Bron: MO

Door provocaties van premier Hun Sen van Cambodja, lopen de spanningen tussen Thailand en Cambodja hoog op.

Vlak voor het begin van de top van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen (Asean) op 23 oktober in Cha-am,

asean

liet Hun Sen weten dat de voormalige Thaise premier Thaksin Shinawatra van harte welkom is in Cambodja. De bij de arme Thai immens populaire Thaksin werd in 2006 door een militaire coup van de macht verdreven in Bangkok en leeft in ballingschap. Hij werd in Thailand veroordeeld wegens belangenvermenging. Hun Sen zei dat Cambodja bereid is  Thaksin onderdak te bieden en hem niet zou uitleveren als Thailand daar om vroeg.

De Cambodjaanse premier doet omstreden uitspraken
De Thaise kranten zijn erg verontwaardigd over de uitlatingen van de autoritair regerende Hun Sen. De Cambodjaanse premier verklaarde zelfs dat hij Thaksin, als economisch adviseur wil inzetten. Thaksin heeft nog altijd veel aanhangers en invloed in Thailand en wil graag terug keren naar zijn land. Van net over de grens en met de steun van Cambodja, zou hij zich nog meer kunnen mengen in de Thaise politiek.

De Thaise regering liet haar ongenoegen blijken
“Als Thaksin naar Cambodja verhuist, zal dat een invloed hebben op onze relatie”, verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Kasit Piromya tijdens een persconferentie in Cha-am. Kasit maakt samen met premier Abhisit Vejjajiva deel uit van een coalitieregering die vorig jaar met steun van het Thaise leger het bewind van Thaksin-bondgenoten afloste. Die vorige regering was in december 2007 door democratische verkiezingen aan de macht gekomen.

Grensgeschillen tussen de twee landen
Er zijn al langer spanningen tussen Cambodja en Thailandover de grenslijn. De twee landen gebruiken verschillende landkaarten en zijn het niet eens over het precieze verloop van hun 800 kilometer lange grens. Het grootste twistpunt is een hindoetempel uit de tiende eeuw, Preah Vihear. De Franse kolonisten in Cambodja eisten de tempel voor zich op, maar toen de Fransen vertrokken, bezetten Thaise troepen de plaats. Thailand gaf Preah Vihear terug aan Cambodja na een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in 1962, maar sindsdien beloeren troepen van de twee landen elkaar in de met mijnen bezaaide omgeving van de tempel.

Thaise nationalisten reageerden vorig jaar woedend toen het Werelderfgoedcomité bevestigde dat Preah Vihear aan Cambodja toebehoort. Thailand en Cambodja voerden hun troepensterkte rond het omstreden gebied op. Bij een vuurgevecht in april kwamen drie mensen om. In september droeg Hun Sen zijn soldaten op meteen het vuur te openen als er Thaise mensen illegaal de grens overstaken.

[ad#Google Adsense-1]

De Cambodjaanse minister van Buitenlandse Zaken Hor Namhong eiste dat het grensgeschil ook op de agenda van de Asean-top in Cha-am zou komen, maar gastland Thailand verhinderde dat. Eerder had Cambodja de zaak wel gerapporteerd aan de VN-Veiligheidsraad. De andere lidstaten van de Asean waren daar niet gelukkig mee.

1 reactie op “Spanning tussen Thailand en Cambodja loopt op”

  1. Khun Kees zegt op

    Het is niet eens een Boeddhistische tempel, waarom doen ze daar zo moeilijk over?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website