De vraag of Thaksin in Maleisië met vertegenwoordigers van de rebellenbeweging heeft gesproken, blijft de gemoederen bezighouden. Nu beweert Chaiyong Maneerungsakul, lid van de adviesraad van het Southern Border Provinces Administrative Centre, dat Thaksin in maart met de leider van de Pattani United Liberation Organisation (Pulo) heeft overlegd.

Thaksin heeft dat ontkend, nadat een parlementslid van oppositiepartij Democraten de kwestie had aangesneden. Volgens Chaiyong stond een tweede gesprek gepland, maar dat ging niet door toen het eerste gesprek bekend werd. Chaiyong denkt niet dat het gesprek iets te maken heeft met de bomaanslagen in Hat Yai en Yala, omdat die al veel eerder waren gepland door de militante verzetsgroep Barisan Revolusi Nasional-Coordinate. Dat verband is gesuggereerd door legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha. Hij meent dat gesprekken met de ene groep andere groepen hebben gestimuleerd in de aanval te gaan.

– Easy Pass heet het systeem op de tolweg. Er komt geen geld aan te pas en de automobilist hoeft niet eens te stoppen. Een elektronisch apparaatje trekt automatisch het tarief van het geladen tegoed af. Een kwart van de automobilisten in Bangkok maakt er gebruik van. Het ministerie van Transport gaat het gebruik verder stimuleren door het aantal punten waarop het tegoed kan worden aangevuld, uit te breiden (onder andere met 7-Eleven winkels) en de borg voor het appparaat af te schaffen.

– Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) heeft de herdenking van de gevechten op 10 april 2010 tussen roodhemden en het leger een dag uitgesteld vanwege de crematie van prinses Bejratana. Op die dag kwamen 26 personen om het leven en 800 raakten gewond. De roodhemden komen nu morgen bijeen bij het Democracy Monument.

– Bij een brand in drie winkelpanden in het district Phra Nakhon is een man omgekomen. Vermoedelijk betreft het een Fransman die op de tweede verdieping van het pand waar brand uitbrak handgemaakte schoenen maakte. De brand ontstond ’s nachts in een bar op de begane grond.

– Het ministerie van Landbouw vraagt vandaag toestemming van het kabinet voor de bouw van de Mae Wong dam in Nakhon Sawan ten bedrage van 13,2 miljard baht. De constructie zal 8 jaar in beslag nemen. De dam werd al voorgesteld in een ontwikkelingsplan voor de periode 1982-1986.

De Mae Wong rivier is een zijrivier van de Sakae Krang rivier, die in de Chao Praya uitstroomt. Het stroomgebied beslaat delen van drie provincies (Nakhon Sawan, Uthai Thani, Kamphaeng Phet) die vaak door droogte worden geteisterd. De lokale bevolking en milieuactivisten verzetten zich tegen de bouw.

– De productie van eieren overtreft met 31 miljoen per dag ruimschoots de consumptie van 28 miljoen. Tegen het midden van het jaar zal de overproductie oplopen naar 5 tot 6 miljoen eieren per dag, voorspelt het Internal Trade Department, waardoor de prijs inzakt ten nadele van de kippenboeren.

Om dat te voorkomen gaat de regering producenten stimuleren de overtollige eieren tot powdered egg te verwerken, boeren aanzetten de eierproductie terug te brengen en consumenten bewerken om meer eieren te eten. Vorig jaar aten Thais 178 eieren per persoon, dat moeten er 200 worden.

De overproductie is veroorzaakt doordat de vorige regering in juli 2010 de import van legkippen liberaliseerde om de stijgende prijs van eieren te bedwingen. Een ei kostte toen 6 tot 8 baht per stuk, tegen 3 tot 3,5 baht normaal.

– Sara Lee Coffee & Tea (Thailand) Ltd, producent van Moccona, blijft in Thailand, zegt general manager Andi Chandra. Vorige maand is een begin gemaakt met hervatting van de productie op Navanakorn Industrial Estate in Pathum Thani, die sinds oktober had stilgelegen vanwege de overstromingen. De komende drie tot vier maanden komt de fabriek volledig op stoom. Thans importeert het bedrijf nog sommige producten uit Europa en Azië om aan de vraag te kunnen voldoen. Moccona is al 25 jaar gevestigd in Thailand. De 3-in-1 koffiesticks vormen 75 procent van de afzet tegen 25 procent negen jaar geleden. Het bedrijf heeft niet bekend gemaakt welk verlies het als gevolg van de overstromingen heeft geleden.

– Binnen enkele jaren zullen arbeidsintensieve bedrijfstakken als de bouw, visserij en voedingsindustrie te maken krijgen met een nijpend gebrek aan arbeidskrachten, nu Myanmar zijn economie openstelt. Nu al steunen die sectoren voor een belangrijk deel op buitenlandse werknemers met name uit Myanmar.

Visit Limprana, president van de voedingsindustrieclub van de Federation of Thai Industries, zegt dat de sector op dit moment 20.000 tot 30.000 arbeidskrachten te kort komt, alhoewel honderdduizenden Birmezen al in de sector werken. Dertig procent van de werknemers komt uit Myanmar.

Nu Myanmar bezig is met politieke en economische hervormingen, verwachten analisten dat de arbeidsmarkt in Thailand daardoor de komende jaren krap zal worden. Fabrikanten in de voedingssector denken er al over na om naar Myanmar te verhuizen waar arbeid goedkoper is en voldoende grondstoffen beschikbaar zijn. Of ze gaan het productieproces verder automatiseren om verlost te zijn van de hogere lonen. Op 1 april ging het minimumdagloon in Thailand omhoog naar 300 baht.

– Vandaag en morgen buigt het parlement zich in tweede termijn over het voorstel om een burgerassemblee te vormen die de grondwet van 2007 gaat herzien. Het voorstel is al in eerste termijn door het parlement behandeld en vervolgens door een Kamercommissie bekeken. Na de tweede termijn volgt nog een derde termijn. De Democraten vragen zich af waarom de Kamervoorzitter zoveel haast achter het voorstel zet. Ze vermoeden dat dit te maken heeft met het bezoek van Thaksin aan Laos met Songkran, zodat de Pheu Thai-ers tijdig naar Vientiane kunnen afreizen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 

 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website