Shinawatra kalender zaait wederom onrust

Door Rob V.
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
8 november 2018

1000 Words / Shutterstock.com

Wassana Kenhla, een mevrouw uit Ubon Ratchathani, kreeg afgelopen maandag bezoek van een groepje soldaten. Niet voor een kopje koffie, en zonder afspraak – want dat doen ze in Thailand niet -. Nee, men kwam verhaal halen omdat de autoriteiten op Facebook hadden gezien dat Wassana een groot aantal kalenders in bezit heeft met de voortvluchtige oud-premiers Thaksin en Yingluck Shinawatra.

‘Ze zochten mij vanmorgen op, vroegen mij over de kalenders, waar ik ze vandaan had, van wie ik ze had gekregen en waarom’ zegt Wassana. ‘Dus ik vroeg hen terug wat er mis mee was?’. En vertelde ze, dat de kalenders er zijn om de datum en de maand mee te kunnen lezen. Volgens eigen zeggen kreeg Wassana 20 a 30 kalenders van iemand op een pro-verkiezingsrally. De kalenders heeft ze grotendeels onder haar vrienden verspreid, de laatste paar kalenders heeft ze – op twee na- kado gegeven aan de soldaten en politieagenten die op bezoek kwamen.  Wassana is geen onbekende bij de autoriteiten,  eerder is ze al eens kort gevangengezet wegens het organiseren van een pro-verkiezingsbijeenkomst. Tevens is ze eens op heropvoedingscursus gestuurd in een militair kamp.

De politie onderzoekt nog of iemand de wet heeft gebroken met het verspreiden van de kalenders. Volgens een woordvoerder lijkt dat vooralsnog niet het geval maar zal de politie de boel goed in de gaten houden. Wel is Wassana gevraagd foto’s omtrent de kalenders van haar Facebook te verwijderen maar dit weigerde ze.

Elders in Ubon hebben op dinsdag 50 soldaten en agenten een inval gedaan in een winkel. Daar trof men ruim 5.000 van deze Shinawatra 2019 kalenders aan. Volgens de mannen in uniform traden ze op onder autoriteit van junta order 44, om bedreigingen tegen rust en vrede aan te kunnen pakken. Een huiszoekingsbevel is voor dergelijk optreden niet nodig. Het verspreiden van materiaal met de beeltenis van voortvluchtige ex-premiers zouden volgens de autoriteiten ‘niet gepast’ zijn en ‘onrust veroorzaken’.  De kalenders zijn in beslag genomen, maar er zijn nog geen aantijgingen ingediend tegen de winkelier. Helaas was de mannen in uniform was eigenaresse niet aanwezig tijdens de inval dus deze kon niet worden meegenomen voor verhoor. De zoon van de eigenaresse was wel aanwezig en moest mee naar het bureau. Volgens de politie zijn er in totaal 2 miljoen kalenders verspreid onder mensen in Bangkok, het noorden en noordoosten van het land.

Op een andere locatie in Udon is diezelfde dag ook nog een inval gedaan, daarbij zijn 10 kratten met kalenders in beslag genomen. De huiseigenaar was niet bepaald blij dat er een legertje soldaten en agenten zijn huis binnen viel zonder huiszoekingsbevel. ‘zoveel agenten, dat heeft mijn twee jarig zoontje bang gemaakt en ik ben zelf ook erg overstuur’. De man op een later tijdstip voor verhoor naar het bureau moet komen.

Dit is niet de eerste maal dat de junta optreed tegen het verspreiden van Shinawatra kalenders, dat gebeurde ook al eens in 2016. Ook hebben de mannen in uniform er een handje van op opgevraagd bij dissidenten (lees Roodhemden) aan te kloppen voor een goed gesprek. Dat doet de vraag reizen, wat ondermijnt de nationale rust en order meer? Een kalendertje of een dozijn mannen in uniform die zo je deur binnen komen vallen…

Bronnen:

– www.khaosodenglish.com/politics/2018/11/06/police-to-get-to-bottom-of-yingluck-thaksin-calendars/

– www.bangkokpost.com/news/politics/1571018/more-calendars-seized-in-ubon-ratchathani

– www.khaosodenglish.com/politics/2018/11/07/invoking-section-44-soldiers-seize-thaksin-yingluck-calendars/

5 reacties op “Shinawatra kalender zaait wederom onrust”

 1. Koos zegt op

  Het leger maakt zoveel reclame voor de kalender.
  Iedereen weet nu dat hij er is en dat je hem zelf kan downloaden en uit printen.
  Worden nog gezellige verkiezingen als het zo door gaat.

 2. janbeute zegt op

  Kunnen ze die soldaten en agenten niet beter inzetten om het steeds stijgende aantal verkeers ongevallen met dodelijke afloop terug te dringen .
  Door verkeers controles en inspekties , doen ze tenminste nog iets nuttigs voor de Thaise bevolking .

  Jan Beute .

 3. Cornelis zegt op

  De kop boven het artikel lijkt erop te duiden dat de kalender onrust zaait, maar is het juist niet het optreden van de overheid dat voor die onrust zorgt?

  • Rob V. zegt op

   😉

   Dat ligt er maar aan wie je het vraagt. De mannen in uniform vinden de kalenders een bedreiging en bron van onrust. Menig burger (ik tenminste wel) vind eerder de intimiderende huisbezoekjes en heropvoedings trainingen een bron van onrust.

 4. brabantman zegt op

  U wordt hierdoor gewoon met uw neus op het feit gedrukt dat Thailand een dictatuur is.
  En opponenten moet je gewoon uitschakelen. dat gebeurt overal in de wereld.
  Wat dat betreft heeft men goede leerschool gehad aan de landen om Thailand heen. Die hebben allemaal een verleden van degelijk opruimen van de oppositie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website