Praalwagen in Phimai (Nakhon Ratchasima) voor de parade op vrijdag ter gelegenheid van Asarnha Bucha, de dag waarop Boeddha zijn eerste preek hield. Voor de sculptuur van 24 meter was 11 ton was nodig. Zaterdag begon de boeddhistische vastentijd.

Het forensisch bewijs voor de verkrachting van Kaem, het 13-jarige meisje dat een week geleden in de nachttrein naar Bangkok door een spoorwegbeambte werd verkracht en vermoord, is ijzersterk. Zelfs wanneer de verdachte zijn bekentenis intrekt, is veroordeling gegarandeerd.

Op het lichaam van het meisje zijn DNA sporen van de verdachte gevonden en op de boxer shorts van de verdachte, die in zijn huis lag, DNA sporen van het meisje. Verder zijn de vingerafdrukken van de verdachte gevonden op het raampje bij het bed waar Kaem sliep. Het hoofd van het Institute of Forensic Medicine van het Police General ziekenhuis in Bangkok heeft dit bekend gemaakt.

De 22-jarige verdachte deed dienst in treinwagon 174, waar hij de bedden opmaakte. Hij heeft bekend het meisje te hebben verkracht en haar lichaam uit het raam te hebben gegooid, toen de trein door Prachuap Khiri Khan reed. Een 19-jarige collega, die op de uitkijk stond, is tevens aangehouden. Ook hij heeft bekend.

– Thaksin supporters hebben aan de junta toestemming gevraagd om het verjaardagsfeestje van oud-premier Thaksin in Parijs bij te mogen wonen. Thaksin wordt op 26 juli 65 jaar. Vorige verjaardagen vierde hij in Hong Kong, maar nu blijft hij uit de buurt, omdat een plaats dichterbij als een politieke provocatie zou kunnen worden beschouwd. Of generaal Prayuth Chan-ocha zijn hand over zijn hart strijkt, is nog niet bekend.

– Vijf sub-commissies buigen zich over de waterbeheersplannen van de vorige regering [waarvoor 350 miljard baht is uitgetrokken], maar of het hen lukt binnen drie maanden met conclusies te komen, betwijfelen sommige leden. Die deadline is gesteld door de nationale watermanagement commissie van de junta.

Commissievoorzitter generaal Chatchai Sarikalya, adjunct-hoofd van de NCPO, heeft de sub-commissies ook gevraagd de ideeën van de koning over duurzaamheid erbij te betrekken.

De sub-commissies bestuderen de aanleg van waterreservoirs, ze ontwerpen een database, houden zich bezig met de relevante regelingen en wetten en één sub-commissie is verantwoordelijk voor methoden om de bevolking te informeren en begrip te laten krijgen voor de maatregelen.

Het stroomgebied van de Chao Phraya is het zorgenkindje, omdat het een groot gebied bestrijkt en een helder managementplan vereist. Suwathana Jittaladakorn, adviseur van het Engineering Institute of Thailand, pleit ervoor bottlenecks in het stroomgebied aan te pakken, zodat water sneller naar zee kan worden afgevoerd. [Doet me denken aan de kanalisering van de Maas in Zuid-Limburg, alhoewel die tot doel had het scheepvaartverkeer te vergemakkelijken.]

– De naam van wijlen legercommandant Romklao Thuwatham, die tijdens de roodhemdrellen in 2010 werd doodgeschoten, is vereeuwigd in het National Memorial. Vorige week werd zijn naam toegevoegd aan de namen van 8.195 burgers, agenten en legerofficieren, die zijn omgekomen in beide wereldoorlogen, de Koreaanse oorlog en bij geweld in het Zuiden.

Generaal-majoor Khattiya Sawasdipol, eveneens gedood in 2010, wordt ondanks zijn hoge rang overgeslagen omdat hij de roodhemdvechters tegen het leger leidde. Nog steeds is niet bekend wie Khattiya doodschoot, toen hij bij BTS station Sala Daeng met een journalist praatte. Sommigen menen dat hij door een scherpschutter van het leger is gedood.

– Veel tweede-generatie immigranten, die in Thailand zijn geboren, hebben geen toegang gehad tot het onderwijs. De ouders konden het schoolgeld niet betalen en ze moesten bovendien vaak voor een nieuwe baan verhuizen. Dit blijkt uit een studie naar de socio-culturele aanpassing van de tweede generatie.

Kwancheewan Buadaeng van de faculteit sociale wetenschappen van de universiteit van Chiang Mai dringt er daarom op aan onderwijsvoorzieningen te treffen voor kinderen van migranten, zodat ze de kennis en vaardigheden verwerven die nodig zijn voor hoger gekwalificeerd werk.

‘Wanneer mensen die vaardigheden bezitten, ongeacht hun nationaliteit, zijn ze waardevolle assets’. Volgens de studie, die werd gesteund door het Thailand Research Fund, telt de tweede generatie migranten uit Myanmar, Laos en Cambodja alsmede statenloze minderheden 140.000 personen.

– Dat kan geen misselijke explosie zijn geweest, getuige de ravage te zien op de krantenfoto. Gisterochtend werd een winkel met boeddhistische artikelen in Wiset Chai Chan (Ang Thong) door een explosie verwoest. Zestien personen raakten gewond, van wie vier ernstig. Vermoedelijk is de explosie ontstaan door vuurwerk.

– Twee zwervers van middelbare leeftijd zijn vrijdagnacht [?] in hun slaap met benzine overgoten en in brand gestoken. Ze lagen te slapen op een voetpad op de Pahurat markt in Phra Nakhon (Bangkok).

Een 43-jarige man uit Prachuap Khiri Khan, sinds vier maanden dakloos, zegt een groep van vijf teenagers op motorfietsen te hebben gezien die flessen met benzine naar de twee mannen gooiden en hen vervolgens in brand staken. ‘Daarna lachten ze.’

De Mirror Foundation heeft een van de mannen gevonden. De krant schrijft dat zijn wonden volledig hersteld waren. Hij zei niet te weten wie hem had verwond. Hij was niet naar een ziekenhuis gegaan en wilde ook geen aangifte doen bij de politie. [Wonderbaarlijke genezing in één dag? Die vrijdagnacht kan niet kloppen.]

Zwervers elders in de stad maken zich nu zorgen over hun veiligheid, hebben ze tegen Bangkok Post verklaard. Een 71-jarige dakloze man die bij de Rama I brug slaapt, zegt niet te kunnen slapen. Hij blijft de hele nacht wakker en is op zoek naar een nieuwe slaapplaats.

– Lisa Maria Smith (38), die in 1996 uit Thailand is gevlucht nadat ze vrijgelaten was op borgtocht in een drugszaak, blijkt in Dublin samen met haar vriend een café te runnen in de trendy wijk Temple Bar.

De Ierse autoriteiten waren op de hoogte van Smith’s verblijf in Dublin. Ze laten Thailand de beslissing of het land haar voor de drugshandel verder wil vervolgen, ondanks de ‘red notice’ van Interpol voor haar arrestatie. Het is onwaarschijnlijk dat ze wordt uitgewezen, omdat Ierland geen uitwijzingsverdrag met Thailand heeft.

Smith werd gearresteerd toen ze probeerde 4 kilo ruwe opium en 500 amphetamine pillen het land uit te smokkelen. Haar vader, directeur van een verzekeringsmaatschappij in Hong Kong, zorgde voor de borgsom in de vorm van een aandeel van 1,5 miljoen baht. Ondanks het vluchtrisico liet de Appeals Court haar vrij, daarmee de verdenking op zich ladend dat achter de schermen een deal was gesloten.

– Een 12-jarige leerling van de Ban Mong Kao Lang school in Mae Fah Luang (Chiang Rai) is vrijdag vermoedelijk aan voedselvergiftiging in het ziekenhuis van Mae Fah Luang overleden.

Ze was een van de honderdzestig leerlingen die na het eten van khao man kai  (stukjes gekookte kip op rijst) tijdens een merit-making festiviteit moesten overgeven en diarree kregen. De leerlingen zijn behandeld in het ziekenhuis, twaalf moesten blijven en twee moesten naar de intensive care.

– Drie Japanse en twee Deense toeristen zijn gewond geraakt toen het minibusje waarmee ze van Bangkok onderweg waren naar Koh Thalu (Bang Saphan Noi in Prachuap Khri Khan) gisteren van de weg af raakte en tegen een kraam en een boom botste.

De politie vermoedt dat de chauffeur achter het stuur in slaap is gevallen. De dochter en zoon van de eigenaar van de kraam slapen normaal op de plaats die geraakt is, maar die zijn momenteel in Bangkok.

– Eigenaren van minibusjes, die geen vergunning hebben, worden vanaf 21 juli op de bon geslingerd, waarschuwt het Land Transport Department (LTD). Het LTD is thans bezig met de registratie-aanvragen van de minibusjes met zwarte nummerplaten. Tussen dinsdag en vrijdag krijgen de exploitanten te horen of de vergunning wordt verleend en op welke route hun busje mag rijden. In het weekend moeten ze hun busje laten keuren, wanneer ze het groene licht krijgen. Ze ontvangen dan een tijdelijke sticker in afwachting van hun gele nummerplaat.

– Omwonenden van industrieterrein MapTha Put (Rayong) hebben de Central Administrative Court gevraagd de vergunning van een cokesfabriek in te trekken omdat die illegaal zou zijn verkregen. Ze beschuldigen het Department of Industrial Works ervan de Industrial Plants Act te hebben overtreden. Volgens die wet mag de bouw van een fabriek pas beginnen nadat de vergunning is verleend. Maar in dit geval was de fabriek al gebouwd, toen de vergunning werd verleend.

Volgens de National Environment Board is de productie van cokes een schadelijke activiteit waarvoor een milieu- en gezondheidseffect rapportage dient te worden gedaan. Uit het artikel wordt mij niet duidelijk of dit is gebeurd. Het bedrijf kreeg in 2010 ondanks protesten van omwonenden een bouwvergunning en tien dagen na de coup een operationele vergunning.

De fabriek staat midden in een woonwijk, vlakbij het ziekenhuis en twee scholen. ‘Hoe kunnen we in deze verschrikkelijke situatie leven’, vraagt fervent tegenstander Chaiya Pisitwiddhayaseri zich vertwijfeld af. Volgens hem zijn cokesfabrieken dermate vervuilend dat zelfs China ze verbiedt.

– Thaise leerlingen hebben vier zilveren en twee bronzen medailles in de wacht gesleept op de 2014 International Mathematical Olympiad in Zuid-Afrika.

In de voorcompetitie, waaraan 101 landen deelnamen, eindigde China als eerste en het Thaise team op de 21ste plaats. Volgend jaar is Thailand gastheer van de Olympiade. Die wordt van 3 tot 15 juli in Chiang Mai gehouden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Snelle terugkeer van vluchtelingen naar Myanmar riskant

8 reacties op “Nieuws uit Thailand – 13 juli 2014”

 1. GerrieQ8 zegt op

  Mr. T heeft wel erg rijke vrienden. Als een ticket minimaal 38.000 baht kost richting Parijs en je ook nog eens voor een Schengen visum moet zorgen, dan blijft er niet veel over voor een cadeau. Of betaalt hij dat ook?

 2. ruud zegt op

  Vingerafdrukken op een raam waar het meisje sliep lijken me geen bijster sterk bewijs.
  Waarschijnlijk heeft de man zijn vingerafdrukken in de hele trein achtergelaten.
  Gelukkig hebben we de DNA sporen nog.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ ruud Merkwaardige redenering Ruud. De man heeft het raampje geopend om het lichaam van het meisje te dumpen. Je denkt toch niet dat hij bij het opmaken van de bedden overal met zijn vingers de raampjes heeft aangeraakt op de plaats waar je het raampje opent.

 3. Olaf zegt op

  Hallo Dick,

  Ik denk dat het i.p.v.”cokefabriek”en “coke” cokesfabriek en cokes moet zijn,al was het maar om verwarring te voorkomen ! (cokes:van gas,zwavel en teer ontdane steenkool).
  Tientallen jaren was er,vlakbij woonwijken,in Sluiskil,Zeeuws-Vlaanderen een cokesfabriek.Die is 15 jaar geleden gesloten.Daarvoor heeft die fabriek tientallen jaren gedraaid zoals gezegd pal tegen woonwijken aan.Op een paar honderd meter hemelsbreed aan de overzijde van het kanaal (Kanaal van Gent naar Terneuzen) in hetzelfde dorp was ook tegelijkertijd tientallen jaren een ziekenhuis. Tegen die (ongezonde) situatie is bij mijn weten nooit veel protest gerezen.Maar dat is ook wel kenmerkend voor de Zeeuwse c.q. Zeeuwsvlaamse mentaliteit.

  Olaf

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Olaf Je hebt gelijk. Ik ga het gelijk verbeteren.

  • Gerrie Q8 zegt op

   @ Olaf, als rasechte Terneuzeneir, ken ik natuurluk de cokes uut Sluuskille. Heb daar nog een stukje over geschreven op Thailandblog onder de naam: In Thailand kun je kiezen tussen gas of houtskool. Hierin de gasfabriek van Axel nog vernoemd.

 4. henry zegt op

  Minibusjes hebben geen zwarte plaat, maar een witte plaat met blauwe letters zoals alle voortuigendie meer dan 7 personen kunnen vervoeren.
  Minibusjes met een licensie hebben gele nummerplaten met zwarte letters. Ook bussen en vrachtwagens hebben deze nummerplaten, omdat zij allemaal bezoldigd vervoer doen.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Henry Bangkok Post heeft het over black plate passenger vans. Misschien een briefje naar de krant sturen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website