Departure (2011)

Schilderijen, sculpturen, tekeningen, strips en installaties van de Thaise kunstenaar Somboon Hormtientong (64), een van de pioneers van de Thaise abstracte kust, zijn tot 12 mei te zien in het Bangkok Art and Cultural Centre.

Voor de tentoonstelling Raj Loesuang And The Boy Somboon Hormtientong heeft Somboon werken sinds het begin van zijn carrière in 1965 uitgekozen, zodat een goed beeld wordt geschetst van zijn artistieke ontwikkeling. Verder omvat de tentoonstelling Somboon’s laatste project in samenwerking met de Thaise cartoonist Raj Loesang, die hij al als jongen bewonderde.

Departure (zie foto), een installatie uit 2011, bestaat uit een kudde teakhouten olifanten met labels waarop de namen van beroemde steden zijn geschreven. De installatie vormt een impliciete kritiek op de verkoop van goedkope houten olifantbeeldjes aan toeristen, iets wat Somboon zag tijdens een bezoek aan Noord Thailand. De olifantjes staan voor de gate van een internationale luchthaven.

– De publieke televisiezender PBS heeft een juridisch team gevormd om eventuele strafrechtelijke vervolging aan te vechten, nu de politie een onderzoek is begonnen naar de inhoud van het discussieprogramma Tob Jote. Het programma raakte in opspraak na vijf afleveringen over de monarchie. Onder druk van protesten annuleerde het station de vijfde aflevering op vrijdag, maar zond die alsnog maandag uit.

PBS-hoofd Somchai Suwanban is vol vertrouwen dat het station zich kan verweren tegen een eventuele vervolging. ‘Geen enkel deel van het programma was lasterlijk jegens de monarchie of vormde een dreiging voor de nationale veiligheid. Ik heb het programma keer op keer bekeken. De presentator en de sprekers [academici] waren zorgvuldig en zorgden ervoor dat de afleveringen in balans waren.’

De afgelasting op vrijdag gebeurde uit vrees voor de veiligheid van het personeel, nadat een groep royalisten naar het hoofdkantoor was gekomen en personeel intimideerde. Volgens Somchai is er door derden geen druk op het station uitgeoefend om de uitzending te schrappen. De beslissing om de aflevering alsnog maandag uit te zenden, werd genomen op advies van het public complaints committee.

Dinsdag kritiseerde legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha het programma en gisteren zei vice-minister-president Chalerm Yubamrung dat de presentator en gasten vervolgd zullen worden, indien blijkt dat ze de wet hebben overtreden. Adul Saengsingkaew, hoofd van de Royal Thai Police, heeft laten weten dat hij persoonlijk de leiding heeft over een team van vijftig [sic!] personen dat het onderzoek gaat doen. Ze komen van het Legal Affairs Office, Metropolitan Police Bureau en het Special Branch Bureau.

Chalerm heeft Adul gevraagd hem het script van het programma te sturen, zodat hij het zelf kan onderzoeken en zijn juridische adviseurs kan inschakelen. ‘Als ze niets verkeerds hebben gedaan, is er niets aan de hand. Maar hadden ze andere redenen behalve kritiek op de monarchie? Rechten hebben beperkingen’, zegt Chalerm [dreigend?].

De politie zegt dat opmerkingen gemaakt in de vierde en vijfde aflevering mogelijk een overtreding van het Wetboek van Strafrecht opleveren. Politiewoordvoerder Piya Uthayo heeft de bevolking gewaarschuwd passages uit het programma niet te posten, want daarmee lopen ze het risico de wet te overtreden.

– Kroonprins Philippe van België en zijn charmante echtgenote Mathilde, momenteel op bezoek in Thailand, hebben gisteren de herdenking bijgewoond van het 25-jarig bestaan van de Thai-Belgian Friendship Bridge (zie het artikel De Belgische ‘bridge over troubled roads’). Ze onthulden ook een plaquette met het nieuwe logo van de brug bij Lumpini park.

– Bij een bomaanslag gistermiddag voor een ijswinkel in de stad Pattani is een 9-jarige jongen om het leven gekomen en zijn veertien personen gewond geraakt. De bom van 5 kilo was verstopt in een motorfiets die voor de winkel stond. De moeder van de jongen raakte gewond evenals de eigenaar van de winkel. De winkel, twaalf motorfietsen en drie auto’s raakten beschadigd en ramen van tien gebouwen in de omgeving braken door de kracht van de explosie. Toen de bom ontplofte, waren kooplui bezig hun kraampje op te zetten.

De krant legt andermaal een verband met de vredesbesprekingen tussen rebellengroep BRN en Thailand, die volgende week beginnen. Paradorn Patanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council die vorige maand een principe-overeenkomst met de BRN tekende, zegt dat de bomaanslag gepleegd kan zijn door militanten die zich verzetten tegen de besprekingen of militanten die graag mee zouden praten.

‘Er is niets ongebruikelijks aan geweld tijdens het onderhandelingsproces. Dit gebeurt op veel plaatsen wanneer partijen die een conflict hebben, met vredesgesprekken beginnen’, zegt Paradorn.

– Alsof die arme man er iets aan kon doen, maar tweede woordvoerder Jirayu Huangsap van regeringspartij Pheu Thai heeft de zak gekregen omdat hij tijdens de campagne had opgeschept dat de kandidaat van Pheu Thai de gouverneursverkiezing in Bangkok zou winnen. Die opmerking zou hebben geleid tot de nederlaag. Ook een andere partijwoordvoerder moet het veld ruimen, maar die is benoemd tot woordvoerder van het kantoor van de premier.

Volgens dit bericht zou Jirayu hebben gezegd dat Pheu Thai zelfs kon winnen wanneer ze een elektriciteitspaal zou kandideren, maar eerdere berichten schreven deze opmerking toe aan Thaksin. Jirayu zelf denkt dat hij het veld moet ruimen omdat hij een vriendje is van Sudarat Keyuraphan, de vrouw die bij PT-ers in Bangkok de favoriete kandidaat was, maar plaats moest maken voor Pongsapat Pongcharoen, de voorkeurskandidaat van de partijtop. Jirayu heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij de voorkeur aan Sudarat gaf.

– Een getuige heeft verklaard dat op 19 mei 2010 vanaf de eerste verdieping van Wat Pathum Wanaram (waar roodhemden naar toe waren gevlucht toen het leger Ratchaprasong intersection schoonveegde) geschoten is op soldaten die stelling hadden genomen op de [verhoogde] BTS-spoorbaan voor de tempel.

De rechtbank doet momenteel onderzoek naar de dood van zes personen, die dag in de tempel. Roodhemden houden vol dat ze opzettelijk door soldaten zijn doodgeschoten, maar wanneer deze getuige niet liegt zouden de soldaten uit zelfverdediging hebben teruggeschoten. De mannen op de eerste verdieping duidde de getuige aan met ‘armed men’. Hij leek onwillig toen hij door de openbare aanklager werd ondervraagd en nerveus toen de advocaten van de slachtoffers hem aan de tand voelden.

De Franse fotojournalist Olivier Rotrou kwam gisteren niet aan het woord. Hij is door het leger opgeroepen als getuige. Rotrou vertelde eerder deze week in de krant dat hij op 19 mei de hele dag de King’s Guard had gevolgd. Die eenheid had volgens hem niets te maken met de zes doden in de tempel. De volgende zitting is op 28 april.

– De watermanagementprojecten, waarvoor de regering een bedrag van 350 miljard baht heeft uitgetrokken, lopen hetzelfde risico als de 396 politiebureaus die niet zijn afgebouwd. Dat zei Suwat Chaopreecha, president van het Engineering Instiute of Thailand, gisteren op een seminar. Hij pleitte ervoor de plannen te herzien en de samenstelling van het managementteam te veranderen.

Komsan Maleesee, vice-deken van de faculteit engineering van King Mongkut’s Institute of Technology, kapittelde de regering voor de eis dat de aannemers met een gegarandeerde maximum prijs (GMP) moeten komen. Alhoewel de GMP bedoeld is ter voorkoming van budgetoverschrijdingen, werkt dat in de praktijk niet zo. De aannemer probeert zoveel mogelijk winst te maken en besteedt het minste geld aan het werk. Verder meent Komsan dat het programma van eisen naar bepaalde aannemers toe is geschreven.

Pramote Maiklad, voormalig directeur-generaal van het Royal Irrigation Department, denkt dat zo’n haast wordt gemaakt met het waterprogramma om Japan te laten zien dat Thailand geld heeft om te investeren.

– Vice-minister Nattawut Saikuar (Handel) geeft toe dat het hypotheeksysteem voor rijst gebukt gaat onder schulden. Maar hij blijft het systeem steunen omdat het de economie stimuleert. De vice-minister kreeg het gisteren voor zijn kiezen tijdens een parlementsvergadering. Democraat Yuparat Bua-in zette frontaal de aanval op hem in.

Nattawut weigerde te zeggen hoe hoog de verliezen zijn. Pas aan het eind van het jaar heeft hij de precieze cijfers. Volgens Nattawut is de BTW-opbrengst dankzij het systeem gestegen met 100 miljard baht.

– Er komt geen grootscheepse kabinets reshuffle.Volgens een analyse in Bangkok Post zou Thaksin toegegeven hebben aan de eis van zijn twee zusters Yingluck en Yaowapa het kabinet niet te wijzigen. De regering wil zich concentreren op de geplande infrastructurele investeringsplannen van 2 biljoen baht. Alleen de post van minister van Toerisme en Sport wordt opgevuld. Die is in januari vrijgekomen door het overlijden van Chumpol Silpa-archa.

– In wildreservaat Salakpra in Kanchanaburi is gisteren een dood olifantje van 1 jaar gevonden. Het dier was niet gewond. Dierenartsen hebben organen verwijderd voor onderzoek naar de doodsoorzaak. Het karkas is daarna verbrand.

– Voor de bezetting van de vliegvelden Suvarnabhumi en Don Mueang in 2008 zijn nog eens veertien kernleden van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) in staat van beschuldiging gesteld. Ze zijn op borgtocht vrijgelaten. In totaal zijn 114 personen in staat van beschuldiging gesteld. De eerste rechtbankzitting is op 29 april.

Financieel-economisch nieuws

– Anurat Khokasai, hoofd operations and marketing bij visbedrijf Prantalay Marketing Co, zegt dat de jaarlijkse voedingsexporten van 970 miljard baht in gevaar komen, wanneer de regering niet snel de koersstijging van de baht tot staan brengt. De garnalenexport, die goed is voor 80 miljard, heeft ernstig te lijden van de zwakker worden yen en een kleiner aanbod als gevolg van het early mortality syndrome.

De export naar Japan is met 25 procent teruggelopen en door de ziekte zijn de kosten met 40 procent toegenomen. ´Wanneer de regering wil dat de Thaise exporten concurrerend blijven, moet ze in de baht ingrijpen. Anders zal de exportwaarde drastisch inzakken´, aldus Anurat.

Maar blijkbaar is de een zijn dood en de ander zijn brood, want analisten van Barclay Capital signaleren dat de zwakke yen juist positief is voor de Thaise economie. De koersstijging van meer dan 20 procent tegenover de yen is gunstig, gegeven het feit dat de importen uit Japan 7 procent van het bruto binnenlands product vormen. Met name de auto-industrie profiteert ervan, wanneer ze her-exporteert. Zie verder: Koersstijging baht: Centrale bank en Financiën houden hoofd koel.

– Elk percentagepunt dat de baht tegenover de dollar stijgt, reduceert dit jaar het bruto binnenlands product met 0,1 à 0,3 procent, heeft het Kasikorn Research Centre berekend. ‘De sterkere baht heeft een grote invloed op de Thaise economie omdat de economische structuur grotendeels afhankelijk is van de binnenlandse productiebasis’, aldus de onderzoekers. Ze verwachten dat de stijging zich de komende maanden wel zal voortzetten.

De onderzoekers hebben drie scenario’s bestudeerd met verschillende aannames van de baht/dolar koers en de bijbehorende economische groei en exportgroei berekend. Kangana Chockpisansin, hoofd macroeconomische research, acht het onwaarschijnlijk dat de baht versterkt naar het niveau van 27,90 (zoals in een van de drie scenario’s). Het researchcentrum acht in de eerste helft van het jaar 29,50 waarschijnlijk en 29 baht later dit jaar.

Maar wanneer beleidsmakers maatregelen nemen om de koersstijging in te perken, gaat die vlieger niet op. Zulke maatregelen verstoren het marktmechanisme en maken het moeilijk de psychologische invloed te voorspellen. Maatregelen kunnen twee vormen aannemen: eisen ten aanzien van reserveringen bij de instroom van korte-termijnkapitaal of een ‘Tobin’ belasting op de kapitaaluitstroom.

Woensdag bereikte de baht een nieuw hoogtepunt sinds de vaste dollar-bahtkoers in juli 1997 werd losgelaten. De valuta eindigde aan het eind van de dag op 29,09 tegen de dollar.

– Hondenbaasjes die hun hond eens willen tracteren op een lekker hapje, kunnen sinds augustus terecht in Coffee & Puppy aan de Chaeng Wattana Road. Het hondencafé heeft een speciaal menu voor honden met tien ‘gerechten’ en uiteraard ook een mensenkaart. Bij elke tafel staat een houten kist om de huisvriend in te plaatsen met een hekwerk erom heen zodat het dier niet aan de wandel gaat.

Het hondencafé is een initiatief van twee Thais die eerder een modellenbureau hadden. In Seoel zijn al enkele hondencafés, dus toen ze die op een van hun reizen zagen, dachten ze : dat moet in Bangkok ook kunnen. Aanvankelijk liep het niet storm – onbekend maakt onbemind -, maar sinds ze op de tv zijn geweest, zit het café elk weekend vol.

Aan het eind van de maand wordt begonnen met een consulting service door een dierenarts. Geen kliniek, maar een Q&A (Question and Answer) sessie. In de nabije toekomst willen de eigenaren nog twee hondencafés openen. Ze gaan een eigen merk introduceren. Dag- en nachtzorg is nu al mogelijk. Kosten 300-550 baht, exclusief voeding.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 22 maart 2013”

  1. Caliente zegt op

    Krokodillentranen van de garnalenexporteurs. Jarenlang worden op zeer onduurzame wijze garnalen gekweekt. Alles wordt gedaan om zo snel mogelijk aan gewicht te komen, de garnalen worden ongezond snel volwassen. Jarenlange economische groei waar geen eind aan lijkt te komen. Dan worden de beestjes ziek en gaan vroeger dood. Karma is a bitch zeg maar. De garnalen zijn te klein of te ziek om nog te verkopen (zelfs niet voor het kattenvoer).

    Dan spreken we nog niet over de hemeltergende omstandigheden waarin de garnalen gepeld worden. Grote zalen waarin duizenden vrouwen en kinderen (die hebben kleinere handen) de garnalen pellen in slechte omstandigheden voor weinig loon.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website