Het succes van voetbalclub Buriram PEA, geleid door de politicus Newin Chidchob (Bhumjaithai), inspireert andere politici zich ook via een voetbalclub te profileren. De club van Newin won zondag de League Cup, na eerder getriomfeerd te hebben in de Thai Premier League en de FA cup.

De successen leggen Newin geen politieke windeieren. Alhoewel hij zelf 5 jaar is uitgesloten van een politieke functie, scoorde zijn echtgenote 400.000 stemmen bij de verkiezingen voor hoofd van de provincial administration organisation.

Andere politici zijn Newin al gevolgd. Chonburi FC en Pattaya United worden gesteund door leden van de Khun Ploem familie, oprichters van coalitiepartij Phalang Chon. Een parlementslid van de Democratische partij steunt Songkhla FC, die nog in de eerste divisie speelt.

– De herintroductie van de 30 baht eigen bijdrage bij een ziekenhuisbezoek is een stap terug en lost het probleem van financiële tekorten van overheidsziekenhuizen niet op. Arme en kwetsbare mensen – oftewel een meerderheid van de bevolking – ondervinden er alleen maar nadeel van.

Aldus enkele artsen op een seminar van de Thai Journalists Association en de Isara Amantakul Foundation. De 30 baht eigen bijdrage werd destijds geïntroduceerd door de regering Thaksin, maar door de regering Abhisit geschrapt en vervangen door het universal health care scheme. Daarvan maken 48,3 miljoen Thais gebruik.

De Rural Doctors Society heeft intussen de overheidsziekenhuizen opgeroepen af te zien van het incasseren van de eigen bijdrage. De minister van Volksgezondheid zegt dat de regering vastbesloten is de eigen bijdrage in te voeren.

– Het bestuur van de Thammasat universiteit beslist volgende week of het zijn verbod handhaaft op activiteiten die verband houden met de wetgeving op majesteitsschennis. Rector Somkit Lertpaithoon heeft om heroverweging van het verbod gevraagd, omdat het verbod – bedoeld om ongeregeldheden te voorkomen – tot diepe scheidslijnen in het studenten- en docentencorps van de universiteit heeft geleid. Nadat vorige week voorstanders van het verbod hadden gedemonstreerd, demonstreerden zondag 200 personen tegen het verbod.

De kwestie majesteitsschennis is actueel geworden sinds Nitirat, een groep progressieve docenten recht aan de Thammasat universiteit, heeft voorgesteld de minimum strafmaat in artikel 112 (thans 3 jaar) te schrappen en het maximum op 1 à 2 jaar (thans 15 jaar) te stellen. Maar nog controversiëler is het voorstel de monarch bij zijn kroning een eed op de grondwet te laten afleggen.

– Het ministerie van Landbouw houdt toezicht op de productie, het ministerie van Handel op de distributie en het ministerie van Financiën op de financiën. Vice-minister Nattawut Saikuar (Landbouw) wil de drie staatsdiensten, die zich met rubber bezighouden, fuseren en het ministerie van Industrie erbij betrekken voor de verwerking van rubber.

Doel van de operatie is de samenwerking tussen de betrokken diensten te verbeteren en de huidige marktprijs van 80 tot 90 baht per kilo op te trekken naar 120 baht per kilo.

– Wanneer het kabinet de noodzaak kan aantonen van twee noodbesluiten, trekt de Democratische partij haar petitie aan het Constitutionele Hof in waarin ze vraagt een uitspraak te doen over de wettigheid van de besluiten. Dit heeft oppositieleider Abhisit laten weten. De besluiten betreffen uitgaven van 350 en 50 miljard baht voor respectievelijk watermanagement en een verzekeringsfonds.

– De geluksindex van Thailand is gezakt van 7,55 in juli vorig jaar naar 6,66 vorige maand op een schaal van 1 tot 10. Dit blijkt uit een peiling van Abac, die elke zes maanden wordt gehouden. Sluimerende politieke conflicten en de stijgende kosten van levensonderhoud hebben Thais minder gelukkig gemaakt. 60,8 procent van de respondenten wil dat Yingluck Shinawatra aanblijft als minister-president.

– Met de onthullingen van parlementslid Chuvit Kamolvisit over illegale gokgelegenheden in Bangkok is 78 procent van de respondenten in een peiling van Suan Dusit tevreden. De peiling werd onder 1.271 personen in het gehele land gehouden. 51 procent denkt dat de informatie van Chuvit bijdraagt aan de bestrijding van gokken. 49 procent denkt dat de gokbazen door de onthullingen hun handel beter zullen verbergen.

– De minister van Volksgezondheid heeft gewaarschuwd voor een uitbraak van dengue fever (knokkelkoorts) omdat er bijna geen regen valt in delen van het land. Het ministerie bereidt een campagne voor om mensen aan te moedigen plaatsen met stilstaand water, waarin de muskiet zich voortplant, te verwijderen.

In de eerste helft van januari zijn 332 personen met knokkelkoorts gediagnosticeerd; 1 persoon is overleden. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 291. In het gehele jaar 2011 werden 65.961 personen geïnfecteerd en 59 overleden.

– Het Narcotics Suppression Bureau (NSB) wil twee wegen in de noordelijke provincies Phrae en Lampang, waarover drugs worden vervoerd, uitrusten met scanners die drugs in voertuigen kunnen detecteren. Verdachte voertuigen moeten daarvoor wel gestopt worden. Het NSB hoopt dat de scanners (kosten 600 miljoen baht) tegen het eind van het jaar operationeel zijn. Vooruitlopend op de installatie leent de douane twee wagens met scanners uit.

– Ondanks de prijsverhoging van 75 satang is de verkoop van CNG (compressed natural gas – aardgas) onveranderd hoog gebleven, zegt PTT Plc, ’s lands enige verkoper van CNG. CNG kost nu 9,05 baht per kilo en gaat de komende maanden ook telkens met 75 satang omhoog. Sinds de overstromingen vorig jaar is de verkoop met 12 procent gestegen naar 7.000 ton per dag. Het aantal voertuigen dat overstapt op CNG, bedraagt nu gemiddeld 200 per dag tegen 100 in november. Voor de overstromingen waren dat er 300.

– De Internal Trade Department publiceert volgende week haar adviesprijslijst die tot doel heeft de voedselprijzen binnen de perken te houden. Rijst met omelet mag 20 baht kosten, wat een winst oplevert van 6,93 baht. Roergebakken varkensgehakt met basilicum en noodles levert een winst op van minder dan 5 baht, heeft de ITD uitgerekend. Voor straateettentjes variëren de prijzen van 20 tot 25 baht en in warenhuizen van 30 tot 40 baht.

– Terwijl Maleisië serieus werk maakt van groen toerisme, waar reizigers tussen de 40 en 50 jaar grote belangstelling voor hebben, blijft de groei van eco-toerisme in Thailand beperkt tot een klein aantal operators in Chiang Mai en Chiang Rai; binnenlandse toeristen hebben er nauwelijks belangstelling voor.

De Thai Ecotourism and Adventure Travel Association (TEATA) wil daar verandering in brengen. Het gaat zes nieuwe routes in kaart brengen om het eco-toerisme dit jaar met 5 procent uit te breiden. Vorig jaar bedroeg het aantal eco-toeristen 1 miljoen uit een totaal aantal toeristen van 19,09 miljoen.

– De Thaise rijstexport bedroeg in januari 387.768 ton, 58 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijzen op de wereldmarkt zijn gedaald omdat India agressief de markt bewerkt. Thaise exporteurs richten hun aandacht daarom nu op de binnenlandse markt. Naar verwachting zal de concurrentie bij verpakte rijst een stuk feller zijn.

C.P. Intertrade, een grote rijstexporteur, verwacht dat het aantal verpakkingsbedrijven dit jaar met 10 tot 20 procent zal toenemen. De binnenlandse consumptie gaat naar verwachting met 3 tot 4 procent omhoog naar 5 tot 6 miljoen ton en de prijzen zullen mogelijk stijgen met 10 procent.
Het bedrijf gaat onder de merknaam Royal Umbrella nieuwe rijstproducten introduceren zoals noodles en vermicelli. Wereldwijd consumeren meer mensen rijstnoodles omdat ze glutenvrij zijn.

– Waarom gemakkelijk doen als het moeilijk kan. Dat schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar naar aanleiding van het plan van vice-minister-president Chalerm Yubamrung om telefoons van gevangenen, die vanuit de gevangenis hun drugshandel voortzetten, te gaan afluisteren. Er is een veel eenvoudiger methode: de Wolfhound. Met dit hand-held apparaat, dat 50.000 baht kost, kunnen mobiele telefoons worden gedetecteerd, zelfs door betonnen muren.

Volgens de krant is de oorzaak van het probleem simpel: aan het naar binnen smokkelen van mobieltjes en andere contrabande werken corrupte cipiers en bewakers mee in ruil voor geld en andere voordeeltjes.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website