Het is weer achter de rug, het feest van Songkran oftewel het Thaise Nieuwjaar. Voor sommigen een prachtig feest van traditie en boeddhistische rituelen. Voor anderen een ordinair watergevecht en zuipfestijn.

We kunnen de balans opmaken en het positieve nieuws is, dat er dit jaar aanzienlijk minder doden zijn gevallen. Het aantal is nog steeds fors, maar minder dan voorgaande jaren. Of dit te maken heeft met aangekondigde politiecontroles is niet helemaal duidelijk

25% minder verkeersdoden

De zeven gevaarlijkste dagen van het jaar op de Thaise wegen (van 11 april tot en met 17 april), zijn redelijk verlopen. De teller is blijven steken op 271 verkeersdoden. Vorig jaar, tijdens Songkran, waren er 361 dodelijke slachtoffers te betreuren

Er zijn dit jaar 3.476 mensen zijn gewond geraakt bij verkeersongevallen. De Thaise Minister van Volksgezondheid, Jurin Laksanavisit, liet weten dat het aantal verkeersongevallen tijdens Songkran daalde met 9 procent ten opzichte van vorig jaar. In totaal werden er 3.215 ongevallen genoteerd.

De blote borsten rel

Alle Songkran doden ten spijt, de meest aandacht van de Thaise media ging uit naar de blote borsten van drie dames. Meisjes is een betere benaming, want wat bleek vandaag, het ging om meisjes van 13, 15 en 16 jaar!

Dat plaatst het incident wel in een ander daglicht. Ik kan nu wel meer begrip hebben voor de collectieve verontwaardiging in Thailand. Wat volwassenen doen moeten ze vooral zelf weten. Maar gezien de zeer jeugdige leeftijd van deze borstjes kun je toch wel vragen stellen bij het optreden van deze feestvierders. Mocht je denken dat ze flink aangeschoten waren, dat ontkennen ze zelf ten stelligste.

Indien je het voorval toch wilt bagatelliseren, vraag je dan eens af of je zo je eigen dochter op internet zou willen zien. Ik niet in ieder geval.

Een gecensureerd filmpje van het Thaise nieuws staat hieronder.

5 reacties op “De balans van Songkran 2011: minder verkeersdoden en een blote borsten rel”

 1. Henk van't Slot zegt op

  Het is hier in Pattaya nog niet afgelopen Peter,vandaag wordt trouwens de heftigste dag van het hele Song Kran gebeuren.
  Er werdt gisteren avond al flink doorgegooid door de Thaien,en ik denk niet dat het vannacht gestopt is.
  Ging vanochtend om 7 uur naar Foodland,ik wou vroeg gaan omredene ik droog wou blijven.
  Niet gelukt,op Pattaya Klang werdt al volop gegooid,en ook op 3road.
  Het gaat hier dan ook tot middennacht door.
  Ga vanmiddag wel met een koud biertje vanaf een terasje het allemaal maar weer eens bekijken.
  Wat je nu ook ziet is dat Thaien,en ik heb het ook met Farang gezien,dat ze een hele tankwagen huren met 5000 liter water erin,iedreen erboven op en spuiten maar.
  Die blazen je zo ondersteboven,de vaste waterafgifte pomp wordt gebruikt ,dus druk zat.

  • @ Henk, ik had al eens gehoord dat het in Pattaya een week langer doorgaat. Dit om de dames de gelegenheid te geven naar huis (Isaan) te gaan en daarna het nog eens dunnetjes over te doen.
   Er zijn nog meer Songkran festiviteiten in het land die wat langer doorgaan. Misschien een handeltje opzetten in regenjassen, Henk? 😉

   • Henk van't Slot zegt op

    Paraplu’s is nu een beter handeltje,het heeft de hele ochtend gestortregend,klaart nu wat op.
    Zelfs bij mij in de Soi nu een gekkenhuis,de hele week geen druppel water gegooid,maar nu staat iedereen buiten.
    Dat er minder ongelukken zijn dan vorrig jaar komt om dat er nu wel heel streng wordt opgetreden tegen drank in het verkeer,hier in Pattaya dan.
    Bij de Policebox tegen over Tops wordt iedereen op de kruising aangehouden die maar een beetje vreemd rijgedreg vertoont,auto’s brommertjes.
    Alemaal blazen in het hokkie

 2. I-nomad zegt op

  De algemene ophef komt volgens mij voort uit een generatiekloof die onstaan is door de snel veranderende normen en waarden in Thailand.
  Vorig jaar had de media minder aandacht voor dit (volgens sommigen ook minderjarig) blote borsten filmpje wat gemaakt is tijdens Songkran 2010 in Pattaya:
  http://www.youtube.com/watch?v=cFow1a9puuI
  Stel dat het je eigen zoon was 🙂

  • @ Ik denk dat veel Thai het niets uitmaakt wat in Pattaya gebeurt. Die stad heeft toch een status apart. Silom is normaal gesproken de wat chique buurt, zaken centrum en zo. Daarom zal men er zwaarder aan tillen.
   Die dames/heren in het filmpje zijn ladyboys. Dat geldt niet. Er zijn ook mannelijke toeristen/expats die cupmaat A hebben en met bloot bovenlijf Songkran vieren 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website