De zondagkrant van Bangkok Post bevat vandaag weinig nieuws.

De krant opent met een artikel over de vermoedelijke samenstelling van het nieuwe kabinet. Het is geschreven door Wassana Nanuam, verslaggeefster militaire zaken, die doorgaans goed geïnformeerd is. De bron blijft vaag: een ‘army source’ en het artikel wemelt van de namen die Nederlandse en Belgische lezers van Thailandblog weinig zullen zeggen.

Belangrijkste conclusie: het kabinet gaat gedomineerd worden door de top brass [mijn woordenboek geeft als vertaling voor brass hoofdofficieren met de aantekening dat dit ‘slang’ is.] Daarmee worden de opperbevelhebber van de strijdkrachten en de bevelhebbers van leger, marine en luchtmacht bedoeld, die alle vier eind september afzwaaien.

Coupleider Prayuth Chan-ocha wordt premier, de opperbevelhebber minister van Defensie, de luchtmachtcommandant minister van Energie en het hoofd van de marine vice-premier. Zo, dat weten we ook weer, als het allemaal klopt.

Het grootste deel van de voorpagina is bestemd voor een verhaal over het ingestorte flatgebouw in Pathum Thani. De krant praat met de moeder van de zwangere arbeidster die op de IC van het ziekenhuis ligt. Dochter en ongeboren kind zijn veilig.

De man die als enige levend uit de ruïne werd gehaald – hij zegt na 27 uur – vertelt zijn leven te danken te hebben aan de Laung Po Koom amulet die hij in zijn hand vastklemde. Helaas raakte hij de amulet kwijt en da’s wel spijtig want de amulet was overgeërfd van zijn voorouders.

Verder praat de krant met Prateep Boriboonrat, hoofd van het provinciaal kantoor van het Department of Disaster Prevention and Mitigation, over de reddingsoperatie. Hij vertelt sinds het gebouw op maandagmiddag instortte, onafgebroken in de weer te zijn geweest en niet te hebben geslapen. Veel lof heeft hij voor de reddingswerkzaamheden. De eerste dag was enigszins chaotisch met vijfhonderd man, maar vanaf dinsdag is er efficiënt gewerkt.

Op de bouwplaats werkten 39 bouwvakkers, van wie 25 de ramp hebben overleefd. Vijf arbeiders worden nog verpleegd in het Pathum Thani en Thammasat University ziekenhuis.

Eerdere berichten:

Ingestort flatgebouw: Dodental loopt op naar 14
Nieuws uit Thailand – 15 augustus
Nieuws uit Thailand – 14 augustus
Man na 26 uur bevrijd uit ingestort flatgebouw
Flatgebouw in aanbouw stort in: 4 doden, 19 gewonden

– Een van de twee verdachten van de diefstal van tien mobieltjes, anderhalve week geleden in de nachttrein naar Sungai Kolok, is aangehouden. Hij was nog in het bezit van twee mobieltjes. De man heeft verklaard dat hij en zijn vriend aan het eind van het rijtuig zaten, op een strategische plaats zodat de een de treinsteward in de gaten kon houden, terwijl de ander toesloeg. En die deed dat aan de andere kant van het rijtuig.

De politie vermoedt dat de mobieltjes gebruikt zijn c.q. gaan worden om bommen tot ontploffing te brengen. Dat is in het Zuiden de standaardmethode waarop bomaanslagen worden gepleegd.

– De junta spreekt met verschillende tongen of de krant slaat er maar een slag naar. De staat van beleg kan spoedig worden opgeheven, verklaarde Prajin Juntong, adjunct-hoofd van de NCPO (junta), gisteren in de krant, maar vandaag heet het dat die voorlopig nog wel van kracht blijft, aldus Thirachai Nakwanich, commandant van de First Army Region.

En dat zullen de buitenlandse investeerders die eergisteren door coup-leider Prayuth werden toegesproken, niet leuk vinden, want zij maken zich juist zorgen over het negatieve effect van de staat van beleg op het investeringsklimaat.

Volgens Thirachai is de staat van beleg echter nodig om de orde te handhaven en groepen die het gezag uitdagen, in de hand te houden. Zonder de staat van beleg (martial law) die twee dagen voor de coup werd uitgeroepen, zou het leger niet de juridische middelen hebben gehad de orde behoorlijk te handhaven, zo verdedigt Thirachai de maatregel.

Volgens Thirachai maakt de bevolking zich helemaal geen zorgen over de staat van beleg en velen lijken al vergeten te zijn dat die van kracht is. ‘Degenen die ermee te maken krijgen, hebben kwaad in de zin. Ze willen rotzooi trappen. Wanneer de martial law wordt opgeheven, heeft het leger geen middelen om ze aan te pakken.’

– Voordat de vredesgesprekken met de opstandelingen in het Zuiden worden hervat [die al een jaar stil liggen] dient het kader van de gesprekken herzien te worden. Coupleider Prayuth Chan-ocha wil dat dit gebeurt voordat de Thaise hoofdonderhandelaar Thawil Pliensri, secretaris-generaal van de National Security Council, later deze maand afreist naar Maleisië, dat facilitator van de gesprekken is.

Een bron [?] wijst erop dat de regering Yingluck, die het initiatief voor de gesprekken nam, niet in staat is gebleken het geweld in het Zuiden te verminderen en to cover [?] de eisen van verzetsgroepen die niet aan de gesprekken deelnamen.

Het leger heeft inmiddels met twee groepen gepraat die waren uitgesloten. Vermoed wordt dat het recente oplaaien van het geweld een poging van deze groepen is om hun aanwezigheid kenbaar te maken aan de autoriteiten. De resultaten van het contact met de twee groepen worden gebruikt om het gesprekskader voor voortzetting van de vredesgesprekken te herzien.

Coupleider Prayuth zei vrijdag in zijn wekelijks tv-praatje dat de gesprekken doorgaan. ‘It giet oan.’ Zo zei hij dat natuurlijk niet, want Prayuth spreekt geen Fries. Hij zei ‘The talks are on’, maar dat klopt ook niet, want hij zei het in het Thais met Engelse ondertiteling. ‘We willen weten wat ze [die andere groepen] willen en wat hun verwachtingen zijn.’

Vorig jaar werd alleen met de verzetsgroep Barisan Nasional Revolusi gepraat, maar de hoofdonderlaar van die groep lijkt weinig greep te hebben op de overige verzetsgroepen in het Zuiden.

– Driehonderd Cambodjaanse arbeiders en handelaren in tweedehands textiel hebben gisteren enkele uren de grenspost Aranyaprathet-Poi Pet aan de Cambodjaanse kant bezet, waardoor het grensverkeer stil kwam te liggen. Ze eisten de vrijlating van een groep arbeiders en handelaren die donderdag door de douane waren gearresteerd omdat ze verdacht werden van het smokkelen van nagemaakte producten naar Thailand.

De protesterende Cambodjanen zijn bovendien geïrriteerd over de verscherping van de grenscontrole die langer duurt en tot lange rijen leidt. Het hoofd van de douane weigerde eerder daarover met hen te onderhandelen. Gisteravond kwam een eind aan het protest. Of de demonstranten hun zin kregen, vermeldt het bericht niet.

– De drie agenten van het bureau Bang Chan die begin deze maand op een auto schoten, bestuurd door een studente, hebben een gevangenisstraf van dertig dagen gekregen. Ze krijgen de straf op grond van de National Police Act, want er is geen aangifte gedaan en ze zijn niet berecht.

De agenten dachten met een drugshandelaar te maken te hebben, toen ze de wagen van het meisje stopten. Die raakte in paniek omdat de agenten in burger gekleed waren en ze bij één een pistool zag. Het meisje ramde met haar wagen vervolgens enkele andere voertuigen.

De politie heeft toegezegd alle schade te zullen vergoeden en heeft een nieuwe wagen cadeau gedaan. De betrokken agenten hebben toegegeven in de fout te zijn gegaan.

– Twee spelers van een politiek getint toneelstuk zijn vorige maand aangehouden en hen is ook vrijlating op borgtocht onthouden omdat ze vluchtgevaarlijk zouden zijn. De twee, een 23-jarige activiste en een student van de Khon Kaen universiteit, worden beschuldigd van majesteitsschennis vanwege hun rol in The Wolf Bride, een toneelstuk dat vorig jaar oktober op de Thammasat universiteit werd uitgevoerd. Dat stuk gaat over een denkbeeldige monarch, maar de student weerspreekt dat het beledigend voor de monarchie is. In juni heeft de junta al tien huidige en voormalige leden van de spelgroep aangehouden en ondervraagd.

– Schiet nou eens op met de reiniging van de met lood verontreinigde Klity Creek (Kanchanaburi) is het Pollution Control Department te verstaan gegeven door de Lawyers Council of Thailand. De zaak speelt al sinds 2004, is voor de rechter geweest, die de schoonmaakoperatie heeft bevolen maar daarmee is nog steeds geen begin gemaakt.

De PCD verschuilt zich achter het onderzoek naar de beste schoonmaakmethode door experts van de Khon Kaen universiteit. Dat had in maart klaar moeten zijn, zodat de opruimwerkzaamheden in mei hadden kunnen beginnen. Volgens de universiteit is het onderzoek nog niet afgerond.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website