Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Thailand zojuist aangepast. Op de website is de volgende tekst verschenen:

Op 13 oktober 2016 is de koning van Thailand overleden. Er volgt een lange periode van rouw waarin veel sociale activiteiten zullen worden beperkt. Feestelijke activiteiten zullen in deze periode niet zijn toegestaan. Houd er rekening mee dat uitgaansgelegenheden voor een bepaalde periode worden gesloten.

Respecteer de lokale gebruiken en de beperkingen die door de autoriteiten aan het sociale leven worden opgelegd. Deze zullen strikt worden gehandhaafd. Vermijd kritische uitspraken of discussies over het Koningshuis.

Mogelijk worden extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Zorg dat u zich altijd kunt identificeren.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen via de lokale media. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

38 reacties op “Reisadvies Thailand aangepast i.v.m. overlijden Koning Bhumibol”

 1. Peter V. zegt op

  Er wordt gesproken over een periode van een jaar voor (leden van) de overheid en een maand voor de rest vh volk.

 2. Linda zegt op

  Wij vertrekken zaterdag naar Thailand.
  Wie kan ons iets meer vertellen of dit verstandig is

  • Khun Peter zegt op

   Je kan gewoon gaan, maar de situatie is natuurlijk niet normaal.

  • martin zegt op

   gewoon je eigen gedragen, zoals je normaal doet en toon respect voor de koning en bhoeda,s dan word je zelf ook met respect behandeld .
   veel plezier

 3. Jos horijon zegt op

  Ik vertrek as dinsdag naar Thailand

  Nu hoor ik dat met het overlijden van de koning de horeca (alles wat met vertier heeft te maken) 30 dagen sluit uit respect. Klopt dit?

  • Khun Peter zegt op

   Ik ben in Bangkok en gisterenavond gingen de barretjes dicht, niemand weet precies voor hoe lang. Een maand zou goed kunnen.

   • Sanne zegt op

    Khun Peter, blijven jullie wel in Thailand? Wij zijn gisteren aangekomen en twijfelen of we moeten blijven ivm veiligheid en of je nog wel in nationale parken enzo kan.

    • Khun Peter zegt op

     Beste Sanne, het leven gaat hier gewoon door. De winkels zijn open, alles functioneert zoals gewoonlijk. Alleen is er voorlopig geen nachtleven. Daar is wel over heen te komen.

  • Jasper zegt op

   Ik heb begrepen dat de horeca 3 tot 7 dagen dicht gaat, maar restaurants etc. zijn (uiteraard) wel gewoon open. Ook kon ik net (09.00 ) gewoon alcohol kopen in de winkel.

   Kan ook moeilijk anders, met het hoogseizoen voor de deur en heel veel mensen die met tourisme hun brood moeten verdienen.

   Verder is hier in het zuidoosten van Thailand niets te merken, alles gaat gewoon zijn gangetje.

   • Rik zegt op

    In Bangkok is dit wel anders (in ieder geval klong Samwa en omgeving) geen alcohol te koop behalve in de restaurants. Wat betreft bars etc ik kom er eigenlijk niet maar bij ons in de buurt alles wel open alleen geen muziek etc. Alles dus normaal alleen wel met heel veel respect en gevoel. Het is wel even anders als normaal maar dit is zeer begrijpelijk het land en volk heeft een groot man verloren.

    • theoS zegt op

     @ Rik, geen alcohol verkopen beslist de uitbater zelf en is niet verplicht gesteld.

 4. Marc zegt op

  Hoe lang is een lange periode ?

  • Khun Peter zegt op

   Dat is lastig te zeggen, maar er zal bijvoorbeeld een maand lang geen normale TV te zien zijn in Thailand. De programmering is aangepast. Alle barren en uitgaansgelegenheden zijn inmiddels dicht het is onduidelijk voor hoe lang.

   • Fransamsterdam zegt op

    Ik heb juist begrepen dat er bij wijze van hoge uitzondering nu een maand lang wél normale tv te zien zou zijn…

    • Khun Peter zegt op

     Ja, zo kan je het ook bekijken.

    • Willem zegt op

     Hi,
     De normale chanels blijven een maand op zwart/wit.
     En ik heb begrepen dat fox en true move dus de pay TV om 12 uur deze nacht weer open gaan
     Gr Willem

   • theoS zegt op

    Khun Peter, de TV stations hebben sinds vrijdag nacht, de 14e, om middernacht de controle teruggekregen, wel met restricties. Geen gameshows en soap operas bijv.

    • Khun Peter zegt op

     Ja, klopt. Ik zag ook dat er weer kleurenbeelden uitgezonden worden.

  • RobHH zegt op

   Lastig te zeggen. Dit is natuurlijk een unieke situatie. Er zijn nog maar weinig mensen die bewust meegemaakt hebben dat Bhumibol de troon besteeg. Er is niet echt een leidraad voor gevallen als deze.

   Zelf zou ik denken dat toch minstens tot de crematie de situatie ‘anders’ zal zijn hier. Daarna verwacht ik toch wel dat het gewone leven langzaamaan weer aanvangt.

   • Fon zegt op

    Dat is niet te hopen. De crematie kan namelijk nog wel een jaar of zelfs twee jaar op zich laten wachten. Dat was met de Koningin-moeder en de zuster van de Koning ook het geval, laat staan met de Koning zelf.

 5. Fransamsterdam zegt op

  “Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.”
  Heel verstandig advies, maar dat geldt – zeker in Thailand – altijd al.
  Mensen die hebben geboekt moeten natuurlijk de situatie in de gaten houden, maar ik zou – zoals het er nu uit ziet – gewoon afreizen.
  Het alternatief is thuisblijven…
  Voor hotspots als Pattaya kan ik mij niet voorstellen dat een totale bar closure langer dan een week zal duren.
  De ondernemers en werknemers lijden er tenslotte meer onder dan de toerist.
  Bovendien is het, hoe wrang ook, een unieke situatie die een echte reiziger nooit zou willen missen.
  Het staat vrijwel vast dat je met verrassingen te maken zult krijgen, aangenaam, onverwacht, en creatief, of enigszins teleurstellend.
  Types die snel boos worden als ze hun planning een keer aan moeten passen kunnen wellicht toch beter thuis blijven, maar wie een beetje flexibel en nieuwsgierig – in de goede zin des woords – is ingesteld, hoeft naar mijn mening geen moment te twijfelen.
  Het en der lees je over angst voor politieke onlusten, maar daar zit volgens mij nu ècht niemand op te wachten in Thailand, degene die daar nu mee begint krijgt èn nagenoeg de hele bevolking tegen zich èn een extra alerte regering.
  Tenslotte, voor degenen die bang zijn niet aan hun trekken te kunnen komen indien de bars gesloten zijn, verwijs ik naar de moderne sociale media, c.q. datingsites, zoals thaifriendly.com, badoo, Facebook, wechat enzovoort, die vanzelfsprekend op volle toeren doordraaien.

 6. Ronny DS zegt op

  Ik kan mij niet inbeelden dat alles wordt gesloten in Pattaya…..er is daar anders niks, ze snijden in hun eigen inkomsten.

  • Harold zegt op

   Vanochtend was alles bijna open in Pattaya ook de barretjes. Het enige wat je mist is muziek of die staat op de fluistertoon.

  • l.lagemaat zegt op

   De officiële periode dat de Thaise mensen zich aan de rouwperiode houden is 42 dagen.
   In de praktijk zal dat een maand zijn.

   Alles wordt niet gesloten in Pattaya en elders. Alleen alcohol zal ( officieel) niet geschonken worden.

   Eventuele festiviteiten en entertainments zullen aangepast worden en is het dus raadzaam goed
   evt. veranderingen te volgen.

   Alleen tijdens de crematie en de dagen daarom heen, bestaat de kans dat wel alles gesloten wordt, alhoewel dat nog niet bekend is, volg de berichten.

 7. Daniël M. zegt op

  Ik geloof dat het heel moeilijk – of zelfs haast onmogelijk – in te schatten is hoe het leven er in de komende dagen zal evolueren. Volgens mij zal het leven er tot aan de afscheidsplechtigheden heel sober zijn en pas daarna langzaam hervatten.

  Bij een overlijden van een Thai blijven de meeste familieleden in de buurt van de overledene en bidden er in aanwezigheid van een monnik. Ik heb dat al enkele keren meegemaakt in het dorp van mijn schoonouders. Door de geluidsinstallaties aan het huis van de overledene kan iedereen in het dorp het bidden door de monniken horen.

  Ik geloof dat nu in heel Thailand de mensen zullen bidden voor hun zeer geliefde koning en dit tot aan de afscheidsplechtigheid.

  Ik zou aan Thailandblog willen voorstellen (vragen) om dagelijks reakties of verslagen van Nederlanders en Vlamingen – zowel in de toeristische streken en steden als op het platteland – in Thailand te verzamelen en in een tijdelijke dagelijkse nieuwsrubriek te posten, zodat wij hier een beter inzicht kunnen krijgen.

  • Jasper zegt op

   Volgens mij wordt eea overdreven, het is niet anders dan bij ons toen Juliana stierf.
   Hier is (inmiddels 17.30) helemaal niks aan het handje in Trat, behalve dat de buurvrouw de TV harder had dan normal vanmorgen. Ook mijn vrouw kijkt al de hele dag tv, die uitsluitend over de koning en zijn goede daden gaat.

 8. Danzig zegt op

  Laat ik nu net afgelopen maandag voor een vakantie en familiebezoek van drie weken in Nederland te zijn afgereisd. Deze voor Thailand unieke gebeurtenis maak ik dus niet van dichtbij bij. Ik ben wel reuze benieuwd hoe de sfeer in mijn woonplaats Narathiwat is. De moslims daar (80 procent v.d. bevolking) hebben niets met het koningshuis dus de vraag is in hoeverre de verplichte rouw daar aan het volk wordt opgedrongen. Ik verwacht helaas een stijging van het aantal aanslagen. Het zal er zeker niet veiliger op worden nu de roep om onafhankelijkheid luider zal worden.

 9. Fransamsterdam zegt op

  Plaatje van de livestream webcam soi LK Metro
  http://www.lk-metro.com/webcam-2/

  Plaatje om 13.47 lokale tijd.
  https://goo.gl/photos/m2Hexvkrz7aySzheA

 10. Linda zegt op

  In de Groningse krant:
  Huilende mensen op straat in Thailand. Gesloten winkels en restaurants. De Groningse Clasine Clements ziet in de buurt van Pattaya een land in shock na de dood van de geliefde koning Bhumibol.

  Clements woont al zeven jaar in Thailand. Haar man runt er een fabriek, zij werkt er als organisator van evenementen en ze is vice-voorzitter van de Nederlands-Thaisee Kamer van Koophandel die de handelsbetrekkingen tussen de twee landen en Thailand bevordert.

  Legertanks

  Ze schetst wat ze vandaag in haar omgeving heeft aangetroffen. ,,De mensen zijn geschokt, ten einde raad. Ze staan te huilen op straat, ook de buitenlanders. We zagen vanmiddag al dat alle wisselkantoren dicht gingen. Ik stond bij een pinautomaat, die helemaal leeg was. Sommige televisiezenders zijn uit de lucht, het telefoonnetwerk is overbelast. Restaurants zijn gesloten.”

  De dood van de Thaise koning raakt ook Clements. ,,Bhumibol was een goede leider.” Het land is in shock nu de koning het tijdelijke voor het eeuwige heeft verwisseld. ,,Ik reed net langs het politiebureau, dat is veranderd in een soort fort. Het is duidelijk dat het leger klaar staat voor het geval er onregelmatigheden ontstaan. Dat is wel intimiderend. Auto’s met luidsprekers rijden rond en roepen mensen op vooral snel naar huis te gaan. Normaal worden dat soort mededelingen via de tempels verspreid. Het kan zijn dat we geconfronteerd worden met een avondklok, maar dat is nog niet duidelijk.”

  Opvolging

  Veel mensen vergeten wel dat Thailand een dictatoriaal geregeerd land is. ,, Mensen staan er niet zo bij stil, want er hebben hier al heel veel staatsgrepen plaatsgevonden. De huidige prime minister Prayut is al een tijdje aan de macht. Hij heeft enige tijd terug besloten om de verkiezingen nog maar een poosje op te schuiven.”

  Volgens Clements kunnen er bijzondere dingen gebeuren nu de troon onbezet is. ,,We hebben een kroonprins die liever in Europa zit dan hier. Er wordt gespeculeerd dat de kroonprins afstand doet van de troon. De prinses, die hier ongelooflijk populair is omdat ze heel veel goed werk doet, zou de troon dan aanvaarden. Dat is heel ongebruikelijk in een boeddhistisch land.”

  De overleden vorst werd op handen gedragen. Volgens Clements dankt hij die status aan zijn menslievendheid en aan zijn werk als vredesstichter. ,,Vorig jaar was Bhumibol nog lopend op tv te zien. Toen heeft ie zich verstapt en riepen 70 miljoen mensen tegelijk geschrokken: ‘Oh!’ Hij hield zich staande en daarmee was het vertrouwen gewekt dat hij het nog een tijd zou volhouden.”

  Clements zegt dat Bhumibol veel gedaan heeft voor de ontwikkeling van het land. ,,Thailand heeft altijd een stijgende economische lijn gekend. De welvaart is gegroeid, het gemiddelde inkomen is enorm gestegen. Tijdens het oproer door het leger een paar jaar terug dreigde er een burgeroorlog. De koning heeft toen heel duidelijk verteld hoe hij de zaken zag en dat het in vrede moest worden opgelost en dat heeft effect gehad.

  Veerkrachtig

  De dood van de vorst leidt voorlopig tot een samenleving die even stil staat. ,,De wet bepaalt dat er gedurende een periode van 7 tot 1000 dagen geen grote activiteiten of bijeenkomsten georganiseerd mogen worden.” Ze veronderstelt dat die periode zeker geen drie jaar gaat duren. ,,Thailand drijft grotendeels op toerisme. Dat zou grote effecten hebben op de economische stabiliteit en groei.”

  Ze verwacht dat de Thai zich snel zullen herpakken. ,,Het is een veerkrachtig volk. Na enige tijd gaat alles toch weer zijn gewone gang, mits er geen ongeregeldheden uitbreken. Het is voor de oppositie wel het moment om iets te doen. Ik acht de kans klein, hoor. Tenzij de verbannen politici, zoals Taksin, arme mensen gaan betalen om te demonstreren. Dan zou er wat kunnen gebeuren. De Thai zijn heel slim en verstandig. De bovenlaag van de bevolking is de laatste jaren enorm gegroeid. Ze zijn goed geschoold en ze snappen dat het leven door moet. Dat gaat in tijden van vrede beter da in tijden van onrust. Dat is wel boeddhistisch en ook wel Gronings: de poten in de klei en het is wat het is.”

  • Daniël M. zegt op

   Bedankt voor deze zeer nuttige en duidelijke informatie!

  • l.lagemaat zegt op

   Vandaag ben ik op een aantal lokaties in Pattaya geweest en de bovenstaande geschetste situaties niet aangetroffen.

   Welk politieburo in een fort verbouwd was, is mij ontgaan. Mogelijk dat het genoemde politieburo met een verbouwing bezig was.

   Verder waren alle markten, winkels restaurants open.
   Bij een koffiebar waar ik moest wezen, werd bier (17.30) as usual geschonken.

   Onderweg heb ik normaal kunnen pinnen. De auto’s met luidsprekers gaven aan dat de bokswedstrijden niet doorgingen.

  • Khun Peter zegt op

   Met alle respect, dit verhaal over lege pinautomaten enz. is behoorlijk overtrokken. Misschien is de schrijfster zelf wat overmand door emoties?

  • Fransamsterdam zegt op

   Doet me denken aan “De toestand is hier zeer verward. In de haven is een rubberboot opgeblazen, op het vliegveld is een vliegtuig de lucht in gevlogen en in een broodjeswinkel is de staat van beleg afgekondigd.”

 11. Kareltje Siam Hua Hin zegt op

  Volgens juist ontvangen info is de situatie in Hua Hin de volgende:

  -Alle bars blijven drie dagen gesloten en gaan maandag 17 October weer open

  -Als bars weer open gaan geen muziek en sluiten om middernacht

  -Restaurants zijn gewoon open en mogen kennelijk alcolholhoudende drank schenken.

 12. rob zegt op

  Ls,

  Het zal allemaal voor een bepaalde periode ‘sober ‘ worden en dan langzaam aan weer naar de normale situatie gaan. Natuurlijk gaat het normale leven door maar alles is gewoon ‘aangepast ‘
  gr Rob

 13. Rob Huai Rat zegt op

  Sorry Linda maar jouw bron Clements praat een hoop onzin. Haar opmerkingen over Koning Bhumibol zijn juist, maar de rest over de sociale en economische ontwikkelingen zijn gokwerk en joogst onbetrouwbaar maar ik woon natuurlijk pas 38 jaar in Thailand en mischien is mijn oordeel niet geheel juist. Er zullen geen ongeregelheden plaats vinden. Dit land en ook vele ex;pats rouwen om het verlies van een bijzonder mens en dat is alles. Wij zullen hem missen en we hopen dat het goed zal gaan met Thailand zonder zijn inspirerende leiding.

 14. Hans zegt op

  Ik zit momenteel in Bangsaen, dichtbij Bangkok. Hier is in principe niets te merken aan de samenleving. Op televisie zijn inderdaad de hele dag oude beelden van de koning. En in het restaurant staat de tv aan met deze beelden en er is geen luide muziek.

  Morgen gaan we naar Bangkok. Daar maar eens kijken.

 15. Fransamsterdam zegt op

  Screenshotje van de webcam in Soi LK Metro laat zien dat in ieder geval een aantal bars open is.
  Het verbaast mij een beetje, ik had beslist verwacht dat er op zijn minst voor enkele dagen een Bar Closure zou zijn, vergelijkbaar met die op de religieuze feestdagen. Dan kun je in Soi LK Metro een kanon afschieten en raak je niemand.
  .
  https://goo.gl/photos/UjJjdQigrU1TFD5t5
  .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website