Dat moet een geruststellende gedachte zijn voor de bewoners van Si Maha Phot, waar het water 1 meter hoog staat – maar niet heus. Binnen een maand zijn ze verlost van de waterellende, zegt adjunct-gouverneur Weerawut Putrasreni van de provincie Prachin Buri.

Weerawut bevestigt bovendien wat de bewoners al hadden vastgesteld: zij moeten bloeden, zodat rijstvelden in andere districten gespaard blijven. De gouverneur zelf had dat al eerder gezegd: in het district worden gewassen verbouwd, die een lagere opbrengst hebben dan de gewassen in andere districten, dus de economische verliezen als gevolg van de overstromingen zijn beperkt.

Pomelokweker Sayan Subpang (35), die zijn boomgaard onder water zag lopen, heeft er weinig begrip voor. Wanneer de overstromingen niet stoppen, kan hij zijn boomgaard wel afschrijven. Hij weet: mijn boomgaard is overstroomd om rijstakkers in lager gebieden te sparen. Hieruit blijkt, zegt hij, dat is ingegrepen in de natuurwet dat water van hoog naar laag stroomt en dat de overstromingen man-made zijn.

Sayan vindt dat de autoriteiten fair moeten zijn, wanneer ze met overstromingen te maken krijgen. Iedere locatie is even belangrijk, of het nou een rijstveld is of een boomgaard. Het is een slecht idee om het ene gebied te beschermen en anderen te laten lijden onder zware overstromingen.

Si Maha Phot is een van de vijf districten in de oostelijke provincie, die gebukt gaan onder de ergste overstromingen sinds 20 jaar. Vrijdag begon de ellende en nu staan 20.000 huizen en 42.000 rai boerenland onder water. Dat zou volledig te wijten aan het sluiten van een enkele stuwen en het omleiden van de waterstroom.

De adjunct-gouverneur heeft inmiddels beloofd dat de stuwen worden geopend om het water uit het gebied te lozen. De provincie heeft bovendien dertig water-pushing machines geïnstalleerd die de stroomsnelheid vergroten, waardoor het water sneller de rivier in stroomt.

Dorpshoofd Somboon Parcharaphaiboon vindt dat niet genoeg. De regering zou wateropslaggebieden moeten aanwijzen die tijdens het regenseizoen vol lopen. En de regering zou een verbod op het verbouwen van rijst in het off-season moeten uitvaardigen, zodat de rijstvelden voor dat doel kunnen worden gebruikt.

Staatssecretaris Sorawong Thienthong (Volksgezondheid) bezocht gisteren de getroffen bewoners en deelde hulppakketten en medicijnen uit. Het hoofd van het Health Department waarschuwt voor diarree, oogirritaties en leptospirosis. Volgens hem lijden veel slachtoffers van de overstromingen aan stress.

(Bron: Bangkok Post, 28 september 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website