Nieuws uit Thailand – 20 september 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
20 september 2014

De grote roerganger van Thailand moet toch beter op zijn woorden letten. Niet alleen maakte premier Prayuth Chan-ocha deze week een seksistische opmerking over vrouwen in bikini, maar hij beledigde ook roodhemd activiste Kritsuda Khunasen, die hij een e ni noemde [en dat woord mag Tino Kuis vertalen].

Gisteren maakte Prayuth voor de tweede keer zijn excuus, nu in zijn wekelijks tv-praatje Returning Happiness to the People. Alhoewel niet zo letterlijk gezegd, had Prayuth gesuggereerd dat vrouwen die een bikini dragen, erom vragen seksueel belaagd te worden.

‘Ik besef dat ik onbehoorlijke, onbeleefde en sterke woorden heb gebruikt. Ik ben mijn hele leven militair. Een heer dient zich te verontschuldigen als hij dingen heeft gezegd die onbeleefd en onbehoorlijk zijn. Ik respecteer iedereen.’

Zijn andere uitglijer gaf hij ook ruiterlijk toe, maar hij sloeg tegelijk terug met de vaststelling dat Kritsuda het leger van veel dingen heeft beschuldigd die niet waar zijn. [Volgens haar is ze tijdens haar detentie gemarteld.]  Prayuth vroeg haar op te houden ambtenaren verwijten te maken en valse beschuldigingen te uiten.

Overigens is Prayuth’s bikini-excuus enigszins hypocriet gezien bijgaande reclame van de Tourism Authority of Thailand.

– Twee auto’s met hetzelfde kenteken en chassisnummer: daar moet een luchtje aan zitten. Een vrouw in Ayutthaya heeft een klacht bij de politie ingediend nadat ze ontdekt had dat haar auto een dubbelganger in Kanchanaburi had. De vrouw, kamnan van tambon Khan Ham, bracht samen met de politie van Uthai (Ayutthaya) gisteren beide auto’s voor onderzoek naar het Scientific Crime Detection Centre in Pathum Thani.

De vrouw had de dubbelganger ontdekt toen ze haar autoregistratie in juli wilde verlengen. Ze kreeg te horen dat een andere vrouw dat al een maand eerder had gedaan. Beide wagens zijn van hetzelfde model, ze hebben dezelfde kleur, alleen de VIN (vehicle identification number) verschilt.

– Illustrator en kunstschilder Prayat Pongdam is gisteren op 79-jarige leeftijd overleden. ‘Vader is vredig heengegaan. Hij zal altijd in onze herinnering blijven’, schrijven zijn kinderen op Facebook in een bericht plus foto waarop hij te midden van zijn werk zit.

Prayat verwierf grote bekendheid met zijn illustraties voor Mahajanaka, een verhaal over een van de vorige levens van de Boeddha, geschreven door de koning. Het thema van dat verhaal is volharding. Verder maakte Prayat tal van schilderijen met taferelen van het dagelijks leven.

Prayat werd op 28 oktober 1934 geboren in Sing Buri. Hij studeerde aan de Pohchang Academy of Arts en de Silpakorn universiteit, waar hij een bachelor’s graad in schilderen haalde. In Rome vervolgde hij zijn studie aan de L’Accademia di Belle Art. In 1963 ontving hij een Italiaanse onderscheiding en in 1998 werd hij onderscheiden met de eretitel National Artist.

– De Association of Inter-provincial Bus Operators dreigt de tarieven te verhogen wanneer volgende maand de prijs van LPG en NGV (aardgas) omhoog gaat. De nieuwe minister van Energie heeft die prijsverhoging aangekondigd. Hij wil de beprijzing voor industriële gebruikers, de transportsector en huishoudens ‘eerlijker’ maken.

Klinkt natuurlijk goed zo’n dreigement, maar voor prijsverhogingen van het buskaartje is wel toestemming nodig van de overheid. Wanneer de literprijs van diesel boven de 30 baht uitkomt, gaat de vereniging dat verzoek doen. Voorzitter Suchinda Cherdchai zegt dat de transportsector het al moeilijk genoeg heeft met stijgende loon- en onderhoudskosten.

De taxisector vergadert maandag. Die heeft al eens eerder toestemming gevraagd voor verhoging van de ritprijzen vanwege de stijgende kosten van levensonderhoud, maar ze kreeg nul op het rekest. Nu denkt de sector aan een verhoging met 20 procent, waarvan de helft het vorige verzoek dekt en de andere helft de meerprijs van LPG en NGV moet compenseren. Ook de exploitant van de veerdienst op het Saen Saep kanaal pleit voor een tariefsverhoging wanneer diesel duurder wordt.

– Zes anti-corruptieorganisaties hebben goede hoop dat hun initiatiefwetsvoorstel om de uitgaven aan advertenties en PR van de overheid te reguleren, wordt overgenomen door het kabinet en het groene licht van het noodparlement krijgt. Het voorstel ligt nu bij de Raad van State.

Vorig jaar gaven ministeries acht miljard baht uit aan reclame en PR-activiteiten, maar waar dat geld aan besteed is, is onduidelijk. De nieuwe wet eist dat regeringsdiensten hun PR-activiteiten openbaar maken.

‘Het gaat om kosteneffectiviteit en transparantie’, zei Tippatrai Saelawong, researcher bij het Thailand Development Research Institute, tijdens een seminar, georganiseerd door de Thai Journalists Association.  ‘Er moeten regels zijn om de uitgaven te beheersen zodat misbruik van fondsen wordt voorkomen.’

De zes organisaties bediscussiëren ook een voorstel om een nieuw orgaan op te richten dat de PR-uitgaven volgt en onderzoekt. Alle sectoren, inclusief de media, zouden daarin vertegenwoordigd moeten zijn.

– Premier Prayuth belooft wat te doen aan de ingezakte rubberprijs, maar dat gaat wel twee à drie jaar duren, want het is een ‘ingewikkelde materie’, omdat ‘diverse factoren’ verantwoordelijk zijn voor de lage prijs. Gedacht wordt aan bevordering van binnenlands gebruik, leningen aan rubbercoöperaties, vermindering van de productie en steun voor R&D (research and development).

Prayuth zei een en ander nadat hij gisteren een vergadering had geleid van het National Rubber Policy Committee met op de publieke tribune vertegenwoordigers van de rubberboeren en rubberverwerkingsbedrijven. Andere voorgenomen maatregelen zijn samenvoeging van drie diensten van het ministerie van Landbouw, stimulering van binnenlands gebruik door de Board of Investment, belastingvoordelen, de kap van oud bomen en het verminderen van rubbertappen.

Volgens Prayuth waren de boerenleiders tevreden over de plannen en hebben ze beloofd een gepland protest op 8 oktober af te gelasten.

– Zondag is een autovrije dag in Bangkok. Dat wil zeggen op enkele hoofdwegen. De twee middelste rijstroken van de Silom Rd tussen Sala Daeng en Narathiwat Ratchanakharin worden vandaag al tot 22 uur afgesloten en alle rijstroken van 22 uur vandaag tot maandag 6 uur.

Zondag verzamelen zich twintigduizend fietsers op Sanam Luang om over de Ratchadamnoen Avenue, Thanon Si Ayutthaya, Ratchaprarop en Ratchadamri naar Silom te fietsen. Voor CentralWorld gaan de drie linkerbanen dicht van 1 uur vannacht tot 18 uur morgen. Of er nog andere wegen dicht gaan, vermeldt het bericht niet.

– Somyot Prueksakasemsuk heeft geen strafvermindering of vrijspraak gekregen van het Hof van Beroep. De voormalige redacteur van het tijdschrift Voice of Taksin werd in 2013 door de rechtbank veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens majesteitsschennis en daarin komt geen verandering. Somyot heeft er inmiddels drieëneenhalf jaar opzitten. Hij gaat in beroep tegen het vonnis bij het Hooggerechtshof.

– Nog steeds wordt streng de hand gehouden aan het verbod op politieke bijeenkomsten en dat merkten academicus Nidhi Eoseewong en vijf anderen die donderdag een politiek seminar aan de Thammasat universiteit bijwoonden. Zonder pardon werden ze aangehouden, alhoewel premier Prayuth het zo niet wil noemen: ‘Ze zijn door soldaten en politieagenten uitgenodigd voor consultaties. Nadat ze met de autoriteiten hebben gesproken, worden ze vrijgelaten.’ Het verbod op politieke bijeenkomsten is een uitvloeisel van de staat van beleg. Prayuth zegt dat het nog te vroeg is om de teugels te laten vieren.

Nidhi sprak donderdag tijdens het forum ‘Democracy Classroom: Chapter 2 –The Decline of Dictatorships in Foreign Countries’. Het forum was georganiseerd door studenten. Met de inval van de politie kwam een eind aan de bijeenkomst. De zes ‘aangehouden’ personen zij na verhoor op het politiebureau van Khlong Luang vrijgelaten.

– Alle illegale straatverkopers bij de bekende weekendmarkt Chatuchak hebben gisteren hun biezen moeten pakken. Op het trottoir van de Kamphaeng Phet 1 Road, Phahon Yothin Road en het trottoir bij BTS station Mor Chit hoeft nu niet meer door voetgangers gelaveerd te worden. De gemeente heeft de verkopers twee alternatieve locaties aangeboden.

Het districtskantoor van Chatuchak gaat elke vrijdagochtend om 5 uur het gebied rond de markt en het park schoonvegen. De politie verwijdert foutief geparkeerde wagens. Donderdag komt Ramkhamhaeng aan de beurt en daarna Siriraj ziekenhuis.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Koh Tao moorden: Inval in nachtclub, Aziaten verdacht

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 20 september 2014”

 1. Tino Kuis zegt op

  Goed dan. อี ‘ie’ (voor een vrouw) of ไอ้ ‘âi’ (man), geplaatst voor een naam (of voor een bijvoegelijk naamwoord of, zoals hier, voor นี่ ‘nîe’ ‘deze’), is tussen goede vrienden, vooral bij de jeugd in het minder beschaafde noorden en noordoosten, een normaal iets. Mijn zoon Anoerak wordt door zijn vrienden ‘Âi Rak’ genoemd, een goedmoedig ‘die verdomde Anoerak’.
  In andere situatie en tussen andere personen is het een zware belediging, ernstig minachtend en wordt als heel grof ervaren. Voor een premier zoiets op de televisie te zeggen is hetzelfde als premier Rutte in het openbaar zou zeggen ‘meneer Wilders, die vuile klootzak,…’. De vrienden van mijn zoon vertaalden het als: ‘this fucking (woman)……’
  Nu we het daar toch over hebben nog twee uitspraken van premier Prayuth:
  ‘Als de rubberboeren hun producten hier niet voor een goede prijs kunnen verkopen, dan verkopen ze het maar op de planeet Mars’.
  Tijdens zijn bezoek aan de overstromingen in Sukhothai: ‘Ik weet niet of de regering de arme mensen moet helpen. Ik zag een vrouw met een dikke gouden halsketting.’
  Maar misschien moet ik dit wel in een context plaatsen.

 2. Yvonne Oud zegt op

  Ja, dat IE heeft me in het verleden vaak voor verrassingen geplaatst. Als men in Thailand naar mijn naam vroeg kreeg ik steeds geschokte reacties en ik wist lange tijd niet waarom. Om dit te voorkomen noem ik me in Thailand voortaan Fon. Deze naam is, zoals velen weten, een heel gewone naam dus probleem opgelost.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website