Nieuws uit Thailand – 11 januari 2013

Omdat ze bang waren een standje te krijgen, weigerde het paramedisch team van het parlement een fotojournalist die een beroerte had gekregen, naar het ziekenhuis te vervoeren. Het team durfde de ambulance niet te gebruiken totdat een andere ambulance was gearriveerd om standby te staan ten dienste van parlementsleden.

Uiteindelijk werd de fotograaf door hulpverleners van de Narenthorn EHBO-post naar het Klang ziekenhuis gebracht, maar toen waren er wel al 30 minuten verstreken. De fotograaf bevindt zich in kritieke toestand en heeft 50 procent kans op overleven.

Het hoofd van de parlementaire PR-afdeling zegt dat het geen beleid is om de paramedische dienstverlening tot leden van het parlement te beperken. Maar ze geeft toe dat er altijd één ambulance bij het parlement moet staan.

– Minister Phongthep Thepkanchana (Onderwijs) heeft woensdag scholen bevolen zich te houden aan de regels over de haardracht van leerlingen, die in 1975 zijn uitgevaardigd. Sommige scholen hanteren nog de regels uit 1972, die voorschrijven dat het haar van jongens niet langer dan 5 cm mag zijn en het haar van meisjes niet langer dan de onderkant van hun nek. In 1975 werden de regels versoepeld. Zolang het kapsel schoon en verzorgd is, maakt de lengte niet meer uit.

– Omdat hij werd aangevallen door een rottweiler en een golden retriever sprong een inbreker in het zwembad van een woning in Buri Ram. Maar de rottweiler kon ook zwemmen en sprong hem achterna. De man duwde vervolgens de kop van het dier onder water, zodat het stikte. Inmiddels was de eigenaar van de woning wakker geworden en naar het zwembad gekomen. Aanvankelijk wilde hij geen aangifte doen, maar toen de dief opbiechtte zijn hond te hebben gedood, kwam hij daarvan terug.

– Er gloort hoop bij de families van Veera Somkwamkid en Ratree Pipattanapaiboon, die sinds december 2010 in Phnom Penh gevangen zitten. Het Cambodjaanse ministerie van Justitie overweegt op last van premier Hun Sen de gevangenisstraf van Veera te reduceren en gratie te verlenen aan Ratree.

Beiden werden tezamen met vijf anderen door Cambodjaanse soldaten aan de grens in Sa Keao aangehouden. Ze zouden zich op Cambodjaans grondgebied hebben bevonden. De vijf kregen een voorwaardelijke straf en mochten na een maand terugkeren. Veera, coördinator van het militante Thai Patriots Network en al eerder uit Cambodja gedeporteerd nadat hij het land illegaal had betreden, en zijn secretaresse kregen een gevangenisstraf van respectievelijk 8 en 6 jaar wegens spionage.

Omdat Ratree eenderde van haar straf heeft uitgezeten, komt ze in aanmerking voor gratie. Wanneer Veera’s straf wordt gereduceerd, kan hij midden dit jaar geruild worden tegen Cambodjaanse gevangenen en de rest van zijn straf in Thailand uitzitten.

Het bericht uit Cambodja is een mooie opsteker voor de regering Yingluck, want de vorige regering Abhisit is het niet gelukt iets met Cambodja te regelen. Maar Abhisit lag dan ook danig overhoop met Hun Sen.

– Zegge en schrijve 2 illegalen heeft de speurtocht van drie kantoren naar illegale werknemers sinds het begin van de maand in de provincie Buri Ram opgeleverd. Ook gisteren gingen de ambtenaren weer op pad en bezochten (onaangekondigd?) bedrijven en werkplaatsen in het district Muang. De zoektochten zijn een reactie op berichten dat werkgevers illegale buitenlanders recruteren, die ze niet het op 1 januari verhoogde minimumdagloon betalen.

Vorig jaar werden in de provincie 52 illegalen uit Cambodja, Myanmar en Laos gepakt, ook al niet bepaald een aantal om over naar huis te schrijven. Ze werkten op rijstvelden en suikerrietplantages. In de provincie werken 1.000 legale buitenlandse werknemers bij 514 bedrijven.

– Het gaat spannen voor Thailand. Volgende maand buigt het Amerikaanse Department of State zich over de vraag of Thailand voldoende doet tegen mensenhandel. Sinds 2 jaar staat Thailand op de zogeheten Tier 2 Watch List van landen die hun prestaties op dit gebied moeten verbeteren. Valt de beslissing van de Amerikanen negatief uit, dan zakt Thailand naar de Tier 3 lijst met nog zwaardere handelssancties dan nu al het geval is. Thans gelden beperkende voorwaarden voor 5 producten uit Thailand, waaronder garnalen en textiel.

Om de Amerikanen te overtuigen van Thailands inspanningen moeten de betrokken diensten informatie over hun operaties in de afgelopen zes maanden op papier zetten en die inleveren bij het ministerie van Social Development and Human Security. Dat op zijn beurt stuurt de rapporten naar het ministerie van Buitenlandse Zaken en vandaar gaat de informatie naar de VS.

Volgens Paisit Sangkhapong, directeur van de afdeling anti-human trafficking van het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI), is Thailand een bron, doorvoer- en bestemmingsland van mensenhandel. Veel slachtoffers, meest buitenlandse vrouwen, worden in de ‘flesh trade’ gelokt, zegt hij. En er zijn ook nog tal van gevallen van kinderarbeid en buitenlandse werknemers die in op slavernij lijkende omstandigheden op trawlers werken.

– Maleisië is bereid te bemiddelen bij gesprekken over een bestand tussen de Thaise regering en separatisten in het diepe Zuiden. Dat heeft de Maleisische premier Najib Razak gisteren toegezegd in een gesprek met vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Die gesprekken zouden dezelfde vorm moeten hebben als de gesprekken tussen de Filippijnse regering en de grootste moslimrebellengroep op het eiland Mindanao. Eind vorig jaar tekenden beide een vredesverdrag.

Of Thailand daartoe bereid is, vermeldt het bericht niet. Maar uit eerdere berichten krijg ik de indruk dat Thailand categorisch weigert met rebellen te onderhandelen.

– De autoriteiten hebben in een rubberplantage in Songkhla vlakbij de Thais-Maleisische grens 397 Rohingya migranten aangetroffen, die zeiden naar Maleisië te worden ‘verhandeld’. Ze zaten dicht opeen gepakt in een geïmproviseerde schuilplaats. Volgens hen wachtten ze al drie maanden totdat ze voor een bedrag van 60.000 tot 70.000 baht verkocht zouden worden om op vissersboten te werken.

De 397 Rohingya maakten deel uit van een groep van 2.000 die door mensenhandelaren in trucks via Ranong naar Thailand zijn gebracht. De overigen zijn al te werk gesteld in het district Sadao.

De rubberplantage waarin ze verbleven, is eigendom van de adjunct-burgemeester van Padang Besar. De politie onderzoekt of hij een van de mensenhandelaren is. De Rohingya zijn naar het immigratiekantoor van Padang Besar gebracht en vandaar het land uitgezet.

– Twee mannen zijn bij een checkpoint in Tao Ngoi (Sakon Nakhon) aangehouden omdat ze in het bezit waren van het beschermde palissanderhout. In hun truck vond de politie 59 blokken ter waarde van 2,5 miljoen baht. Ze zeiden dat ze de opdracht hadden het hout naar een plaats vlakbij de Mekong rivier te brengen.

– Blije gezichten bij de 22 etnische Karen die langs de Klity Creek in Kanchanaburi wonen. Na 9 jaar van taaie juridische strijd krijgen ze eindelijk een schadevergoeding van 177.199 baht per persoon wegens de verontreiniging van de kreek met lood. De Supreme Administrative Court kende het bedrag gisteren toe en overlaadde het Pollution Control Department (PCD) met kritiek.

De PCD, aldus de hoogste bestuursrechter, vroeg pas 9 maanden nadat het gehoord had over de loodvergiftiging, het Royal Forest Department om toestemming te kreek te reinigen. Bovendien deed de PCD 3 jaar niets, nadat de National Environment Board toestemming had verleend voor de constructie van een dijk. Die dijk werd pas in 2004 aangelegd met als doel de verspreiding van het met lood gecontamineerde sediment verder te voorkomen.

Bron van de loodvergiftiging, waarvan tal van kinderen het slachtoffer zijn geworden (bij de zitting gisteren hadden de Karen foto’s van hen bij zich), was Lead Concentrate Co. Het bedrijf begon zijn werkzaamheden in 1967 en moest in 1998 op last van het ministerie van Natural Resources zijn deuren sluiten. In dat jaar werd ook de loodvergiftiging ontdekt.

Behalve betaling van de schadevergoeding heeft de rechtbank de PCD ook gelast de loodconcentratie van de kreek snel op een acceptabel niveau te brengen. Verder werd de PCD verplicht gedurende een jaar de loodconcentratie te meten van het water, sediment, vissen en planten, en de resultaten aan de bewoners te laten weten.

PCD directeur-generaal Wichien Jungrungruang zei na afloop van de zitting dat zijn afdeling vasthoudt aan haar strategie om het lood op natuurlijke wijze te laten verdunnen, alhoewel loodoverblijfselen die bij de kreek liggen, wel worden verwijderd.

Nieuws over Preah Vihear

– Ze doen maar. Zo luidde vrij vertaald het antwoord van legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha gisteren op de vraag wat hij vond van de oproep van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) om een eventueel negatief vonnis van het Internationaal Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag in de Preah Vihear-zaak te negeren. Prayuth inspecteerde gisteren de grenstroepen die gelegerd zijn in het Khao Phra Viharn National Park in Si Sa Ket.

‘Het interesseert me niet wat de PAD doet. Als de PAD de regering was, zou ik naar ze luisteren. Maar omdat ze dat niet zijn, heb ik geen idee wat ik er mee aan moet. Ze hebben alle recht om mensen over te halen deel te nemen aan hun protest, maar soldaten mogen er niet aan deelnemen’, aldus de bevelvoerder.

– Thailand kan zonder enige consequentie het vonnis van het ICJ in de Preah Vihear-zaak naast zich neer leggen. Volgens advocaat Sompong Sujaritkul, die in 1962 deel uitmaakte van het Thaise juridisch team toen het Hof de tempel aan Cambodja toewees, is de zaak verjaard. Het Hof is niet langer bevoegd het vonnis uit 1962 te herinterpreteren. Daar heeft Cambodja om gevraagd met als doel het Hof een uitspraak te ontlokken over de door beide landen betwiste 4,6 vierkante kilometer bij de tempel.

Van de verjaring is volgens Sompong sprake omdat er sinds het vonnis uit 1962 50 jaar zijn verstreken. Het Hof is alleen rechtsbevoegd wanneer Cambodja een nieuwe zaak aanhangig maakt.

[De tempel werd in juni 1962 aan Cambodja toegewezen. Cambodja vroeg in mei 2012 of daaromtrent om de herinterpretatie, maar het Hof besloot pas later de zaak in behandeling te nemen.]

Toerisme

– Chiang Mai is beroemd in China. De film Lost in Thailand is een grote hit in China en die is grotendeels in Chiang Mai opgenomen. Zo’n tachtig touroperators spelen er al op in door tours langs de filmlokaties aan te bieden.

Alhoewel het precieze aantal Chinese toeristen dat vorig jaar Thailand bezocht, nog niet is vastgesteld, schat de Tourism Authority of Thailand dat het er 2,7 miljoen waren, 68 procent meer dan het jaar ervoor. De Chinezen vormen nu de grootste groep internationale toeristen met 11 procent van de 21 miljoen.

Dat is reden voor tevredenheid, maar er zijn ook zorgen. Het aantal Chinees sprekende gidsen is niet toereikend om alle groepen te bedienen. En beunhazen storten zich op de lucratieve markt. De Thai-Chinese Tourism Alliance Association (TCTA) heeft al klachten ontvangen over gidsen die incorrecte historische informatie geven, hun groep in de steek laten en klanten dwingen souvenirs te kopen. Akkefietjes met drugs zijn ook al voorgekomen.

Alhoewel het om een klein aantal gaat, dringt de TCTA aan op controle op tourdiensten, met name in de grote steden. ‘Want als er iets ernstigs gebeurt, zoals de verkrachtingszaak op Koh Samui, heeft dat gelijk gevolgen voor het hele land. Toeristen zijn erg gevoelig voor slecht nieuws’, zegt TCTA secretaris-generaal Chanapan Kaewklachaiyawuth.

Een ander aandachtspunt is variatie in bestemmingen. Zonder iets nieuws, zal het aantal Chinese toeristen op de lange duur teruglopen. Dat is al gebeurd met toeristen uit Taiwan. In 2012 liep het aantal Taiwanese toeristen met 16 procent terug. Die golfbanen, spa’s en andere hotspots kenden ze nu wel.

– Het toenemend aantal misdaden tegen buitenlandse toeristen kan het image van Thailand als vakantieland ernstig schaden, wanneer de overheid niet snel maatregelen neemt. Alhoewel het nog te vroeg is om vast te stellen of buitenlandse toeristen wegblijven vanwege enkele beruchte incidenten, geloven sommige waarnemers dat de regering harder moet werken als ze haar doelstelling van 2 biljoen baht aan inkomsten uit het toerisme vanaf 2015 wil realiseren. [Wie die ‘waarnemers’ zijn, schrijft de krant niet. Misschien wel de verslaggever zelf?]

‘De politie en de toeristenpolitie doen hun best’, zegt hoofdinspecteur Aroon Promphan van de toeristenpolitie in Pattaya, ‘maar het aantal bezoekers stijgt sterk en overtreft verre het aantal agenten.’ Het korps toeristenpolitie telt 150 agenten en 50 buitenlandse vrijwilligers. In gebieden die als risicovol bekend staan, zijn bewakingscamera’s opgehangen en het aantal checkpoints is uitgebreid. De politie heeft hotels gevraagd om hun veiligheidsmaatregelen te versterken ter bescherming van hun klanten en de reputatie van de toeristenindustrie.

De grootste groep toeristen in Pattaya wordt gevormd door de Russen. In 2009 arriveerden 300.000 Russen in Thailand; vorig jaar meer dan 1,2 miljoen. Dit jaar worden er 1,5 miljoen verwacht. In december werden twee  Russische toeristes in Pattaya verkracht en beroofd.

Economisch nieuws

– De investeringskosten van de speciale economische zone en diepzeehaven Dawei in Myanmar bedragen 325 miljard baht, volgens de nieuwste berekeningen van de National Economic and Social Development Board (NESDB). Twee jaar geleden begrootte projectontwikkelaar en aannemingsbedrijf Italian-Thai Development de kosten nog op 200 miljard.

Van de 325 miljard baht is 249 miljard baht bestemd voor werken in Myanmar en de rest voor werken in Thailand. Die bestaan uit de aanleg van de snelweg Bang Yai-Kanchanaburi en Kanchanaburi-Ban Phu Nam Ron, een dubbelspoor Ban Phu Nam Ron-Ban Gao Nhong Pla Dook, een container yard in Ban Phu Nam Ron, waterwerksystemen en telecommunicatieverbindingen.

– Na een renovatie van 1,8 miljard baht, de meest uitgebreide en dure in 40 jaar, gaat Siam Center vandaag open. Siam Piwat, het bedrijf dat het modewarenhuis exploiteert, hoopt dat de face-lift de komende 10 jaar meegaat en Siam’s status als topmode bestemming verankert.

‘Detailhandel gaat niet langer om detailhandel, maar om het bieden van een variëteit aan ervaringen en een arena waarin mensen geïnspireerd kunnen worden, opgewonden en vermaakt’, zegt Chadatip Chuytrakul, directeur van Siam Piwat.

Op een paar centen bij de opening wordt niet gekeken, want daarvoor is een bedrag van 200 miljoen baht uitgetrokken. Gepland is een spectaculaire ‘extravaganza’ (sprookje) met populaire sterren uit Hollywood en Azië. Nieuw in Siam Center is het Magnum Café op de begane grond, het vijfde in de wereld na Londen, Parijs, Edinburgh en Jakarta. Na mei verhuist het naar een nieuwe lokatie.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Nieuws uit Thailand – 11 januari 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Rectificatie Nieuws uit Thailand – Door een technisch probleempje zijn enige tijd de openingszinnen weggevallen, waardoor het bericht over de fotojournalist, die een beroerte kreeg, nogal raadselachtig was. Inmiddels zijn de zinnen teruggeplaatst.

 2. l.lagemaat zegt op

  Het laatste woord over de haardracht is nog niet gezegd.
  Zo bekritiseert de mensenrechtenorganisatie Thai Human Rights Watch scherp de haardracht van meisjes volgens de oude regelgeving, om die nu aan de moderne tijd te kunnen aanpassen.

  groet,

  Lodewijk

 3. J.Jordaan zegt op

  Dat er veel Chinese toeristen komen naar Thailand is wel bekend. Dat er ook veel Russen komen is ook bekend. Het zal deThaise economie goed doen.
  Er zijn wel wat vraagtekens bij. Behalve de hotels die voor die toeristen toch via het reisbureau bodemprijzen moeten vragen. En dan ook nog wat er omheen gebeurt.
  De motor taxi heeft geen Chinees achterop zitten. Die worden als een collone met hele groepen door Thailand vervoerd (liefs met een vlag voorop). De Russen gaan naar het strand (bivoorbeeld Pattaya) en willen nog onderhandelen over de prijs van een strandstoel (30 Bht). Gaan liever op een handdoek leggen en halen hun drank bij de 24 uurs markten. Hun omzet is natuurlijk veel hoger. Maar wat hebben de gewone Thai daaraan. Ik was eind december met vrienden uit Nederland na lange tijd weer in Walking street. De bars waren nog niet voor 15 % bezet. Wel veel Russen op de stoep met een biertje. Waar zijn de tijden gebleven dat Amerikanen, Engelsen, Duitsers, mensen uit Australie,Canada, Nederlanders en de rest van Europa hier hun geld uitgaven. Toen de meiden die in een Hotel werkte nog een behoorlijke tip kregen.
  De gewone Thai is met dat grotere aanbod uit die landen waar Dick het in zijn nieuws over schreef weinig opgeschoten.
  J.Jordaan.

  • jeroen tak zegt op

   Wat hier wordt beschreven in Jomtrien en Pattaya is niets anders dan
   in Phuket. De hele barscene hier in Patong beach ligt op zn gat.
   Veel bars gesloten. Barmeiden veelal naar huis.
   Het lijkt wel laagseizoen.

   In alle grote supermarkts hoor je Russisch.
   TAT wilde altijd kwalitiets toeristen, welke hier minstens 100.000 baht
   per dag stuk slaan. Zeg maar de David Beckhams van deze wereld.
   Wat ze hebben gekregen is het tegenovergestelde Russen en Chinezen
   met de hand op de knip. Som nam na krap !!!
   Eigen schuld dikke bult !!!

 4. willem zegt op

  Helemaal mee eens J. Ik zit op Jomtien en zit me elke dag te irriteren hoe die russen zich gedragen,4maal opscheppen voor het ontbijt en bij grotere groepen zijn het helemaal aso”s! Schreeuwend,dronken door het hotel lopen. Het enige wat de manager tegen mij kan zeggen is;sorry William maar ik ben er ook niet blij mee maar ze brengen wel geld mee. Op het strand komen ze met tassen vol 7-eleven op een handdoek van het hotel uiteraard op het strand liggen,en dan willen ze nog gratis pissen ook! Helaas,maar het Pattaya van vroeger zal helaas nooit meer terug komen en toch ga ik er binnenkort weer heen al is het maar voor even dan gelijk retour Isaan!

  • l.lagemaat zegt op

   In sommige hotels worden al wat maatregelen genomen.
   Een hogere overnachtingsprijs en bij het verlaten van de eetzaal worden meegebrachte tassen gecontroleerd en afgerekend als er etenswaren van het hotel inzitten.
   In Spanje (Lloret de la Mar o.a) zijn de Nederlanders niet erg geliefd.

   groet,

   Lodewijk

 5. Peter Holland zegt op

  Ben altijd grote Pattaya liefhebber geweest, van de Chinezen heb ik geen last, maar de Russische virusuitbraak is een nachtmerrie, doe mijn best om het te ontwijken maar helaas, ze zitten overal in de bekendere plaatsen.
  Denk er nu overna om met tegenzin naar de philipijnen te verkassen, maar ik vrees dat de olievlek zich daar ook al aan het uitbreiden is.

  Goede vriend van mij noemt Pattaya een rattehol, en zegt dat ik naar Isaan of het noorden moet gaan.

  Wie heeft de gouden tip? waar kom ik geen Russen tegen en uithangborden in het russisch, maar waar nog wel enig vertier is.

  Is het iemand weleens opgevallen dat ze (die Russen) ook nog allemaal het zelfde kapsel hebben, kort voorover 🙂

  Niet meer te geloven allemaal, Pattaya is helemaal verpaupert!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website