Premier Prayuth begint zijn eerste werkdag op het dak van het Thai Khu Fai gebouw op het terrein van het Government House. Hij bewijst eer aan het beeld van Brahma.

Moest denken aan de uitdrukking ‘Hou je d’r buiten Cock’ van Kees van Kooten in zijn rol van Cor van der Laak toen ik vandaag het bericht in Bangkok Post las over het rijstrapport van het Thailand Development Research Instute (TDRI).

De National Anti-Corruption Commission (NACC) heeft dat rapport bij het OM ingebracht als bewijs van corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de rol van voormalig premier Yingluck als voorzitter van het National Rice Policy Committee.

De NACC heeft het OM geadviseerd Yingluck voor plichtsverzuim te vervolgen, maar het OM vindt het overlegde bewijsmateriaal onder de maat. Van het rijstrapport werd alleen een korte samenvatting in het dossier opgenomen. Besloten is dat NACC en OM in een gezamenlijk panel het bewijsmateriaal opnieuw onder de loep nemen. Wanneer het OM besluit tot niet-vervolging, kan de NACC altijd nog zelf naar de rechter stappen.

De TDRI is niet gelukkig betrokken te worden in de controverse tussen NACC en OM. ‘We zijn een instituut dat research doet naar het overheidsbeleid om tekortkomingen bloot te leggen en manieren te suggereren om ze op te lossen’, zegt TDRI-president Somkiat Tangkitvanich. ‘Onze rol verschilt van die van de NACC die bewijs moet zoeken en de geldigheid van het bewijs vaststelt. De NACC moet ons rapport niet als bewijs gebruiken. Gegevens in academische papers verschillen van bewijs in een strafrechtelijk of politiek onderzoek. Ze mogen hooguit als startpunt dienen.’

– De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Tanasak Patimapragorn, gaat later deze maand tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van de Verenigde Naties de rest van de wereld eens haarfijn uitleggen waarom een coup is gepleegd, want de kritiek van de internationale gemeenschap is niet terecht, vindt de junta.

Tanasak vertrekt naar New York zodra premier Prayuth Chan-ocha de regeringsverklaring heeft afgelegd in de NLA (noodparlement). De algemene vergadering van de VN begint dinsdag en duurt tot 7 oktober. Vooral de VS en enkele Europese landen hekelen de coup. Ze hebben ook maatregelen genomen [geen details].

Verder staat op het reisprogramma van Tanasak een bezoek aan de Asean-landen, samen met premier Prayuth. Als eerste komen Maleisië, Indonesië en Myanmar aan de beurt. Die trip staat gepland voor begin volgende maand.

Panitan Wattanayagorn van de Chulalongkorn universiteit noemt Tanasak’s trip naar NY een ‘uitdaging’ omdat hij geconfronteerd gaat worden met pittige vragen van de buitenlandse media en kritiek van anti-coup groepen. Voor de interim-regering is het een mooie gelegenheid om een beter begrip van de internationale gemeenschap te krijgen, denkt hij.

Panitan was eerder woordvoerder van de regering Abhisit en de CRES, het orgaan dat in 2010 verantwoordelijk was voor de noodtoestand. Het CRES gaf destijds het leger toestemming met scherp te schieten wanneer het werd aangevallen. De (roodhemd) ongeregeldheden kostten aan 90 personen het leven.

– Ik sta altijd verbaasd over de bombarie waarmee maatregelen worden aangekondigd en nog meer over de haast bij kritiek de plannetjes nog eens te bestuderen, wat er vaak toe leidt dat je er nooit meer iets van hoort. De aankondiging van de Basic Education Commission (Obec) om te bezuinigen op onderwijsuitgaven voor buitenlandse kinderen is er een treffend voorbeeld van. Nauwelijks heeft Obec dat bekend gemaakt of nu al maakt het een terugtrekkende beweging.

De bezuiniging zou inhouden dat ouders van buitenlandse kinderen (voornamelijk uit buurlanden) moeten gaan betalen voor schooluniform en uitstapjes. De bezuiniging zou nodig zijn omdat het aantal betrokken kinderen sterk stijgt, iets wat de Migrant Working Group bestrijdt.

De secretaris-generaal van Obec zegt nu dat het ‘alleen maar om een idee’ gaat en dat het nog geen beleid is. [Sterk staaltje van slappe rug.] Er moet eerst gepraat worden met het Budget Bureau, het Comptroller’s Department en Binnenlandse Zaken en dat kan een jaar in beslag nemen.

De SG heeft een mooie verdediging van de voorgenomen bezuiniging. Als Thais in het buitenland studeren, betalen ze meer dan autochtone studenten, dus in Thailand hoeven kinderen van migranten niet dezelfde zorg te krijgen als Thaise leerlingen. Overigens geldt de bezuiniging niet voor kinderen van etnische minderheden.

– We willen bewijs zien en geen beschuldigingen in de media, zegt het Land Department (LD) dat in de clinch ligt met het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP). Het geëiste bewijs betreft grondaktes voor percelen in nationaal park Sirinat (Phuket), die volgens de DNP illegaal zijn verstrekt door het LD. De DNP heeft gedreigd naar de rechter te stappen. Het onderzoekt 23 gevallen van illegaal grondgebruik. Daar staan onder andere luxe hotels op.

Volgens het LD hebben acht een legale grondakte. Het zegt dat de problemen zijn ontstaan omdat de DNP particulier land aan het nationaal park heeft toegevoegd. Sommige gebieden zouden al dertig jaar in gebruik zijn, lang voordat de grondaktes werden verstrekt. De DNP stond erbij en keek ernaar, populair gezegd. Als ze destijds haar werk goed had gedaan, stelt de LD, hadden we nu geen probleem gehad.

– Goudmijn Akara Resourcs Plc, door omwonenden ervan beschuldigd het milieu te vervuilen en de gezondheid van hen te schaden, is bereid voor dorpelingen te zorgen die lijden onder de vermeende schadelijke gevolgen van de mijn in de provincie Pichit. Akara komt met de verklaring als reactie op een verzoek van 179 dorpelingen aan de NCPO hen te helpen. Over dat aantal van 179 is overigens weer gedoe ontstaan. Sommige bewoners hebben bij de politie geklaagd dat hun namen buiten hun medeweten zijn gebruikt.

De NCPO heeft opdracht gegeven voor een hoorzitting tussen bedrijf en bewoners alsmede bloed- en urinetesten. De bewoners beschuldigen het bedrijf ervan giftige metalen te gebruiken. De mijn bestaat sinds eind 2001 en voldoet volgens de directie aan alle eisen op het gebied van technologie, veiligheid, miieu en afvalverwerking.

– De directeur van de All IVF kliniek, die de IVF-behandelingen voor de Japanner met vijftien baby’s heeft verricht, zegt zo onschuldig als een pasgeboren baby te zijn. [Nou ja, zo letterlijk heeft hij het natuurlijk niet gezegd.] Maandag legde hij in het gezelschap van zijn advocaat een verklaring af op het politiebureau van Lumpini.

Volgens de politie heeft de kliniek niet de vereiste vergunning en heeft ze illegale IVF-behandelingen verricht, die in strijd zijn met de regelgeving van de Medical Council of Thailand (MCT) en het ministerie van Volksgezondheid.

Pisit (de directeur dus) zegt toestemming te hebben voor de kliniek en hij heeft een vergunning als gyneacoloog. De advocaat is van plan naar de Administrative Court te stappen met de eis enkele regels van de MCT in te trekken omdat ze in strijd met de wet zouden zijn.

In de draagmoederaffaire meldt de krant nog meer ontwikkelingen, maar die laat ik maar eens lopen. Zie: Clinic chief meets police, rejects charges.

– De bestuurder was in slaap gevallen en zijn auto was terecht gekomen in een sloot in de middenberm, en daardoor kwam de politie op het spoor van 113 pangolins (schubdieren), een beschermde diersoort, die met de wagen werden vervoerd. Ze waren bestemd voor een adres in het Noordoosten. Zes dieren hadden al het loodje gelegd. De dieren vertegenwoordigen een waarde van 12 miljoen baht en gesmokkeld naar China het drievoudige.

– Het wangedrag van vliegtuigpassagiers loopt de spuigaten uit en daarom wil het ministerie van Transport dat op alle vluchten [van?] een bewaker meevliegt. In 1995 werden 1.000 incidenten gemeld, dit jaar al 5.000. Ze betreffen roken in het toilet, schelden en fysiek geweld.

– Driehonderd voedselverkopers, verhuurders van dekstoelen en masseuses in Phuket hebben geen cent meer te makken, sinds de junta grote schoonmaak op het strand heeft gehouden. Ze vragen de junta weer aan het werk te mogen. De lokale autoriteiten bekijken hoeveel mensen gedupeerd zijn om daarna regels op te stellen voor het gebruik van het strand voor commerciële doeleinden.

– Nooit eerder hebben zoveel benoemingen plaatsgevonden bij de jaarlijkse reshuffle, zoals de overplaatsings- en promotieronde bij de strijdkrachten heet. Dit jaar zijn het er 1.092. Als u wil weten om wie het gaat: de belangrijkste worden genoemd in het bericht Reshuffle bulges with 1,092 generals.

– De Royal Thai Police gaat een centrum met hotline openen dat informatie kan verschaffen over personen die solliciteren naar de baan van bewaker of bediende. Werkgevers kunnen naar het centrum bellen om de achtergrond van sollicitanten te checken.

Het centrum is een reactie op de recente zaak van het 4-jarig meisje dat door een bewaker is ontvoerd en gedood. De verdachte heeft bekend dat hij het meisje wilde verkrachten, maar toen ze begon te gillen, wurgde hij haar en dumpte haar lichaam in een rioolpijp. De politie moet nog uitzoeken of de man een Thai of Myanmarees is.

– Een voormalige politieagent, werkzaam bij de oproerpolitie, die al een gevangenisstraf van 33 jaar had, krijgt er nog eens 12 jaar bij voor een schietpartij drie jaar geleden in Bangkok. Daarbij werden enkele personen gewond en zes voertuigen beschadigd. De agent opende destijds vanuit zijn pickup het vuur op passerende auto’s. Hij was gefrustreerd na een ruzie met zijn vriend op een bruiloft. Nadat de vriend in zijn wagen was vertrokken, probeerde hij hem in te halen maar dat lukte niet. De rechtbank had de zaak in tweeën verdeeld; vandaar de extra straf.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Meeste zelfdodingen in Noord-Thailand
Overstromingen: Geen herhaling van rampjaar 2011
Juf Saree regelt het verkeer voor haar school

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website