Nieuws uit Thailand (2) – 3 november 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
3 november 2013

Het meeste nieuws vandaag staat in de posting ‘Ik wil in een land leven waar ik trots op kan zijn’. Verder bevat de krant vandaag weinig nieuws.

– Snel gaat het allemaal niet, maar een team van de universiteit van Khon Kaen (KKU) begint nu eindelijk in opdracht van het Pollution Control Department (PCD) aan een onderzoek naar de loodcontaminatie van de Klity Creek in Kanchanaburi. Aan de hand van de resultaten wordt een schoonmaak- en herstelplan opgesteld.

Donderdag legden experts van de KKU tijdens een hoorzitting in tambon Chalae de bewoners de gang van zaken uit. Het team gaat 4.000 monsters nemen om aan de hand van de verontreiniging voor elk deel van de kreek de vereiste maatregelen te kunnen vaststellen. Het met verontreinigd lood wordt niet gedumpt in het district Sangkhla Buri, zoals eerder voorgesteld door de PCD, maar op de mijnbouwlocatie Bo Ngam in Thong Pha Phum.

De schoonmaakoperatie is in januari bevolen door de Supreme Administrative Court. Daarmee kwam een eind aan een juridisch gevecht dat in 2004 begon. De PCD werd ook veroordeeld tot het betalen van 3,8 miljoen baht schadevergoeding aan de 22 bezoekers die de procedure hadden aangespannen. Het kabinet trok in augustus 11,85 mijoen baht uit voor het onderzoek en de herstelwerkzaamheden.

Bij de laatste laboratoriumtesten van de PCD in september werd in sediment van het rivierbed een loodconcentratie van 28.000 mg/kg gevonden, veel meer dan de eerdere test in het droge seizoen. Toen bedroeg de concentratie 200-300 mg/kg.

– De rubberboeren in het Zuiden hebben na een gesprek met de adjunct-gouverneur van Prachuap Khiri Khan besloten een eind te maken aan de blokkade van de Phetkasem weg, de belangrijkste route van en naar het Zuiden. Maar dit betekent niet dat de weg weer bereden kan worden, want de politie geeft de weg pas vrij wanneer de boeren vertrokken zijn. En dat is niet het geval: ze blijven hun protest in de buurt voortzetten.

De boeren besloten de blokkade af te blazen om automobilisten tegemoet te komen. Die moeten nu omrijden via een secondaire weg, die inmiddels beschadigd is door het zware vrachtverkeer. De politie motiveert haar besluit door erop te wijzen dat ze de veiligheid van automobilisten niet kan garanderen, wanneer ze de weg vrijgeeft terwijl het protest doorgaat.

Wat de eisen van de rubberboeren zijn, is inmiddels genoegzaam bekend, dus dat ga ik hier niet herhalen. Zie vorige afleveringen van Nieuws uit Thailand.

– De directeur van het Khanom ziekenhuis in Nakhon Si Thammarat is door zijn eigen auto geplet en om het leven gekomen. De wagen was in een greppel terechtgekomen. De dokter was uitgestapt om de wagen te duwen. Toen een werknemer gas gaf, kantelde de wagen.

– Dit jaar zijn in de provincie Trat al 33 dode dolfijnen gevonden. Gisteren werden twee dode dieren gesignaleerd op 1 kilometer afstand van het strand Mai Rut in Khlong Yai. De dieren waren al enkele dagen dood. Een dierenarts trof bij onderzoek stukken plastic in de maag van de dieren aan.

– Het werk aan de Don Sahong dam in Laos is vrijdag begonnen. In tegenstelling tot de controversiële Xayaburi dam heeft deze dam tot nu toe weinig aandacht in de media gekregen, terwijl het toch om een dam van 30 hoogte en 100 meter breedte in de Mekong gaat. Laos heeft daarover de overige Mekonglanden niet geconsuleerd in de Mekong River Commission (MRC), een intergouvernementeel overlegorgaan van de vier Mekonglanden.

Laos redeneert dat de dam niet in de hoofdstroom van de Mekong wordt gebouwd, maar in het Hu Sahong kanaal van de rivier, dat 5 procent van het Mekongwater ontvangt. Derhalve heeft het de goedkeuring van de andere landen niet nodig. Milieudeskundigen vinden die redenering uiterst discutabel.

Chaiyuth Suksri, lid van een werkgroep [?], legde onlangs op een forum uit dat de desbetreffende sectie van de rivier die de grens van Laos en Cambodja passeert, uniek is omdat de rivier in zeventien kleinere stromen uiteen valt. Chaiyuth noemt ze ‘distributary channels’ in plaats van ‘tributary’, een term die Laos gebruikt.  Volgens Laos heeft de dam geen gevolgen voor de waterstroom van de Mekong. Het land heeft de MRC eind september geïnformeerd dat het met de bouw zou beginnen en heeft niet op feedback gewacht.

Biologen wijzen erop dat het desbetreffende rivierdeel een belangrijke ecologische zone is, waar vissen heen en weer migreren om te paaien. Chaiyuth zegt dat het Hu Sahong kanaal het enige kanaal is waar het hele jaar water door stroomt. Laos stelt daar tegenover dat het de waterstroom in twee andere kanalen heeft verbeterd, zodat de vis toch kan migreren.

De MRC ledenlanden hebben tot nu toe nog niets van zich laten horen en het secretariaat van de MRC is niet bevoegd actie te ondernemen. Het moet wachten op de vier landen die de MRC vormen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website