Nieuws uit Thailand – 31 augustus 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
31 augustus 2014

Mooie foto, vindt u niet? Heeft niets te maken met het nieuws van vandaag, maar staat in het boek ‘Exotisch, bizar en raadselachtig Thailand’, dat stichting Thailandblog Charity dit jaar uitbrengt. Het boek verschijnt in de derde week van september en is ook als e-book verkrijgbaar. De foto is gemaakt door Carla de Goede.

De legerofficieren die in een nachtclub in Pathum Thani drie luchtmachtofficieren hebben toegetakeld, mogen hun zonden achter de tralies overdenken. De leider van het spul heeft strafcorvee gekregen: bij moet de compound schoonmaken en voor de andere gevangenen koken.

De tien officieren plus de commandant van het 30th Cavalry Batallion zijn vrijdagavond van hun legerbasis in Prachin Buri naar een militaire gevangenis in Sa Kaeo gebracht. De commandant blijft 30 dagen in detentie en hij verliest dit jaar zijn recht op promotie en andere voordelen. Twee assistenten hebben een straf gekregen van 45 dagen en overigen 30 dagen.

Legerbevelhebber en premier Prayuth Chan-ocha is furieus. Hij heeft gewaarschuwd slecht gedrag van welke aard ook en van wie dan ook, niet te tolereren.

Het incident in de nachtclub werd bekend dankzij een videoclip op internet. Te zien is hoe de zandhazen, gewapend met geweren, de drie luchtmachtofficieren te lijf gaan. Die werkten er als part-time bewaker. De aanval zou een wraakoefening zijn geweest voor een incidentje de avond tevoren. Toen was drie van de legerofficieren verboden binnen te roken, maar dat zinde hen niet. Ze moesten de zaak verlaten, waarbij een luchtmachtofficier een stomp zou hebben uitgedeeld.

– De politie is op zoek naar twee mannen die vrijdagnacht op een politiegent hebben geschoten. De agent achtervolgde het tweetal omdat het abrupt bij een controlepost op de Bang Waek-Ratchapruek kruising was omgekeerd, toen ze de post zagen. Bij de achtervolging – beiden op de motorfiets – schoot de duopassagier tweemaal naar de agent. Die werd in zijn maag geraakt. Hij is opgenomen in het ziekenhuis. Zijn toestand wordt omschreven als veilig.

– Zijne Majesteit Koning Bhumibol is in goede gezondheid. Dat heeft het Royal Household Bureau bekend gemaakt. De koning, die in Hua Hin verblijft, werd op 6 augustus voor een medische controle in het Siriraj ziekenhuis in Bangkok opgenomen. De artsen hebben vastgesteld dat hij gezonder is en is aangekomen, zodat het niet meer nodig is hem intraveneus voedingssupplementen toe te dienen.

– Zou het helpen, zo’n oproep? Corruptie dient sociaal onacceptabel gemaakt te worden en daartoe dienen drastische maatregelen te worden genomen. Dat zei Veera Somkwamkid gisteren op een seminar.

Veera [hij is nu secretaris-generaal van het People’s Network Against Corruption] stelde vast dat corruptie welig tiert omdat degenen die zich er schuldig aan maken, er geen gevolgen van ondervinden. Ze dokken geld en gaan vrijuit. Het is nodig, betoogde Veera, dat corruptie wordt gezien als een ‘high-risk practice’. Daarbij merkte hij op dat drugshandel momenteel riskanter is dan betrokken te geraken bij corruptie. ‘Als je gepakt wordt, vraag je om een gunst en met de hulp van mensen met invloed wordt de zaak geregeld.’

Veera riep premier Prayuth op om het goede voorbeeld te geven. ‘Een leider die er ernst mee maakt, is in staat kabinetsleden en hoge ambtenaren af te schrikken. Als de premier niet corrupt is, durft niemand anders dat te zijn. Maar geen enkele premier in het verleden was vrij van beschuldigingen van corruptie. Elke regering had haar schandalen.’

Op het gebied van corruptie heeft Thailand een bar slechte naam. In 2013 steeg het land op de Global Corruption Index van Transparency International Perceptions van de 88ste naar de 102de plaats. Stijgen betekent in dit geval dat de corruptie is toegenomen.

Volgens de directeur van het Research and Development Centre van het King Prachadipok Institute neemt het vertrouwen van de bevolking in onderdrukking en preventie van corruptie af. Steeds meer Thai hebben te maken met corruptie. De meeste slachtoffers (68 procent) leggen zich erbij neer.

– Soldaten beschuldigen van mishandeling: da’s linke soep. Pornpen Khongkachonchiet, directeur van de Cross Cultural Foundation, weet er nu alles van want ze is door het leger aangeklaagd wegens smaad. De vrouw had het gewaagd in een open brief melding te maken van de ernstige mishandelingen van Adil Samae bij zijn arrestatie in april. Zijn moeder heeft die gemeld aan de stichting, die gevallen van mishandeling en martelingen documenteert.

Adil werd aangehouden omdat een SIM kaart van hem bij een explosie in Yala was gebruikt. De smaadaangifte dateert overigens al van 20 mei. Pornpen, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, vervoegt zich op 14 september bij de politie in Yala.

Isoc (Internal Security Operations Command) gaf op 8 mei een persverklaring uit: de fouillering van Adil voldeed aan internationale richtlijnen op het gebied van de mensenrechten. Röntgenfoto’s van Adil zouden geen borstverwondingen hebben aangetoond.

– De autoriteiten op het eiland Koh Phangan blijven waarschuwen voor de potentieel dodelijke steek van de dooskwal. Die kostte een 5-jarig Frans jochie een week geleden het leven. Morgenmiddag vergadert het ziekenhuis van Koh Phangan met de autoriteiten en vertegenwoordigers van hotels en duikbedrijven over maatregelen. In sommige vakantieparken staan al waarschuwingsborden. Maar da’s niet voldoende, vindt Abusorn Poodaeng van het ziekenhuis. Een meer gecoördineerde aanpak is vereist.

De dooskwal zwemt momenteel eerder dan gebruikelijk dicht bij de kust vanwege het vroege begin van het moessonseizoen in de Golf van Thailand. Van september tot eind januari kunnen de kwallen in ondiep water worden aangetroffen. Een steek van een kwal kan dodelijk zijn. Binnen 5 minuten raakt het slachtoffer buiten bewustzijn, wat kan leiden tot een hartaanval. De dooskwal komt behalve voor de kust van Koh Phangan ook voor in de provincies Prachuap Khiri Khan, Chumphon en Surat Thani. Voor de eilanden Koh Samui en Koh Tao zijn geen waarschuwingen van kracht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

‘Sin City’ Pattaya probeert junta voor te blijven
Gevangene voorspelde eigen dood

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website