Onder leiding van de Nederlandse coach Victor Hermans heeft het Thaise futsalteam op de eerste dag van de Futsal World Cup 2012 Costa Rica met 3-1 overtuigend verslagen.

Dat is een mooit opsteker voor Thailand, dat de openingsceremonie noodgedwongen moest verplaatsen naar het Hua Mak Indoor Stadium omdat het nieuwe Futsal stadion in Nong Chok (Bangkok) nog niet klaar is. Omdat Paraguay in groep A gelijk speelde tegen Oekraïne, is Thailand in ieder geval door naar de volgende (knock-out) ronde en dat is de eerste keer in vier World Cups.

Of er nog wedstrijden in het nieuwe stadion kunnen worden gespeeld, wordt op 5 november bekend. De Fifa die het stadion eerder al twee keer bezocht, neemt dan een definitieve beslissing. Ze heeft al laten weten dat aan een aantal voorwaarden voldaan moet zijn. Zo moet onder andere de ring op de vierde verdieping voor het publiek gesloten blijven en de speelvloer moet klaar zijn.

De autoriteiten overwegen drie opties voor de vloer: een verplaatsbare vloer die kan worden ingevlogen uit Italië of een parketvloer die uit Taiwan of Maleisië moet komen. Een woordvoerder van de gemeente Bangkok, die het stadion bouwt, zegt dat de vloer in één of twee dagen kan worden gelegd. Wanneer het stadion het groene licht van de Fifa krijgt, worden de wedstrijden er vanaf de kwartfinales gespeeld. 18 november is de laatste dag.

– De Zwitserse politie heeft een prostitutienetwerk opgerold, dat 57 mannen en vrouwen uit Thailand heeft gehaald en hen in bordelen in verschillende Zwitserse steden liet werken. Hoofdverdachte is een Thaise vrouw, die vorig jaar in Duitsland werd gearresteerd en uitgewezen is naar Zwitserland. Zij runde sinds 2008 een bordeel in Bern.

De meeste vrouwen kwamen uit arme delen van Thailand en wisten dat ze in de prostitutie zouden werken. Maar in feite waren ze seksslaven vanwege de hoge bedragen die het netwerk hen in rekening bracht voor hun komst naar Zwitserland. Die varieerden van 60.000 tot 90.000 Zwitserse franc.

De meeste slachtoffers zijn inmiddels teruggekeerd naar Thailand en willen niets meer met de zaak te maken hebben. Zes verdachten, een Zwitser, een Thaise man en vier Thaise vrouwen, zijn opgepakt. De zaak kwam aan het licht toen een slachtoffer vorig jaar de politie van Bern inlichtte.

– Zo’n 4000 boeren hebben nog geen cent gezien voor de rijst die ze in het kader van het hypotheeksysteem aan de regering hebben verkocht. Zij wachten al 2 maanden op hun geld. Prom Boonmachuay, hoofd van de Farmer’s Council in Suphan Buri, eist van de regering een verklaring. In totaal moet nog 500 miljoen baht worden betaald. ‘Farmers are in trouble and we don’t know where to seek help’, zegt Prom.

De Senaat buigt zich op 23 en 24 november over het regeringsbeleid en met name over het hypotheeksysteem. Op 26 en 27 november houdt het Huis van Afgevaardigden een zogeheten censure debate, waarin de oppositie de regering het vuur na aan de schenen zal leggen. Zo’n debat mondt altijd uit in een motie van wantrouwen, die deze keer geen enkel effect heeft, want de regering beschikt over een riante meerderheid in het parlement.

– De 14-jarige jongen die zijn moeder doodstak (zie Nieuws uit Thailand van 1 november), is autistisch. De jongen speelde regelmatig het uiterst geweldadige videospelletje Point Blank. Toen zijn moeder hem een standje gaf en ook verweet geen hand uit te steken in het huishouden, stak hij zijn moeder in haar rug en verwondde zijn zuster, die probeerde hem tegen te houden.

De politie gaat nu experts raadplegen over de invloed van dit soort spelletjes op het gedrag van autistische kinderen. Tevens worden gameshops geïnspecteerd waar kinderen jonger dan 15 jaar buiten de normale openingsuren worden toegelaten. En de politie wil weten welke spelletjes gespeeld kunnen worden in de gameshop waar de jongen kwam.

De jongen is gevangen gezet in de Ban Metta jeugdgevangenis. Volgens de directeur-generaal van het Juvenile Observation and Protection Department heeft hij spijt van zijn daad en beseft hij dat hij nu geen moeder meer heeft.

– ‘Ik word geslachtofferd om de banden met Saoedi-Arabië te herstellen’, zegt gepensioneerd politieman Somkid Boonthamon over de heropende zaak van een in 1990 spoorloos verdwenen Saoedische zakenman.

Vijf agenten, waaronder Somkid en Suwitchai Kaewphaluek, zouden de man destijds ontvoerd en vermoord hebben. De regering wil nu Suwitchai, die zich vermoedelijk in Cambodja schuilhoudt, als kroongetuige horen.

Somkid werd destijds door Suwitchai van betrokkenheid beschuldigd, iets wat hij ten stelligste ontkent. Een toenmalige onderzoekscommissie kon niets bewijzen en besloot geen actie tegen hem te ondernemen, zegt hij. Volgens Somkid probeert de regering Suwitchai nu over te halen om tegen hem te getuigen in ruil voor politiek asiel in het buitenland.

Zie verder voor achtergrondinformatie Nieuws uit Thailand van 1 november.

– De nieuw benoemde leden van het kabinet Yingluck zijn gisteren ingezworen door de koning. 23 bewindslieden beloofden hun taak eerlijk te verrichten ten dienste van het land en de bevolking. Volgens de krant is het de derde reshuffle van het kabinet sinds het vorig jaar aantrad, maar volgens mij is het de tweede keer en hebben we nu het kabinet Yingluck III. In tegenstelling tot vorige keren hield de koning deze keer geen toespraak.

De benoeming van Varathep Rattanakorn tot minister, verbonden aan het kantoor van de premier, is omstreden. 24 senatoren hebben het Constitutionele Hof gevraagd of hij gekwalificeerd is voor de functie. Varathep werd in september 2010 tot 2 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij de 2 en 3-cijferloterij tijdens de regering Thaksin. Hij was toen vice-minister van Financiën.

Volgens de senatoren is zijn benoeming in strijd met artikel 174 (5) van de grondwet. Volgens juristen van Pheu Thai geldt dat artikel echter alleen voor personen die gevangen hebben gezeten en dat genoegen heeft Varathep niet gesmaakt.

– Minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) heeft de Pitak Siam groep, die zondag 20.000 mensen op de been bracht in een anti-regeringsrally, opgeroepen zelfbeheersing te betonen. De minister reageert op uitlatingen van Pitak Siam’s boegbeeld generaal Boonlert Kaewprasit.

De gepensioneerde generaal heeft al herhaalde malen gezegd dat hij een coup zou plegen, wanneer hij die mogelijkheid had. Hij vindt de huidige regering incompetent en corrupt. Sukumpol zegt dat de groep aangifte moet doen wanneer ze het vermoeden van regeringscorruptie heeft.

– Twee opstandelingen, verkleed als moslimvrouw, hebben woensdagavond op de Hari Raya Fair in Saiburi (Pattani) twee personen doodgeschoten en vier gewond. Ze plaatsten daarna een bom van 3 kilo bij een spelletjestent met het doel politie te doden die na de aanval zou arriveren. Maar de bom ontplofte voortijdig en maakte geen slachtoffers.

– Ambtenaren uit Laos, Cambodja en Thailand volgen twee weken een trainingscursus, die tot doel heeft de samenwerking bij de bestrijding van het smokkelen van wild te versterken. Tijdens de trainingssessies wordt informatie uitgewisseld over de illegale handel in wild, grenspatrouille technieken, wetshandhaving en hoe te overleven in een bos. De deelnemers maken ook kennis met apps die gebruikt kunnen worden om elkaar te informeren over wildsmokkel.

De cursus is georganiseerd door het Asean Wildlife Enforcement Network, het UN Environment Programme en de Freeland Foundation. Volgens directeur Steven Galster van de Freeland Foundation is er vanuit China en Vietnam een grote vraag naar wild, als gevolg waarvan de prijzen stijgen. De prijs van een pangolin bedraagt nu 15.000 baht en een tijger 1 miljoen baht.

– Oud-premier Thaksin arriveert midden volgende week in Myanmar en dat is voor tal van roodhemden en Pheu Thai-parlementariërs reden om naar het buurland af te reizen en hun Grote Leider te begroeten. De hotelbranche in Myanmar vaart er wel bij; talloze kamers zijn al gereserveerd.

– Na een felle woordenwisseling heeft een 31-jarige man in Ban Klang (Nakhon Phanom) zijn vader (53) doodgeslagen met een shovel [schop, hak?]. Volgens getuigen hadden de twee gedronken toen ze het met elkaar aan de stok kregen. De vader zou als eerste zijn zoon te lijf zijn gegaan, maar die ontfutselde hem de shovel en begon op hem in te timmeren. De vader liep 20 wonden op.

– Het is een tijdje stil geweest rond het controversiële voorstel tot wijziging van de grondwet en de (vier) verzoeningswetsvoorstellen. De nieuwe benoemde partijleider van regeringspartij Pheu Thai, tevens nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Charupong Ruangsuwan laat er geen gras over groeien. Hij wil dat nog gedurende deze parlementaire zittingsduur forums en een referendum worden gehouden.

Even recapituleren: het parlement was begonnen met de behandeling van het voorstel om artikel 291 van de grondwet te wijzigen, zodat een burgerassemblee kan worden gevormd die de gehele grondwet van 2007 herziet. Het Constitutionele Hof legde in juli de behandeling stil en adviseerde eerst een referendum te houden. Een werkgroep van Pheu Thai beslist binnenkort of de behandeling wordt hervat.

Van de beloofde forums is tot nu toe niets terecht gekomen. Volgens Charupong kon het ministerie van Binnenlandse Zaken geen terzakekundige sprekers vinden. Om de impasse te doorbreken gaat het ministerie nu bij onderwijsinstellingen op zoek naar politiek neutrale sprekers. Die moeten deelnemers selecteren voor forums die worden georganiseerd door het Department of Community Development.

Om kosten te sparen wordt er over beide gediscussieerd: wijziging van de grondwet en de verzoeningsvoorstellen. ‘Pheu Thai wil proberen de bevolking te overtuigen om de redenen voor de wijzigingen te accepteren’, zegt Phuntham Wechayachai, secretaris-generaal van Pheu Thai.

De oppositie en de geelhemden noemen de hele operatie een verkapte poging om voortvluchtig premier Thaksin amnestie te verlenen en hem te ontslaan van rechtelijke vervolging. Pheu Thai zou er ook op uit zijn om de macht van onafhankelijke organisaties in te perken.

Economisch nieuws

– De National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) heeft geen idee wanneer AIS, Dtac en True hun 3G vergunningen krijgen. Volgens de eigen regels zou dit binnen 90 dagen na de veiling van 16 oktober moeten gebeuren, maar naar die veiling wordt momenteel onderzoek gedaan door de National Anti-Corruption Commission, het Department of Special Investigation (DSI) en de Ombudsman.

Zij buigen zich over de vraag of de drie providers hebben samengespannen om zo de prijs te drukken. De DSI bekijkt of de NBTC de strafwet heeft overtreden. Takorn Tantasit, secretaris-generaal van de NBTC, zegt dat de vergunningen pas verleend kunnen worden wanneer de drie diensten hun onderzoek hebben afgerond.

Het veilingresultaat is al goedgekeurd door een subcommissie van de NBTC, maar sommige critici menen dat het gehele bestuur van 11 personen zich dient uit te spreken over de veiling en niet alleen de commissie van 5 personen.

– Je moet maar durven. Sinds september heeft de nieuwe budgetmaatschappij U Airlines pas zeven vluchten uitgevoerd naar zowel Yancheng (China) en Incheon (Zuid-Korea) en nu al droomt de oprichter over een vloot van 19 jets waaronder een A380 doubledecker superjumbo en vluchten naar 20 binnen- en buitenlandse bestemmingen met Istanboel als verste bestemming.

Thans vliegt U Airlines nog met één toestel, een aangepaste A320-200 met 20 stoelen in de business class en 126 in de economy class. Een tweede A320-200 is inmiddels geleast. Dat toestel komt na inspectie in Jakarta deze maand in bedrijf. Oprichter en belangrijkste financier Jiradej Worapiankul zegt: ‘We aspire to be the best airline in Thailand’. Nou, met zo’n hoog ambitieniveau moet het allemaal wel lukken.

– Sony weet nog niet of ze haar fabriek in Ayutthaya, die vorig jaar onder water liep, gaat renoveren of verplaatsen. De fabriek is nog steeds gesloten en de productielijn van digitale camera’s is van Ayutthaya overgebracht naar een fabriek op Amata Nakorn Industrial Estate in Chon Buri. De fabriek van semigeleiders op Bangkadi Industrial Park in Pathum Thani is na een opknapbeurt en uitbreiding van de productiecapaciteit van 4,3 miljard baht weer in bedrijf. Sony blijft vertrouwen houden in de investeringsmogelijkheden in Thailand, zegt Toru Shimizu, directeur van Sony Thai.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website