De rijstprijs stijgt tegen het eind van het jaar mogelijk met 19 procent als gevolg van de overstromingen in Zuidoost Azië, inclusief Thailand, en omdat de regering begonnen is rijst op te kopen via haar hypotheeksysteem, is de verwachting van C.P. Intertrade Co, Thailand’s grootste rijstverpakker.

De prijs van Thaise voorgekookte rijst gaat mogelijk naar $750 per ton tegen $630 nu en hetzelfde product uit India van $480 naar $500, schat Sumeth Laomoraphorn, president van Intertrade.

Volgend jaar zou India Vietnam wel eens kunnen inhalen als tweede rijstexporteur ter wereld. Volgens schattingen verscheept India de komende zes maanden 2 miljoen ton en volgend jaar 4,5 miljoen ton. Vietnam exporteerde vorig jaar 6,7 miljoen ton. Het exportvolume van Thailand daalt van 10,5 miljoen ton dit jaar tot 8 miljoen.

Door de overstromingen krimpt de Thaise rijstproductie met 3,5 miljoen ton: 10 procent van de oogst van vorig jaar, zegt de Thai Rice Exporters Association. Sumeth denkt dat de prijs daardoor zeker tot maart hoog zal blijven. India zal weliswaar proberen zijn export op te voeren, maar de laadcapaciteit van de havens is beperkt, zegt hij.

www.dickvanderlugt.nl

1 reactie op “Rijst mogelijk 19 pct duurder als gevolg van overstromingen”

  1. HansNL zegt op

    Niet alleen rijst zal duurder worden, her en der worden in voorbereiding op de geplande verhoging van het minimumloon de prijzen van veel zaken al verhoogd, vacatures niet opgevuld en zelfs mensen ontslagen, met nu als excuus de wateroverlast.
    De “tijdelijke” sluitingen van veel fabrieken door de wateroverlast, zou best wel eens op redelijk korte termijn een definitief karakter kunnen gaan krijgen, immers, de meeste fabrieken hebben elders in de wereld voldoende productiecapaciteit.
    Ik ben redelijk optimistisch dat het allemaal wel weer goed zal komen, maar toch, diep in het hart, knagend aan het brein, de twijfel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website