Het Department of Special Investigation (DSI) versnelt haar inspanningen om de Thaise nationaliteit van staatlozen die in het koninkrijk wonen te controleren.

Minister van Justitie, Somsak Thepsutin, zegt dat hij de DSI heeft geïnstrueerd om proactief de burgerschapsverzoeken van staatloze personen, die door hun status met ontberingen worden geconfronteerd, te sorteren. Bijna 480.000 mensen hebben zich tot nu toe voor het Thais burgerschap aangemeld en wachten al geruime tijd op verificatie door de Thaise autoriteiten.

Het zijn vooral minderheidsgroeperingen die in de berggebieden of langs de grens van Thailand wonen en de nodige documenten missen om te bewijzen dat ze al Thaise burgers zijn vanaf geboorte. Zonder Thais burgerschap hebben deze mensen geen volledige rechtsbescherming en ontvangen ook geen welzijnsuitkering.

Volgens de minister van Justitie heeft de DSI een computerprogramma ontwikkeld om het verificatieproces te verbeteren. Het programma is gekoppeld aan de databank met persoonsgegevens van het Provinciaal Bestuur en kan het bloedverwantschap met levende familieleden herkennen. Het programma heeft een nauwkeurigheid van 100% en kan verificatiedetails tot 12 keer sneller verwerken dan de vorige methode.

De minister van Justitie voegde eraan toe dat het DSI en het Centraal Instituut voor Forensische Wetenschap op zoek gaan naar meer staatlozen die nog niet zijn meegenomen in het verificatieproces.

Bron: NNT- National News Bureau of Thailand


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

7 reacties op “Staatlozen krijgen eerder uitsluitsel op hun verzoek om Thais staatsburger te worden”

 1. GeertP zegt op

  Een progamma met een nauwkeurigheid van 100%,ik denk dat zo’n progamma nog moet worden uitgevonden.
  Laten we hopen dat de helft van deze mensen geholpen wordt,maar ik vrees het ergste.

 2. Emiel zegt op

  Is er misschien een link die naar het artikel in het thais doorverwijst? Dan kan ik die naar mijn schoonfamilie sturen, ik heb een schoonzus die statenloos is.

  Dank alvast.

  Emiel

  • Erik zegt op

   Emiel, dit is de Engelse tekst maar ik vind geen knop om die naar Thais om te zetten. Misschien kan Google Vertaal helpen?

   https://thainews.prd.go.th/en/news/detail/TCATG220525171432310

   • Tino Kuis zegt op

    Hier de Thais-talige website van de DSI waar dit bericht zou moeten staan maar ik kon het daar niet vinden.

    https://www.dsi.go.th/th

   • Emiel zegt op

    Dank, gaan we eens kijken

    • Johnny BG zegt op

     Deze links zijn denk ik wel werkbaar om te weten waar het over gaat en dat voor te leggen bij DSI telefoonnummer 1202.
     https://www.dsi.go.th/th/Detail/88b52051325949ce1a1b772d8a1a6f10
     https://www.dsi.go.th/Upload/81b13e7fe81b92b6e04d001cb495fca9.jpg

 3. Erik zegt op

  Emiel, dit is een website die voor een aantal groeperingen in Thailand de problematiek van staatlozen behandelt. De site is in Thais, Engels en de eigen taal van die mensen. De in het Nederlands vertaalde verhalen vind je als je zoekt naar etnische groepen en de serie You-Me-We-Us.

  https://you-me-we-us.com/story-view


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website