Sleeping cat / Shutterstock.com

Opnieuw is er een anti-regeringsactivist, Wanchalearm Satsakit (วันเฉลิม สัตย์ศักดิ์สิทธิ์), verdwenen. Afgelopen donderdagmiddag 4 juni stopte er een zwarte SUV voor zijn woning in Phnom Penh, gewapende mannen trokken de 35-jarige Wanchalearm met geweld naar binnen.

De activist verbleef al sinds 2014 in de Cambodja nadat de voormalige NCPO hem het opgeroepen zich bij hen te melden. Sinds de coup van 2014 zijn meer dan 100 Thais naar het buitenland gevlucht en zijn er tenminste acht personen ‘verdwenen’ waarvan later enkele dood zijn terug gevonden.

Zowel de Thaise als Cambodjaanse autoriteiten tonen weinig enthousiasme in het opzetten van een onderzoek naar de verdwijning. De Thaise politie en de minister van buitenlandse zaken, Don Pramudwinai, gaven aan op dit moment niets te kunnen doen en te wachten op een reactie van de autoriteiten in Cambodja.  Don wees beschuldigingen van Human Rights Watch af dat het hier om ‘gedwongen verdwijningen’ gaat, volgens de minister gebruiken de buitenlandse organisaties de verdwijning slechts om zelf aandacht te krijgen.

Ook de mensenrechten afdeling van de Verenigd Naties, de UNHCR is nog terughoudend met het doen van een verklaring. Volgens een anonieme medewerker wil de VN de autoriteiten niet tegen de haren in strijken. De Thaise beroemdheid en UNCHR-mensenrechten ambassadeur Nataya Praya Lundberg liet weten de zaak de betreuren maar wil er verder niets over kwijt daar dit een politieke zaak betreft.

Thaise internetgebruikers proberen online aandacht te zoeken voor de verdwijning. De hashtag #saveวันเฉลิม (#Wanchalearm) ging viraal met meer dan een half miljoen retweets binnen een dag. Ook een hashtag omtrent majesteitsschennis ging viraal.  Actievoerders plakten posters op muren en bonden witte linten om bomen en andere objecten om de verdwijning van Wanchalearm en lotgenoten onder de aandacht te brengen. De politie heeft deze verwijderd en de verantwoordelijke gearresteerd wegens ‘het vervuilen van openbare objecten’ en ‘stoken van onrust’.

De verdwijning van Wanchalearm past in een lange geschiedenis van verdwijningen van burgers die kritiek hadden op militaire machtshebbers of het koninklijk huis. Haast nooit worden deze zaken opgelost.

Belangrijkste bronnen:


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Politiek activist Wanchalearm  spoorloos na kidnapping”

 1. Erik zegt op

  Het lijkt er op dat regimes in de regio elkaar rust gunnen door elkaars dissidenten op te pakken en uit te leveren, in het beste geval dan. Een Vietnamese dissident is ineens niet meer in Thailand maar zit in Hanoi in een cel. Thaise dissidenten verdwijnen ‘geheel spontaan’ uit Laos en worden met beton in de buik teruggevonden in de Mekong nabij Nakhon Phanom. En nu deze persoon.

  Thailand zelf heeft nog steeds de verdwijning van Somchai niet opgelost die op klaarlichte dag in een auto werd geduwd. Stalin deed dat destijds ook en de persoon kwam nooit meer terug of in een Goelag kamp na een geheim proces. China sluit 1,5 miljoen Oeigoeren op in kampen terwijl zij slechts een religie ‘op hun geweten’ hebben om niet te spreken over de al 30 jaar verdwenen Panchen Lama.

  Er is iets goed mis in dit deel van de wereld.

  • Rob V. zegt op

   Ja, de landen in de regio knijpen een oogje toe als mondige burgers het zwijgen moet worden opgelegd.

   “(…) It isn’t just that, by themselves, Cambodia, Vietnam, Laos, and Thailand are ruled by oppressive governments. They now also engage in reciprocity of repression, tracking down the dissidents of other regimes that have fled and, some claim, turning a blind eye as agents of other states enter their country to hunt down exiled activists. By doing so, the region’s governments are making sure that if a dissident wants to find safety in exile, they must leave the region.(…)”

   https://thediplomat.com/2020/06/southeast-asias-desaparecidos/

 2. Jacques zegt op

  Het is over de hele wereld goed mis met de mensheid. Dus opkijken van dit soort berichten dat doe ik al lang niet meer. Een flink deel van de mensheid is de weg kwijt. Verziekte zielen die vaak ook nog de macht in pacht hebben. Als lijfbehoud is het beter om je op de vlakte te houden en verre te blijven van dit soort mens en niet te veel na te denken. Maar ja dat moet je ook maar kunnen en morgen gaat de zon weer op voor de meesten van ons. Mooier kan ik het niet maken.

  • Rob V. zegt op

   Veel Thai hielden veelal hun mond en de enkele buitenlander het verwijt met het vingertje te zwaaien… maar nu zien we een grotere respons dan voorheen. Diverse bekende Thai hebben hun afschuw uitgesproken, diverse Thai die posters, graffiti, lintjes enzo in het openbaar achter laten. Online circuleert er o.a. een grote missing poster van 2,5 meter hoog langs de kant van de weg. Daar vlak achter het portret van iemand anders die vele als verdachte zien. Meerdere politieke partijen die vragen stellen. Of het wat uit zal halen? Tja.. vermoedelijk is deze activist al vermoord. Als een enkeling in publiek deze zaken afkeurt loop je een risico zelf aangevallen te worden. Verheffen duizenden of vele duizenden Thai hun afschuw dan wordt het lastiger het volk onder de duim te houden. Ik hoop dat de diverse media en organisaties uit binnen en buitenland dit niet zo maar voorbij laten gaan maar de aandacht er op houden.

   Als mensen hier niet over na willen denken, wegkijken, hun mond houden dan blijft dit zeker door gaan. Ik kan dat niet, het zou je eigen kind, familie of vriend maar wezen. Helaas zijn er genoeg die na het lezen van een verdwijning snel naar het volgende bericht gaan en daarna een pilsje pakken ‘niet mijn pakkie an’. Ik noem dat gebrek aan empathie. Het minste wat iemand kan doen is binnen eigen kring praten over deze misdaden.

   • chris zegt op

    Zonder ook maar enige bronvermelding (waar jij zo gek op bent) krijgt die ene persoon weer de schuld van deze ontvoering. Op basis van mijn informatie schat ik in dat deze persoon er helemaal niks mee te maken heeft.
    1. De regering Hun Sen is geen echte vriend van de regering Prayut (en dan druuk ik mij zwakjes uit) en zal Prayut dan ook niet helpen. Zij helpen wel de rode leiders zoals de zogenaamd miraculeuze ontsnappig van Yingluck heeft aangetoond. Die ene persoon is ook meer bevriend met rood dan met geel.
    2. Dat de regering Hun Sen de ontvoering op zijn geweten heeft is dus hoogst onwaarschijnlijk. Dat men Thaise (politie-)mensen op Cambodjaans grondgebied heeft toegelaten is dan ook niet erg waarschijnlijk.
    3. Wellicht heeft iemand de Cambodjaanse maffia ingehuurd om Wanchalaerm te ontvoeren. In theorie kan iedereen dat gedaan hebben die met hem nog een appeltje te schillen heeft. Zoals iedereen wel bekend zal zijn hebben veel Thais korte lontjes.

    En omdat volstrekt onduidelijk wie zijn vijanden precies zijn (naast de Thaise regering) is het speculeren wie voor de kidnapping verantwoordelijk is. Als de regering van hem had af willen komen had men dat al jaren geleden kunnen doen. Natuurlijk vind ik dat de regering Prayut de verplichting heeft om uit te zoeken wat er met Wanchalearm gebeurd is. Maar om nu meteen met beschuldigende vingers te wijzen terwijl er geen enkel bewijs is……dat is ook gebrek aan empathie.

    • Rob V. zegt op

     Chris, ik kan moeilijk naar die bronnen verwijzen artikel 112. Maar vraag eens aan Thai om je heen wie ze als mogelijke (hoofd) verdachte zien. Oh en verdachte maakt nog geen bewezen schuldige. Meer over waarom zoveel mensen deze persoon als hoofd verdachte zien kunnen we hier niet bespreken. Is het mogelijk dat er toch iemands anders achter zit om heel andere redenen? Misschien, maar her past niet in het patroon wat de vele verdwenen personen in de regio gemeenschappelijk hadden.

     • chris zegt op

      bete Rob,
      Hij is niet eens verdachte, laat staan schuldig. Ik weet ook niet waar je die onzin vandaan haalt. Het zijn geruchten en naar mijn mening valse geruchten. Ja, het is mij bekend dat hij niet populair is, maar dat zijn anderen ook niet. Ik heb al aangegeven dat het om meerdere redenen zeer onwaarschijnlijk is dat hij erachter zit. Menigeen koppelt de verdwijning aan een kritisch video die hij had geplaatst op Youtube, over PRAYUT. En ik heb geen flauw idee over welk patroon je het hebt……over een aantal verdwijningen?
      Weet je dat er in het zuiden van Thailand jaarlijks zo’n 40-45 buitenlanders verdwijnen? Meestal buitenlanders die hebben gebroken met hun familie en dus alleen zijn? Dat is ook een patroon. Wie er achter zit? Hele verschillende mensen.

    • Rob V. zegt op

     Hoe dan ook, ik neem aan dat je wel met mij eens bent dat deze zaak serieus onderzocht moet worden? Net als die andere verdwijningen? Wegens rechtvaardigheid en als bonus om al die vervelende geruchten eens ontkrachten? Maar waarom hebben de Thaise autoriteiten dan zo weinig motivatie om hier echt serieus in te duiken?

     Ik ben benieuwd naar jouw verklaringen omtrent verdwijning van autoriteit kritische personen en de onwil van de landen in de regio om hier echt zaak van te maken.

 3. Jeff zegt op

  Het zaakje stinkt serieus, en meer kan ik er niet over zeggen…maar als Jamal Khashoggi verdween in Istanboel stond het wel in elke Europese krant nu amper iets van te horen in Europa…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website