Driemaal goud voor Thailand plus tweemaal zilver en driemaal brons, gisteren op de Asian Games, ‘the most glittering day’ schrijft Bangkok Post.

Het vrouwen- en mannenteam sleepten bij sepak takraw twee gouden medailles in de wacht, de golfers zorgden voor goud (vrouwenteam) plus zilver (individueel) en tweemaal brons (vrouwen individueel en mannenteam) en bij strandvolleybal eindigde het Thaise vrouwenteam op de tweede plaats.

In één klap is Thailand daarmee op de medaillelijst gestegen van de zeventiende naar de twaalfde plaats met negentien medailles. China voert de lijst aan met 216 medailles.

Morgen speelt het voetbalteam in de halve finale tegen Zuid-Korea en tennisdebutante Luksika Kumkhum is één overwinning verwijderd van goud. Ze bereikte met haar partner ook de finale dubbelspel. Het als winnaar gedoodverfde paar, een tweeling, verloor in de halve finale.

– Thailand heeft tijd nodig om verzoening en politieke hervormingen te bereiken en de democratische instellingen te versterken zodat er in de toekomst geen militaire coups plaatsvinden. Deze boodschap had minister Tanisak Patimapragorn (Buitenlandse Zaken) zaterdagavond voor de internationale gemeenschap, bijeen op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

‘Laat er geen twijfel over bestaan dat Thailand zich niet terugtrekt van de democratie’, zei de bewindsman op een tijdstip dat de krant omschrijft als ‘late on Saturday’, dus geen prime time voor Thailand.

Hij verdedigde nog maar eens de staatsgreep van 22 mei. ‘We moesten ingrijpen want er was geen rechtsorde en door de politieke conflicten in het hele land nam de dreiging van bloedvergieten toe.’ Volgens Tanisak bevindt Thailand zich nu in een overgangsperiode, maar het land blijft democratie en mensenrechten hoog achten. ‘We weten dat we niet kunnen ingaan tegen het tij van de democratie.’

Hoe Tanasak’s toespraak door het buitenland werd ontvangen, vermeldt het artikel niet. Wel worden enkele Thaise hotemetoten geciteerd die [uiteraard] lovend zijn.

– De politie vermoedt dat drie personen betrokken waren bij de dubbele moord op Koh Tao, die het leven kostte aan twee Britse toeristen. Twee verkrachtten en doodden de Britse, een derde keek toe, zegt de politie te weten. Op basis waarvan ze dat meent, vermeldt het artikel niet.

Gisteren nam de politie in een hutje van Myanmarese gastarbeiders drie gitaren in beslag. Eén was verborgen; niemand heeft zich tot nu toe gemeld als eigenaar. Van de andere twee is wel bekend van wie ze zijn. Ook zijn zeven voetbalspelers benaderd, die op de avond voorafgaand aan de moordnacht feestvierden in de AC bar, het etablissement waar ook de twee Britten waren.

Minister Kobkarn Wattanavrangkul (Toerisme en Sport) bezocht gisteren het schildpadeiland. Zij stelt voor er een toerismecentrum op te zetten om de veiligheidsmaatregelen te verbeteren. Het zou 24 uur per etmaal bezet moeten zijn met agenten. Verder zei ze dat het ministerie twee helikopters naar het eiland gaat sturen.

De andere Engelstalige krant The Nation schrijft dat er ook ambtenaren komen met speciale polsbanden, wier taak het is dronken lieden naar hun kamer te begeleiden. Dat is gisteren ter sprake gekomen in een vergadering van de minister met lokale bedrijven. Verder gaat gezorgd worden voor meer elektriciteit en drinkwater om aan de vraag van toeristen, hotels, pubs en bewoners te voldoen.

Volgens The Nation zou het toerismecentrum een idee zijn, dat al eerder is gelanceerd door de provinciale autoriteiten. Deze krant heeft het een over nieuw politiedistrict met agenten die toeristen rond de klok beschermen. Bangkok Post lijkt twee zaken weer eens door elkaar gehaald te hebben

– Dames en heren journalisten, wilt u even in uw agenda noteren: op 29 september 2015 premier Prayuth herinneren aan zijn uitspraak van een jaar geleden dat ‘binnen een jaar’ een eind komt aan het zuidelijk geweld. Prayuth deed die voorspelling nadat hij een afscheidstoespraak had gehouden op de legerbasis Vajiravudh in Nakhon Si Thammarat.

De termijn van een jaar noemde hij vanwege de inwerkingtreding van de Asean Economic Community eind 2015. Meer mensen uit andere landen zullen dan naar Thailand reizen. Tenzij de vrede in het Zuiden is hersteld, zouden er zelfs meer problemen kunnen zijn, aldus Prayuth.

De pogingen om de vorig jaar stilgevallen vredesgesprekken met het zuidelijk verzet te hervatten verlopen volgens hem voorspoedig. De regering streeft ernaar een duurzame vrede te bereiken. Hij zei er bij voorgaande regeringen op aangedrongen te hebben anders met het geweldprobleem om te gaan. Aan de vredesgesprekken moet door alle betrokken partijen worden deelgenomen. [Vorig jaar werd met slechts één verzetsgroep gepraat.]

Prayuth, die eind deze maand met pensioen gaat als hoofd van de landmacht, vroeg de media niet meer de term ‘movement’ te gebruiken wanneer ze degenen beschrijven die aanslagen plegen. Volgens hem gaat het om een minderheid van individuen.

– In een vuurgevecht met rangers en grenspolitie is zaterdagnacht in Panare (Pattani) een militant om het leven gekomen die verantwoordelijk wordt gehouden voor een reeks aanslagen. Het gevecht vond plaats tijdens de belegering van een huis waarin opstandelingen zich bevonden. Eén opstandeling werd aangehouden. Of er nog anderen waren, vermeldt het bericht niet.

– Thailand heeft Cambodja gevraagd Ekkapob Luara, beter bekend als Tang Achiva, uit te wijzen. Tang Achiva, die in Thailand wordt gezocht wegens majesteitsschennis, heeft er asiel aangevraagd. Zijn aanvraag is in behandeling. De krant beschrijft Ekkapob als student-activist. Hij had zich in juni bij het leger moeten melden. Waarop beschuldiging is gebaseerd, vermeldt het bericht niet.

– De National Legislative Assembly oftewel het (benoemde) noodparlement is compleet. De laatste 28 leden zijn benoemd waarmee nu alle 220 zetels zijn bezet. Binnenkort gaat het parlement commissies vormen, die wetsontwerpen tegen het licht houden. Dat gebeurt in Thailand na goedkeuring in de eerste lezing door het parlement, waarna het eventueel gewijzigde wetsontwerp nog in een tweede en derde lezing word behandeld.

– Een Thaise reddingshelikopter wordt vermist. Zaterdag steeg de heli op van de luchthaven Putao in Myanmar om voedsel te droppen voor twee bergbeklimmers die sinds eind augustus worden vermist. Sinds half drie ’s middags is het radiocontact met de driekoppige bemanning verloren.

– Een 37-jarige man heeft vrijdag in een woedeaanval zijn vrouw en 12-jarige dochter gedood en hun lichamen in brand gestoken. De politie trof de lichamen vrijdagavond laat aan in een pickup truck bij de Rama II weg (Bangkok). De wagen was bijna helemaal door het vuur vernield. Op de lichamen zijn steekwonden aangetroffen. De man is gearresteerd en heeft bekend.

– Twaalf maal gekozen als parlementslid voor Nakhon Sawan: dat zal toch wel goed zijn voor een vermelding in het Guinness Book of Records. Zaterdag overleed de man op 95-jarige leeftijd. Zijn zoon, oud-parlementslid voor Pheu Thai, zegt dat zijn vader al enkele jaren bedlegerig was.

– Succesje in de strijd tegen drugshandel. Vrijdagavond heeft de politie in Sai Mai (Bangkok) een 22-jarige man aangehouden die wordt omschreven als drugsbaron. En dat zou wel eens kunnen kloppen want in het huis waar de man werd gearresteerd, trof de politie 100.000 speedpillen en 7 kilo crystal methamphetamine aan. Verder werden in beslag genomen drie weegschalen, plastic tassen, twee pistolen met magazijnen en munitie, zeven bankrekeningen met 10 miljoen baht, drie ATM-pasjes, drie mobieltjes en een motorfiets.

De verdachte zou met een gedetineerde samenwerken. De drugs zouden geleverd worden door het netwerk Saw Ming, dat door een vrouw wordt geleid, maar zelf noemt hij een ander netwerk. De verdachte heeft verklaard dat hij de drugs bij klanten in Sai Mai en Ram Intra afleverde.

– Het is een elk jaar terugkerend verzoek van Airports of Thailand (AoT): verbied tijdens Loy Krathong in november het oplaten van lampionnen in de buurt van luchthavens, want die brengen de veiligheid van vliegtuigen in gevaar. AoT is er vroeg bij, want die heeft nu al de gemeente Bangkok gevraagd maatregelen te nemen. Behalve dat de lampionnen een gevaar vormen voor het luchtvaartverkeer, willen ze ook wel eens verantwoordelijk zijn voor branden.

Met het oog op Loy Krathong zet de gemeente haast achter de reparatie van pieren in de Chao Phraya. Vanaf die steigers worden krathongs te water gelaten. Van de 276 pieren in Bangkok hebben 17 dringend behoefte aan renovatie. De pieren die niet tijdig gerepareerd kunnen worden, gaan tijdens de festiviteiten dicht. In Bangkok concentreren de feestelijkheden zich in het Rama VIII park onder de Rama VIII brug aan de Thonburi zijde van de rivier. 28 openbare parken zijn met Loy Krathong ’s avonds geopend. Suan Luang, Rama IX en Queen Sirikit blijven dicht.

– Lang niets over gelezen: commercieel draagmoederschap en IVF. Tijdens een seminar, georganiseerd door boeddhisten, werden er door monniken, gastsprekers en deelnemers grote vraagtekens bij gezet vanwege het risico van commerciële exploitatie en omdat de bemiddelaars en draagmoeders worden gedreven door financiële belangen.

Volgens Phra Fikit zijn draagmoederschap en IVF in strijd met de Samma-Ajiva in het noble eightfold path. Samma-Ajiva (hoe een ethisch leven te leiden) behelst het principe van niet-exploitatie. Een andere monnik maakt zich zorgen over de niet-gebruikte embryo’s. Die worden vernietigd, sterven of worden voor research gebruikt. Immoreel en onethisch, vindt hij, en het staat gelijk aan doodslag omdat het leven begint bij de bevruchting van een eitje.

– Ten slotte iets over de steun aan leerlingen uit arme gezinnen, maar na lezing en herlezing van het bericht, is me het hoe niet geheel duidelijk. Het Office of the Basic Education Commission vraagt om een extra budget van 3 miljard baht om de hoofdelijke toelage voor arme leerlingen te verhogen, maar ik lees ook dat de subsidie niet rechtstreeks naar de leerlingen gaat maar naar hun scholen (lager onderwijs en de eerste drie klassen van het middelbaar onderwijs). De toelage is bestemd voor lesgelden, schoolvoorraden, uniformen, studieboeken en activiteiten.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Vandaag geen Nieuws Uitgelicht; het nieuwsaanbod is mager.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 29 september 2014”

 1. ruud zegt op

  Het is over het algemeen niet duidelijk wat er met overheidsgeld gebeurt.
  Maar geef je het aan de leerlingen, is het de vraag of het geld aan de opleiding wordt besteed en geef je het aan de school, is het ook de vraag of het geld aan de opleiding wordt besteed.
  Mijn voorkeur zou toch naar de leerlingen gaan, dan is de kans in ieder geval aanwezig dat het aan de opleiding wordt besteed.
  En anders heeft die leerling er in ieder geval een gezellige jeugd van.

  Goed ik overdrijf, ik ken ook kinderen die in hun vakanties gaan werken, om hun schoolgeld zelf bij elkaar te verdienen…

  En eventueel het geld dat nodig is om geslaagd te zijn, voor het examen waarvoor ze zijn gezakt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website