De provincie Lop Buri is het Columbia van Asean, zegt vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Dit weekend brengt hij een bezoek aan de provincie die beschouwd wordt als een knooppunt van de drugshandel. Volgens Chalerm neemt de drugshandel af dankzij extra inspanningen van de politie. Een hek met prikkeldraad langs de Sai rivier in Chiang Rai heeft het voor drugssmokkelaars moeilijker gemaakt om Thailand binnen te komen, aldus Chalerm.

Inmiddels begint het magazijn, waar inbeslaggenomen drugs worden opgeslagen, vol te raken. Er ligt 25 ton; nog 5 ton en dan barst het magazijn uit zijn voegen. De drugs moeten bewaard worden als bewijsmateriaal en mogen pas aan het eind van de rechtsgang worden vernietigd.
[Asean is de Association of Southeast Asian Nations, waarin tien landen zijn vertegenwoordigd.]

– Het Engineering Institute of Thailand (EIT) waarschuwt de State Railway of Thailand (SRT), dat de constructies van het zogeheten Hopewell project, grondig getest moeten worden om te zien of ze geschikt zijn als deel van de geplande Red Line (Bang Sue-Rangsit).
Het EIT uit die waarschuwing naar aanleiding van het instorten van een betonnen plaat donderdag. Het Hopewell project, vernoemd naar de bouwer, had moeten bestaan uit een 60 km lange verhoogde spoor- en autoweg, maar werd in 1997 stilgelegd. Volgens het EIT begaf de plaat het, omdat delen van de ondersteunende ijzeren stelling waren gestolen.
De EIT pleit er ook voor de pilaren en spanten die niet voor de Red Line worden gebruikt, te slopen om mogelijke ongelukken te voorkomen.

– 37.548 leerlingen en 74 leraren van 5.828 scholen met 2.102.884 leerlingen gebruiken drugs en/of alcohol; 69 leerlingen zijn betrokken bij drugshandel en 100 ambtenaren van het ministerie van Onderwijs zijn verslaafd of handelen. Dit blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Onderwijs. Gisteren brachten vice-minister Sakda Khongpetch (Onderwijs), functionarissen van het Office of the Narcotics Control Board en politie een bezoek aan de Satriwittaya school. Ze speurden naar drugs en namen enkele drugstesten af. Het bezoek maakte deel uit van de ministeriële anti-drugscampagne ‘White (clean) School’.

Naar aanleiding van het onderzoek van het ministerie zei Sakda dat een diepgaand onderzoek wordt ingesteld naar ambtenaren die betrokken zijn bij drugshandel. Wie bewezen schuldig is, wordt streng gestraft. Verder zei de minister gehoord te hebben dat de politie voor elke pil die ze vindt, 10.000 baht vraagt in ruil voor vrijlating. ‘If this is really happening, this kind of illegal behaviour must be stopped.’

– Op drie plaatsen in nationale parken in de provincie Tak dreigt brand uit te breken. Het leger is gevraagd deze hotspots te blussen; gebeurt dat niet dan gaat een groot bosgebied in vlammen op. Langs de grens met Myanmar is al 500 rai aan bossen door brand verwoest.

Gisteren bereikte de concentratie stofdeeltjes in het district Mae Sai (Chiang Rai) een nieuw hoogtepunt: 323,4 microgram per kubieke meter tegen 300 de twee dagen ervoor. Op donderdag bedroeg de concentratie 306. De veiligheidslimiet van 120 ug/cu/m wordt al sinds half februari overschreden.

Eind deze maand komt er hopelijk een eind aan de nevel ellende, wanneer de koudeperiode eindigt. De komende dagen wordt regen verwacht, wat ook enige verlichting brengt. Negen provincies in het Noorden kampen met nevel overlast.

– In zeker 80 procent van de drugstores staat niet fulltime een gediplomeerde apotheker en dat is in strijd met de Drug Act van 1979. Dit is gebleken uit een onderzoek onder 1.170 drugstores in 10 provincies. Vergeleken met een vorige studie van de Pharmacy Council is de situatie verslechterd. In 226 drugsstores staat fulltime een apotheker; in de overige werken ze gemiddeld 3 uur per dag na kantooruren. De afwezigheid van een apotheker houdt risico’s voor de gezondheid van de klanten in.

De Pharmacy Council probeert de vergunning van de apothekers die in de fout gaan, in te trekken. Naar een tiental apothekers wordt onderzoek gedaan.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat antibiotica worden voorgeschreven door personeel dat niet terzakekundig is. Ook medicijnen die alleen op recept mogen worden verstrekt, zijn er verkrijgbaar.

– Veiligheidstroepen hebben 78 geweren achterhaald van de 400 die 8 jaar geleden uit een militair kamp in Narathiwat zijn gestolen. Dit kreeg premier Yingluck gisteren te horen tijdens haar bezoek aan het Internal Security Operations Command. De aanval op het kamp vormde destijds het begin van de opleving van het geweld in het Zuiden.

– Een brand heeft gisteren lichte schade aangericht in parlementsgebouw 3, dat voornamelijk vergaderzalen bevat. Waarschijnlijke oorzaak was oververhitting van telefoondraden. Persoonlijke ongevallen deden zich niet voor; de meeste vergaderingen waren verdaagd of afgelast om parlementsleden in de gelegenheid te stellen hun kiesdistrict te bezoeken.

– De noodverordening, die militaire operaties tegen demonstranten mogelijk maakt, voldoet niet aan internationale criteria, heeft een kamercommissie vastgesteld. De commissie stelt voor nieuwe richtlijnen op te stellen.

– Vier leiders van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) hebben zich bij de politie gemeld in verband met de bezetting van de luchthavens Suvarnabhumi en Don Mueang in 2008. Ze kregen te horen dat ze zullen worden vervolgd voor overtreding van de noodverordening en één van hen wordt vervolgd voor het organiseren van een illegale bijeenkomst van 10 personen of meer. De politie had eerder 64 PAD-leiders en leden opgeroepen om aanvullende tenlasteleggingen in ontvangst te nemen. Wanneer ze zich niet voor 9 maart melden, zal de politie de rechtbank vragen om een arrestatiebevel tegen hen uit te vaardigen.

– Eerst deed premier Yingluck aangifte wegens smaad tegen vier Democraten en nu slaat één terug met een aanklacht tegen Yingluck. En dat gaat allemaal over het omstreden bezoek van Yingluck aan het Four Seasons hotel, waar ze met enkele zakenlui sprak. Volgens Yingluck was er niets mis met dat bezoek, maar de vier kritische Democraten denken daar anders over.

– De constructie van de phra meru, waarin het lichaam van de in juli overleden prinses Bejraratana Rajasuda wordt gecremeerd, is voor 70 procent klaar. De koning heeft het Fine Art Department de opdracht gegeven het aantal tiers (daklagen?) van 5 naar 7 te verhogen, wat de hoogste eer is voor een prins of prinses. Ook de parasol boven de urn krijgt zeven lagen. De prinses wordt op 9 april gecremeerd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website