Beste lezers,

Wil graag mijn rijbewijs (Nederlands) omruilen voor een Thais rijbewijs. Ben benieuwd of dat er iemand hier ervaring mee heeft?

Ik woon in Korat ben dus vergeten voordat ik naar Thailand kwam, ff langs de ANWB te gaan om een internationaal rijbewijs te kopen.

Groet,

Aad


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Kan ik mijn Nederlands rijbewijs omruilen voor een Thai rijbewijs?”

 1. Ger zegt op

  Woon in Korat en had wel een internationale autorijbewijs maar geen motorrijbewijs. Heb het autorijbewijs omgewisseld en dezelfde dag een motorrijexamen op de computer gemaakt, 50 vragen beantwoorden in het Engels. Geen enkele vraag was specifiek voor een motor maar voornamelijk betrof de auto. Dus mijn advies: doe gewoon een examen voor een autorijbewijs. Als je niet de score haalt die benodigd is mag je de volgende dag terugkomen. Volgens mij is het examen voor motor en auto gelijk, theorie gedeelte dan wel te verstaan. Ter plekke hangen wat leerstofpisters en er is een leerboek aanwezig en er is een proefexamen op een scherm te maken. Alles bespaart je reis naar Nederland.
  Trouwens als Thaise mensen hun rijbewijs verliezen ijn ze genoodzaakt ook weer een examen f te leggen.

 2. Jo_han zegt op

  Paar weken geleden nog gedaan.Ik had nodig gezondheid verklaring van ziekenhuis woonplaats verklaring via immigratie te verkrijgen lees te koop paspoort en je rijbewijs iets van 500 baht.Na ogen test kreeg ik mijn rijbewijs wat 2 JAAR geldig is.

  • Aad zegt op

   Ben vandaag naar korat geweest
   Maar kon mijnrijbewijs niet omruilen
   Kreeg te horen dat ik een bewijs van echtheid moet hebben
   Daarvoor moet Ik dus eerst naar bangkok en dan kan ik me rijbewijs omruilen

   • Ger zegt op

    Als je je Nederlandse rijbewijs ook in Bangkok kunt laten verifieren wat is dan het probleem ? Dagje onder de pannen door op en neer naar Bangkok, 3 1/2 uur reizen en je bent een dagje uit. Of je doe her gratis examen in Korat en je bent in een paar uur klaar.

   • Jo_han zegt op

    Ieder bureau zijn eigen wetten.Maar in Fang snel geregeld

 3. Francois Nang Lae zegt op

  Voor zover ik weet moet je een internationaal rijbewijs hebben om zonder “rij-examen” een Thais rijbewijs te krijgen. Raar overigens dat dat ANWB-vodje in de meeste landen zo’n belangrijke status heeft. Een papiertje met een stempeltje van de stagiaire en een pasfoto met een nietje erin is belangrijker dan een officieel document, dat tegenwoordig sowieso al meertalig is.

  • Bz zegt op

   Beste Francois Nang Lae,

   Je vermeld niet het belangrijkste van een Internationaal Rijbewijs namelijk dat het in alle talen wordt weergegeven.

   Mvg. Bz

 4. Benno zegt op

  De verklaring van echtheid van je rijbewijs wordt afgegeven bij de RDW via een link naar de RDW op de site van de ambassade. Overigens was men daar in Koh Samui niet op de hoogte. Kon praten als brugman maar de RDW verklaring met stempel(tje) en al werd niet geaccepteerd.

 5. Benno zegt op

  De verklaring van echtheid van je rijbewijs wordt afgegeven bij de RDW via een link naar de RDW op de site van de ambassade. Overigens was men daar in Koh Samui niet van op de hoogte. Kon praten als brugman maar de RDW verklaring met stempel(tje) en al werd niet geaccepteerd. Dus moest onverrichter zake huiswaarts.

 6. Rob Urbach zegt op

  Ik heb in maart zonder problemen na overlegging van mijn Nederlands en internationaal rijbewijs een Thais rijbewijs gekregen voor 2 jaar bij het Department of Land Transport in Sakaew. Omdat ik eerder niet beschikte over het internationaal rijbewijs en in Thailand woon, nam ik contact op met de ANWB. De medewerker daar gaf aan dat ik iemand in Nederland mocht machtigen. Mijn broer is met mijn aan hem toegezonden originele Nederlandse rijbewijs en 2 pasfoto’s naar de plaatselijke ANWB geweest. Hij stuurde vervolgens de 2 rijbewijzen per post naar mij.
  Wel moest ik een gezondheidsverklaring van een arts overleggen. Deze verkreeg ik voor 100 bath na een kort vriendelijk gesprek. Een verklaring van echtheid werd in Sakaew niet om gevraagd.

 7. jan zegt op

  procedure eerste aanvraag voor verkrijgen Thaise rijbewijs voor twee jaar Op de website van RDW je rijbewijzen formulier opvragen https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/het-rijbewijs/uw-gegevens-in-het-rijbewijsregister/echtheidsverklaring . Is in het engels maar moet toch naar buitenlandse zaken in Nederland voor legalisatie en daarna naar de Thaise ambassade beide dicht bij elkaar. Met dat formulier en een gezondheid verklaring 60 Bath beide de meeste klinieken te verkrijgen. Verder koppie paspoort en kopie van je jaar visum. Verder of een verklaring van de emigratie dienst 500 Bath of een kopie van je gele boekje als je dat hebt.
  Procedure verlenging na twee jaar. eergisteren gedaan in Udon Thani
  zelfde als boven staand met kopieën van het RDW formulier erbij, echter deze keer moest ik een rood licht rem test doen stelt niets voor, en kleuren test stelt ook niets voor. Daarna een video bekijken van een uur. Erg saai maar oké hoorde erbij. daarna tot en had ik mijn beide rijbewijzen weer motor en auto.

 8. walter zegt op

  Mijn ervaring verleden maande in Bangkok (Bangchak office).
  Eerst moet je bewijzen dat je al een rijbewijs hebt.
  Ik presenteerde een Belgisch rijbewijs van het nieuwste Europese type (credit card model). Was niet OK want niet in het Engels.
  Ik presenteerde ook een internationaal rijbewijs, met Engelstalige vermeldingen. Niet OK want het internationaal rijbewijs was volgens het model van het verdrag van Wenen van 1968, en Thailand erkent enkel de internationale rijbewijzen volgens een model van een verdrag uit 1949.
  Je kan het niet gekker verzinnen.
  Enige oplossing: mijn Belgisch rijbewijs laten vertalen in het Engels door een van de erkende vertalers vermeld op de lijst van de Belgische ambassade, en nadien laten afstempelen en ondertekenen door de Belgische ambassade.
  Verder ook nog een doktersattest, een verklaring van woonst (immigration of via een affidavit op de ambassade) en copies van je paspoort.
  Ook nog wat praktische testen ter plaatse.
  Een goed verslag van de procedure in Bangkok (Bangtjak) vind je hier http://www.adventurefamilylife.com/expat-guide-thai-drivers-license/

 9. rori zegt op

  Gewoon in Nederland bij de ANWB een internationaal rijbewijs (of twee of drie) ophalen. Nooit problemen mee.

 10. PEER zegt op

  Beste Ger,
  Bij mij lukte het in Ubon ook niet, maar heb theorie-examen gedaan ( aan de computer in ‘t Engels) en ‘s-anderendaags praktijk op ‘n klein parcours.
  Dezelfde dag Thais rijbewijs op zak, kosten Th Bth 205,- en Th Bth 85,- voor de gezondheidsverklaring.
  Da’s andere koek dan in Nederland, maar nu snap je ook de rij-kwaliteit van de Thaise weggebruikers!!

 11. Bz zegt op

  Hallo,

  Voor de geïnteresseerden hier een website met alle 90 vragen voor het rijexamen. Op het examen zelf werden 2 jaar geleden 40 vragen gesteld.

  Thaidriving.info

  Een ieder die het nodig heeft succes toegewenst.

  Mvg. Bz

 12. Chris van het dorpje zegt op

  Ze hebben mijn Nederlandse rijbewijs gewon accepteert in Korat .
  Had keen internationale rijbewijs nodig .
  Is nu over een jaar geleden , moest alleen die 3 test doen .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website