De gemeenteraadsvoorzitter van Bangkok is aangehouden op verdenking van afpersing van straatverkopers, een beschuldiging die hij verre van zich werpt.

Pipat Lappattana, raadslid voor Bang Rak, zegt door hen valselijk te worden beschuldigd. Dat doen ze omdat de gemeente bezig is (illegale) verkopers die trottoirs blokkeren, te verwijderen. Pipat denkt dat zijn arrestatie ambtenaren zal ontmoedigen in de toekomst nog actie tegen illegale verkopers te ondernemen.

Pipat kan een week in voorarrest worden gehouden. Hij wordt ondervraagd door de Crime Suppression Division. De beschuldiging van afpersing komt van verkopers bij Wat Hua Lamphong en MRT-station Sam Yan. Ze wijzen niet alleen met de beschuldigende vinger naar Pipat, maar ook naar diens adviseur.

De aanhouding van de gemeentaadsvoorzitter is niet het eerste gevalletje van vermeende afpersing. Woensdag werd een thetsakit inspecteur [geen toelichting] van het district Bang Rak aangehouden. Hij is door enkele gemeenteraadsleden beschuldigd van afpersing van motortaxibestuurders. Volgens een bron op het stadhuis worden straatverkopers en motortaxibestuurders al heel lang afgeperst.

En dan is er nog een gevalletje van afpersing van handelaren die via de grenspost Chon Mek goederen naar Laos vervoeren. Daar wordt een douanebeambte van verdacht. De Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) heeft de dienstleiding gevraagd disciplinaire maatregelen tegen de man te nemen. De man liep in een undercover operatie van de PACC tegen de lamp. De PACC was getipt over de afpersingspraktijken van douanebeambten.

– Het Department of Special Investigation (DSI) heeft zijn onderzoek naar vermeende verdachte donaties van twee parlementsleden van de Democratische partij stopgezet. Dat besluit is gisteren genomen na een gesprek van de huidige directeur-generaal met twee juridische experts van de Democraten. Volgens hen startte het vorige DSI-hoofd Tarit Pengdith het onderzoek om de partij(leden) te intimideren.

De donaties hebben betrekking op het bedrag van 20.000 baht dat maandelijks van het salaris van alle Democratische parlementsleden door het secretariaat van het Huis van Afgevaardigden werd ingehouden en overgemaakt aan de partij. Tarit meende dat de donaties in strijd waren met de Political Party Act. De Kiesraad stelde vorig jaar juli al vast dat dit niet het geval was.

Ook een tweede onderzoek is door de nieuwe directeur-generaal stopgezet. Dat betreft een donatie van 1 miljoen baht van de East Water Group in 2010. De Democraten ontvingen dit geld voor hulp aan slachtoffers van de overstromingen. Niks mis mee, vond de Kiesraad vorig jaar juni. De DSI heeft die conclusie nu overgenomen.

– Nog meer Tarit, maar nu zijn vrouw. Die zou betrokken zijn bij de illegale bouw van twee (inmiddels gesloopte) vakantiehuizen in een nationaal bosreservaat in Nakhon Ratchasima. De DSI gaat onderzoek doen alhoewel het Land Department heeft vastgesteld dat ze er niets mee te maken heeft.

Wassamon is eigenaresse van enkele vakantiehuizen op een aangrenzend stuk land, dat in haar bezit is. Dat is bevestigd door het Land Department. De gesloopte vakantiehuizen plus bijbehorende grond zouden eigendom zijn van een vriendin. Een voormalige senator beweerde eerder dit jaar dat ook de bebouwing van Wassamon op grondgebied van het bosreservaat staat. En dat gaat de DSI nog eens precies uitzoeken.

– Het dodental van de instorting, maandag van een flat in aanbouw in Pathum Thani, is opgelopen tot elf. De lichamen van drie bouwvakkers zijn nog niet gevonden. Sommige gevonden lichamen kunnen niet geïdentificeerd worden omdat ze zich in een verregaande staat van ontbinding bevinden.

De politie doet onderzoek naar de kwaliteit van de gebruikte bouwmaterialen. Zeven personen worden verdacht van nalatigheid; de vier die woensdag werden aangehouden, zijn op borgtocht vrijgelaten na storting van een borgsom van 100.000 baht. Van de drie verdachten, die nog gezocht worden, hebben twee gezegd zich vrijwillig te zullen aangeven.

Een vertegenwoordiger van de Thai General Insurance verbaast zich erover dat het gebouw niet verzekerd was. Hij vindt dat daarvoor nieuwe vereisten moeten komen om te garanderen dat slachtoffers en nabestaanden behoorlijk gecompenseerd worden. Het Social Security Office schiet nu te hulp met 30.000 baht voor de begrafeniskosten. De nabestaanden van drie overleden werkers hebben het geld al ontvangen.

Het kantoor van de Consumer Protection Board gaat een hartig woordje spreken met de opdrachtgever van de bouw. Vermoedelijk zullen veel kopers hun koopcontract willen annuleren. Het kantoor gaat het bedrijf vragen zoveel mogelijk van de aanbetaling te retourneren.

De bouw van een identieke flat is door het Engineering Institute of Thailand stilgelegd in afwachting van nader onderzoek en versterking van de constructie.

– In een huis in Sai Buri (Pattani) zijn gisteren drie verdachten aangehouden die in het bezit waren van vuurwapens en materialen om bommen te fabriceren. In de woning vond de politie drie handwapens en een geïmproviseerde bom en binnen een straal van 500 meter rond het huis de materialen om bommen te maken. Rond het huis is ook gegraven om te zien of er nog meer lag.

Een militaire ranger en vier agenten zijn gisteren gewond geraakt bij bomaanslagen op Highway 42 in Sai Buri en Road 4071 in Thung Yang Daeng. In Sai Buri ontplofte de bom toen een patrouille van rangers, belast met de bescherming van onderwijzers, passeerde en in het andere district toen een pickup truck met agenten passeerde.

Verder waren er nog twee gevallen van vandalisme. In Yala was op een plein de tekst ‘Pattani Merdeka’ (Onafhankelijkheid voor Pattani) op het wegdek gespoten en elders in het district Muang waren autobanden in brand gestoken en vuurpijlen naar een schuur afgevuurd.

– Een wetsvoorstel over openbare rally’s, dat drie jaar geleden door het Huis van Afgevaardigden is goedgekeurd maar niet verder is gekomen, is door een panel onder voorzitterschap van waarnemend politiecommissaris Watcharapol Prasarnratchakit uit de kast gehaald.

Het voorstel dat organisatoren van rally’s verplicht een rally 24 uur tevoren te melden en andere beperkende voorwaarden stelt, is toentertijd niet behandeld door de Senaat omdat de regering Abhisit aftrad. De regering Yingluck, die bij de daarop volgende verkiezingen een grote winst boekte, trok het daarna in.

Volgens de National Human Rights Commission kan het wetsontwerp in strijd zijn met de grondwet van 2007 (die door de junta buiten werking is gesteld), want die garandeert vrijheid van vergadering en het recht op vreedzame bijeenkomsten. Een voormalig Democratisch parlementslid vreest dat de junta de afschaffing van de grondwet van 2007 aangrijpt om het voorstel door te drukken. Het panel dat zich over het voorstel buigt, zegt dat het nog gewijzigd kan worden. Er komen ook hoorzittingen, belooft Watcharapol.

– Vijf verdachten van de moord op burgemeester Peera Tantiseranee van Songkhla in november vorig jaar zijn wegens gebrek aan bewijs door de Songkhla Provincial Court vrijgesproken. Tegen de vijf, waaronder de voorzitter van Provinciale Staten van Songkhla, was aangifte gedaan door Peera’s echtgenote. De echtgenote, Peera’s moeder en de jongere broer geven de strijd niet op. Ze gaan tegen het vonnis in beroep.

Bij de moord waren in totaal tien personen betrokken. Twee zijn tijdens de procesgang doodgeschoten en drie waren al vrijgesproken. Peera werd met een spervuur van kogels belaagd toen hij voor een kantoorgebouw een sigaret stond te roken. Vermoed wordt dat hij door drie personen vanaf een pickup truck is beschoten. Over het motief zegt het bericht dat het te maken heeft met de verkiezing van de functies van burgemeester en voorzitter van de Provinciale Staten.

– Hij mag een jaar achter de tralies zijn zonden overdenken en hij zal zich waarschijnlijk afvragen waarom de amuletten hem in de steek lieten. Voormalig Pheu Thai parlementslid Chaowarin Latthasaksiri is gisteren door de Appeals Court schuldig bevonden aan fraude met Jatukarm Ramathep amuletten in 2007. Volgens hem waren ze tijdens een ceremonie gezegend in de tempel van de Emerald Buddha en bij de City Pillar.

De Criminal Court had Chaowarin eerder tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld. De Appeals Court maakte er een jaar van vanwege zijn bekentenis en omdat hij twee gedupeerden hun geld had teruggegeven. Volgens het bericht had Chaowarin 40.000 amuletten laten maken.

– De autoriteiten in Hua Hin zijn vastbesloten de bouwsels van 22 verkopers op het strand te slopen. In totaal moeten 66 verkopers het veld ruimen; de 22 worden beschuldigd van het rekenen van woekerprijzen en het intimideren van klanten. Ze hebben over de voorgenomen sloop bij de NCPO geklaagd.

Gisteren vergaderden de burgemeester van Hua Hin en het districtshoofd met de dissidenten en ambtenaren. Afgesproken is dat de stalls [kramen?] verder naar achteren op het strand worden verplaatst; ze mogen niet meer ruimte in beslag nemen dan 6 bij 21 meter en er moet 2 meter aan de strandkant voor voetgangers worden vrijgehouden. De verkopers moeten ook een prijslijst ophangen. Volgende week woensdag wordt er weer vergaderd. Dan gaat het over voedselprijzen en serviceverlening. [N.B. De eerste zin van dit bericht is in strijd met de gisteren gemaakte afspraak.]

– Het ministerie van Onderwijs is het gisteren eens geworden over de eerste fase van een plan voor onderwijshervormingen tussen 2015 en 2021. In de eerste fase worden negen zaken aangepakt. Ik licht er enkele uit: het aantal vakken wordt verminderd, leerlingen moeten worden onderwezen in life skills [?] en het beroepsonderwijs dient beter aan te sluiten op de arbeidsmarkt.

Het is de bedoeling dat het aantal leerlingen in het beroepsonderwijs van 34 procent naar 50 procent in 2021 en 60 procent in 2026 stijgt. De permanent secretaris van het ministerie zegt dat het image van die leerlingen dient te verbeteren, zodat meer leerlingen voor het beroepsonderwijs kiezen. Met dat image is wat mis, want regelmatig slaan studenten van rivaliserende beroepsopleidingen elkaar de hersens in.

– Aan de kust van Khlong Yai (Trat) zijn woensdag het karkas van een dolfijn en een bruinvis aangespoeld. Daarmee komt het aantal dode (beschermde) vissen dit jaar op 15. De dolfijn is vemoedelijk gestikt toen hij in een visnet verstrikt raakte.

– Tijdens een patrouille van vijftig boswachters en soldaten in nationaal park Namtok Pha Charoen in de provincie Tak is een boswachter doodgeschoten en een ander gewond geraakt. De patrouille was op zoek naar illegaal in gebruik genomen land door stropers.

– In de Thaise landbouw wordt driftig met insecticide gespoten en dat wordt bevestigd door een onderzoek in Lampang. Boeren hebben er een te hoge concentratie insecticiden in hun bloed. Uit onderzoek van 4.000 boeren in Kelang Nakhon is gebleken dat 82 procent het risico van gezondheidsproblemen loopt. Een onderzoek onder dorpelingen kwam op 80 procent. De burgemeester noemt de situatie ‘dangerously critical’.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Tweede IVF-kliniek gesloten

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 15 augustus 2014”

  1. albert paasman zegt op

    Lezend al het nieuws uit thailand (overigens een hele klus dick en voortreffeljk weergegeven op basis vermoed ik van de BKK post) heb ik de indruk dat er geen barst veranderd is is in Angel Country. Mischien interpreteer ik alles wat verkeerd, maar het verandert niet mijn indruk. Het was zo, het is zo en het zal altijd zo blijven………………..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website