(Ewa Studio / Shutterstock.com)

De wellicht meest populaire en meest bezochte dierentuin in Thailand gaat voorgoed sluiten. Sriracha Tiger Zoo in Nong Kham bij Sriracha heeft 24 jaar bestaan.

De directeur van het park, Wasan Temsiriphong, verklaarde, dat de huidige beperkingen die vanwege Covid-19 zijn opgelegd door de overheid, het lot van de dierentuin hadden bezegeld. De Sriracha Tiger Zoo opereerde al een jaar lang in zeer moeilijke economische omstandigheden, omdat men afhankelijk was van alleen binnenlandse toeristen.

De komende tijd zal met het personeel gesproken worden over een ontslagregeling en ook zal er gesproken worden over het lot van de dieren die momenteel in de dierentuin verblijven.

The Tiger Zoo werd oorspronkelijk geopend op 23 april 1997 en was de grootste faciliteit ter wereld waar de Bengaalse tijger werd gefokt en grootgebracht. Ik heb deze dierentuin meermaals bezocht en hoewel je je kon afvragen of de huisvesting en de shows van de dieren passen in de moderne tijd, wees niets op een slechte behandeling.

Toeristen, die elke dag met busladingen werden gebracht, kregen meteen bij het begin van hun rondgang door het park al met een grote verrassing te maken. Tijger vrouwtjes voedden biggetjes en zeugen deden hetzelfde met welpjes. Bezoekers konden ook op de foto om een welp de melkfles te geven of te poseren met een volwassen tijger. Vreemd natuurlijk of moet je zeggen onnatuurlijk, maar het was wel de attractie waardoor zo vele toeristen op bezoek kwamen.

Verder in het park bizarre shows met krokodillen, varkens, olifanten, slangen en nog zo wat. Als je de recensies leest op meerdere websites van reisbureaus komt naar voeren, dat men het óf een geweldig mooie ervaring vindt óf het wordt als wreed en dieronvriendelijk beschouwd.

Tja, voor mij was het telkens een beetje van beide!

Bron: Thaiger

13 reacties op “Sriracha Tiger Zoo sluit voorgoed de poorten”

 1. Rys zegt op

  Heel jammer deze sluiting. Ik ging er altijd 1x per jaar naar toe. Maar dat gold ook voor de Dusit Zoo in Bangkok. Ik zal ze beiden missen!

 2. Staf zegt op

  Eindelijk. Ik ben er ook ooit geweest. het is gewoon dierenmishandeling als baby welpjes en volwassen dieren misbruikt worden om op de foto te gaan met idiote toeristen.

  • Waarom ga je er dan zelf naar toe?

  • Puuchaai Korat zegt op

   Het feit dat de tijgers baren in de dierentuin geeft al aan dat ze het niet als gevangenschap ervaren. Onder mishandeling versta ik toch wat anders dan een foto maken. Halal slachten bijvoorbeeld. Dat komt in Europa op grote schaal voor. Ik vind het jammer dat dierentuinen moeten sluiten. Het is voor kinderen een geweldige ervaring om wilde dieren in hun vertrouwde habitat bezig te kunnen zien. Ik vond dat de dieren in Thailandse dierentuinen veel actiever zijn dan in Europa, waar veel soorten natuurlijk ook niet thuishoren. Om over het verlies van werkgelegenheid nog maar niet te spreken. Alweer vele mensen die maar moeten zien hoe ze rondkomen door een zwaar opgeblazen ziekte.

 3. HAGRO zegt op

  Soms vorm je een mening nadat je ergens geweest bent! 🙂

 4. Diny zegt op

  Ieder jaar gingen we er wel naartoe. Was een leuk park. Tuurlijk zijn er altijd wel iets wat je niet leuk vind, is overal. Heel jammer. Weer een attractie minder.

 5. Peter Sonneveld zegt op

  Goed dat hier een einde aan komt. Zo zie je dat Covid-19 toch nog ergens goed voor is of om met Johan Cruyff te spreken, “elk nadeel heb z’n voordeel”.

 6. Ronny zegt op

  De laatste update over de Tiger Zoo is dat het niet gaat sluiten. https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2108871/famed-chon-buri-zoo-not-shutting-down

 7. Maryse zegt op

  Goed zo! Eindelijk is het eind in zicht van dierenmishandelingen. Olifanten, tijgers, slangen etc… horen in de natuur hun eigen ding te doen. Die dieren dwingen iets te doen tot vermaak van de mens is wreed en onnatuurlijk.
  Ik was al blij toen ik las een paar weken geleden dat het de met olifanten business afgelopen was en dit nu met de tijgers maakt mij helemaal gelukkig. Om met Peter Sonneveld te spreken, inderdaad is de Covid-19 ergens goed voor.

  Laten wij hopen dat zij met de dieren iets fatsoenlijk doen. Maar wat? Terug naar de natuur is waarschijnlijk niet meer aan de orde. Ik vrees het ergste. Afmaken zou nog misschien het meest humaan zijn en daarna vooral stoppen met die onzinnige shows.

  • Eric Donkaew zegt op

   @Maryse. Afmaken? En dat is minder erg voor een dier dan met een toerist op de foto gaan?

   • Maryse zegt op

    Eric,
    Natuurlijk is afmaken veel erger.
    Maar om wilde dieren te laten poseren om met toeristen op de foto te staan wordt er vooraf een hele training gedaan. Olifanten worden in kooien gestopt en op die manier gedwongen te accepteren wat de mens wilt via slag en pijn (Facebook heeft ‘prachtige’ beelden ervan) en tijgers worden platgespoten om rustig te blijven.
    Wat ik bedoel met afmaken is dat die dieren die getraind en gedwongen zijn om de show te leveren zo vervreemd zijn van hun natuurlijke omgeving dat zij nooit meer kunnen overleven als je ze weer los laat in de natuur.

    • Eric Donkaew zegt op

     Marijse: Wat ik bedoel met afmaken is dat die dieren die getraind en gedwongen zijn om de show te leveren zo vervreemd zijn van hun natuurlijke omgeving dat zij nooit meer kunnen overleven als je ze weer los laat in de natuur.
     ———————————————-
     Dus toch maar afmaken dan? Want dat lees ik.

 8. Flosje zegt op

  Hartelijk dank voor dit bericht. Ben er blij mee , nu die andere 1000-den gevangen dieren in hokjes,en kooien.

  Open maar,[wel met overleg natuurlijk].

  Met vriendelijke groet Flosje


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website