Ach, die arme Ploy toch. Wordt ze zomaar beschuldigd van belastingfraude. De populaire actrice Chermarn Boonyasak was gisteren tijdens een persconferentie in tranen, toen ze een uitleg gaf.

Niet zij, haar boekhouder was de schuldige, maar de fout was inmiddels gecorrigeerd. Ze betreurde het harde woorden te hebben gebruikt over de Belastingdienst, maar die dienden om haar manager te beschermen die van verduistering was beschuldigd. De affaire is druk bediscussieerd op internet met snerende opmerkingen over de hoge gages die artiesten krijgen. ‘Honderduizend baht voor 1 of 2 uur werk. En dan proberen ze nog de belasting te ontduiken of minder af te dragen’, schreef iemand.

– Merkwaardig toeval. Adjunct-secretaris van het ministerie van Defensie Chatree Thatti werd maandag voor straf overgeplaatst en een dag later kwam zijn zoon (23) Pheemdet, die studeerde in Canada, bij een verkeersongeluk om het leven.

De vader was, evenals permanent secretaris Sathian Phoemthongin en directeur-generaal Pinpas Sariwas van het Secretariat Department overgeplaatst, omdat ze het gewaagd hadden kritiek te hebben op de voorkeurskandidaat van de minister van Defensie voor de opvolging van de secretaris.

Pinpas toog woensdag met bloemen en wierookstokjes naar de minister om uitgebreid zijn excuses te maken voor zijn rebellie. Het drietal zou de opvolgingskwestie hebben laten uitlekken omdat secretaris Sathian een voorkeur voor Chatree had als zijn opvolger. Sathian gaat volgende maand met pensioen. Maar boontje kwam om zijn loontje, want de minister sloeg terug met de strafoverplaatsingen en hij kwam gisteren na Pinpas’ knieval niet terug op zijn beslissing.

De opvolging van de permanent secretaris maakt deel uit van de jaarlijkse reshuffle, een overplaatsingsronde voor legerofficieren. De lijst moet nog de goedkeuring krijgen van de minister en de premier. Daarna resteert slechts de handtekening van de koning.

– We hebben alleen maar een paar waarschuwingsschoten met losse patronen afgevuurd om de demonstranten af te schrikken. Dit was het verweer gisteren van twee scherpschutters die werden gehoord door het Department of Special Investigation (DSI) over hun rol op 15 mei 2010 tijdens de roodhemdongeregeldheden. Ze waren gestationeerd bij het Lumpini Boxing Stadium en Soi Ngamduplee/Rama IV. De twee soldaten zijn te zien op een video, die in het bezit van de DSI is.

De DSI doet momenteel onderzoek naar de dood van 91 demonstranten en soldaten in april en mei 2010. Zie ook het commentaar van Bangkok Post.

– Toen de (vorige) regering Abhisit aan de macht was, lag DSI-chef Tarit Pengdith onder vuur omdat hij pro-regering zou zijn, en nu de regering Pheu Thai aan de macht is, krijgt hij hetzelfde verwijt. Het is niet ongebruikelijk, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van 29 augustus, dat een staatsdienaar zich als bamboe gedraagt en meebuigt met de heersende politieke wind.

Maar Tarit is hoofd van het Department of Special Investigation (DSI), een politiedienst gemodelleerd naar het voorbeeld van de FBI, die bekend staat als competent, geloofwaardig, onomkoopbaar en niet-politiek. ‘Het is daarom ontmoedigend om te moeten constateren dat de dienst zich door de politiek laat leiden.’

De krant trekt deze conclusie naar aanleiding van de ondervraging deze week van Abhisit en toenmalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban over hun rol bij het bestrijden van de roodhemdrellen in april en mei vorig jaar. ‘Er kan geen twijfel aan bestaan dat beiden behulpzaam kunnen zijn bij het onderzoek naar het geweld, de brandstichtingen en de doden. Maar talrijke andere mensen kunnen dat ook. De politieke en straatleiders van de roodhemden in 2010 speelden een sleutelrol – misschien ook wel een criminele.’

De ruzie tussen Tarit en legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha is veelzeggend. De DSI heeft het leger beschuldigd van het doden van roodhemden, maar een serieus onderzoek naar roodhemden die veiligheidstroepen doodden, heeft nog niet plaatsgevonden. Wanneer de DSI haar onderzoek niet uitbreidt, wordt het respect voor zowel het rechtelijk apparaat in het algemeen als de DSI geschaad, is BP’s conclusie.

– De regering heeft de doodstraf voor personen jonger dan 18 jaar afgeschaft en levenslang voor minderjarigen gereduceerd tot 50 jaar. De beslissing is een uitvloeisel van beloftes die Thailand heeft gedaan tijdens haar kandidaatstelling voor de VN Raad voor de mensenrechten.

– Het netwerk van kanalen in het oosten en westen van Bangkok wordt volgende week getest ter voorbereiding van de waterstroom uit het Noorden, die begin oktober wordt verwacht. Volgens minister Plodprasop Suraswadi (Science and Technology) zijn alle kanalen uitgebaggerd en is een waarschuwingssysteem operationeel.

Het ministerie van Landbouw heeft gisteren het kabinet een studie aangeboden naar watermanagement in het stroomgebied van de Yom rivier. De studie is gebaseerd op negen workshops met input van bewoners en somt vier opties op om het water te beheersen. Een daarvan is de bouw van de controversiële Kaen Sua Ten dam in Phrae. Volgens het ministerie hebben de bewoners voor die laatste optie een voorkeur.

Het World Wildlife Fund waarschuwde gisteren dat bouw van de dam een bedreiging voor tijgers vormt, omdat een deel van het Mae Wong-Klong Lan bos onder water komt te staan. In het gebied zijn een tijger met twee welpen, zwijnen en herten gesignaleerd.

– De abt van Wat Suthiwatawararam (Ratchaburi) is gisteren gearresteerd omdat hij 10 rai overheidsland illegaal in bezit heeft genomen om er doerian te kweken. Volgens de monnik heeft hij het land wettig gekocht; hij kon alleen geen bewijs overleggen.

– Een trein uit Surat Thani die op weg was naar Sungai Kolok (Narathiwat) is dinsdagavond onder vuur genomen door zuidelijke militanten. Eén defensievrijwilliger kwam daarbij om het leven en een ander werd ernstig gewond. Inmiddels patrouilleren soldaten langs de spoorbaan in Cho Airong, Rangae en Rueso (Narathiwat). Mogelijk was de aanval een vergeldingsactie voor de dood van een militant. Die werd zaterdag bij het Cho Airong station doodgeschoten.

– Ruim 20.000 rai van de 237.000 rai die het veen- en bosgebied Kuan Kreng telt, is illegaal in gebruik genomen om er oliepalmplantages aan te leggen. Dit zegt Domrang Pidech, hoofd van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation na een bezoek aan het gebied.

Daar woeden sinds begin maart op verschillende plaatsen moeilijk te bestrijden branden, waarbij 12.000 rai al in vlammen is opgegaan. De branden zijn aangestoken om grond voor landbouwdoeleinden geschikt te maken.

Elfhonderd werknemers van National Parks zijn ingezet om de branden te bestrijden, waarbij de afwezigheid van regen het er niet gemakkelijker op maakt. Er zijn ook problemen met de aanvoer van water. De komende drie maanden is het droge seizoen in het Zuiden, dus de situatie kan nog ernstiger worden.

– Een delegatie van europarlementariërs is deze week op bezoek in Thailand. Gisteren ontmoetten ze vertegenwoordigers van burgergroepen. Die uitten hun zorgen over het vrijhandelsverdrag tussen Thailand en de EU waarover wordt onderhandeld, met name ten aanzien van medicijnen en alcohol.

– In een undercoveroperatie zijn twee werknemers van nationaal park Khao Yai en vijf verdachten aangehouden wegens het kappen van het beschermde palissanderhout in de provincie Sa Kaeo. Elf houtblokken, vuurwapens en munitie zijn inbeslaggenomen.

– Voordat we naar het economisch nieuws gaan, twee berichten uit Taiwan. De minister van Milieu heeft de mannelijke bevolking opgeroepen niet meer staand, maar zittend te urineren. Zo blijft het toilet tenminste schoon. Zelf is hij het ook gaan doen en dat bevalt hem prima. Een grapjas vroeg de minister en de president op internet om op de tv een demonstratie te geven.

Het tweede bericht is nogal macaber. De moeder (53) van een man, die aan diabetes leed en was overleden, heeft een week in zijn huis gelegen, zonder dat hij ernaar omkeek. Toen de politie het lichaam vond, wemelde het van de maden.

Economisch nieuws

– De eerste van 35 metrotreinstellen, gefabriceerd door Siemens AG, zijn dinsdag aangekomen. Ze worden begin oktober ingezet op de Sukhumvitlijn van de BTS (bovengrondse metro) en verlengen de treinen van drie naar vier treinstellen. De overige ‘bakken’ worden in juli 2013 geleverd. De verlenging vergroot de capaciteit met 30.000 passagiers per uur.

Exploitant Bangkok Mass Transit System Plc heeft ook in China vijf treinen met vier treinstellen besteld. Die worden op de Silomlijn ingezet wanneer de verlenging Wong Wian Yai-Bang Wa klaar is. De eerste twee stations op het tracé van 5,3 kilometer gaan eind dit jaar open, de overige twee medio 2013.

Op dit moment vervoert de BTS gemiddeld 600.000 passagiers per dag. In maart piekte dat aantal naar 715.000. Eerder dit jaar kwam het tracé On Nut-Bearing erbij met een extra passagiersaanbod van 120.000 tot 130.000 per dag. Volgend jaar gaan de tarieven waarschijnlijk omhoog.

– Central Retail Corporation (CRC), ’s lands grootste detailhandelsconglomoraat, gaat de 713 filialen van kruidenier Family Mart exploiteren. Twee andere gegadigden werden verslagen. Family Mart is Thailand’s tweede grootste kruideniersketen na 7-Eleven.

CRC´s dochter Central Food Retail Co exploiteert Tops Supermarket, Tops Market, Foodhall en Tops Daily minimart. Een marktanalist verwacht dat Tops Daily (252 winkels) wordt omgedoopt tot Family Mart.

Moederbedrijf CRC exploiteert de warenhuizen Central en Zen, Robinson, SuperSports, HomeWorks, Thai Watsadu, B2S, Office Depot en PowerBuy.

– Airports of Thailand, de beheerder van Don Mueang, maakt vandaag bekend of King Power als hoogste bieder een duty-free shop op de luchthaven krijgt, en de Mall Group een horeca-zone. Marktanalisten vinden het bod van de Mall Group erg hoog, gezien het feit dat alleen budgetmaatschappijen van de luchthaven gebruik (gaan) maken.

De concessies gaan op 1 oktober in wanneer AirAsia met drie maatschappijen naar Don Mueang verhuist. Thans vliegen alleen Nok Air en Orient Thai vanaf de oude luchthaven. Nog onduidelijk is hoe de bestaande huurders, zoals Burger King en Mapat worden ingepast.

– Gratis internet met een snelheid van 2Mbps in Pattaya in 2015 voor de gehele stad en volgend jaar al in 80 procent van de stad. Bedank daar True Internet maar voor, die de komende 3 jaar 100 miljoen baht investeert in een Wifi-netwerk. Na Pattaya komen andere steden aan de beurt.

Wie gebruik wil maken van free Pattaya Wifi moet zich registreren en legitimeren (Thais: ID-kaart; buitenlanders: paspoort). De limiet bedraagt 5 uur per maand. Thans is op het strand Wifi van TOT (Telephone Organisation of Thailand) beschikbaar met een snelheid van 256 kbps, en de provincie telt 1.000 Wifi hotspots. Dat aantal wordt binnen 2 jaar verdubbeld.

– Werk aan de uitbreiding van de luchthaven van Phuket kan volgende maand beginnen, wanneer Airports of Thailand (AoT) vandaag de hoofdaannemer uitkiest. Vijf bedrijven doen een gooi naar de klus die goed voor 5,7 miljard baht is. AoT wil dat de uitbreiding er binnen 30 maanden ligt in plaats van de geplande 36 maanden.

AoT staat onder druk vanwege de sterke groei van het aantal passagiers: vorig jaar 8,4 mijoen, terwijl de capaciteit 6,5 miljoen bedraagt. Dit jaar worden 10 miljoen reizigers verwacht en daarna 15-18 procent meer elk jaar. De groei bestaat voor een groot deel uit Russische en Chinese toeristen die Phuket verruilen voor Pattaya. Ook uit India neemt de toeristenstroom toe.

De luchthaven krijgt een nieuwe passagiersterminal met een capaciteit van 6 miljoen passagiers per jaar, 10 extra platforms boven de huidige 15 en een parkeergarage met 1.000 plaatsen. Internationale vluchten gaan van de nieuwe terminal gebruikmaken en binnenlandse vluchten van de bestaande.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website