De ‘jet-set’ monnik Luang Pu Nen Kham wordt met terugwerkende kracht uit zijn ambt ontzet wanneer bewezen is dat hij seks heeft gehad met een minderjarig meisje. Dit zegt Phra Khru Wisutthiyan, provinciaal hoofdmonnik van Si Sa Ket, de provincie waarin het klooster van Luang Pu staat.

De monnik ‘moet weten wat hij gedaan heeft en dient te verschijnen voor een commissie van monniken, die is gevormd om zijn vermeende seksuele affaires te onderzoeken’, aldus Phra Khru Sisutthiyan. De beschuldiging van seks met een minderjarige is afkomstig van het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI), dat onderzoek naar de monnik doet.

De DSI gaat de politie vragen actie tegen Luang Pu te nemen. Het meisje, inmiddels een vrouw, zegt dat hij de vader van haar nu 11-jarige zoon is. De DSI wil van de vrouw en haar zoon het DNA onderzoeken.

Luang Pu is in 1999 gewijd tot monnik. De terugwerkende kracht zou gelden vanaf het moment waarop hij voor het eerst met een vrouw in bed dook. De monnik verblijft momenteel in Frankrijk en wil niet zeggen wanneer hij terugkomt .

Hij kwam in het nieuws nadat een video op YouTube was opgedoken, waarop te zien is dat hij in een privéjet zit en dure merkartikelen draagt. Hij wordt verdacht van het witwassen van geld en hij zou met een aantal vrouwen en meisjes een seksuele relatie hebben gehad.

De Crime Suppression Division (CSD) gaat de rechtbank vandaag om een huiszoekingsbevel vragen voor de woning van de ouders van Luang Pu in Ubon Ratchatani, het klooster en het kantoor van de Khantitham stichting. De CSD verdenkt de monnik ervan illegaal geld en activa te hebben verworven.

Foto: De politie inspecteert een gebouw dat eigendom zou zijn van de omstreden monnik. De foto op de homepagina toont de monnik in een privéjet met een bundeltje Amerikaanse dollars in zijn hand.

– Nog meer verdachte geldstromen, ditmaal van de Sattha (Faith) Foundation, een stichting die vermoedelijk is opgericht door de World Peace University (WPU). De WPU kwam onlangs in het nieuws omdat ze universitaire graden verkoopt. De stichting heeft de bevolking opgeroepen geld te doneren voor ‘behoeftigen’.  Het Department of Special Investigation gaat controleren waar het geld is terechtgekomen.

Het kantoor van de Higher Education Commission heeft bevestigd dat de WPU zich geen universiteit mag noemen, omdat ze geregistreerd staat als ‘limited partnership’. De rector van de WPU beweert daarentegen dat de WPU volgens de Amerikaanse wet een universiteit is. Volgens hem hebben tot nu toe 300 personen een universitaire graad ontvangen wegens hun inzet voor wereldvrede. Die mensen komen uit de wereld van de media, marketing en cratieve beroepen. De rector ontkent dat geld wordt gevraagd voor de verleende graden. Volgens de DSI gaat het om 1.200 personen.

– Oud-premier Thaksin is in gesprek met de familie Bakrie om haar aandeel van 23,8 procent in het kolenmijnbedrijf Bumi Plc in Indonesië te kopen. Hij heeft hiervoor investeringsbank UBS ingeschakeld.  De prijs die hij ervoor zou betalen, is niet bekend. Dit schrijft de Sunday Times in haar editie van gisteren.

Bumi, opgericht door financier Nat Rothschild en de familie Bakrie, kampt al twee jaar met ruzies in de raad van bestuur, er loopt een onderzoek naar financiële onregelmatigheden en de zaken gaan slecht omdat de prijs van kolen is ingezakt.

– De Organisation of Islamic Cooperation (OIC) juicht de vredesdialoog van Thailand met verzetsgroep BRN toe en zal elk initiatief ondersteunen dat leidt tot vrede en stabiliteit in het Zuiden. Deze fraaie belofte doet de OIC op haar website, enkele dagen nadat premier Yingluck in Istanboel een gesprek had met OIC-secretaris-generaal Ekmeleddin Ihsanoglu. Het is voor het eerst dat Yingluck een topman van de OIC ontmoette.

De OIC bepleit dat de zuidelijke provincies verantwoordelijkheid nemen voor hun interne zaken middels een systeem dat bewoners in staat stelt hun culturele en linguïstische verschillen uit te oefenen en hun natuurlijke hulpbronnen te beheren met inachtneming van ’s lands grondwet en territoriale integriteit. Ihsanoglu hoopt dat de dialoog met de BRN (Barisan Revolusi Nasional) wordt uitgebreid en dat andere organisaties en groepen die moslims in het Zuiden vertegenwoordigen kunnen deelnemen.

Yingluck heeft Ihsanoglu verteld dat de regering bezig is de noodtoestand in vijf gebieden op te heffen na consultatie van de plaatselijke bevolking. Op onderwijsgebied worden ook vorderingen gemaakt: er zijn eerder dit jaar scholen en religieuze centra gesticht die ten dienste staan van de lokale bevolking. Voorts zijn de regering en de gewapende groepen in het Zuiden een wapenstilstand tijdens de Ramadan overeen gekomen. Morgen begint de Ramadan.

– Acht soldaten zijn gisteren in Krawa (Pattani) gewond geraakt toen een bom onder het wegdek ontplofte op het moment dat hun legertruck erover heen reed. Het voorste deel van de truck werd geheel vernield. De gewonden zijn overgebracht naar het Mayo en Pattani ziekenhuis.

– Milieugroepen die zich verzetten tegen de geplande watermanagementprojecten van 350 miljard baht, hebben de regering van Zuid-Korea gevraagd informatie te verschaffen over het Zuid-Koreaanse bedrijf K-Water dat een waterweg van bijna 300 kilometer gaat graven en wateropslaggebieden gaat aanleggen. Ze dringen er bij de Zuid-Koreaanse regering op aan steun te verlenen aan controle door de bevolking.

Naar verwachting zal aanleg van de waterweg op grote weerstand stuiten, omdat duizenden gezinnen er plaats voor moeten maken. Het River Basins Network, een overkoepelende organisatie van elf milieugroepen, vreest voor zoutwaterintrusie in de Chao Praya rivier omdat een groot deel van het water via de nieuwe waterweg wordt afgevoerd. Het netwerk gaat een eigen plan bij premier Yingluck indienen. Dat plan zou geen negatieve gevolgen hebben voor bewoners en milieu.

– Drie personen zijn om het leven gekomen toen in Huai Mek (Kalasin) een bang fai vuurpijl van 500 kilo in de menigte terechtkwam. Nadat de vuurpijl was gelanceerd en halverwege was, ging het mis en draaide hij om. Zo’n tweeduizend mensen waren getuige van het drama. In de paniek werden tien personen vertrapt en raakten gewond. Een bang fai  is een bamboe- of PVC-pijp gevuld met kruit. Op de prestaties van elke pijl kan geld worden ingezet.

– Bij de crash in San Francisco met het toestel van Asiana Airlines zijn twee Thaise stewardessen gewond geraakt. Een van hen ligt op de intensive care. Bij de crash en brand kwamen twee Chinese meisjes om het leven en werden tientallen passagiers gewond.

– In een onbewoond huis in Na Yong (Trang) is een baby gevonden, het derde geval in één week in de provincie. Een voorbijganger merkte het huilende kind op. De baby, die 1,8 kilo weegt, is opgenomen in het ziekenhuis van Trang.

– In de gevangenis van Mae Sot (Tak) heeft een man, die op 19 juni een straf van 9 jaar had gekregen wegens drugsbezit, zich opgehangen.

Opinie

– Ik vraag me af hoe de regering effectief corruptie te lijf kan gaan wanneer ze een eerlijke en hardwerkende ambtenaar als mevrouw Supa slecht behandelt. Of, is de echte waarheid dat de regering helemaal niet van plan is het probleem in de kern aan te pakken. Dit schrijft columnist Veera Prateepchaikul in zijn wekelijkse rubriek Think Pragmatic naar aanleiding van hetgeen de adjunct-permanent secretaris van het ministerie van Financiën over het hypotheeksysteem voor rijst heeft verklaard.

Even recapituleren. Supa werd vorige week gehoord door een senaatscommissie. Ze staat aan het hoofd van een commissie die onderzoek doet naar het hypotheeksysteem. Ze verklaarde er dat het systeem in elke fase het risico van corruptie loopt, te beginnen bij de registratie van de boeren die willen deelnemen tot het inleveren van hun paddy (ongepelde rijst), het opslaan van de rijst en de verkoop.

Dat viel niet in goede aarde bij premier Yingluck, Supa’s eigen minister en parlementsleden van regeringspartij Pheu Thai. Yingluck daagde haar uit man en paard te noemen, de minister tuigde een commissie op die haar verklaring onder de loep gaat nemen en PT-ers beschuldigen haar ervan onder één hoedje met de oppositie te spelen. ‘In de uitoefening van haar taak’, zei PT-woordvoerder Prompong Nopparit, ‘gedraagt ze zich als tegenstander van de regering in plaats van een loyale ambtenaar.’

Het is niet de eerste keer dat Supa onder vuur ligt. In mei lekte een rapport uit waarin het verlies op het hypotheeksysteem werd gesteld op 260 miljard baht. De regering noemde het bedrag overdreven en hield het op 136 miljard baht. Supa verdedigde het rapport. Ze verwierf algemeen bewondering voor haar moed de waarheid te vertellen over het slecht doordachte systeem. Dit in tegenstelling tot een handjevol ambtenaren en toenmalig minister Boonsong Teriyapirom (Handel), die van de hoed en de rand weten, maar ervoor kozen hun mond te houden om zo hun huid te redden.

Veera vraagt zich af: aan wat voor soort ambtenaren geven de regering en Pheu Thai de voorkeur? De vraag stellen is haar beantwoorden en is tevens een waarschuwing aan andere ambtenaren, die de neiging zouden kunnen hebben om uit de boot te klappen over het populistisch systeem of een ander project. (Bron: Bangkok Post, 8 juli 2013)

– Update: De senaatscommissie economische, commerciële en industriële zaken is Supa te hulp geschoten. Supa verklaarde vorige week tijdens een verhoor door een senaatscommissie [dezelfde?] dat het hypotheeksysteem voor rijst in alle fasen vatbaar voor corruptie is. Dit wekte de irritatie van premier Yingluck; Supa’s minister gelastte een onderzoek naar haar beweringen.

Op een persconferentie gisteren waste de commissie de oren van de regering. Volgens senator Wanchai Sornsiri komen de opmerkingen van beiden neer op het bedreigen van een ambtenaar, die zich aan de wet en de grondwet houdt. Dat zou aanleiding voor een impeachment procedure kunnen zijn. Het onderzoek naar Supa schendt de rechten van degenen die voor een parlementaire commissie getuigen, het belemmert het werk van een parlementscommissie en het ontmoedigt andere ambtenaren de waarheid te onthullen, zegt Wanchai.

Politiek nieuws

– Het begint erop te lijken dat de audioclip met een gesprek tussen Thaksin en vice-minister Yutthasak Sasiprasa (Defensie, foto), die op YouTube is opgedoken, echt is. Yutthasak ontkende eerder dat de stem in de clip van hem is, maar nu zegt hij dat de clip eerst moet worden onderzocht om te onderzoeken of hij echt is. Dit heeft hij in een telefoongesprek met premier Yingluck verklaard.

Yutthasak ontmoette Thaksin op 22 juni, acht dagen voor de wijziging van het kabinet, in een restaurant op de luchthaven van Hong Kong. Ze spraken, blijkt uit de clip, over zijn terugkeer naar Thailand, wijziging van de regels voor de zogeheten reshuffle [de jaarlijkse overplaatsingsronde van legerstaf] en vergroting van de greep van de regering op het leger.

Premier Yingluck zegt dat de clip geen problemen zal veroorzaken tussen leger en de regering. ‘De regering en het leger respecteren elkaar. ‘

Een anonieme bron bij het ministerie van Defensie zegt dat Thaksin en Yutthasak over het bericht spraken dat twee topmilitairen beloofd hebben hulp te verlenen bij de terugkeer van Thaksin, mits hij zich niet met de politiek zou bemoeien. Volgens de bron wordt in de clip gezegd dat de legeropperbevelhebber aan de leiband van de regering loopt. Thaksin zou gezegd hebben veel vertrouwen te stellen in generaal Prayuth Chan-ocha, bevelhebber van de landmacht.

Volgens de bron verklaart dit waarom Yingluck minister van Defensie is geworden. Thaksin wil blijkbaar de gewapende strijdkrachten paaien. Hij zal de opperbevelhebber en de landmachtchef niet overplaatsen, hetgeen hem de zekerheid geeft dat er geen coup komt.

In de clip zegt Thaksin verder veel vertrouwen te stellen in Amornthep Na Bangchang, adviseur van de marinecommandant. Volgens de bron loopt Aormthep daarmee de kans mis tot marinechef te worden gepromoveerd, omdat dit zou betekenen dat Thaksin de lakens uitdeelt.

[Ik kan erg genieten van al dit gechikaneer.]

Economisch nieuws

– Tegen het eind van het jaar heeft 99,6 procent van de (22.688 miljoen) Thaise huishoudens een televisie, verwacht ACNielsen (Thailand) tegen 92,8 procent in 2008. Thais kijken gemiddeld 3,49 uur per dag tv. Het meest populair zijn soaps, gevolgd door entertainment, nieuws en miniseries.

Volgens Sinthu Peatrarut, algemeen directeur van het bedrijf, blijft tv het dominante platform alhoewel mensen steeds meer content bekijken op computers, smartphones en tablets. Om een massapubliek te bereiken is de tv het meest effectieve reclamemiddel, zegt hij.

In de eerste vijf maanden van dit jaar nam de verkoop van televisietoestellen af met 20 procent op jaarbasis naar 4 miljoen. Consumenten wachten blijkbaar tot televisieregulator NBTC een duidelijk besluit neemt over digitale tv.

Het Kasikorn Research Center verwacht dat de verkoopwaarde van tv’s dit jaar met 6,4 à 10,7 procent stijgt naar 37 tot 38 miljard baht. K-Research voorspelt dat het gemiddelde Thaise huishouden in de nabije toekomst twee of drie toestellen heeft, vergeleken met één op het platteland nu en twee of drie in Greater Bangkok.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 9 juli 2013”

 1. Theo Moelee zegt op

  Beste Dick,

  Ik heb grote bewondering voor jouw energie om iedere dag de artikelen in BP voor ons te vertalen. Echter jouw opmerking “dat je erg geniet van het gechikaneer’ waarbij Thaksin is betrokken, kan ik niet waarderen. Hier worden hoog Kafkaiaans smerige spelletjes gespeeld, die het land en de (arme) mensen groot leed kunnen berokkenen. Wat valt er dan nog te genieten ? Laat die man toch naar Hawai gaan, of de Noordpool.

  met vr.gr.,
  Theo
  CNX

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Theo Moelee U mag ‘genieten’ ironisch opvatten.

 2. TAK zegt op

  Dick,

  Fantastisch hoe je elke dag de Bangkok post eventjes samenvat.
  Af en toe ben ik lui en koop hem niet maar lees ik jouw stukje en
  ben dan toch weer op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Thailand.

  groeten,

  TAK


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website