Ooggetuigenverslag: Brand in Pattaya

Door Gringo
Geplaatst in Kort nieuws, Nieuws uit Thailand
Tags: ,
3 september 2013

Deze week was ik ooggetuige van een heuse brand en hoe politie, brandweer en andere hulpdiensten daarop reageerden.

Ik maakte namelijk een wandeling vanaf mijn huis in Pattaya Noord over 3rd Road naar het centrum en halverwege – voor de Pattayakenners ter hoogte van het Snookercentrum bij de inrit van Big C/HomePro – stegen van achter een restaurant donkere wolken op, die duidelijk met een brand te maken hadden. Ik zag geen vlammen en gezien de locatie dacht ik, dat het om een kleine keukenbrand ging. Vandaag las ik in Pattaya One, dat het een voorraadruimte was, waar op dat moment alleen lege flessen en oud papier waren opgeslagen.

Alarm

Toen ik daar dus aankwam, was er door omstanders (waarschijnlijk vanuit de nabijzijnde motorbike-taxistandplaats) al gebeld. Het steeds maar aangroeiende publiek wachtte af en ook ik bleef op de eerste rang staan om te zien wat er verder zou gebeuren. Na enkele minuten kwam de eerste politieman op zijn motorbike, nam de situatie ter plekke op en sloeg via zijn walkie-talkie groot alarm.

Niet veel later werd hij bijgestaan door collega’s en weldra zwelde het politiecorps aan tot wel 30 à 40 uniformen en ook talrijke agenten in burger hielpen mee met o.a. het verkeer te regelen. Het was op een gewone maandagmiddag, dus was het voor de politie een aardige afleiding van anders een middag, waarin niets opwindends gebeurt.

Sawang Boriboon

Ook bij de hulporganisatie Sawang Boriboon was het kennelijk rustig, want vrij snel kwamen er vier auto’s en twee brommers met loeiende sirenes aangesneld. Ook was door één van de ziekenhuizen een ambulance gestuurd. Dat lijkt allemaal wat overdreven, maar op dat moment wist men niet wat de omvang van de brand was en of er eventueel slachtoffers zouden zijn. In ieder geval waren zij paraat.

Het verkeer

Het verkeer op 3rd Road werd door de politie stilgelegd. Vanaf Central Road werd de weg afgesloten en ook van de andere kant werd het verkeer vroegtijdig omgeleid. Het verkeer tussen de twee stoplichtlocaties moest ook omgeleid worden om de weg vrij te maken voor de in aantocht zijnde brandweer. Dat ging best goed tot dat een chauffeur van een grote bus weigerde om linksaf te slaan om reden, dat het daar kleine straatjes zijn, waar hij met die grote bus absoluut niet door kon.

De agenten ter plaatse konden niet beslissen wat te doen, maar na koortsachtig overleg mocht de bus toch rechtdoor zijn weg vervolgen. Koortsachtig overleg zei ik, maar met wie? Ik zag vele agenten bezig met hun walkie-talkie en dacht hoe kunnen ze dat in de centrale allemaal coördineren. Maar goed, er zal een een leidinggevend figuur geweest zijn, ik zag ook wel een aantal hogere politieofficieren op de plek des onheils. Voor de politie dus een een leuke afleiding, dat meen ik te mogen afleiden aan het feit, dat verschillende agenten zich door collega’s lieten fotograferen terwijl ze dat verkeer aan het regelen waren.

Brandweer

Als je bij de brandweer werkt, wil je af en toe best graag, dat er actie is. Het was dus ook niet verwonderlijk, dat de brandweer uitrukte met – denk ik – al het materieel, dat beschikbaar was en de gehele dienstdoende brandweerbrigade. Vier grote brandweerwagens kwamen aangesneld over de inmiddels door de politie vrijgemaakte straat, later nog aangevuld met een immense ladderwagen. Ook twee trucks met materieel als zuurstofmaskers, generatoren, hakbijlen en ander gereedschap waren aanwezig.

Het personeel was gekleed in overalls en laarzen, maar zonder helm. In plaats daarvan een gezichtsbeschermende “bivakmuts”. De slangen werden uitgerold en aangesloten, maar dat ging niet geheel vlekkeloos. Daar mag best nog wat op geoefend worden. De eerste slang die werd aangesloten en op druk gebracht met water had helaas een gat waar water uit spoot. Geen nood, een jonge brandweerman kreeg de taak om met zijn laars dat gat dicht te houden.

Blussen

Het blussen zelf van het brandje was zo gebeurd en het Thaise sein “brand meester” kon dan ook na pakweg 10-15 minuten gegeven worden. Er bevond zich niemand in die voorraadruimte, dus de hulpdiensten en de ambulance vertrokken ook vrij snel.

Ten slotte

Ik zei in het begin al, dat de hele actie wat overdreven overkwam voor zo’n binnenbrandje. Toch vond ik het goed, dat de operatie op deze manier werd uitgevoerd, zodat men op eventuele nare verrassingen was voorbereid. Brand is vreselijk en je moet er niet aan denken, dat er wel slachtoffers zijn.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Ooggetuigenverslag: Brand in Pattaya”

 1. rene zegt op

  Ontzettend leuk geschreven en dat is juist wat er gebeurt. Er zal dan ook nog wel veel geroep geweest zijn. Ik herken de situatie zo vanuit Bangkok waar de brandweer op Sukhumvit dan nog niet eens door kon. Maar het is goed dat ze et massaal aanpakten je weet immers maar nooit. Jammer dat in Bangkok alles vastloopt in het verkeer en NIEMAND beweegt voor de loeiende hulpdiensten.Daar zou een of ander noodplan moeten voor bestaan zodat de hoofdbaan aan een volgend verkeerslicht afgesloten wordt en alle verkeer verplicht links of rechts moet. Lijkt mooi maar is waarschijnlijk niet mogelijk zonder goed nagedacht te hebben en een brand wacht niet tot je goed nagedacht hebt.
  Prachtig stukje proza

 2. GerrieQ8 zegt op

  Maar Gringo toch, jij maak nog eens wat mee. Dan is het in mijn dorp in Isaan maar vervelend hoor.

  • Gringo zegt op

   Gerrie: ik ben geboren in Almelo en mijn grote vriend Herman Finkers zei daar ooit van: “Het stoplicht spring op rood, dan weer op groen, in Almelo is altijd wat te doen”. Dat geldt voor Pattaya dus ook!

 3. ruud zegt op

  Als een klein binnenbrandje al zo knullig wordt geblust met lekkende slangen, wat zou er dan gebeuren bij een grote brand in een hotel of discotheek, waar gewoonlijk/ vaak/ soms/altijd/ nooit [ kies er maar 1 uit ] de nooduitgangen op slot zitten?

  • Gringo zegt op

   Over brand en brandpreventie heb ik al eens een verhaal geschreven voor het blog, “Brandpreventie in Thailand” van 11 aug 2011. Nog steeds actueel!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website