Preah Vihear

Binnenlands politiek geruzie kan in het nadeel van Thailand zijn bij het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag, dat dit jaar een uitspraak doet over het grensconflict met Cambodja. Dit zegt vice-minister-president Phongthep Thepkanchana, die de leiding heeft over het juridisch team in de Preah Vihear-zaak. 

Volgens hem baseren de rechters van het ICJ zich niet alleen op wat beide regeringen aan argumentatie inbrengen, maar betrekken ze in hun oordeel ook informatie uit andere bronnen.

Met deze waarschuwing probeert Phongthep de gemoederen te bezweren, die nu worden opgezweept door de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) en het militante Thai Patriots Network. Die vinden dat Thailand de rechtsbevoegdheid van het Hof in deze kwestie niet moet erkennen en een eventuele negatieve uitspraak naast zich neer moet leggen. De PAD heeft al gedreigd met een rally als ze niet haar zin krijgt.

Phongthep vindt dat alle partijen in Thailand moeten samenwerken om bij de rechters van het Hof een ‘positive attitude’ te kweken. Hij belooft dat hij zijn best zal doen Thailands belangen te verdedigen. ‘De rest is aan de rechters van het ICJ’, aldus Phongthep.

Het Hof is door Cambodja gevraagd zijn vonnis uit 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen, te herinterpreteren met het doel het Hof een uitspraak te ontlokken over het door beide landen geclaimde gebied van 4,6 vierkante kilometer bij de tempel.

Wassana Nanuam, verslaggeefster militaire zaken, schrijft in een analyse in Bangkok Post dat legeranalisten twee mogelijke uitspraken verwachten. (1) Het omstreden gebied wordt aan Cambodja toegewezen, maar de eerder door het Hof bevolen demilitarisatie blijft gehandhaafd. Dit betekent dat beide landen hun troepen terugtrekken en vervangen door grenspolitie. (2) Cambodja’s claim wordt verworpen en ook in deze optie dienen de troepen te verdwijnen.

Volgens Wassana geeft het leger aan de tweede optie de voorkeur, omdat daardoor gewapende conflicten worden vermeden. Naar aanleiding van berichten dat de legers van beide landen zich voorbereiden op een gewapend treffen, schrijft ze dat Thailand en Cambodja altijd in de periode januari tot maart militaire oefeningen in het gebied houden. Bovendien vinden ze niet vlakbij de grens plaats.

– Het leger roept de bevolking op niet in paniek te raken wanneer ze militair materieel voorbij ziet komen, want dat is op weg naar de Children’s Day expositie in Bangkok. Het materieel wordt vandaag overgebracht van legerkampen in Ratchaburi, Prachin Buri, Lop Buri en Bangkok naar het hoofdkwartier van het Royal Thai Army aan de Ratchadamnoen Avenue. Zaterdag is Children’s Day; na 16 uur gaat het materieel weer terug. Het gaat om helicopters, gepantserde voertuigen, tanks, artillerie en voertuigen met namen die ik niet kan vertalen, zoals REVA armoured vehicles.

– Het hoofd van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation is door een kamercommissie opgeroepen zijn besluit toe te lichten om 30 werknemers wegens overspel naar een inactieve post over te plaatsen. Volgens de commissievoorzitter is het grote aantal niet bevorderlijk voor het functioneren van de dienst. De desbetreffende parkwachters hielden er vriendinnetjes op na, wat tot geruzie en gevechten met echtgenotes leidde.

– Aan de juridische strijd van 9 jaar over de loodvergiftiging van de Klity Creek in Kanchanaburi komt vandaag een einde. De Supreme Administrative Court doet uitspraak in een zaak die al in 2004 door 22 Karen aanhangig is gemaakt.

De 19 kilometer lange kreek is verontreinigd met lood, afkomstig van de Lead Concentrate Co, die er van 1967 tot 1998 in bedrijf was. In mei 2008 veroordeelde de lagere rechter het Department of Pollution Control tot betaling van 33.783 baht schadevergoeding aan elke Karen. Beide partijen gingen in beroep. De Karen willen ze dat 1.700 baht per maand/persoon ontvangen met terugwerkende kracht tot 2004.

– Zestien vooraanstaande kunstenaars zijn benoemd tot ‘National Artist’ in drie categorieën: visuele kunst, literatuur en uitvoerende kunsten. De gelukkigen krijgen een maandelijkse toelage van 20.000 baht plus andere voordeeltjes zoals medische zorg.

– Bewoners die langs het Shalongwaeng kanaal in tambon Tha Tum (Prachin Buri) wonen, hebben een hoog gehalte aan kwik in hun lichaam. Ook de vis die ze eten, bevat te hoge concentraties kwik. De non-gouvernementele organisatie Ecological Alert and Recovery-Thailand (Earth) luidde daarover gisteren de noodklok op een milieuforum, georganiseerd door de Thai Journalists Association.

De vereniging nam 20 monsters van snake-head vis en 20 monsters van het haar van bewoners tussen 18 en 72 jaar en liet die onderzoeken door het Biodiversity Research Institute in de VS. Volgens Earth-directeur Penchome Sae-Tang bewijzen de resultaten niet dat het kwik afkomstig is van industrieterrein Tha Tum 304, waar verschillende kolengestookte energiecentrales staan en pulp- en papierfabrieken.

– Een groot aantal Cambodjaanse arbeiders trekt naar Thailand op zoek naar banen in restaurants, rijstpelmolens en andere bedrijven. Ze zijn bereid voor lonen te werken die onder het wettelijk minimumdagloon liggen. Dit zegt Kriangsak Palikupt, voorzitter van de Kamer van Koophandel in Surin.

Op 1 januari ging het minimumdagloon omhoog naar 300 baht, waardoor (arbeidsintensieve) bedrijven in de moeilijkheden komen. In Surin zijn tenminste twee kledingfabrieken gesloten en nog eens twee staan op het punt van omvallen.

In Maha Sarakham heeft een fabriek van sportkleding zijn deuren gesloten. Tweeduizend werknemers staan op straat. Volgens de voorzitter van de provinciale kamer van koophandel verdwijnen nog meer kledingfabrieken omdat de loonkosten met bijna 80 procent zijn gestegen. Die fabrieken hebben al eerder hun staf teruggebracht van 1.000 naar minder dan 300.

In Ayutthaya zegt een intercedent dat een groot aantal vrouwen hun baan dreigt te verliezen omdat de bedrijven die vrouwelijke werknemers nodig hebben, naar het buitenland verhuizen, waar de lonen aanzienlijk lager zijn. Het gaat om fabrieken die elektronische onderdelen produceren, textiel en sieraden.

In Nakhon Ratchasima zijn zes fabrieken gesloten, maar volgens het hoofd van het provinciaal arbeidsbureau niet vanwege het hogere minimumloon, maar omdat orders uit de eurozone landen uitbleven. Duizend werknemers verloren hun baan.

Politiek nieuws

– Oppositiepartij Democraten bereidt zich voor op modder. De partij heeft een team gevormd om inmiddels ex-gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok te helpen bij de campagne voor zijn herverkiezing. ‘Onze opponent [lees: regeringspartij Pheu Thai] probeert zowel de partij als Sukhumbhand in diskrediet te brengen’, zegt teamleider Ong-art Klampaibul. ‘Wij denken dat er meer beschuldigingen aankomen om de verkiezingscampagne te saboteren.’

Pheu Thai heeft de gemeente Bangkok onlangs beschuldigd van onregelmatigheden bij het verlenen van een contract aan de BTSC, de exploitant van de bovengrondse metrolijnen, voor de uitbreiding van drie metrolijnen. Het Department of Special Investigation (DSI) is in de zaak gedoken en heeft de gouverneur, de vice-gouverneur en negen anderen beschuldigd van corruptie.

Gisteren moest Sukhumbhand op het matje komen bij de DSI. Alhoewel de vice-gouverneur eerder had geweigerd gehoor te geven aan de oproep van de DSI, maakte hij ook zijn opwachting bij de DSI. Volgens hem is de DSI niet bevoegd de zaak te onderzoeken, maar is dit een zaak voor de National Anti-Corruption Commission. Waarom hij nu wel kwam, vermeldt het bericht niet.

Terwijl Sukhumbhand zich bij de DSI 2 uur verdedigde, kreeg hij buiten het DSI-gebouw steun van zo’n 300 personen. Sommigen waren in het zwart gekleed als protest tegen DSI-hoofd Tarit Pengdith, die ze van het spelen van politieke spelletjes betichten.

Inmiddels heeft de DSI haar onderzoek uitgebreid naar een fonds dat de BTSC eind deze maand of begin volgende maand naar de beurs brengt. Doel is 50 tot 60 miljard baht voor toekomstige projecten bij elkaar te harken. Woordvoerder Prompong Nopparit heeft namens Pheu Thai een klacht bij de DSI ingediend. Het fonds zou een relatie hebben met het contract voor de uitbreiding van de drie metrolijnen. Prompong zegt: wanneer dat contract illegaal is, kan het fonds een frauduleuze investering zijn.

Sukhumbhand distantieert zich van de zaak. Hij zegt dat de gemeente Bangkok niets te maken heeft met het fonds. Gisteren legde hij zijn functie neer, een dag voordat zijn officiële zittingsduur afliep. De gouverneursverkiezing wordt op 3 maart gehouden. Zie verder Thais nieuws van 9 januari.

Economisch nieuws

– Het toerisme wordt de eerste helft van dit jaar de belangrijkste aanjager van de economie. Volgens het Center for Economic and Business Forecasting van de University of the Thai Chamber of Commerce zorgt het toerisme dit jaar voor 1 tot 1,5 procent van de economische groei.

Aan de groei van het toerisme lijkt geen eind te komen. Vorig jaar arriveerden 22 miljoen internationale toeristen (plus 14,4 procent). Ze besteedden 965 miljard baht. Dit jaar wordt een verdere groei naar 24,5 miljoen toeristen verwacht en 1,15 biljoen baht aan inkomsten.

Markten met een groot potentieel zijn eco-toerisme, huwelijksreizen en bruiloften, winkelen, gezondheid en welness, en sport.

Uit een peiling van de Tourism Authority of Thailand onder 600 touroperators blijkt dat ze zich zorgen maken over politieke conflicten (29,3 pct), de vertragende wereldeconomie (24,2 pct) en natuurrampen (23,3 pct). Bij politieke conflicten moet gedacht worden aan het grensconflict tussen Cambodja en Thailand over het gebied bij Hindu-tempel Preah Vihear en het gedoe over wijziging van de grondwet.

Als gevolg van deze zorgen meldde 84,5 procent van de respondenten hun activiteiten niet belangrijk te zullen uitbreiden. De overigen zeiden plannen te hebben voor nieuwe investeringen in de aanloop naar de Asean Economic Community, die eind 2015 van kracht wordt.

–  (Ingezonden mededeling) Op 14 februari gaat in (Na)Jomtien Mimosa open, een romantisch Duits dorpje met vakwerkhuizen, fonteinen en huizen met typische Duitse ornamenten. Blikvanger wordt een grote, uit Duitsland geïmporteerde fontein, die volgens de exploitant de grootste in zijn soort is en zuiver drinkwater spuit. De fontein vormt elke dag het decor van een muziek- en lichtshow, die om 19 uur begint. In het dorp zijn de winkels naar thema gegroepeerd, zoals souvenirs, lifestyle, horeca enzovoort. Mimosa, een initiatief van Nick Real Estate, ligt schuin tegenover het Ambassador City Hotel aan de Sukhumvit Road. De opening op Valentijnsdag (14 februari) wordt met een groot feest gevierd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 10 januari 2013”

  1. Gerrit Jonker zegt op

    Ik lees iedere dag met belangstelling dit overzicht van het Nieuws uit Thailand.

    En iedere keer verbaas ik mij over de hoeveelheid info die wordt gegeven.

    Ook vandaag bedankt en ga zo door a.u.b.

    Gerrit


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website