In de provincies Lop Buri en Nakhon Sawan zullen de komende jaren de grondprijzen omhoog gaan wanneer begonnen wordt met de aanleg van de hogesnelheidslijnen naar Chiang Mai en Pattaya. Beide provincies worden een ontluikende markt voor vastgoed, wanneer ze stations hebben.

Deze voorspelling doet Thitiwat Teerakulthanyaroj, vice-president van vastgoedconsultant Century 21 Realty Affiliates (Thailand). Tot nu toe waren de grondprijzen in die provincies stabiel.

De grondprijzen in de bestemmingen van de andere lijnen zijn al een aantal jaar gestegen en die steden hebben een volwassen vastgoedmarkt, zoals Pattaya, Hua Hin, Ayutthaya, Phitsanulok en Nakhon Ratchasima.

– Premier Yingluck heeft gisteren een eredoctoraat ontvangen van de Auckland University of Technology. Rector Johan Maasland hing haar de versierselen om en roemde haar ’outstanding performance as Thailand’s first woman prime minister’. Yingluck zei te hopen dat de onderscheiding de samenwerking tussen Thailand en Nieuw Zeeland op onderwijsgebied zal stimuleren. Beide landen werken al jaren op dit gebied samen.

– Oppositiepartij Democraten heeft het Future Innovative Thailand Institute opgericht, een instituut dat duurzame ontwikkelingsplannen gaat opstellen. Het gaat een blueprint schrijven, die dient als alternatief voor het populistisch beleid van de huidige regering. De blueprint zal bestaan uit drie onderdelen: onderwijs, economie en corruptie. Voormalig Asean secretaris-generaal Surin Pitsuwan krijgt de leiding van het instituut.

– Op een pier in Koh Loan (Phuket) heeft de politie gisteren 120 Rohingya vluchtelingen aangetroffen. Ze waren met een boot uit Rakhine in Myanmar gekomen, maar moesten gedwongen hun boot verlaten toen die defect raakte. De Rohingya zeiden op weg te zijn naar Sungai Kolok in de provincie Narathiwat.

– Een Thaise vrouw van 43 jaar heeft in Zwitserland een gevangenisstraf van zesenhalf jaar gekregen wegens haar rol in een prostitutienetwerk. De rechtbank veroordeelde haar voor de smokkel van vijftig Thaise vrouwen en mannen die gedwongen werden in de seksindustrie te werken. Het netwerk was volgens de rechter van 2008 tot 2011 actief in zes kantons. De vrouw werd in 2011 in Duitsland gearresteerd en vervolgens uitgewezen naar Zwitserland.

– Is er een oorzakelijk verband? Een post-mortem onderzoek moet dat uitwijzen. Een 8-jarige jongen kreeg vrijdag, nadat hij naar bed was gegaan, ademhalingsmoeilijkheden en stierf later in het ziekenhuis. De moeder vertelde dat de jongen, die 42 kilo woog, met zijn hoelahoep had geoefend en daarna een grote hoeveelheid eten naar binnen had gewerkt.

– Vijf soldaten die in een Humvee zaten, zijn gewond geraakt toen gisteren in het district Waeng (Narathiwat) een bom ontplofte. De wagen werd van de weg geblazen en belandde tegen een boom. Vier soldaten op motorfietsen die erachter reden, openden het vuur op de bosjes waarin ze vermoedden dat de militanten zaten. De bom sloeg een gat van 1 meter diep in de weg.

Vrijdagnacht werd een poelier in het district Mayo beschoten. Hij raakte ernstig gewond.

De 46-jarige vice-voorzitter van de TAO van Talohmaena werd vrijdag in Thung Yandaeng (Pattani) doodgeschoten. Hij overleed in het ziekenhuis.

Demonstratie op Khao San Road vorig jaar tegen Buddha-hond

– De Knowing Buddha groep in Bangkok voert actie tegen allerlei vormen van misbruik van Boeddha beelden. Een succesje werd in Frankrijk geboekt waar een fabriek Boeddha’s gezicht op wc-brillen had gedrukt. De fabriek is ermee gestopt, maar een Frans hotel maakt nog steeds op haar website reclame met het toilet. De groep voerde ook actie tegen Boels in Nederland die een Boeddha-afbeelding op haar mobiele toiletten had gezet.

Bij Disney krijgt de groep evenwel geen poot aan de grond. In de serie Air Buddies blijft een hond Buddha heten. De Amerikaanse ambassade bemoeit zich er niet mee en Disney laat niets van zich horen.

De groep voert verder actie tegen Buddha popcorn uit Pennsylvania, Buddha ondergoed en panties en de Buddha Fitness club in Santa Barbara (Californië).

– De leningen die de regering gaat afsluiten om de geplande investeringen in de infrastructuur te financieren, zullen grotendeels van binnenlandse financiële instellingen komen, zegt minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën). Dinsdag ging het kabinet akkoord met het wetsvoorstel om 2 biljoen baht te lenen. Volgende week debatteert het Huis van Afgevaardigden erover.

De leningen worden over een periode van 7 jaar afgesloten, elk jaar zo’n 300 miljard baht. Volgens Kittiratt beschikt Thailand over voldoende liquiditeit om de plannen van de regering te financieren. Indien nodig wordt een beroep gedaan op buitenlandse financiële bronnen.

Wanneer de 2 biljoen baht is geleend, bedraagt de staatschuld niet meer dan 50 procent van het bruto binnenlands product, ruim onder het wettelijk vastgelegde plafond van 60 procent. Maar dit rekensommetje wordt niet door iedereen vertrouwd. Democratisch parlementslid Atthawit Suwanphakdi zegt dat het schuldbedrag op incorrecte vooronderstellingen is gebaseerd. Het gaat uit van een onrealistische prognose van een economische groei van 7,5 procent gedurende meer dan 7 jaar en de verwachting dat het hypotheeksysteem voor rijst geen verliezen oplevert. Suwanphakdi verwacht dat de staatsschuld op 60 procent uitkomt.

Oppositiepartij Democraten vindt dat het wetsvoorstel details ontbeert, wat het ertoe kan leiden dat de projecten geteisterd worden door corruptie. Oppositieleider Abhisit gaat daarover volgende week de regering indringend ondervragen, wanneer het parlement zich over het wetsvoorstel buigt.

Politiek nieuws

– Premier Yingluck en oud-premier Thaksin steunen het amnestievoorstel van 42 roodhemd Pheu Thai parlementsleden. Dus dan zit het wel snor met het voorstel amnestie te verlenen aan personen die sinds de militaire coup in 2006 wegens politieke vergrijpen zijn opgepakt. Onomstreden is het voorstel niet, want er zouden veel te veel mensen van profiteren en volgens critici zou ook Thaksin zijn gevangenisstraf ontlopen.

De indiener van het voorstel, Worachai Hema, zegt drie dagen geleden met Thaksin te hebben gebeld. Die heeft hem verteld door te gaan met het helpen van mensen en zich over hem geen zorgen te maken. [Met het helpen van mensen doelde Thaksin ongetwijfeld op de roodhemden die vervolgd worden of nog gevangen zitten.] Ook premier Yingluck steunt het voorstel.

Het voorstel staat al op de kameragenda en komt volgende week ter sprake op een partijvergadering van Pheu Thai met het doel alle neuzen in één richting op te krijgen.

Financieel nieuws

– De val van de Thaise aandelenmarkt vorige week heeft niets te maken met de instroom van buitenlands kapitaal, zegt Prasarn Trairatvorakul, gouverneur van de Bank of Thailand. Het buitenlands kapitaal ging de afgelopen twee maanden niet naar binnenlandse equities maar naar de aandelenmarkt. Prasarn denkt dat de val van de SET-index een correctie is omdat er aanwijzingen zijn voor een ongebruikelijk handelsvolume in bepaalde small-cap aandelen.

Vrijdag trok de baht zich weer licht terug na eerder in de week te zijn opgeklommen naar het hoogste niveau sinds 1997. Dit voedde zorgen dat de bank draconische maatregelen zou nemen om de snelle stijging van de baht te stoppen. Naar de valuta bestaat een grote vraag dankzij buitenlandse porfolio investeringen in Thaise obligaties en aandelen. Eind vrijdag werd de baht in Bangkok verhandeld voor 29,30 tegen de Amerikaanse dollar. De centrale bankdirecteur acht speciale maatregelen om de instroom te dempen, nog niet nodig.

– Een geheel andere verklaring heeft Suranand Vejjajiva, secretaris-generaal van het kantoor van de premier. De koersval is veroorzaakt door berichten dat Yingluck zou moeten aftreden, dat een vervangster al klaar stond en dat een coup op handen was. Maar dat waren allemaal geruchten; ze waren niet waar. Volgens Suranand moet de bron van die geruchten gezocht worden bij de Stock Exchange of Thailand.

Vorige week maakte de SET-index een val van 7,46 procent, het grootste weekverlies sinds oktober 2008, maar nog altijd 6 procent hoger dan aan het begin van het jaar. Suranand denkt dat de koersstijging van de baht aandelen-instabiliteit heeft veroorzaakt en dat de geruchten die instabiliteit hebben versterkt. ‘In april zullen sommige ontwikkelingen meer geruchten over politieke onzekerheid veroorzaken, waardoor de bevolking gaat geloven dat er een hevig politiek conflict is’, aldus Suranand, die geen nadere toelichting gaf op deze voorspelling.

– Kavee Chukitkasem, hoofd research van Kasikorn Securities, zegt dat de beurs geen last heeft van de Cyprus crisis. De recente onrust was het gevolg van interne factoren. Hij verwacht dat de SET-index volgende week herstelt, maar dat herstel kan van korte duur zijn.

Dinsdag vergadert het beursbestuur over de vraag of een hoger onderpand voor kasrekeningen geëist gaat worden. Mogelijk wordt het verhoogd van 15 naar 20 procent. De koersval van vorige week zou deels een gevolg zijn van geruchten die daarover de ronde deden.

Op 3 april vergadert het Monetary Policy Committee van de centrale bank en de vraag is of en zo ja welke maatregelen het gaat nemen om de koersstijging van de baht tot staan te brengen. Die onzekerheid werpt eveneens een schaduw over de beurs, aldus Kavee.

Economisch nieuws

– Ze vertrouwden het eerder al niet en ze vertrouwen het nog steeds niet. Het onderzoeksrapport naar een rijstdeal van de regering met China kan de critici niet overtuigen. Er zit een luchtje aan. Iets anders had Chookiat Ophaswongse, honorair president van de Thai Rice Exporters Association, eigenlijk ook niet verwacht.

‘Het zou raar zijn als het rapport iets verkeerd zou vinden met de G2G deal (Government to Government). Maar waarom kocht China niet direct rijst van de Thaise regering in plaats van GSGS Import and Export Corporation, een in China gevestigd bedrijf dat niets met rijst te maken heeft, te autoriseren rijst voor haar voorraad te kopen?’

De omstreden rijstverkoop kwam in november al ter sprake tijdens het zogeheten censure debate in het parlement. Oppositiepartij Democraten beweerde dat de regering liegt over G2G-contracten en een medeplichtige was in de desbetreffende rijstdeal. De partij beschuldigde het Thaise bedrijf Siam Indica ervan GSGS als dekmantel te gebruiken om zelf te profiteren van het rijsthypotheeksysteem. De rijst zou ook nooit verscheept zijn, maar werd binnenlands verkocht.

Vatchari Vimooktayon, permanent secretaris van het ministerie van Handel, zei vrijdag dat die beschuldiging niet waar is. Uit onderzoek bij elf verantwoordelijke diensten is van enige onregelmatigheden niets gebleken. GSGS is een echt Chinees staatsbedrijf, gevestigd in de provincie Guangdong.

De Democraten willen nog steeds bewijsmateriaal zien: het koopcontract tussen China en Thailand, de letter of credit, de autorisatie van GSGS door China, een brief van GSGS dat Siam Indica de rijstdeal namens haar mag afsluiten en bewijs dat China dit bedrijf heeft geautoriseerd namens haar te handelen.

– Afgestudeerde studenten van hogere beroepsopleidingen hebben de grootste salarisverhogingen gekregen, nadat in april vorig jaar (zeven provincies) en begin dit jaar (de rest van het land) het minimumdagloon werd verhoogd. Dit blijkt uit een onderzoek van de Federation of Thai Industries en de Sripatum universiteit. Na vorig jaar april ontvingen ze gemiddeld 28,5 procent meer salaris. Graduates van vocational high schools scoorden 21,4 procent en undergraduates 4,55 procent.

Naar personen met een technische opleiding bestaat in de industrie een grote vraag, hetgeen de interessante verhogingen verklaart.

Tijdens het onderzoek van april tot juni vorig jaar onder 363 bedrijven in 23 bedrijfstakken bedroeg het minimumsalaris van de drie groepen respectievelijk gemiddeld 8.934, 9.718 en 12.863 baht. Graduates met een mastersgraad verdienden 18.560 baht en graduates met een doctorsgraad 28.468 baht per maand.

Nog wat cijfers over het gemiddeld dagloon in de regio (bedragen in Amerikaanse dollars): Singapore 61,7; Filippijnen 9,70; Thailand 9,60; Maleisië 8,40; Indonesië 5; Laos 3; Vietnam 2,50 en Cambodja 2.

– Thailand moet zijn logistiek verbeteren wil het concurrerend blijven en buitenlandse directe investeringen (FDI) aantrekken temidden van een toename aan activiteit in de buurlanden, zegt Angkana Meeploy, vice-president bedrijfsleven Azië van de Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ. Logistiek is altijd een van Thailand’s sterke punten geweest, maar nu staat Thailand qua logistieke kosten op de tweede plaats na Vietnam. De regeringsplannnen om 2 biljoen baht in infrastructuur te investeren, zullen Thailand’s positie als de logistieke hub van de regio veiligstellen.

Tussen 2003 en 2012 ontving Thailand FDI-aanvragen ter waarde van US$119 miljard, de meeste van Japanse investeerders. Na de overstromingen van 2011 hebben Japanse investeerders hun investeringsbasis uitgebreid naar de CLMV en GMS landen. [CLMV=Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam; GMS=Greater Mekong Subregion] Maar Thailand blijft een belangrijke basis voor Japanse bedrijven dankzij zijn economische groei, het infrastructuur investeringsplan en geschoolde arbeid.

– Het door de vorige regering voorgestelde en door het parlement goedgekeurde National Savings Fund wordt de nek omgedraaid. Het fonds, dat een pensioenvoorziening zou bieden aan werkers in de informele sector die niet profiteren van het Social Security Fund (SSF), is volgens minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) niet nodig.

Kittiratt zegt dat 1,7 miljoen van de 30 miljoen werkers in de informele sector lid zijn van het SSF. Zij betalen 70 baht per maand waar de overheid 30 baht bij doet of 130 baht met 50 baht van de overheid. Het kabinet beslist volgende maand over een derde optie met hogere voordelen.

Volgens voormalig minister van Financiën Korn Chatikavanij (Democraten) kan Kittiratt het spaarfonds niet schrappen omdat het parlement het heeft goedgekeurd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website