Vliegveld Don Mueang gaat op 6 maart open. Als eerste wordt de oostelijke runway in gebruik genomen. Passagiersterminal gebouw 1 en andere gebouwen zijn ook weer bruikbaar. Nok Air hervat haar vluchten vanaf de luchthaven; Orient Thai Airlines heeft nog geen besluit genomen. Herstel van de westelijke runway die langer onder water heeft gestaan, kost 135 miljoen baht. [Het bericht zegt daar verder niets over.]

– Nitirat, een groep progressieve docenten recht aan de Thammasat universiteit, zegt dat er een haatcampagne tegen haar wordt gevoerd vanwege de voorstellen die ze heeft gedaan tot wijziging van artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht (majesteitsschennis). Daardoor wordt de aandacht van de bevolking afgeleid van de werkelijke bedoelingen van de groep.
Nitirat stelt voor de strafmaat bij majesteitsschennis te verminderen. Die bedraagt nu minimaal 4 en maximaal 15 jaar. De groep wil het minimum schrappen en het maximum op 1 tot 2 jaar stellen. Maar nog controversiëler is het voorstel om hoofdstuk 2 van de grondwet te wijzigen. Dat gaat over de monarchie. Nitirat stelt voor de monarch een eed op de grondwet te laten afleggen.

– Van de 350 miljard baht die de regering gaat investeren in watermanagement projecten wordt de komende 12 maanden 150 miljard uitgegeven. Dit zei vice-minister-president Kittiratt Na-Ranong na terugkomst uit Davos, waar hij met premier Yingluck het World Economic Forum bijwoonde.
Infrastructurele verbeteringen aan het stroomgebied van de Chao Praya en acht zijrivieren kosten 300 miljard baht; de resterende 50 miljard baht gaat naar het stroomgebied van 17 andere rivieren. Het desbetreffende kabinetsbesluit voorziet in leningen tot 500 miljard baht om projecten tot juni 2013 te financieren.
Een ander besluit voorziet in de oprichting van een verzekeringsfonds van 50 miljard baht om bedrijven te helpen die problemen met de verzekering hebben. Verzekeringen tegen overstromingen zijn aanzienlijk duurder geworden of zijn zelfs niet beschikbaar. In een ingezonden brief in Bangkok Post schrijft Burin Kantabutra dat de premies zesmaal zo hoog zijn geworden.

– Het ministerie van ICT verwelkomt het besluit van Twitter om tweets te blokkeren die in een bepaald land in strijd met de wet zijn. Twitter liet vorige week weten per land censuur toe te staan. Over dat besluit is een storm van kritiek opgestoken.

– Het Department of Corrections is van plan gedetineerden die wegens drugsdelicten vastzitten en verdacht worden van contacten met de handel buiten de gevangenis, te isoleren van andere gevangenen. In de Klong Pai Central Prison in Nakhon Ratchasima gaat de dienst een aparte zone inrichten met 1-persoons cellen. Camera’s houden de gevangenen in de gaten om te voorkomen dat ze cipiers omkopen. Binnenkort vergadert de dienst met de leiding van gevangenissen waar gehandeld wordt. Corrections stelt ook voor een nieuwe gevangenis te bouwen, specifiek voor drugshandelaren.

– Een sergeant-majoor heeft zich gemeld bij het Narcotics Suppression Bureau. Hij is betrokken bij de geruchtmakende zaak van de drugsvangst van 1 miljard baht in Pathum Thani. Eerder werden drie verdachten aangehouden, waaronder een legermajoor.
De politie in Pathum Thani boekte nog een succesje. Twee mannen werden aangehouden toen ze in het Muang Ake housing estate drugs bij een klant afleverden. Ze hadden 20.000 pillen methamphetamine bij zich.

– Een groep van politici, academici, journalisten en soldaten is van plan de regering in diskrediet te brengen en haar omver te werpen, zegt woordvoerder Prompong Nopparit van regeringspartij Pheu Thai. Die groep zou beweren dat Pheu Thai de wetgeving ten aanzien van majesteitsschennis wil veranderen. Maar Pheu Thai is dat allerminst van plan, aldus Prompong, die spreekt over een ‘group of four’, zonder namen te noemen.
Prompong beweert verder dat pogingen worden gedaan de bevolking op te hitsen, variërend van fabrieksarbeiders in buurprovincies van Bangkok en boeren tot inwoners van het Zuiden. Doel zou zijn ‘destruction of democracy and the Pheu Thai Party as leader of the coalition government’.

– Heeft parlementslid Chuvit Kamolvisit wellicht een verborgen agenda, omdat zijn informatie de regering en het hoofd van de landelijke politie in diskrediet kan brengen? Dat vragen sommigen zich af, aldus het hoofd van de landelijke politie, naar aanleiding van Chuvits bewering dat een casino met 50 tafels binnenkort in Bangkok heropent. Maar in het gebouw waar dat zou moeten gebeuren, heeft de politie niets gevonden.

– Een man is om het leven gekomen en een meisje is zwaar gewond geraakt, toen een stel teenagers terwijl ze op de motorfiets reden, hen in Taling Chan van de weg drukte. Ze stalen de beschadigde motorfiets; naar de slachtoffers keken ze niet om.

– Omdat beide stuwmeren bijna vol zijn, is de waterafvoer uit het Bhumibol en Sirikit stuwmeer versneld. Bhumibol loost nu 58 miljoen kubieke meter per dag (het maximum bedraagt 60 miljoen); Sirikit 39-44 miljoen kubieke meter water (57 miljoen). Volgens critici bevatten de grote stuwmeren in het land veel te veel water en zelfs meer dan vorig jaar.
Na aankomst uit Davos heeft premier Yingluck de kritiek van het voormalig hoofd van de Meteorologische Dienst weggewuifd als zou de regering geen substantieel watermanagementplan hebben. Volgens Yingluck is het plan klaar, maar moeten de details nog bekend worden gemaakt.

– De Royal Irrigation Department maakt binnenkort de resultaten bekend van een studie naar de bouw van twee kleine dammen in de Yom rivier, de enige rivier in Thailand zonder dammen, of de bouw van de omstreden Kaeng Sua Ten dam. De studie wordt uitgevoerd door de Mahidol universiteit. Irrigation wil ook andere opties bestuderen, zoals de aanleg van dijken en het inrichten van wateropslaggebieden. De eerste plannen voor de bouw van de Kaeng Sua Ten dam dateren al van 29 jaar geleden.

– Een politieke groep, verbonden aan de People’s Alliance for Democracy (geelhemden), eist inspraak van de bevolking op de besteding van 2,6 biljoen baht aan watermanagement en infrastructuur. Dat bedrag is genoemd door het Strategic Committee for Reconstruction and Future Development, een van de twee commissies die na de overstromingen door de regering zijn ingesteld.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 30 januari”

  1. Hans Bos (redactie) zegt op

    Voor alle volledigheid: Nok Air en Orient Thai Airways.

    • Dick van der Lugt zegt op

      Bedankt voor de correctie, Hans. Op de pagina gecorrigeerd, maar de ankeiler kan ik niet veranderen. Die bevat nog de foutieve benamingen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website