Nieuws uit Thailand – 23 juli 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
23 juli 2014

Mag ik het opvallend noemen? Of iets ter overweging van de expats die op Thailandblog de militaire coup vervloeken? Tijdens de maandenlange protesten van de anti-regerings beweging heeft de politie geen enkele verdachte aangehouden voor de granaataanvallen op demonstranten. En de wonderen zijn de wereld nog niet uit, want sinds het leger de macht heeft overgenomen, zijn al enkele arrestaties verricht. Dat geeft toch te denken?

Zo heeft de politie twee verdachten aangehouden die onder meer verdacht worden van de granaataanval in januari op de Banthat Thong Road, waarbij een PDRC-supporter werd gedood en 39 personen gewond raakten (foto). Van welke andere aanvallen ze verdacht worden en wie het meesterbrein is, wil de politie niet zeggen.

Een van de twee, tegen wie een arrestatiebevel was uitgevaardigd wegens illegaal bezit van oorlogswapens, meldde zich zelf bij de politie. Hij heeft verklaard twintig granaten te hebben ontvangen van een ‘groep mannen’ om de rally’s van de anti-regerings beweging aan te vallen. Die granaten heeft hij onder verschillende personen verspreid. Hoe de andere man is aangehouden, vermeldt het bericht niet. Hij heeft verklaard dat hij drie granaten in zijn bezit had. Die zijn gevonden in een huis in Chon Buri.

– Om een internationale boycot van de handel in flora en fauna te voorkomen, heeft het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation twee regelingen ontworpen voor de binnenlandse handel in ivoor. Ze gaat de junta vragen die over te nemen.

Eerder deze maand kwam Thailand’s twijfelachtige reputatie op het gebied van de ivoorhandel ter sprake op een vergadering van het dagelijks bestuur van de Convention on International Trade in Endangered Species. Thailand’s Ivory Action Plan kreeg niet de handen op elkaar. In maart neemt het bestuur een definitief besluit over de handelsboycot.

De voorgestelde regeling gaat alle handel in Afrikaans ivoor strenger bestraffen door overtreders op basis van de Protected and Conserved Wildlife Animal Act van 1992 te vervolgen en niet, zoals thans, op basis van een wetsartikel over de illegale import van een verboden product. Eigenaren van ivoorwinkels en olifantenkampen moeten een lijst aanleggen met ivoor dat ze in hun bezit hebben. Werkplaatsen waar ivoor wordt bewerkt, dienen zich te laten registreren.

– Milieuactievoerder Sutthi Atchasai, die een week geleden dood in zijn pickup truck werd gevonden, is niet vermoord, maar heeft zichzelf van het leven beroofd. Dit is gebleken uit een autopsie door het Central Institute of Forensic Science. De crematie, die maandag was uitgesteld, kan nu doorgaan in Wat Treemitpradittharam in Rayong.

De autopsie vond  plaats op verzoek van de familie die twijfelde over de door de politie vastgestelde doodsoorzaak. Merkwaardig blijft wel dat Sutthi vier schoten afvuurde. Een van de kogels doorboorde het dak van de garage, waar de pickup truck stond.

– Werknemers met HIV worden ondanks wetgeving ter bescherming van de mensenrechten gediscrimineerd, is gebleken in een studie van het Social Research Institute van de Chulalongkorn universiteit. Gisteren werden de resultaten bekend gemaakt tijdens een seminar.

De studie is gebaseerd op interviews met 50 personen uit diverse sectoren: onder anderen werknemers en werklozen met HIV, personen die dicht bij hen in de buurt wonen, werkgevers en ambtenaren. Werkgevers die weigeren met HIV besmette personen aan te nemen, deden niet mee aan het onderzoek.

In de studie is gekeken naar discriminatie op drie niveaus: beleid, organisatie en woongemeenschap. Zo kunnen mensen met HIV geen soldaat, politieagent, rechter of zelfs monnik worden.

Veel bedrijven eisen van sollicitanten dat ze een HIV-test doen, weigeren hen aan te nemen als ze besmet zijn en ontslaan werknemers wanneer blijkt dat ze besmet zijn. Dit gebeurt zelfs in bedrijven met het Aids-response Standard Organisation certificaat.

Werknemers die ontslagen zijn, hebben te maken met discriminatie van buren. Een van de geïnterviewden vertelde dat de lokale bevolking geen eten bij hem koopt uit angst geïnfecteerd te worden.

Volgens cijfers van het Department of Disease Controle zijn tussen 1984 en 2011 372.000 HIV/Aids zaken vastgelegd en 98.000 sterfgevallen.

– Politici van alle politieke richtingen gaat gevraagd worden een overeenkomst te tekenen waarin ze beloven de door het leger ingezette hervormingen na de algemene verkiezingen voort te zetten.

Kampanat Ruddit, directeur van het Centre for Reconciliation for Reform (gevormd door de junta), maakte dit gisteren bekend op de eerste dag van een zesdaags ‘verzoeningsfestival’ op Sanam Luang. Ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven wordt gevraagd dit, wat hij noemde, sociaal contract te tekenen.

Tijdens het festival wordt gratis oog- en tandheelkundige hulp verleend. Driemaal per dag is gratis gegrilde kip te bekomen. [Zal wel een kippenboutje zijn.] Het festival begon met een ceremonie waarbij door gelovigen, waaronder enkele prominente politici,  aan 99 monniken voedsel werd gegeven. Het festival bestaat uit een bazar met afgeprijsde producten en diverse optredens.

– De recalcitrante roodhemdvoorzitter Jatuporn Prompan (lang niets van gehoord) en zijn maatje Nattawut Saikuar, voormalig staatssecretaris van Handel, mogen in hun handjes knijpen. De Criminal Court heeft hen met een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 40.000 baht een gang naar de gevangenis bespaard. Aanvankelijk zouden ze drie jaar de bak indraaien, maar omdat ze schuld hadden bekend, kwamen ze er genadig vanaf.

De twee booswichten zijn veroordeeld omdat ze tijdens een roodhemdrally in 2007 telefoontaps van gesprekken van drie topambtenaren openbaar maakten.

– Oud-premier Thaksin wil dat zijn verjaarsdagsfeestje op 26 juli in Parijs alleen wordt bijgewoond door familie en naaste verwanten. De junta hoeft zich geen zorgen te maken dat het een verkapte politieke bijeenkomst wordt van voormalige Pheu Thai-ers en roodhemden. Dit heeft een Pheu Thai-bron gisteren bekend gemaakt.

– Sinds donderdag regent het verkeersboetes. In het hele land zijn al op 199 kruisingen 17.194 bekeuringen uitgedeeld aan verkeersovertreders. De meeste weggebruikers die in de fout gingen, stopten niet voor een voetgangersoversteekplaats (39 procent). Rijden tegen het verkeer in deden 4.120 weggebruikers (24 procent).

– Schokkende cijfers over het geweld tegen vrouwen en kinderen in het Zuiden van Thailand. Opstandelingen hebben de eerste zeven maanden van dit jaar 32 vrouwen gedood en 60 verwond. Tussen januari 2004 en oktober 2013 zijn 62 kinderen gedood en 374 verwond. Aldus een rapport van de Duayjai groep en de Cross Cultural Foundation.

Gisteren vond in Pattani het seminar ‘Breaking the Wall of Silence: Saving the Life of Children and Women’ plaats. De aanwezige vrouwengroepen en vredesactivisten riepen de opstandelingen er op om te stoppen met aanvallen op burgers. Ze vroegen de autoriteiten om betere bescherming.

Een van de spreeksters hield een aangrijpende toespraak waarin ze vertelde over haar dochter die in brand was gestoken. De daders zijn nog niet geïdentificeerd door de politie.

– Vier agenten van de grenspolitie zijn gisterochtend bij een bomexplosie in Muang (Pattani) gewond geraakt, van wie twee ernstig. De bom, verborgen in de middenberm, ontplofte toen ze met hun pickup truck voor een rood verkeerslicht wachtten.

– De bewoners van zeventien dorpen in Mae Suai (Chiang Ria) maken zich zorgen over scheuren in een plaatselijke dam. Die zouden het gevolg zijn van naschokken na de aardbeving van 5 mei, die nog steeds aan de gang zijn. Zondagnacht werd er een van 2,9 op de schaal van Richter waargenomen, 12 kilometer onder de grond in Mae Suai. Ook in de provincie Phan zijn naschokken gemeten na de beving van 6,3.

Volgens ambtenaren van de Irrigation-dienst is de dam iets verzakt, maar hij zou veilig zijn. De scheuren bevinden zich in de overloop die op rotsen is gebouwd, waardoor de dam niet het risico loopt in te storten. Zodra een budget beschikbaar is, wordt de overloop hersteld.

Varia

Wat moet een krant schrijven als ze onder censuur staat? Atiya Achakulwisut haalt een vermakelijke anekdote uit 1951 op. Siam Rath, in 1950 opgericht door Kukrit Pramoj, publiceerde op de voorpagina een artikel met de kop ‘The sun in Hua Hin rises on a different side from the one in Si Ratcha’ en de onderkop ‘Two suns suspected. The world is confirmed round.’ Een verslaggever was het opgevallen dat in Si Racha de zon van achter een berg opkwam en in de zee onderging. In Hua Hin was het net andersom.

Siam Rath publiceerde nog meer onzinverhalen in die tijd. Kranten stonden toen onder strenge censuur nadat de toenmalige premier veldmaarschalk Phibulsonggram een rebellie van marineofficieren had verijdeld. De staat van beleg werd uitgeroepen en de krantenbedrijven moesten elke dag hun krant ter goedkeuring aan de autoriteiten voorleggen alvorens de persen te laten draaien.

Dat was Kukrit een doorn in het oog. Hij wilde dat Siam Rath  een kwaliteitskrant was, onafhankelijk, prikkelend, informatief en gemaakt volgens dezelfde journalistieke principes als westerse media. Toen dat niet meer mogelijk was, beperkte de krant zich tot het onnieuws zoals de zonsopgang en –ondergang. Andere verhalen gingen over het aantal ramen van het ministerie van Defensie en het aantal palmbomen dat achter de drukkerij stond.

Toen na twee maanden de staat van beleg werd opgeheven en de censuur eindigde, schakelde de krant weer over op de normale nieuwsagenda. Siam Rath is de oudste krant van Thailand. Of het nog steeds een kwaliteitskrant is, weet ik niet.

Ook thans staan de media onder censuur, zij het dat voorafgaande toestemming niet nodig is. Deze week verzetten de media tegen aanscherping van de censuur (zie Nieuws uit Thailand van 22 juli). (Bron: Bangkok Post, 22 juli 2014)

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Voorlopige grondwet: Junta houdt stevige vinger in de pap
Bedorven rijst in pakhuis Chachoengsao

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 23 juli 2014”

 1. dunghen zegt op

  Wat de vekeersovertredingen betreft is dit toe te juichen, want hoe sommige malloten zich op de openbare weg gedragen is bij de beesten af. Soms denk ik weleens dat ze op een kermis in de botsauto, s hun rijbewijs hebben gehaald om dan nog maar niet te spreken over het gedrag van het motorische verkeer.

  Hoop dat dit geen kortdurende actie was, maar dat dit eens stevig aangepakt gaat worden, zo doen de. Agentjes eindeljk iets wat het land kan dienen. Een goed initiatief wederom van de junta.
  Dunkie

  • Sir Charles zegt op

   Hoop dat ze ook die farang zwaar gaan beboeten die met alcohol op een auto of brommer besturen en het nóg zwaarder gestraft zal gaan worden om de boete ter plaatse te willen ‘regelen’.

 2. henry zegt op

  Siam rath is nog steeds een kwaliteitskrant


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website