Bangkok Post ruimt vandaag de gehele voorpagina in voor het hit-and-run ongeluk, veroorzaakt door kleinzoon Vorayuth Yoovidhya (27) van Red Bull-uitvinder Chaleo Yoovidhya.

Maandagochtend vroeg schepte hij met zijn Ferrari van 32 miljoen baht een motoragent, die huiswaarts keerde na zijn nachtdienst. De agent werd 200 meter meegesleept, waarbij hij zijn nek en verschillende botten brak. Vorayuth reed daarna door en parkeerde zijn wagen in de ondergrondse garage van zijn huis.

De politie die al snel op onderzoek uitging, kreeg pas toegang tot de woning toen de advocaat van de familie was gearriveerd. De beschadigde wagen is inbeslaggenomen. Vorayuth meldde zich later op de ochtend bij de politie. In het politieziekenhuis werd een bloedalcoholtest afgenomen, waarna hij op een borgsom van 500.000 baht werd vrijgelaten.

Een politie-inspecteur die geprobeerd heeft de chauffeur van de familie te bewegen de schuld op zich te nemen, is naar een inactieve post overgeplaatst. De inspecteur zegt daarentegen dat de chauffeur het initiatief nam, maar dat verhaal wordt niet geslikt door de politie.

Het slachtoffer Wichian Klanprasert (48) werkte bij het politiebureau van Thong Lor. Hij was gescheiden van zijn vrouw, maar ze zagen elkaar nog steeds elke dag. Beiden woonden in dezelfde politieflat op het terrein van het politiebureau. De vrouw werkte daar als verkoopster. De vader van Vorayuth heeft verklaard dat de familie alle verantwoordelijkheid op zich neemt. De advocaat zei al dat de familie de begrafenis betaalt.

– Hoteleigenaar Chuchai Chairittilert is gezwicht voor de protesten van bewoners, media en voorstanders van het behoud van 11 antieke houten huizen in Amphawa (Samut Songkhram). In tranen bekende hij tijdens een bijeenkomst maandag dat zijn beslissing om een luxueus, in Europese stijl opgetrokken hotel van vier verdiepingen te bouwen, verkeerd was geweest. Die huizen hadden daarvoor moeten wijken; vier zijn al afgebroken.

Chauchai heeft beloofd de bouwtekening aan te passen en de nog niet gesloopte huizen te sparen. De afgelopen weken was er al nauwelijks activiteit te bespeuren op de bouwplaats. Diverse bedrijven betrokken bij de bouw, zagen de bui al hangen en zijn vertrokken. (Voor achtergrondinformatie, zie het eerder gepubliceerde artikel ‘Luxueus hotel verdringt antieke houten huizen in Unesco-stadje’)

– De politie krijgt geen toestemming van de familie om het lichaam van Faruth Thaised, die op 20 augustus werd doodgeschoten, op te graven voor autopsie. De vader weigert omdat de islam dat niet toestaat. Hij zegt dat de politie beter het vuurwapen kan vinden, waarmee zijn zoon werd gedood.

Faruth werd door de bestuurder van een passerende auto doodgeschoten, nadat hij met zijn grootlicht had geknipperd en de ander met een schijnwerper op de achterkant van zijn wagen. Volgens de verdachte, die zichzelf heeft aangegeven, werd er vanuit Faruts wagen als eerste geschoten, maar Faruts passagiers zeggen dat de man als eerste schoot.

– De tussentijdse gemeentelijke verkiezingen in kiesdistrict 1 van Don Muang (Bangkok) zijn gewonnen door de Democraten. De Democratische kandidaat versloeg zijn tegenstander van regeringspartij Pheu Thai met een verschil van 2.634 stemmen. De opkomst bedroeg 40 procent. De gemeenteraad van Bangkok telt 61 zetels; 46 zijn in handen van de Democraten, 14 van Pheu Thai en dan is er nog één onafhankelijk raadslid.

– Nee hoor, ik word niet overgeplaatst omdat ik onderzoek doe naar fraude door politici. Dusadee Arayawuthi, secretaris-generaal van de Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC), zegt dat hij zich op zijn nieuwe post bij het ministerie van Justitie bezig gaat houden met de bestrijding van narcotica. Hij zou overgeplaatst worden vanwege zijn ervaring op dit gebied.

De PACC, onder leiding van Dusadee zolang hij nog in functie is, doet onderzoek naar het ontduiken van invoerrechten bij de invoer van luxe wagens uit Engeland, leningen bij de Krung Thai Bank op basis van vervalst onderpand en illegale bebouwing van overheidsland op Phuket.

– Alle bezittingen van de Islam Burapha school in Kalu Wor Nua (Narathiwat), waaronder 18 rai land, worden inbeslaggenomen door het Anti-Money Laundering Office. Gebleken is dat in de school bommen werden gemaakt.

De school werd al in juli 2007 binnengevallen, waarbij zeven stafleden werden gearresteerd. Daarna ging de school dicht. In januari dit jaar kregen vier verdachten de doodstraf en de anderen werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar. In februari kreeg de school toestemming te heropenen. Die zou nu 163 leerlingen tellen.

De drie zuidelijkste provincies tellen 300 ponoh-scholen; 75 worden scherp in de gaten gehouden omdat ze ervan verdacht worden betrokken te zijn bij de acties van de militanten. [Het artikel vermeldt niet wat een ponoh-school is.]

– Verrassend bericht. Niet alleen is de bouw van de Xayaburi dam in Laos omstreden, maar er blijkt nu ook begonnen te zijn aan een tweede dam in de Mekong, de Don Sahong dam. Bewoners berichten dat een waterval bij de geplande lokatie is opgeblazen, aldus International Rivers, die de lokatie vorige maand bezocht.

Evenals de Xayaburi dam heeft ook deze dam nog niet het groene licht gekregen van de Mekong River Comission (MRC), een intergouvernementeel overlegorgaan van de Mekonglanden. De bewoners hebben te horen gekregen dat ze vanaf 2014 niet meer in het gebied mogen vissen.

De Don Sahong dam komt op 2 kilometer van de grens met Cambodja. De dam wordt gebouwd door een Maleisisch bedrijf. Volgens een studie van de MRC blokkeert de dam de enige plaats in de rivier die vissen gedurende het droge seizoen kunnen passeren.

– De overheid krijgt geen vinger achter het afpersen van marktkooplui op de bekende Chatuchak weekendmarkt. Zo’n vierduizend kooplui zouden afgeperst worden, maar ze houden hun kaken stijf op elkaar uit angst voor hun veiligheid.

Begin dit jaar nam de State Railways of Thailand (SRT), eigenaar van de grond, de exploitatie over van de gemeente Bangkok. De SRT verhoogde de huur naar een standaardtarief van 3.157 baht er maand. 64 kooplui moeten nog steeds betalen. Doen ze dat niet voor 10 september, dan kunnen ze hun biezen pakken. Volgens zeggen zouden tal van kramen worden onderverhuurd tegen woekerprijzen.

– Weer klachten over de tablet PC die alle Prathom-1 leerlingen krijgen. De batterij heeft volgens sommige onderwijzers maar een korte werkingsduur. Die zou het zes uur moeten uithouden. Het ministerie van ICT doet er luchtig over. Als het om 1 procent van de 860.000 uit te geven tablets zou gaan, komt ze pas in actie.

Volgens een kenner zou het al helpen wanneer Flash Animation wordt vervangen door Adobe Air files, die minder stroom gebruiken. De oplaadtijd van de batterij bedraagt vijf uur. De tablets hebben geen auto cut-off systeem.  Maar dat zou geen probleem zijn, want de batterij is bestand tegen over-charging.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 4 september 2012”

  1. chaliow zegt op

    Hoe krijg je het toch voor elkaar om de krant van vandaag nu al, vertaald en wel, op Thailandblog te zetten? Rust je nooit uit?

  2. Piet zegt op

    – De overheid krijgt geen vinger achter het afpersen van marktkooplui op de bekende Chatuchak weekendmarkt. Zo’n vierduizend kooplui zouden afgeperst worden, maar ze houden hun kaken stijf op elkaar uit angst voor hun veiligheid.

    Er zijn wat grote eigenaren die alle 4000 standjes hebben gehuurd van de regering. Ze verhuren die dan door voor 5-10x de prijs. Is heel lucratief maar niet zoals de markt bedoeld was.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website