Er is al herhaaldelijk voor gewaarschuwd: Thailand prijst zichzelf uit de markt met het door de regering Yingluck heringevoerde hypotheeksysteem voor rijst. Het programma ruïneert zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt en creëert een gigantische en onnodige schuldenlast voor de overheid.

Niettemin houdt oud-premier Thaksin, die in regeringspartij Pheu Thai de lakens uitdeelt, eigenwijs vol dat het systeem ten goede komt aan boeren omdat ze voor een ton witte rijst 15.000 baht krijgen en Hom Mali 20.000 baht. ‘They should have their minimum income guaranteed so that they continue to grow rice for us.’

Thaksin geeft toe dat de hoge prijzen van het systeem Thaise rijst te duur maakt op de wereldmarkt, maar volgens hem kan de regering de rijst gemakkelijk aan andere regeringen verkopen. Ze zouden dan bereid moeten zijn flink in de buidel te tasten, want Thaise exportrijst kost momenteel $550 per ton. Vietnam rekent $440, India $445 en Pakistan $470. De gevolgen zijn al merkbaar: Thailand exporteerde tussen 1 januari en 18 april dit jaar 1,8 miljoen ton, 45 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vatbaar voor corruptie

Volgens Nipon Puapongsakorn, voorzitter van het Thailand Development Research Institute, is het verkoopsysteem van regering tot regering bovendien vatbaar voor corruptie en het wordt met uitzondering van de Filippijnen en Indonesië elders niet toegepast.

Nipon waarschuwt dat de prijs van gepelde rijst binnen enkele maanden zal stijgen en er een tekort aan rijst op de binnenlandse markt ontstaat. De regering zal dan dure rijst met verlies uit eigen voorraad moeten gaan verkopen om de prijs te stabiliseren.

Voor het hypotheeksysteem heeft het ministerie van Handel een bedrag van 435,5 miljard baht gereserveerd voor de eerste oogst (7 oktober tot 29 februari). Gerekend was dat de boeren 25 miljoen ton zouden hypothekeren. Ze boden echter slechts 6,8 miljoen ton aan. De regering heeft 112 miljard baht moeten lenen voor de eerste oogst en 30 miljard voor de tweede oogst om het hypotheeksysteem te financieren.

Het hypotheeksysteem werd in 1981 gelanceerd door het ministerie van Handel als maatregel om het overaanbod van rijst in de markt te verlichten. Het leverde de boeren op korte termijn inkomsten op, waardoor ze de verkoop van hun rijst konden uitstellen. De regering Abhisit verving het door een prijsgarantiesysteem waarbij de boeren het verschil kregen tussen de markt- en een referentieprijs.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Thaise rijsthandel loopt groot gevaar”

 1. Piet zegt op

  Het komt ook tegoed aan de boeren zoals Yinluck zegt. De boeren ontvangen een zeer goede prijs dit jaar. Mischien dat volgend jaar de problemen ontstaan door vraaguitval maar dat zien de thai dan wel weer. Dan komt er gewoon een nieuw systeem denk ik zo.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Volgens Nipon Poapongsakorn profiteerde in 2005/2006 slechts 38 procent van alle rijstboeren van het systeem, minder dan een kwart van alle rijstmolenaars en misschien 10 tot 20 procent van de 150 exporteurs. De twee top rijsthandelaren incasseerden 60 procent van het totale voordeel als gevolg van een schimmig veilingsysteem.
  Het TDRI zegt dat in 2005/2006 niet de 3,6 miljoen arme boeren van het systeem profiteerden, maar de 1 miljoen rijkere boeren, met name op de Central Plain.

 3. jogchum zegt op

  Dick,
  Volgens dit bericht van jouw deelt oud-premier Thaksin de lakens uit in de partij Pheu Thai.

  Dus als ik het goed begrijp is Thaksin zelf nog niet terug in Thailand maar zijn geest wel?

  • Fluminis zegt op

   Ik geloof dat Taksin best wel een telefoon kan bekostigen en misschien wel weet heeft van emal en internet. Dan zijn er nog de partij bozen die hem af en toe een bezoekje brengen 😉

   zijn geest cq informatie bereikt Thailand 24 uur per dag!

   • jogchum zegt op

    Fiuminus,
    Dus de werkelijke leider van Thailand is oud premier Thaksin.

    • jan a vrieling zegt op

     Thaksin is de leider van PTP, en vertelt iedereen van de party hoe ze moeten werken. Dat is nu eenmaal de styl van Thailand.Bovendien is Luck zijn kleine zusje, en die doet wel wat grote broer zegt.

     Moderator: Het verhaal gaat over rijst en niet wie de scepter zwaait binnen de Pheu Thai Party.

     • David zegt op

      Moderator: Reactie niet geplaatst, omdat het alleen hoofdletters bevat

 4. Bacchus zegt op

  Ik vraag mij af of de terugval in de export ook niet deels te wijten is aan de overstromingen. Ook hierbij zij grote delen van de oogst verloren gegaan.

  Overigens is het hele hypotheeksysteem voor mij erg schimmig. Boeren verpanden hun toekomstige oogst tegen een gemiddelde opbrengst per rai. Zoals ieder weldenkend mens zal begrijpen kan die echter ook tegenvallen. Ik hoor dan ook al dat een aantal boeren met een schuld blijven zitten. Indien de tegenvallende oogst het gevolg is van tegenspoed, bijvoorbeeld overstroming, zou de schuld worden kwijt gescholden; onduidelijk is echter hoe hiermee in andere gevallen mee wordt omgegaan.

  Wij verkopen onze rijst gewoon op de markt en krgen de laatste keer ruim 17 baht per kilo voor onze witte rijst. Weliswaar gaat hier dan nog 10% vanaf voor “indroging”, ook zo’n oplichtingstruc van opkopers, maar uiteindelijk kregen wij ook bijna 15 baht per kilo. Vorig jaar was dit 14 baht per kilo, dus ondanks al de schokkende berichten over stijgende prijzen, voor de boer een marginale stijging.

  Naar mijn mening zijn de mensen die ieder jaar weer de grote winst strijken, de grote tussenhandelaren en exporteurs. In al die jaren merk ik bij ons, ondanks grote prijsfluctuaties op de markt, weinig verschil in opbrengst.

  Opvallend vind ik ook dat het ene jaar de “kauw niau”, de kleefrijst, meer oplevert en het andere jaar de witte rijst; dit terwijl normaal gesproken “kauw Niau” goedkopere rijst is. Ook hiermee worden de boeren gemanipuleerd.

 5. HoneyKoy zegt op

  Het is ongetwijfeld een feit dat de tussenhandelaren en exporteurs de grote winst opstrijken. Maar dat is in Nederland niet anders, een kilo Biltstar aardappelen levert voor de boer 11 ct per kilo op (info productschapakkerbouw). Bij een willekeurige groenteboer kost dezelfde kilo zomaar 50 cent. Bij een willekeurige supermarkt is het ongetwijfeld goedkoper, maar dat veranderd niets aan de opbrengst voor de boer.

  Het hypotheeksysteem voor de Thaise rijstboeren ? wat is er voor verschil met het landbouw beleid wat jarenlang in de EU heeft plaats gevonden met garantieprijzen en verkoop onder die pijzen om de “ bergen” op te ruimen.

  De enige manier om de welstand voor de boeren te verbeteren is door de overheid gestimuleerd onderwijs in betere landbouwmethoden, hogere opbrengsten per Rai en directe levering aan afnemers in plaats van de tussenhandelaren. Maar dat zal, net als in Nederland, niet van de grond komen omdat de “markt” (lees de tussenhandel) dat niet zal accepteren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website