De gouverneur van de Bank of Thailand, Prasarn Trairatvorakul, presenteerde afgelopen maandag het nieuwe bankbiljet van 1000 Baht. De eerste oplage van deze nieuwe bankbiljetten wordt aanstaande vrijdag 21 augustus in omloop gebracht.

Het nieuwe bankbiljet moet uiteindelijk de huidige 1000 Baht vervangen die uiteraard ook geldig blijft. De Centrale Bank verwacht dat over een periode van twee jaar het nieuwe biljet het oude biljet, dat nu 10 jaar in dienst is, volledig zal hebben vervangen.

Het portret van Zijne Majesteit de Koning blijft op de voorkant van het nieuwe biljet, met koning Chulalongkorn, ook bekend als Rama V, op de achterkant. Het biljet kent een aantal nieuwe beveiligingsfuncties om vervalsing tegen te gaan en authenticatie te vergemakkelijken door apparatuur en het publiek. Ook is gedacht aan goede identificatie door slechtzienden.

Op de achterkant dus koning Chulalongkorn, die regeerde van 1868 tot 1910 en in die periode belangrijke hervormingen in Thailand tot stand bracht, inclusief de afschaffing van de slavernij.

De eerste wet over de slavernij werd aangekondigd op 21 augustus 1874 en het is niet toevallig dat het nieuwe biljet van 1000 Baht op 21 augustus in omloop wordt gebracht. Men wilde op deze wijze de bijzondere rol van koning Chalalongkorn nog eens benadrukken.

Bron: Bangkok Post/The Nation

 

6 reacties op “Nieuw bankbiljet van 1000 Baht in Thailand”

 1. ruud zegt op

  Die nieuwe biljetten zijn mooier dan de oude.
  En heel erg veel mooier dan de Euro blijetten.
  Eindelijk een ontwerper met smaak.

 2. Kees kadee zegt op

  Mooi biljet ik hoop er veel van uit te geven.

 3. topmartin zegt op

  Altijd aardig, als nieuw inplaats van oud komt. Maar misschien gaat deze meneer eens nadenken over de uitgaaf van een 5000 of 10.000 Baht Bankbiljet ?

  • aart zegt op

   Is dat handig dan een biljet van 5000 of 10000 Bath? Daar hoef je op markten en bij eettentjes niet mee aan te komen. Dat kunnen ze niet voor je wisselen. Met 1000 Bath is het vaak al moeilijk genoeg als je daar mee wil betalen.
   Beter kun je 1000 Bath biljetten wisselen in de 7/11 dat weet je zeker dat ze wisselheld voor je hebben.

  • ruud zegt op

   Ik haal tegenwoordig alleen maar biljetten van 500 bij de bank voor inkopen in de stad en biljetten van 100 en 20 voor uitgaven in het dorp.
   Wat mij betreft zijn de biljetten van 1000 dus al te groot.

 4. Wim zegt op

  En nu de oude binnen een paar jaar laten vervallen. Eens kijken hoeveel er met pallets zwart(corrupt) geld naar de bank komen om te wisselen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website