De eerste 18 vrouwelijke verkeersagenten, die in januari aantraden, hebben het zo goed gedaan dat de gemeentepolitie van Bangkok nog eens 100 agentes gaat recruteren.

De inzet van vrouwelijke agentes helpt het image van de politie te verbeteren, zegt adjunct-hoofd Worasak Nopsitthiphon. In aanmerking komen vrouwen jonger dan 25 jaar met een afgeronde beroepsopleiding.

– Het hooggerechtshof heeft gisteren de gevangenisstraffen van acht roodhemden gehalveerd. Zij vielen in mei 2010 een filiaal van de Bangkok Bank in Khon Kaen aan en staken het in brand. Het hof halveerde de straffen, eerder opgelegd door de rechtbank, omdat ze bekend hadden. De mannen moeten de bank een schadevergoeding betalen variërend van 3,5 miljoen baht tot 8,3 miljoen baht.

– De transportsector krijgt geen toestemming van het ministerie van Energie de tarieven te verhogen, zolang de dieselprijs onder de 33 baht per liter blijft. Thans kost een liter diesel 32,33 baht. De grens van 33 baht is vastgesteld tijdens overleg met de exploitanten van vracht- en personenvervoer en de binnenvaart. De Passenger Bus Operators Association, die eerder liet weten de toestemming niet af te wachten en de tarieven te verhogen, ziet hier bij nader inzien van af.

– Het prijsverschil tussen benzine en gasohol (een mix van benzine en ethanol) wordt weer vergroot. In juli ging het verschil terug van 4 tot 5 baht per liter naar 1 tot 2 baht, waardoor de verkoop van (het minder milieu vervuilende) gasohol inzakte. Vanaf vandaag kost benzine 91 2,35 baht meer dan gasohol 95 en benzine 95 kost 6,3 baht meer dan gasohol 95.

– Veel leden van regeringspartij Pheu Thai zijn naar Cambodja gevlogen voor een ontmoeting met oud-premier Thaksin. Die bezoekt er de zieke vader van premier Hun Sen, aldus een bron bij Pheu Thai. Daarna maakt Thaksin een tour door enkele landen in de regio. Gisteren werd Thaksin gesignaleerd op een golfbaan in Siem Reap. Een Pheu Thai-parlementslid zegt dat Thaksin Songkran (13-15 april) in Laos wil vieren.

– Parlementslid Alongkorn Ponlaboot (Democraten) heeft voorgesteld eerst een referendum te houden alvorens een assemblee van burgers wordt gevormd, dat zich buigt over wijziging van de grondwet. Volgens Alongkorn is een referendum in die fase nodig, zodat de bevolking kan beslissen of ze een nieuwe grondwet wil. Maar Pheu Thai houdt vast aan het oorspronkelijke idee om eerst een assemblee te vormen en pas daarna een referendum te houden over de wijzigingen die de assemblee voorstelt. Wijziging van de grondwet is een van Pheu Thai’s verkiezingsbeloftes.

– De National Anti-Corruption Commission (NACC) bekijkt of ze onderzoek gaat doen naar de bedrijven die parlementslid (en roodhemdleider) Jatuporn Prompan van 2002 tot 2004 samen met anderen had. De resultaten van die bedrijven werden destijds niet gemeld aan het Department of Business Development en ze zouden ook kunnen ontbreken op de vermogensopgave van Jatuporn, die hij als parlementslid moest doen.

– Het ministerie van Werkgelegenheid heeft het plan geschrapt om 5.000 arbeiders naar Israël te sturen. Uit gesprekken met arbeiders en hun gezinnen in provincies in het Noordoosten is gebleken dat de uitzendbureaus bedragen van 300.000 tot 400.000 baht eisen. Volgens een regeling van het ministerie mag maximaal 180.000 baht voor een contract van 5 jaar worden gevraagd.

De bureaus gebruiken trucs om de hoge kosten te maskeren door bijvoorbeeld de rekening te splitsen in twee rekeningen. De afgelopen jaren zouden de bureaus 6 miljard hebben verdiend met het uitzenden van 20.000 tot 30.000 arbeiders naar Israël.

De minister heeft zijn staf opdracht gegeven informatie te verzamelen. Daarna worden de National Anti-Corruption Commission en het Department of Special Investigation ingeschakeld.

– De Japanse ambassadeur in Thailand heeft de regering opgeroepen haast te maken met maatregelen tegen overstromingen. De constructie van dijken en een waterweg dienen voor het komende regenseizoen klaar te zijn, zei hij woensdag.

De Japanse regering schenkt Thailand 2,9 miljard baht voor reconstructiewerk, waaronder het verhogen van randwegen zodat ze als waterkering dienst kunnen doen. Japan verleent ook technische assistentie. Vooral de provincie Ayutthaya, die veel Japanse bedrijven telt, is een belangrijke zorg voor Japan.

– Dertig importeurs van luxewagens hebben voor een bedrag van 43 miljoen baht de belasting ontdoken, zegt het Department of Special Investigation. Bij het inklaren van de wagens werd een te lage waarde opgegeven. In plaats van nieuwe wagens zouden het tweedehands wagens zijn. Het importtarief op luxewagens bedraagt 187-328 procent. In januari werden 300 Mercedessen geïmporteerd; 166 werden het land in onderdelen binnengebracht en hier geassembleerd.

– Honderden inwoners van Bangkok hebben gisteren deelgenomen aan een marathon van 84 kilometer ter ere van de 84ste verjaardag van de koning op 5 december vorig jaar. Met de loop werd geld ingezameld voor een gereontologisch centrum en ziekenhuis in Bangkok.

– De National Anti-Corruption Commission verwacht in mei haar onderzoek af te sluiten naar de ongebruikelijke rijkdom van Supoj Saplom, in wiens woning in november werd ingebroken. Volgens Supoj, permanent secretaris van het ministerie van Transport, werd 5 miljoen buitgemaakt, maar de politie heeft 12,7 miljoen baht achterhaald (eerdere berichten noemen steeds 18 miljoen). De inbrekers zeggen in zijn woning een bedrag van 700 miljoen tot 1 miljard baht te hebben gezien. Supoj werd eerder ondervraagd door de NACC; op 26 maart moet hij weer terugkomen.

– Uit het Kamalasai ziekenhuis in de provincie Kalasin zijn 350.000 Actifed pillen gestolen. Die kunnen worden gebruikt bij de productie van methamphetamine. De ziekenhuisdirecteur verdenkt personeel ervan de pillen achterover te hebben gedrukt. Actifed wordt voorgeschreven bij allergieën en verkoudheid.

– De veerboot tussen Rat Burana en Nonthaburi van de Chao Praya Express Boat Co blijft voorlopig varen. Eerder liet de maatschappij weten dat de dienst zou worden opgeheven. Het Marine Department heeft gevraagd de dienst te handhaven en gezegd in overleg te treden over de tarieven.

– Een juwelier in Ubon Ratchatani en zijn echtgenote hebben per abuis gouden halskettingen ter waarde van 10 miljoen baht in een taxi in Pathum Thani achtergelaten. Op beelden van een bewakingscamera is te zien dat ze uit een roze taxi stapten, maar het nummerbord was niet in beeld.

– De abrupte overplaatsing van Panita Kambhu na Ayutthaya, permanent secretaris van het ministerie van Social Development and Human Security, naar het kantoor van de premier heeft volgens premier Yingluck geen politieke reden. Ook heeft de overplaatsing volgens haar niets te maken met de inschrijving voor de bouw van een nieuw ministeriegebouw. Aanleiding was een beschuldiging van de Rekenkamer dat Panita als directeur-generaal van het Department of Social Development and Welfare 32 miljoen baht onzorgvuldig had uitgegeven aan buitenlandse reizen.

De minister heeft een andere lezing. Hij zegt dat Panita had gevraagd het budget voor de nieuwbouw te verhogen, maar ze organiseerde geen nieuwe inschrijving, wat volgens hem in zo’n geval verplicht is. Panita wilde de al gekozen aannemer niet wijzigen. De minister ontkent dat hij zijn relaties wilde laten deelnemen aan de nieuwe inschrijving.

– De plannen om een nieuwe grondbelasting en OZB in te voeren, gaan de koelkast in. Volgens minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) zouden de belastingen een te grote last voor de eigenaren vormen. De plannen waren opgesteld door het vorige kabinet Abhisit met als doel de belastinginkomsten te diversifiëren. Die bestaan nu voornamelijk uit inkomstenbelasting en BTW.

Volgens Kittiratt dient het introduceren van belastingen, gebaseerd op vermogen, zorgvuldig te gebeuren, omdat vermogen geen kasstroom genereert ter ondersteuning van belastingbetaling. Bij inkomsten en bedrijfswinsten is zo’n kasstroom er wel.

Korn Chatikavanij, minister van Financiën in het kabinet Abhisit, vraagt zich af hoe serieus dit kabinet is met het verkleinen van de inkomenskloof tussen rijk en arm. ‘De regering maakt duidelijk geen ernst met het oplossen van de problemen van de armen. Al haar beleidsmaatregelen, zoals het verlagen van de bedrijfsbelasting (dit jaar van 30 naar 23 pct), hebben tot doel de rijken te bevoordelen, terwijl de arme mensen lijden.’

Thailand is een van de weinige landen binnen Asean zonder belastingen, gebaseerd op vermogen. De BTW bedraagt 7 procent, wat wereldwijd een van de laagste percentages is. Volgens minister Kittiratt is verhoging van het BTW-tarief uitgesloten.

– De bewering van de Ombudsman dat eenderde van de grond oftewel 100 miljoen rai in Thailand via stromannen in handen is van buitenlanders is flauwekul en een typisch voorbeeld van xenofobie, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar.

De Ombudsman zou zich beter met andere cijfers kunnen bezighouden, vindt de krant. 90 procent van de grondeigenaren bezit 1 rai of minder, terwijl de rest in het bezit is van grootgrondbezitters. Met 70 procent wordt gespeculeerd, het ligt er onbebouwd en onproductief bij alhoewel 4,8 miljoen landloze boeren dagelijks een strijd om het bestaan voeren. Nog meer boeren raken elke dag hun land kwijt omdat ze verlies maken met hun bedrijfje vanwege stijgende investeringskosten en dalende landbouwprijzen. Vandaar dat 60 procent van de boeren grond moet huren. Ze zitten constant in de schulden, vaak bij geldwoekeraars.

Landhervorming zou het devies moeten zijn, maar dat blijft bij een idee omdat de rijken en machtigen geen veranderingen willen. Wanneer de Ombudsman geloofwaardig wil zijn, dient hij te pleiten voor een progressieve grondbelasting, korte metten te maken met grootgrondbezitters en corrupte ambtenaren en te stoppen van buitenlanders de zondebok te maken van grondeigendom, dat in Thailand schaamteloos ongelijk verdeeld is.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website