De Nederlandse ambassade in Bangkok heeft op Facebook aandacht gevraagd voor de Internationale Vrouwendag, die eerder deze week gevierd werd.

Op die dag bijzondere aandacht voor de sociale, economische en politieke verworvenheden van vrouwen. Ook werd op die dag opgeroepen tot actie om de rechten van vrouwen te verbeteren. Bevordering van gendergelijkheid en versterking van de macht van vrouwen is een prioriteit in het buitenlands beleid van Nederland.

Rechten van vrouwen in Thailand

In een tweede posting riep de ambassade op tot actie om de rechten van vrouwen in Thailand te verbeteren. Een van de vele manieren waarop de ambassade van Nederland in Thailand dit doet is door het ondersteunen van vrouwelijke verdedigers van mensenrechten. De Internationale Vrouwendag 2017 is een goede gelegenheid om de steun uit te spreken voor Sirikan June Charoensiri, een Thaise advocaat, die veel werk maakt van mensenrechten.

Thai Lawyers for Human Rights (TLHR)

Sirikan Charoensiri is medeoprichter van Thai Lawyers for Human Rights (TLHR), dat opgericht is na de staatsgreep van 2014 om juridisch advies en steun te bieden aan degenen die werden gearresteerd en vastgehouden. Sindsdien heeft ze veel adviezen verstrekt aan door haar vertegenwoordigde veel klanten.

In 2015 werd ze één van de wettelijke vertegenwoordigers van de 14 studenten activisten uit de New Democracy Movement. Als resultaat van haar werk als advocaat van de mensenrechten in dit specifieke geval hebben de Thaise autoriteiten in 2016 strafrechtelijke aanklachten ingediend tegen Sirikan Charoensiri.

Beschuldiging

Na het bijwonen van een vergadering van de United Nations Human Rights Council in Genève in hetzelfde jaar werd Sirikan Charoensiri gedagvaard voor een extra beschuldiging van co-samenzwering en opruiing. Sirikan Charoensiri is de eerste Thaise advocaat, die door de huidige Thaise regering werd beschuldigd van opruiing

Sirikan Charoensiri zal worden berecht in een militaire rechtbank. Indien de vervolging leidt tot een veroordeling, is het mogelijk, dat zij een gevangenisstraf van 15 jaar zal krijgen.

Nederlandse steun

De ambassade van Nederland in Thailand ondersteunt Sirikan Charoensiri en vraagt ​​de Thaise regering de beschuldigingen tegen haar in te trekken. Het is essentieel, dat verdedigers van mensenrechten hun werk kunnen doen zonder intimidatie en angst voor represailles en kunnen rekenen op de overheid om hun bescherming te verzekeren.

Bescherming in Nederland

Momenteel neemt Sirikan Charoensiri deel aan de Dutch City Shelter Program. Dit programma is opgezet door de Nederlandse NGO Gerechtigheid en Vrede in samenwerking met 8 Nederlandse steden en met de steun van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bijzonderheden over dit City Shelter Program vindt u op: en.justiceandpeace.nl/human-rights-defenders-and-security/shelter-city-initiative

Bron: Facebook pagina van de Nederlandse ambassade, Bangkok


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Nederlandse ambassade in Bangkok en Internationale Vrouwendag”

  1. NicoB zegt op

    Het is maar te hopen dat de Thaise regering op de vraag van de Nederlandse Ambassade tot het intrekken van de beschuldigingen positief reageert.
    Deel volledig de mening dat het essentieel is, dat verdedigers van mensenrechten hun werk kunnen doen zonder intimidatie en angst voor represailles en kunnen rekenen op de overheid.
    NicoB

  2. Rob V. zegt op

    Een bewind dat advocaten onder druk zet of erger is er een die lak heeft aan democratie, rechtvaardigheid en mensenrechten. Dat is onacceptabel. Heel goed dus dat Nederland op komt voor zulke essentiële basisrechten als een burger (Thai, Nederlands of anders) in het nauw komt. Ga zo door!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website