  Vermijd plaatsen met stilstaand water, daar broeden de dengue-muggen. De muggen steken vooral overdag. Draag daarom bedekkende kleding en gebruik muggenrepellant (DEET).

  Een bezoekje aan de website van deze clinic is raadzaam niet alleen voor de toerist die enkele weken in Thailand wil verblijven, maar ook degene die hier al wonen of willen gaan wonen in de toekomst

 5. Cees-Holland zegt op

  “anti-muggen middel om kleding vóór een reis te impregneren”..
  Dit is nieuw voor mij. Heeft iemand hier meer info over?

  • Gringo zegt op

   Het was ook nieuw voor mij, dus even opgezocht.
   Ik vond dit:

   Kleren

   Draag licht gekleurde kleding (men ziet de muggen zitten) die zoveel mogelijk de armen en benen bedekt (lange broek, lange mouwen, sokken). Indien de stof te dun is, kunnen de muggen er gemakkelijk doorheen steken.
   In streken met gevaarlijke muggen kan je bovenkleren, enkel- of armbanden en dergelijke impregneren met permethrine (1 deel van de oplossing à 10% verdunnen met ongeveer 50 delen water, volledig laten drogen). Voorbeelden van producten die u daarvoor kunt gebruiken zijn: Mouskito spray of Biokill, Permas. Direct contact met de huid moet vermeden worden, dus nooit ondergoed impregneren.
   U kunt met deze producten ook tentzeilen, gordijnen enzovoort
   impregneren.
   Kleren kunnen ook bespoten worden met een insectenwerend product op basis van deet. Deet doet synthetische stoffen
   oplossen, u moet dus zeer voorzichtig zijn om deet op kleding aan te brengen.

   Als je permethrine googlet, is het helaas wel – volgens Amerikaanse onderzoeken – een mogelijk kankerverwekkend middel.

   • Cees-Holland zegt op

    Bedankt!

    Maar ja, “Direct contact met de huid moet vermeden worden”..
    Dan zou ik twee lange broeken moeten dragen of iets dergelijks 😉

    • Ferdinand zegt op

     Was mijn gedachte ook. Direkt kontakt met huid vermijden ? In de tropen ? Ik draag geen overhemd met nog eens iets daaronder, evenzo lange broek ??
     Permethrine 1 deel (?) van 10% verdunnen met 50 delen water ? Wat begrijp ik niet ? 1 op 500 dus ? in de wasmachine die 3 x 5 of meer liter water vervangt ? Of alleen maar doen tijdens het spoelen ?
     Waar koop je in Thailand Permethrine ? En is een kennelijk kankerverwekkend middel vrij verkrijgbaar ? En als wel met de huid in aanraking komt ?

 6. Willem Groeneweg zegt op

  Hoe zit het dan met Deet kan je dat wel gewoon op je lichaam doen,en is dat Deet wat je hier koopt anders dan in Thailand ,misschien dat er daar stoffen inzitten die hier verboden zijn. Lijkt mij dat toeristen gewoon in een korte broek lopen en niet ingepakt met 2 broeken aan

  • GerG zegt op

   Ik heb een antimuggen produkt hier in Thailand gekocht, een soort olieachtig spul met 25% deet erin. In Nederland heb je verschillende producten met verschillende hoeveelheden deet erin. Het maximale deet in een product in Nederland is 40% en ja je smeert dat op de huid. Meer info kun je bij de Travelclinic vinden en krijgen. Kijk ook op de website van hun.
   Heb het product van Thailand op mijn benen gesmeerd en het helpt niks. De muggen komen gewoon hun benodigde bloed bij mij halen, deet of niet!
   Fles wat ik had gekocht ziet er wit met blauw uit, de dop is ook blauw.
   Vraag me geen naam want het is alleen in het Thais geschreven

   • Hansy zegt op

    Als alles op de fles geschreven is in Thai, hoe weet je dan dat er DEET in zit?

    • GerG zegt op

     Geachte Hansy, Voor veel woorden hebben de Thaien geen Thaiswoord gemaakt en gebruiken het internationale woord waaronder dus Deet. En dat staat dus op de verpakking incl. de procenten. Daarbij komt dat mijn vrouw het Thaise schrift wel kan lezen en mocht het alleen in het Thais zijn dan is zij mijn vertaalster.

 7. Hans G zegt op

  Ja, knokkelkoorts is niet zomaar een ziekte. Je kan er heel erg ziek van zijn en buiten de dodelijke slachtoffers, zijn er ook andere ernstige gevolgen. Een vriend van mij heeft het gehad, en is een gedeelte van zijn geheugen kwijt.
  Kon hij voor die tijd goed Engels en Thai, nu is hij dat allemaal kwijt.
  Bij een tweede besmetting schijnen de gevolgen nog ernstiger te zijn.
  Maar ondanks dat ga ik me niet elke dag met deet insmeren.
  Ik word er behoorlijk beroerd van als ik dat spul op mijn hals smeer.
  Wel draag ik vaak bedekkende kleding, want ik hoef niet zo nodig bruin te worden.
  Ik zorg wel dat mijn slaapkamer vrij van muggen blijft.
  Een vaccinatie zou een uitkomst zijn.

  • hans zegt op

   Een tweede besmetting geeft inderdaad nog ernstiger gevolgen, je heb er meerder varianten van , heb je de ene gehad blijf je daar voor immuun, maar er geeft geen kruisimmuniteit t.o.v. de andere.

   Dit vandaag lezende op wiki stemt me niet vrolijk daar ik nu tot de conclusie ben gekomen dat ik dus in 2009 dit plezier ook heb mogen oplopen en ik vermoed op Ko chang waar ik ben opgevreten door de muggen en zandvlooien.

   De deet van 7/11 helpt bij mij voor geen meter, beste wat ik koop is bij de drogist. apotheek, plastic zakjes met witte lotion.

   • GerG zegt op

    Heb je ook een naam van de lotion??? of anders een foto die je hier kunt plaatsen. Op die
    manier kunnen wij het ook uitproberen of dit helpt tegen muggen.
    Antimuggen producten met deet helpen bij mij ook niet.

    • hans zegt op

     Het staat er in het thais op maar mijn vriendin vertaalt het als volgt
     soffell lotion, nu lichtroze verpakking met gedeelteijk wit, per flacon 5 thb.

     Kreeg net telefoontje van mijn schoonmoeder dat er nu in haar dorpje 24 kilometer
     ten zuiden van udon thani er momenteel nu 6 personen getroffen zijn door dengue


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website