Boze fruitkwekers van ananas hebben gisteren duizenden ananassen op de Phetkasem Highway in Prachuap Khiri Khan gestort. ’s Ochtends blokkeerde een groep van 4.000 boeren de weg en nadat ze hun actie hadden beëindigd, bezetten 500 boeren elders de snelweg.

Thans krijgen de boeren 3 baht voor een kilo ananassen. Ze eisten dat de regering het fruit voor 4 baht opkoopt. De boeren krijgen hun zin: het National Pineapple Committee heeft besloten 800 miljoen baht uit te trekken om 200.000 ton overtollige ananas op te kopen.

– Als het aan de vice-minister van Financiën ligt, wordt een fles geïmporteerde wijn goedkoper door een andere berekeningswijze van de accijns. Thans berekent de Belastingdienst de accijns op basis van de waarde van de wijn; de minister wil als grondslag het volume gebruiken, waardoor minder accijns hoeft te worden afgedragen. De minister denkt dat er door het nieuwe systeem een eind komt aan valse prijsopgaven door importeurs waardoor de totale opbrengst van de accijns stijgt van 1 naar 4 tot 5 miljard baht.

– Het Department of Special Investigation geeft het onderzoek naar de anti-monarchie kaart op. Die kaart met 45 namen van personen, partijen en media die de monarchie omver zouden willen werpen, werd in 2010 aan het CRES, het centrum dat verantwoordelijk was voor de noodtoestand, aangeboden. De DSI is er niet achter kunnen komen wie de kaart heeft opgesteld; zelfs CRES-vooorzitter Suthep Thaugsuban zei dat niet te weten. Verschillende inlichtingendiensten zouden de kaart gemaakt hebben.

– Voormalige minister van Financiën en vice-partijleider van oppositiepartij Democraten Korn Chatikavanij is niet van plan op te geven nu het Department of Special Investigation heeft besloten premier Yingluck niet te vervolgen. Yingluck heeft volgens Korn tussen 2002 en 2004 bij de beurswaakhond een valse verklaring afgelegd over aandelen in Shin Corp, het telecombedrijf van haar broer Thaksin.

Ze hielp op deze manier Thaksin die als premier geen commerciële belangen mocht hebben. Volgens de DSI heeft Yingluck destijds niet de wet overtreden, maar Korn ziet dat anders en hij begrijpt ook niet hoe het DSI-hoofd (dat de regeringswisseling heeft overleefd) dat besluit heeft kunnen nemen. Een concrete actie heeft Korn nog niet bekendgemaakt. (Zie pagina De zaak Thaksin)

– Geen doden of gewonden, wel een beschadigd dak, nadat donderdagnacht twee granaten waren afgevuurd op het huis van de veiligheidsadviseur van het Southern Border Provinces Administrative Centre in de provincie Narathiwat. De man zelf was niet thuis, zijn vrouw en twee kinderen wel, maar die waren ongedeerd.

Twee militaire rangers zijn gisteren gewond geraakt toen een bermbom in het district Rangae (Narathiwat) ontplofte. Ze maakten deel uit van een groep van 10 patrouillerende rangers. De explosie sloeg een gat met een diameter van 1,2 meter.

In hetzelfde district vond een vuurgevecht plaats bij een inval in een woning waar opstandelingen zich hadden verscholen. Drie personen zagen kans te ontsnappen. Een adjunct-dorpshoofd en de eigenaar van de woning zijn aangehouden en worden verhoord. In de woning werden camouflagepakken en wapens gevonden.

– Staf van het Vajira ziekenhuis in Hua Mak heeft het hoofd van de landelijke politie gevraagd een 7 jaar oude moordzaak te onderzoeken. Ze vermoeden dat het onderzoek van het Department of Special Investigation (DSI) geen vorderingen maakt vanwege corruptie.

In maart 2005 overleed een ziekenhuismedewerkster nadat ze met een hard voorwerp op haar hoofd was geslagen. Een agent van het politiebureau Hua Mak, die de zaak onderzocht, stierf onder onduidelijke omstandigheden. De DSI doet onderzoek naar de aankoop van ziekenhuisapparatuur in 2004 en 2005, waarvoor driemaal de marktprijs werd betaald.

– Voormalig minister-president Somchai Wongsawat krijgt zijn zin. De Central Administrative Court heeft de National Anti-Corruption Commission bevolen de vertrouwelijke lijst met de namen van de doden geelhemd die in oktober 2008 bij de ontruiming van het parlementsplein zijn gevallen, openbaar te maken. De NACC doet onderzoek naar de ontruiming die op last van Somchai plaatsvond. Somchai zegt de namen nodig te hebben voor zijn verdediging.

– Roodhemdleider Pornthip Paksanont uit Phetchabun, die vorig jaar een verslaggeefster van Channel 7 per email bedreigde, wordt niet vervolgd. Het OM zegt dat hij geen misdrijf heeft begaan. Pornthip verspreidde destijds een mail met een foto van de verslaggeefster en de oproep chat hai ther (take care of her). Aanleiding waren enkele lastige vragen van de verslaggeefster aan premier Yingluck. Het OM ziet geen grond voor vervolging omdat de mails aan vrienden was gestuurd en niet aan de verslaggeefster zelf. Die laat het er niet bij zitten en heeft de hulp ingeroepen van Lawyers Council of Thailand.

– De politie heeft in het magazijn van een apotheek in Chiang Mai 6.000 flessen hoestdrank met het bestanddeel pseudoephedrine in beslag genomen. Pseudoephedrine wordt gebruikt bij de productie van methamphetamine. Volgens de desbetreffende apotheker waren de flessen er vanwege de overstromingen tijdelijk opgeslagen om daarna te worden geretourneerd aan de leverancier in Bangkok.
– De ministeries van Defensie van Thailand en Zuid-Korea hebben afgesproken gezamenlijke militaire oefeningen te houden. Niet eerder oefenden beide legers samen.

– Circa 100 passagiers zijn geëvacueerd nadat gisteravond in een trein van Chiang Mai naar Bangkok in Phitsanulok brand was uitgebroken.

– Een 24-jarige danseres is gistermiddag vroeg om het leven gekomen toen de vrachtwagen waaronder ze lag te slapen, optrok en ze onder de wielen terechtkwam. De chauffeur ging er vandoor. Ubolwan danste in de Mai Thai Jai Tawan folkband, die ’s avonds zou optreden op de Phra Pradaeng markt in Samut Prakan.

– Het King Prajadhipok Institute (KPI) beslist volgende week of het zijn rapport over verzoening terugtrekt omdat politici er selectief gebruik van maken. Het wil ook niet dat het rapport in het parlement in stemming wordt gebracht. Een stemming over onze voorstellen zou conflicten kunnen aanwakkeren, zegt het KPI.

Het KPI dreigde al eerder met terugtrekking nadat een Kamercommissie over het rapport had gestemd. Die stemming is geschrapt. Het rapport heeft kritiek opgeroepen omdat als gevolg van één van de voorstellen premier Thaksin zijn gevangenisstraf zou ontlopen. (Zie pagina Grondwetwijziging)

– Kamervoorzitter Somsak Kiatsuranond overweegt twee weken langer te vergaderen. Op 18 april zou het parlement drie maanden met reces gaan. Somsak vindt de verlenging nodig om alle lopende zaken af te ronden.

Senator Somchai Sawaengkan beschuldigt de voorzitter ervan dat zijn voornemen politiek gemotiveerd is. Doel zou zijn om controversiële wetgeving met betrekking tot de door regeringspartij Pheu Thai gewenste grondwetwijziging en wetgeving die Thaksin bevoordeelt, er door te jassen. Dat kan volgens Somchai politiek geweld oproepen. (Zie pagina Grondwetwijziging)

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website