Het goede nieuws is dat de gemiddelde scores van leerlingen van Prathom 6 en Mathayom 3 bij bijna alle vakken op de Ordinary National Education Test (Onet) verbeterd zijn. Volgens minister Suchart Thada-Thamrongvech (Onderwijs) hebben ze goed gepresteerd.

Het slechte nieuws is dat de gemiddelde score bij geen enkel vak boven 60 van de 100 punten uitkwam en bij twee vakken scoorden de Prathom-6 leerlingen net boven de 55 punten.

De test bestaat uit 8 vakken, de scores tellen voor 20 procent mee bij toelating tot Mathayom 1, Mathayom 4 en de universiteit. [Blijkbaar maken de Mathayom 6 leerlingen de test afzonderlijk, want het bericht rept alleen over Prathom 6 en Mathayom 3. Ter toelichting: Prathom 6 is vergelijkbaar met onze groep 8, Mathayom 3 met de derde klas middelbare school. Tot en met Mathoyom 3 is het onderwijs gratis.]

– Vice-minister-president Kittiratt Na-Ranong heeft gisteren tijdens een diner in de Yala Rajabhat universiteit voorgesteld in het Zuiden handelsgrensposten te openen om de grenshandel tussen Thailand en Maleisië te stimuleren. Hij zei dat Maleisië al geïnvesteerd heeft in de grenshandel. ‘Het wordt tijd dat Thailand dit ook doet.’

Vice-minister-president Yongyuth Wichaidit verzekerde de bevolking van het diepe Zuiden dat ze niet in de steek wordt gelaten alhoewel geen enkele zuidelijke districtszetel in het parlement door een Pheu Thai-parlementslid wordt bezet. ‘Pheu Thai will help restore law and order in the region and promote industrial development in the provinces, especially Pattani.’

Kabinetsleden brachten dit weekend een bezoek aan het Zuiden om het vertrouwen van investeerders, bewoners en toeristen te herwinnen. Hoogtepunt van het bezoek was een diner met duizend gasten, waarop de kabinetsleden het woord voerden. Gisteren was het 8 jaar geleden dat militairen 32 vermeende opstandelingen doodschoten in de Krue Se moskee. Gevreesd werd voor aanslagen, maar die bleven uit.

– Drie mannen, waaronder een zoon van een voormalige minister en de eigenaar van het Buddy Village hotel op Khao San Road, zijn vrijdag om het leven gekomen bij een verkeersongeluk op de Don Muang tolweg. Eén persoon raakte zwaar gewond. Bij het ongeluk waren drie wagens betrokken, onder andere de Porsche van de hoteleigenaar die volgens de politie 280 kilometer per uur had gereden. [Het staat er echt: 280.]

Het ministerie van Transport heeft naar aanleiding van het ongeluk opdracht gegeven strenger op de maximumsnelheid te controleren op tol- en snelwegen. En er zullen meer bewakingscamera’s en snelheidsmeters worden geïnstalleerd. De maximumsnelheid op snelwegen bedraagt 100 km per uur en wanneer het regent 80 km.

– Koning Bhumibol en koningin Sirikit waren gisteren 62 jaar getrouwd. In het bijzijn van hun kinderen voerden ze in het Siriraj ziekenhuis, waar de koning wordt verpleegd, een ceremonie uit om dat te herdenken.

– Een man heeft gisteren in Chumpon in het bijzijn van hun zoon zijn voormalige echtgenote doodgeschoten, nadat hij voor de zoveelste keer had geprobeerd haar te bewegen het weer te proberen. Een vriend van de man die was meegekomen, schoot de moeder dood toen ze probeerde de man tegen te houden. De vrouw had, toen ze nog getrouwd was, verschillende keren aangifte bij de politie gedaan omdat haar echtgenoot haar mishandelde. De twee mannen zijn voortvluchtig.

– De anti-corruptie commissie van regeringspartij Pheu Thai gaat het Department of Special Investigation vragen onderzoek te doen naar onregelmatigheden met leningen voor leraren tijdens de regeringsperiode Abhisit. 200.000 leraren, die een lening bij het lerarenbegrafenisfonds hadden aangevraagd, werden verplicht een levensverzekering af te sluiten. Drie partijen staken een ruime commissie in hun zak: het Office of the Welfare Promotion Commission for Teachers and Educational Personnel, politici en banken. Volgens Pheu Thai waren bovendien de banken en verzekeringsmaatschappijen niet via een aanbesteding gekozen.

– Het Flood and Water Management Committee krijgt hulp van Chinese experts en van experts van 17 ministeries en particuliere bedrijven. De Chinese hulp is door premier Yingluck geregeld tijdens haar recente bezoek aan China. De premier zei gisteren in haar wekelijkse radiopraatje dat China een efficiënt watermanagement systeem heeft dat onder het beheer van één dienst staat. China heeft ook een centrale war room, die informatie uit verschillende delen van het land met elkaar in verband brengt. Thailand gaat dat model kopiëren, aldus Yingluck.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website