Thai leggen bloemen bij winkelcentrum Terminal 21 (2p2play / Shutterstock.com)

In een vorige posting op dit blog, waarin ik mijn gedachten liet gaan over een aantal aspecten, die in de nasleep van de massale schietpartij in Nakhon Ratchasima veel aandacht zullen krijgen, heb ik ook slachtofferhulp genoemd. Ik had zo mijn twijfels of hiervoor voldoende aandacht in Thailand zou zijn, maar een artikel op de website van het National News Bureau of Thailand (NNT) toont aan, dat de Thaise overheid de geestelijke gezondheid van gewonden en familieleden van dodelijke slachtoffers wel degelijk belangrijk vindt.

De directeur-generaal van het Department of Mental Healh, dr. Kiattiphum Wongrajit bezocht tussen 8 en 10 februari het Maharat Nakhon Ratchasima ziekenhuis en andere ziekenhuizen in de provincie en maakte met zijn staf een voorlopige indicatie van de gevallen van stress. Van 247 betrokkenen kon gezegd worden, dat het bij 91 personen om ernstige stress en bij negen anderen zeer ernstige stress werd geconstateerd. Alle anderen hadden een matig stressniveau. Dr. Khittiphum heeft voor alle gevallen, die onder nauw toezicht van lokale artsen blijven, een aantal richtlijnen gegeven om het stressniveau te verbeteren. .

Hoog percentage van stressgevallen

Dr. Khittiphum zegt: “We hebben dus 247 gevallen onderzocht en geconstateerd dat 36% veel stress ondervond. Zo’n hoog percentage hebben we nog nooit meegemaakt, ook niet tijdens de tsunami of de overstromingsrampen. We zullen moeten zien of ze zullen lijden aan depressie of zelfmoordgedachten. Na de beoordeling zullen we eraan werken om hun geestelijke gezondheid te genezen en begeleiding te bieden om hun psychische nood te verlichten. We zullen hun stress verlichten en beheren.

Om voor hun geestelijke gezondheid te zorgen, moeten we begrijpen, dat het probleem verband houdt met geweld. Het kan een grote invloed hebben op hun mentale gezondheid, vooral bij kinderen en tieners die in de situatie zijn geraakt. Er zijn vier fasen van zorg. De eerste fase is binnen 72 uur. De eerste dag zal intensief zijn. Andere fasen zijn binnen twee weken, binnen zes maanden en na zes maanden.”

(2p2play / Shutterstock.com)

De rol van de media

Het Department of Mental Health heeft de media gewezen op de gevaren van herhaaldelijk nieuws en informatie over bepaalde onderwerpen te presenteren. Terughoudendheid bij het interviewen van slachtoffers van een traumatische gebeurtenis is geboden. De mentale gezondheid van mensen kan hierdoor negatief worden beïnvloed en kan zelfs leiden tot navolging van dergelijk moorddadig gedrag. De (sociale) media moeten rekening houden met de inhoud die ze presenteren.

Tenslotte

Het lijkt mij een goed begin, maar er moet meer gedaan worden. De psychische nood is er namelijk niet alleen bij gewonden en familieleden van dodelijke slachtoffers. Vele bezoekers, die of op eigen gelegenheid of geholpen door politie ongeschonden het warenhuis hebben kunnen verlaten blijven wel zitten met een ernstige traumatische gebeurtenis.

Lees het hele verhaal in het Engels op: thainews.prd.go.th/en/news/detail/TCATG200212163005690

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Slachtofferhulp na de massale schietpartij in Korat”

  1. Oscar zegt op

    EFT en Matrix reimprinting zijn erg goede methoden bij traumabehandeling. EFT kan ook met groepen tegelijkertijd gedaan worden. Matrix is meer voor individuelen gevallen en zwaardere momenten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website