Het 700 jaar oude Pom Phet Fort in Ayutthaya, een belangrijke toeristische trekpleister, staat op het punt onder water te lopen. Water uit de Chao Phraya sijpelt door een stapel zandzakken op de oever van de rivier. Werkers slepen zandzakken aan om de nooddijk te versterken. Het fort staat op een kwetsbaar punt, want er komen daar twee rivieren samen. Zware regens woensdagnacht verergerden de situatie.

Ander overstromingsnieuws:

 • Bij Wat Chaiwattanaram is meer materieel geïnstalleerd om water uit het tempelterrein te pompen. Hoe hoog het water er staat, vermeldt het bericht niet.
 • De Chao Phraya dam in Chai Nat loost nog steeds meer water dan normaal in de Chao Phraya evenals de Phra Ram VI dam in Ayutthaya. Die dam loost in de Pasak rivier.
 • Acht districten in Ayutthaya staan nog steeds onder water. Het water wordt omgeleid naar een zogeheten kaem ling (monkey cheek, wateropslaggebied) van 100.000 rai in het district Bang Ban. De bewoners worden geëvacueerd, tenzij ze in hun huis willen blijven. Een bewoonster dringt er bij de autoriteiten op aan een lokale weg te verhogen. Ze moet nu meer dan 2 kilometer met een bootje roeien om bij de bewoonde (droge) wereld te komen.
 • De overstromingen treffen momenteel 24 provincies, 27 personen zijn om het leven gekomen en 2 miljoen personen hebben met wateroverlast te maken, aldus cijfers van het Disaster Prevention and Mitigation Department. Het hoofd van de dienst verwacht dat de provincies ten zuiden van de dammen in de centrale regio onder water blijven staan. De situatie in andere provincies verbetert.
 • In de provincies Prachin Buri en Chachoengsao wordt een verwoede strijd tegen het water gevoerd.
 • Uit Prachin Buri komt het eerste goede nieuws: het water in de districten Kabin Buri en Si Maha Phot zakt. Het stroomt naar Ban Sang, Prachantakham en het district Muang, en het veroorzaakt stijgende waterniveaus in enkele districten van Chachoengsao die aan Prachin Buri grenzen.
 • Het water in het zakencentrum van Prachantakham en het district Muang blijft hoog staan. Het district Ban Sang dat aan Chachoengsao grenst, krijgt te maken met meer overstromingen.
 • Het water in Chachoengsao is afkomstig van Prachin Buri. Daar zijn ze al bezig water te lozen naar de rivieren Prachin Buri en Bang Pakong. Een bewoner die langs de rivier Bang Pakong woont, zegt dat het water snel stijgt. Donderdagochtend stond het al  50 cm hoog. De bewoners verhuizen hun spulletjes naar de eerste verdieping van hun huis.
 • Tot zaterdag wordt meer regen verwacht in de centrale provincies plus Chachoengsao, Prachin Buri en Bangkok.

(Bron: website Bangkok Post, 4 oktober 2013, want de krant is nog niet bezorgd)

Foto: Geen vrije dag voor de leerlingen van de Ban Krachengschool in Muang (Pathum Thani).


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Overstromingen: Fort Pom Phet, 700 jaar oud, in Ayutthaya wordt bedreigd door het water”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Update uit de inmiddels bezorgde krant:
  – De rivier Bang Kapong is buiten haar oevers getreden; het water stroomt de dorpen dichtbij de rivier in.

  – Het water uit het Noorden wordt naar vier kaem ling (monkey cheek, wateropslaggebied) geleid: Thaung Ban 1, Thung Ban 2, Thung Pak Hai en Thung Maha Rat. [Ik denk in Ayutthaya]

  – De autoriteiten in Bangkok maken zich nog steeds geen zorgen. Het waterpeil in de meeste kanalen van de stad staat onder het kritieke niveau. Maar volgens een peiling van Bangkok University onder 1.190 personen, die in de stad wonen of werken, maakt de helft zich wel degelijk zorgen over mogelijke overstromingen in de stad. Niettemin menen ze dat de situatie niet zo erg zal zijn als in 2011.

 2. chris zegt op

  Gisteravond zat ik TV te kijken. Eerst zeker 20 minuten ellende van de wateroverlast in allerlei regio’s. Dan een spotje van het nationale rampenbestrijdingscomite met de mededeling dat het allemaal wel meevalt. Overstromingen: wie zei daar wat? Vervolgens neemt de nieuwsredactie het weer over en zie ik nog meer ellende van de wateroverlast en een nieuwsitem over de dreigende overstroming in Ayutthaya. Ik schot haats in een lach, ware het niet dat de situatie zo triest is.
  In 2011 zei de PM dat deze ellende nooit meer zou gebeuren. Een recente enquete meldt dat ongeveer 55% van de Bangkokianen haar niet geloven en vrezen dat zij ook dit jaar weer met wateroverlast te maken krijgen.

 3. Ad de Brouwer zegt op

  Ik verblijf momenteel in de omgeving van BKK en zie alle ellende wel op de TV, maar hier waar ik verblijf is het nu nog rustig.
  Ik heb vorig jaar nog met vrienden die in 2011 hun huis in BKK zelf hebben moeten verlaten, en pas na 3 maanden daarna weer terug hun huis inkonden, en zelfs toen ik op bezoek was nog niet helemaal hersteld was van de schade.
  Het was, en is nog steeds goed zichbaar in de woning dat het water tot plafond hoogte van de begane grond had gestaan, nog het mooie oude Ford in Ayutthaya bezocht wat een echte aanrader is voor eenieder die Thailand bezoekt.
  Ook deze mensen zijn natuurlijk bang dat het nu weer staat te gebeuren, maar blijven er vrij nuchter onder en zeggen, water is toch nooit tegen te houden.
  Hopelijk is de regentijd snel teneinde, maar helaas zijn de voorspellingen nog steeds somber gesteld, en men verwacht nog veel regen de komende weken.
  Maar beste Belgen en Nederlanders, laat je niet afschrikken, want er zijn nog vele mooie en droge plekken hier in dit mooie Thailand!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website