Het is weer koek en ei tussen de regering en de Bank of Thailand (BoT).

Dankzij enkele kleine technische wijzigingen gaat de centrale bank nu akkoord met het kabinetsbesluit om de schuld van 1,14 biljoen baht, erfenis van de financiële crisis van 1997, door te schuiven naar de BoT. Formeel is van doorschuiven geen sprake, maar de rentebetalingen worden wel de verantwoordelijkheid van het Financial Institutions Development Fund (FIDF). De schuld van 1,14 biljoen baht bestaat uit verplichtingen van het FIDF, destijds aangegaan ter ondersteuning van noodlijdende banken en financiële instellingen.

– 2,27 biljoen baht is de komende 10 jaar nodig voor investeringen in infrastructuur. Dit niet misselijke bedrag noemt het Strategic Committee for Reconstruction and Future Development (SCRF), een van de twee commissies die na de overstromingen door de regering zijn ingesteld. Op het verlanglijstje van de commissie staan nieuwe intercity treinverbindingen, vier hogesnelheidslijnen en uitbreiding van het openbaar vervoer in Groot Bangkok, Chiang Mai en andere stedelijke gebieden.

De SCRF gaf gisteren het groene licht voor dit plan plus plannen voor watermanagement, vergroting van de economische slagkracht, ontwikkeling van nieuwe industrieën en economische sectoren en het versterken van de verzekeringssector van het land. In totaal 5 strategische investeringsplannen, die dinsdag worden voorgelegd aan het kabinet.

– Vijf ministers brengen vandaag een bezoek aan de speciale economische zone Dawei in Birma, die door Italian-Thai Development Plc (ITD) wordt ontwikkeld. Het bezoek heeft tot doel het vertrouwen van toekomstige investeerders te winnen, die tot nu toe hun twijfels hebben over de politieke stabiliteit van het land.

De zone meet 250 vierkante kilometer, 10 keer zo groot als Map Ta Phut Industrial Estate in Rayong. De geplande diepzeehaven wordt 5 keer zo groot als de haven van Laem Chabang in Chon Buri. ITD wil dit jaar leningen ter waarde van US$12,5 miljard afsluiten voor de financiering van de aanleg van haven en wegen, een spoorweg en een kolengestookte energiecentrale met een capaciteit van 4.000 megawatt. Verder zijn in de planning een geïntegreerde staalfabriek, olie- en gasbedrijf, petrochemisch complex en een kunstmestfabriek.

– De kleine lettertjes, die deden ’t hem weer. Ze hadden uren in de rij gestaan voor een coupon ter waarde van 2000 baht, te besteden aan energiezuinige elektrische apparaten. De regering had met dit douceurtje, bedoeld voor slachtoffers van de overstromingen, in 28 provincies goede sier gemaakt. Maar er zat een addertje onder het gras. De coupons zijn 20 procent van het aankoopbedrag waard, dus de volledige korting geldt pas bij een aankoop van 10.000 bath.

En daarom trokken boze bewoners in Ayutthaya naar het provinciehuis en blokkeerden een deel van de Asian Highway. Ook een dag eerder, op donderdag, blokkeerden bewoners in Samut Sakhon om dezelfde reden een kruising in Mahachai.

– Zes personen zijn in een vuurzee om het leven gekomen en zeven gewond geraakt toen op de grens van Samut Prakan en Chachoengsao een minibusje tegen een vrachtauto opreed en de CNG-tanks (compressed natural gas) van beide voertuigen in brand vlogen. Toen de politie arriveerde, had de bestuurder van het busje de benen genomen. Vijf lichamen werden in het busje gevonden, een zesde persoon overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

– De Phetchaburi Provincial Court neemt een zaak in behandeling tegen het hoofd van het Kaeng Krachan National Park en vier medeplichtigen wegens de moord op Tatkamol Ob-om, voormalig voorvechter van Karenrechten. Tatmakol had de Karen geholpen, nadat hun hutten in het park door parkpersoneel in brand waren gestoken.

– De Truth for Reconciliation Commission stelt het kabinet voor om de gezinnen van wie iemand tussen 2005 en 2010 bij politiek geweld om het leven is gekomen, een bedrag van 3 miljoen baht te geven. Hiervoor is 2 miljard baht nodig. Het geld kan gehaald worden uit het verzoeningsfonds van 11,48 miljard baht dat door de vorige regering is gevormd. In het fonds zit nog 3 miljard baht.

– Vannacht komt er in delen van Bangkok geen of weinig water uit de kraan, omdat het Waterleidingbedrijf onderhoudswerkzaamheden aan het pompstation in Lumpini verricht. De onderbreking duurt van 23 uur vandaag tot 4 uur morgen.

– De voorzitter van de senaatssubcommissie politiezaken heeft het Huis van Afgevaardigden opgeroepen de immuniteit van het van moord verdachte parlementslid Khanchit Thapsuwan (Democraten) op te heffen. Hij wijst erop dat de immuniteitsregel tot doel heeft parlementsleden te beschermen tegen misbruik van hun politieke macht en niet tegen een strafrechtelijk onderzoek. Khanchit wordt verdacht van de moord op een politieke rivaal in een benzinestation in Samut Sakhon op 25 december.

– Laos steunt de plannen van Thailand om de Gouden Driehoek te ontwikkelen tot een toeristisch gebied en er drie golfbanen aan te leggen. Minister Yutthasak Sasiprasa (Defensie) heeft daarover in Laos met zijn Laotiaanse counterpart overeenstemming bereikt. Laos wil haast maken met de golfbanen, want volgend jaar viert het land National Tourism Year. Voordat met de aanleg kan worden begonnen, moeten eerst mijnen geruimd worden.

– De vader van een 24-jarige engineer, eind december gedood door de politie van Sakon Nakhon, vertrouwt het politieonderzoek niet en heeft daarom de Crime Suppression Division gevraagd tussenbeide te komen. Zijn zoon werd tijdens een jacht op drugshandelaren doodgeschoten. De politie heeft verklaard dat de zoon 198 methamphetamine pillen had verstopt in zijn ondergoed, maar volgens zijn oudere broer en vriendin die getuige waren van de beschieting, is dat gelogen. De CSD neemt de zaak in onderzoek.

– Het Department of Special Investigation (de Thaise FBI) begint een speciaal onderzoek naar buitenlanders, vaak gangsters, die illegale bedrijven runnen. Ze gebruiken Thaise zetbazen om de Foreign Business Act van 1999 te omzeilen. Die bepaalt dat sommige bedrijfstakken geen eigendom van buitenlanders mogen zijn danwel dat de meerderheid van de aandelen in het bezit van Thai moeten zijn. De wet bevat echter een achterdeurtje omdat het niet verboden is dat buitenlanders in de raad van bestuur een meerderheid vormen of een meerderheid aan stemrechten hebben. Volgens de DSI zouden buitenlanders tal van bedrijven op Koh Samui en Phuket en andere toeristische provincies via deze constructie runnen.

– De National Independent Rule of Law Commission is tegen de vorming van een assemblee van burgers ter voorbereiding van wijziging van de grondwet, zoals gewenst door regeringspartij Pheu Thai. Ze geeft de voorkeur aan een panel van 33 personen ‘from all sides concerned’. De commissie vreest dat veel leden van de assemblee niet terzakekundig zullen zijn of de assemblee zou gedomineerd kunnen worden door groepen die aan de regering zijn gelieerd. 33 namen heeft de commissie ook al.

– Artikel 112 (majesteitsschennis) van het Wetboek van Strafrecht wordt niet gewijzigd. Daarover bestond gisteren geen verschil van mening tijdens een lunchbijeenkomst van leiders en vertegenwoordigers van negen politieke partijen, gewijd aan nationale verzoening. Recentelijk is kritiek geuit op de strenge toepassing van het artikel, dat de vrijheid van meningsuiting aan banden zou leggen.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website