Laat de rellen maar komen. De Royal Thai Police heeft voor 24 miljoen baht een Koreaans anti-rellen voertuig aangeschaft. Het voertuig  heeft kogelvrij veiligheidsglas, ijzeren roosters voor de ruiten en is uitgerust met een waterkanon. Het biedt plaats aan 10 agenten. De watertank kan gevuld worden met gekleurd water om rellenschoppers te identificeren en met traangas.

– Suvarnabhumi is door de Airports Council International op plaats 7 geplaatst van 15 vliegvelden die minstens 40 miljoen passagiers per jaar verwerken. Dit heeft de luchthaven bekend gemaakt, nadat ACI eerder alleen de eerste drie bekend had gemaakt. In 2007 stond Suvarnabhumi op de eerste plaats.

– De voorkeur van minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) voor een zwakkere baht tegenover de dollar kan op de korte termijn tot speculaties leiden. Kittiratt vindt dat een wisselkoers van 32-34 baht geschikter is voor toekomstige groei dan de huidige koers van 30,7 tegen de dollar. Een zwakkere baht betekent dat de importen duurder worden en de exporten goedkoper.

Econoom Thanavath Phonvicha, verbonden aan de universiteit van de Thai Chamber of Commerce, vindt andere opties zoals belastingprikkels of het opzetten van een vermogensfonds (dat een deel van ‘s lands internationale reserves in het buitenland investeert) aantrekkelijker dan een directe interventie in de valutamarkt. Dollaraankopen door de centrale bank leiden niet alleen tot speculaties maar verstoren ook de markt. De opmerkingen van minister van Financiën kunnen volgens Thanavat beschouwd worden als inmenging in de onafhankelijkheid van de centrale bank. De minister zou er volgens hem beter aan doen dit soort discussies privé te houden met de centrale bank.

– Adviseur Sanan Kachornprasart van coalitiepartij Chartthaipattana heeft voorgesteld een neutraal persoon aan te zoeken voor een verzoeningsgesprek tussen oud-premier Thaksin en Prem Tinsulanonda, president van de Privy Council. Prem wordt er door de roodhemden van verdacht de militaire coup te hebben geregisseerd. Premier Yingluck vindt Sanan’s idee prima.

Eerder begroette ze Prem al, die als eregast was uitgenodigd voor een party waarop het personeel van het Froc, het regeringscrisiscentrum tijdens de overstromingen, in het zonnetje werd gezet. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung is niet enthousiast. De president van de Privy Council dient volgens hem niet in de politiek te worden betrokken.

– Een particulier die zich Ton7777 noemt, biedt een trip van 3 dagen naar Siem Raep in Cambodja aan voor een ontmoeting met Thaksin op 14 april. De andere twee dagen worden bezoeken gebracht aan Angkor Wat en Angkor Thom. De deelnemers verblijven in een 4-sterren hotel voor 6.500 baht per persoon. Voorwaarde is dat ze roodhemd zijn. Tot nu toe hebben 2 mensen belangstelling getoond.

– De 44 bewoners van Ban Khao Mor gaan in beroep tegen de uitspraak van de Administrative Court van Phitsanulok in de zaak van het goudmijnbedrijf Akara Mining. De rechtbank trok niet de concessies in van het bedrijf, maar gaf het een jaar de tijd om de verplichte milieu- en gezondheidseffectrapportage uit te voeren. De bewoners willen dat de concessies worden ingetrokken. Ze hebben al jaren last van water- en luchtverontreiniging en herrie.

– Bewoners van de provincie Pichit hebben eerder deze maand een aanklacht ingediend tegen vier overheidsdiensten omdat ze Ankara Mining een ertsfabriek laten opzetten zonder dat het bedrijf over de noodzakelijke vergunningen beschikt.

– Zeshonderd personen van etnische minderheidsgroepen hebben gisteren bij het Government House de regering opgeroepen een centrale commissie te vormen, die tot taak heeft hun rechten te beschermen. De demonstranten willen dat de regering zich aan haar belofte houdt om hun problemen op te lossen, met name het recht om op hun voorouderlijk land te wonen. De Moken uit Zuid-Thailand zeggen dat ze van hun land en visgronden zijn verdreven.

Andere eisen betreffen de vorming van Cultural Preservation Areas en een researchfonds van 500 miljoen baht. Thailand telt 1,2 miljoen personen in etnische groepen als Karen, Lisu, Lahu, Akha, Hmong, Urak Lawoi en Moken; 400.000 hebben geen ID-kaart en hebben daardoor geen toegang tot gratis gezondheidszorg, onderwijs en andere diensten.

– De Raad van State heeft pseudoephedrine (PSE), het belangrijkste bestanddeel van pillen tegen verkoudheid, aangemerkt als een type-2 verdovend middel. Het medicijn mag daardoor alleen nog maar door artsen worden voorgeschreven. Onlangs is bekend geworden dat PSE bevattende pillen uit ziekenhuizen in het Noorden en Noordoosten worden gesmokkeld om in Laos en Cambodja te worden verwerkt tot methamphetamine. De zaak is in onderzoek bij het Department of Special Investigation.

– Veel bedrijven hebben geen zin afgestudeerden met een bachelor’s graad een startsalaris van 15.000 baht te betalen en nemen daarom diplomahouders aan. Worachon Dulwit, secretaris-generaal van het International Student Centre of Thailand, zei dat gisteren tijdens een seminar over werkgelegenheid voor jongeren. Het startsalaris van 15.000 baht voor bachelors is een van de verkiezingsbeloftes van Pheu Thai.

Een ander probleem is dat veel universitaire studenten een alpha-studie kiezen, wat niet aansluit op de arbeidsmarkt. De afgestudeerde studenten hebben grote moeite een baan te vinden. Studenten bouwkunde, accountancy en medicijnen komen gemakkelijk aan een baan. Werkgevers in deze beroepsgroepen zijn wel bereid hen 15.000 baht te betalen.

– Vanaf zondag zijn werkgevers verplicht het minimumdagloon van 300 baht te betalen, maar veel werkgevers proberen die maatregel te omzeilen door werk uit te besteden of werkers in de informele sector te huren, zegt Siriwan Romchatthong, secretaris-generaal van de Employers Confederation of Thailand. De minister van Werkgelegenheid liet gisteren weten dat het ministerie een klachtencentrum opent waar klachten kunnen worden gedeponeerd die voortkomen uit de verhoging van het minimumloon.

– De gratis krant M2F, Central Pattana Plc en Thai Life Insurance organiseren van 13 tot 15 april tijdens Songkran een alcoholvrij feest op de buitenruimte van CentralWorld. ‘A celebration can still be fun without alcohol’, zegt Songkran Phakchokdee, directeur van het Stop Drink Network. Elk jaar komen in het verkeer honderden mensen tijdens Songkran om het leven; de helft als gevolg van alcoholgebruik.

– Het Ayutthaya Tourism Office trekt zich niets aan van het advies van dierenartsen om olifanten met Songkran geen water te laten sproeien. Sommige olifanten hebben tbc en zouden de ziekte kunnen overdragen op mensen. In Ayuttthaya zeggen ze: We doen het al 15 jaar zo en het is erg populair bij Thais en buitenlanders.

– Wereldgezondheidsorganisatie WHO roept de regering op om de accijns op tabak te verhogen. Volgens Ayda Urekli, coördinator van het WHO-initiatief Tobacco Free is prijsverhoging de meest effectieve manier om roken te bestrijden.

– Een 62-jarige Amerikaan is in zijn woning in Nong Pheu (Chon Buri) aangehouden op verdenking van seksuele molest van minderjarige meisjes. De arrestatie kon worden verricht nadat een Thaise vrouw in Pattaya had bekend een 12-jarig meisje aan de verdachte te hebben geleverd.

– Het Department of Special Investigation (DSI) heeft besloten geen juridische actie tegen premier Yingluck te nemen omdat ze valse gegevens zou hebben verstrekt om het vermogen van broer Thaksin te verbergen.

Korn Chatikavanij, minister van Financiën in het kabinet Abhisit en thans vice-partijleider van oppositiepartij Democraten, had de DSI gevraagd na te gaan of Yingluck, Thaksin’s ex-zwager en twee van Thaksin’s kinderen tussen 2002 en 2004 valse verklaringen hadden ingediend bij beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) met als doel de echte aandeelhouder van telecombedrijf Shin Corp buiten beeld te houden (lees Thaksin). Thaksin was toen premier en mocht geen commerciële belangen hebben.

De DSI meent dat betrokkenen niet artikel 267 van het Wetboek van Strafrecht hebben overtreden. Dit artikel gaat over het verstrekken van gegevens aan overheidsdienaren – in dit geval de secretaris-generaal van de SEC. Maar de sg werd pas bij een wetswijziging in 2008 als overheidsdienaar aangemerkt.

Ook op een ander punt vond de DSI geen overtredingen. De informatie van Shin Corp over haar aandelenstructuur komt overeen met die van Thailand Securities Depository Co, een overheidsdienst.

– De Belastingdienst heeft definitief besloten oud-premier Thaksin niet aan te slaan voor een bedrag van 12 miljard baht aan belastingen wegens inkomen dat hij verwierf door de verkoop van zijn aandelen in Shin Corp aan een bedrijf in Singapore. De verkoop vond plaats via de beurs en was daarom vrijgesteld van belastingen. [Waarbij men dient te bedenken dat Thaksin dit als premier eerder wettelijk had geregeld.]

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website