De ernstige overstromingen in de provincie Prachin Buri zullen binnen een week afnemen, wanneer er geen zware regens meer komen.

Die voorspelling deed Banharn Silpa-archa, adviseur van coalitiepartij Chartthaipattana, zondag toen hij samen met premier Yingluck een bezoek bracht aan de beschadigde Krapor Yai stuw in het district Kabin Buri.

De premier gaf bij die gelegenheid de autoriteiten de opdracht meer waterpompen in te zetten om de afvoer van het water naar de rivieren Prachin Buri en Bang Pakong te versnellen. Volgens Banharn kan de Bang Kapong meer water aan, maar of dit enig soelaas biedt, waag ik te betwijfelen, omdat de gouverneur van Prachin Buri zegt dat de Prachin Buri de enige rivier is die door de getroffen districten loopt en het water afvoert.

Premier Yingluck gaf nog meer opdrachten. De autoriteiten moeten de bewoners hulp verlenen en open keukens inrichten. De Water and Flood Management Commission kreeg de opdracht op zoek te gaan naar gebieden waar water kan worden opgeslagen of waar kanalen moeten worden uitgebaggerd. De krant meldt het niet, maar ik zag op de tv dat Yingluck ook mee hielp met het uitdelen van noodpakketten.

De provincie Prachin Buri krijgt het dit jaar zwaar voor haar kiezen door een combinatie van zware regens en water dat afkomstig is uit buurprovincie Sa Kaeo. Sinds 19 september regent het bijna onafgebroken, waardoor het waterpeil in de Prachin Buri rivier nu op 11,81 meter staat: 3,31 meter boven zeeniveau. Het vorige record was 11,7 meter in 1990, aldus de gouverneur. Inmiddels is 200 miljoen kubieke meter water afgevoerd, er resteert nog 800 miljoen kubieke meter. Gemiddeld kan 70 miljoen liter per dag worden afgevoerd naar de rivier.

De overstromingen hebben in 363 dorpen toegeslagen. Getroffen zijn 12.000 huishoudens, 95.000 rai boerenland, 600 visvijvers, 78.000 stuks vee, 311 wegen, 6 bruggen, 36 tempels en 42 scholen. Twee personen zijn om het leven gekomen.

In het district Sawankhalok van de provincie Sukothai hebben boeren gedreigd de provinciale luchthaven te blokkeren, wanneer de autoriteiten de stuwen niet openen. Ruim 6.000 rai boerenland is er onder water gelopen. De boeren zeggen dat de luchthaven dijkjes heeft aangelegd om het eigen gebied te beschermen, maar daardoor wordt de natuurlijke afvoer van water belemmerd.

(Bron: Bangkok Post, 30 september 2013)

Rectificatie: In mijn overstromingsbericht van gisteren schreef ik ‘De tropische storm Wutip en de tropische depressie Butterfly bepalen de komende dagen het weerbeeld in Thailand’, maar Wutip is het Cantonese woord voor vlinder, dus het gaat om hetzelfde weersysteem.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Overstromingen: Gelaarsde Yingluck bezoekt getroffen bewoners in Prachin Buri”

 1. chris zegt op

  Thai politieke wijsheden:
  Als er niet meer regen valt, wordt het droger.
  Beter een noodpakket dan een noodoplossing
  Beter een open keuken dan een natte keuken
  Beter een dijk bij de buurman dan slijk in eigen huis
  Beter het water wegpompen dan overstromngen voorkomen
  Beter 2 miljoen Thai met natte voeten dan controle over de situatie verliezen
  Beter voor de zoveelste keer opdracht geven kanalen uit te baggeren dan op reis naar het buitenland
  Beter een TV-reclame die vertelt dat er niks aan de hand is dan de waarheid onder ogen zien.

 2. Farang tingtong zegt op

  Beetje laat om nu pas kanalen uit te gaan baggeren, en als Yingluck toch noodpakketen aan het uitdelen is, geef dan gelijk een dubbel portie, alvast voor volgend jaar ook!
  Want mijn voorspelling is, dat we het volgende jaar weer de zelfde foto’s kunnen zien en berichten kunnen lezen als vandaag.

 3. Harry zegt op

  Ach, uit de overstromingen in 1942 en 1995 hebben ze ook niets geleerd.
  Dijken bouwen ? = Overheidsgeld weggeven, zodat de politici er niet meer in graaien kunnen ? Kom nou !

 4. teun zegt op

  Gaan baggeren als er al overstromingen zijn?? En zoeken naar lokaties waar water heen kan??

  Het wordt hoog tijd voor een integrale aanpak onder leiding van een CAPABEL ministerie.Maar ik denk dat als de zon weer gaat schijnen en regentijd eindigt de reactie zal zijn: Owww! niks aan de hand want er is geen probleem meer, toch?

  Het plan voor een HSL moeten ze vooral doen. Kan die gelijk wegspoelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website