Ken u die slogan nog van De Spar winkels? Nou, ik wel, want De Spar was de kruidenierswinkel bij ons in de buurt waar mijn moeder haar boodschappen deed. Dat wil zeggen, de kruidenier kwam aan huis met een persoonlijk boodschappenboekje, mijn moeder dicteerde wat er nodig was en de kruidenier ging in zijn winkel aan het werk.

Op zaterdagmorgen hielp ik hem, want vele boodschappen, zoals suiker, zout, koffie, thee moesten vanuit grote zakken in papieren (punt)zakken geschept en afgewogen worden. Dat mocht ik dan doen. Ach, wat een nostalgie!

Supermarkt

Met de opkomst van de grote supermarkten werden de kleine kruideniers allengs verdrongen en was eerlijk gezegd De Spar ook wel uit het oog verloren. Fout! Want de winkelorganisatie bestaat nog steeds en hoe! De Spar is er tegenwoordig niet alleen in Nederland en België, maar ook aanwezig in meer dan 40 landen over gehele wereld. U kunt er alles over lezen op: nl.wikipedia.org/wiki/Spar_(supermarkt)

De Spar in Azië

“In de afgelopen tien jaar is Spar steeds sterker geworden in Aziatische sleutelmarkten. We hebben vandaag de dag een multi-format aanwezigheid met hypermarkten, supermarkten, gemakswinkels en webshops in China, India en Indonesië”, zeg Tobias Wasmuht, van Spar International, “en nu is Thailand aan de beurt”.

De Spar in Thailand

Spar International heeft een overeenkomst gesloten met Bangchak Retail Company over de opening van zo’n driehonderd vestigingen in Thailand. Hiermee is een totale investering van € 102 miljoen gemoeid. Dat meldt Spar International in een persbericht. Nog dit jaar gaan er zeven gemaks- en buurtwinkels open, waarna er de komende vijf jaar jaarlijks tussen de vijftig en zeventig nieuwe winkels moeten worden toegevoegd.

In 2020 verwacht Bangchak Retail Company met zijn Spar-winkels een omzet van € 260 miljoen te realiseren.

Tobias Wasmuht van Spar International is in zijn nopjes met de nieuwe uitbreiding. De lancering van Spar in Thailand in samenwerking met BCR is een aanzienlijke en belangrijke stap vooruit in de voortgaande expansie van Spar in Aziatische markten.’

De eerste Spar winkel in Thailand

Afgelopen maandag was het dan zover. De samenwerkingverband van Spar International en BRC kreeg gestalte tijdens een openingsceremonie van de eerste ‘Spar fresh and easy food market’ bij een ‘Greennovative Experience’ benzinestation in Bangkok. De ceremonie werd bijgewoond door talrijke hoge Thaise functionarissen waaronder de Minister van Energie en de Vice Minister of Commerce.

De Chargé d’Affaires van de Nederlandse ambassade hield een toespraak waarin hij wees op de sterke Nederlandse wortels van de Spar organisatie, die tegenwoordig actief is in 44 landen. Hij zei, dat het een logische stap was, dat de Spar werd geselecteerd om de ambities van Bangchak om de vele ‘Greenovative Experience’ benzinestations te voorzien van een fresh food market te vervullen.

Tenslotte

De slogan, die ik als titel van dit artikel gebruikte heb ik op geen enkele website terug kunnen vinden, maar het bestond echt!

Bronnen: Websites van Spar Intrernational, Distrifood Magazine en Facebook-pagina van de Nederlandse Ambassade, Bangkok

15 reacties op “Kopen bij De Spar is sparen bij de koop”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Bij de poëtische functie is aan de orde dat de taaluiting haar functionaliteit niet ontleent aan dienstbaarheid ten opzichte van spreker, hoorder of wereld, met andere woorden dat de taaluiting niet zozeer expressief, conatief of referentieel is, maar dat zij in de eerste plaats in functie staat van zichzelf, van haar eigen taalkundige structuur of organisatie. We kunnen dat voorlopig met een zeer eenvoudig voorbeeld duidelijk maken. De slagzin ‘Kopen bij de Spar is sparen bij de koop’, door Bob Hanff bedacht voor het kruidenierswarenbedrijf van zijn broer, is conatief voor zover wij deze functioneel maken door hem als aansporing op te vatten om onze boodschappen bij een bepaalde winkel te doen en is poëtisch voor zover wij hem bewonderen om de interessante manier waarop hij taalmateriaal organiseert.
  De zes functies van Jakobson zijn in principe dus niet aan een bepaald corpus van teksten gebonden. Wij noemen sommige teksten poëtisch en volgens Jakobson is in die teksten het taalmateriaal op een bepaalde wijze georganiseerd. Maar de slagzin van zojuist zal niemand poëzie noemen, ook al vertoont het taalmateriaal daarin de organisatie die typisch is voor de poëtische functie. Om een tekst tot het corpus van de poëzie te rekenen is meer nodig. De mogelijkheid om een tekst als poëzie te lezen is dus een noodzakelijke, maar geen voldoende voorwaarde om hem tot de poëzie te rekenen.

  Bron:
  http://www.dbnl.org/tekst/bron013less01_01/bron013less01_01_0003.php

  • Gringo zegt op

   Tjonge, tjonge, Frans, heel verhelderend!

 2. Fransamsterdam zegt op

  Er is zelfs een lied van geweest, de Spar-marsch, geïnspireerd op socialistische strijdliederen, waarbij het refrein eindigde met de slagzin.
  Uit het boek ‘De schnabbeltoer’ van Henk van Gelder:.
  .
  https://goo.gl/photos/4BjhFrAV4fAvkQH77

 3. roja zegt op

  De koffie van de Spar
  Komt nimmer ongelegen
  Ze pruttelt op het stel
  En niemand pruttelt tegen

  Waarom verder lopen
  Als je het bij de Spar kan kopen

  Direct doen ; niet dralen
  Als je het bij de Spar kan halen

  Goed gedaan
  Ik zie allemaal thuis Sparartikelen staan

  Het gesprokene vervliegt
  Het geschrevene blijft .

  Dit schreef de heer A.J.M. van Well aan mij als oud-directeur van de Spar toen hij mij het boek 75 jaar Spar -Van Zegwaart tot Beijing – aan mij overhandigde .

  In Zegwaart is zijn vader in 1932 begonnen als grossier in kruidenierswaren met vele aanverwante artikelen aan het lagereind ( nu Dorpsstraat ).

  Het eerste Vrijwillig Fliaalbedrijf in Nederland .
  Later werd dit Door Eendrachtig Samenwerking Profiteren Allen Regelmatig ( later kortweg SPAR )

 4. Daniël M. zegt op

  Dank u Frans. Ik heb er weinig van begrepen.

  In België koop ik niet bij De Spar, omdat het volgens mij zeker niet de goedkoopste is. Waarom zou ik dan in Thailand naar De Spar gaan?

  Gaan de Thai hun aankoopgedrag wijzigen? Voor een paar zaakjes springen ze gewoon binnen bij 7-eleven op de hoek en voor de grotere aankopen met de auto naar Tesco-Lotus of Big C…

  Dat is mijn ervaring met mijn schoonfamilie (in de provincie Khon Kaen)…

  Ben benieuwd hoe dat gaat aflopen…

 5. jac zegt op

  De slogan dacht ik wel te begrijpen, maar na die uitleg hierboven weet ik dat niet meer zo zeker!

 6. Petervz zegt op

  102 miljoen voor maar liefst ruim 300 winkels is niet bepaald veel. Ik vermoed dat het hier een re-branding betreft van de Lemon Green winkels van Bangchak.

 7. Miel zegt op

  Spar is dat niet van colruyt? Da is belgisch.

 8. LOUISE zegt op

  @,

  Bij mijn moeder was er een SPAR in de buurt, maar vond dit geen prettige zaak om boodschappen te doen en echt goedkoop was deze niet, voor zover ik op de hoogte was van prijzen.

  Vele mensen haalden hun neus op voor ALDI, maar ik vind dit een wereldzaak.
  Veel artikelen voor gezellige prijzen.

  Maar het niet zo goedkoop zijn in Nederland, vraag ik mij af wat de prijzen zullen worden van de artikelen, welke ingevoerd worden hier in Thailand.

  Wetende wat Thailand voor een percentage er bovenop gooit van alles wat niet uit Thailand zelf komt.

  Een ding is zeker.
  De SPAR-SLOGAN zullen ze echt moeten veranderen hier in Thailand.

  LOUISE

 9. robert48 zegt op

  Krijgen we ook zegeltjes voor te sparen??

 10. ton zegt op

  Ik denk dat we de Spar straks moeten gaan vergelijken met Tops supermarkt die in de Robinson winkels zijn
  Veel spullen voor ons als buitenlanders maar inderdaad voor veel geld
  Als Aldi het zelfde gaat doen juich ik dat van harte toe

 11. Hendrikus zegt op

  Heb 10 jaar een inleiding gehoord van de Spar CEO. Kwam erop neer dat het aantal inwoners van Europa gaat dalen en in Azië stijgen en dat ze daar dus willen uitbreiden.
  In welk land is Spar het sterkst aanwezig ? Voor de winnaar een reep chocola

  • Fransamsterdam zegt op

   Grootste aantal winkels in het UK, grootste omzet in Oostenrijk.

  • chris zegt op

   Dan is de Spar daar wel redelijk laat mee. Ook in Thailand gaat het inwoneraantal afnemen. En laat ik het nog maar niet hebben over alle concurrenten die via franchise-formules (met mooie beloften) groeien als kool.

 12. Bert Jongebloed zegt op

  Even een reactie op de slogan van de Spar.
  Deze slogan: Kopen bij de Spar is sparen bij de koop, is bedacht door Frits Hanf die vlak voor de oorlog directeur werd van Spar Amsterdam.
  Ik heb Frits zelf niet gekend, hij was toen al overleden, maar wel zijn weduwe en kinderen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website