Corruptie heeft een kritisch niveau bereikt, zegt 90,4 procent van de respondenten in een peiling van het Research Centre van de Bangkok universiteit.

Ondervraagd werden 1.161 personen in Bangkok. 69 procent vindt dat de mensen zich tegen corruptie moeten verzetten; 24,45 procent vindt corruptie geen probleem en 6,6 procent vindt corruptie acceptabel.

– De State Railway of Thailand gaat zijn grondleasecontracten in opdracht van het ministerie van Transport herzien en de tarieven in overeenstemming brengen met de huidige waarde. Volgens de minister brengt de SRT te weinig huur in rekening. Dat geldt onder andere voor de Or Tor Gor markt in Chatuchak, die wordt geëxploiteerd door de Marketing Organisation for Farmers. Het ministerie wil ook dat de SRT de exploitatie overneemt van weekendmarkt Chatuchak. Die wordt nu geëxploiteerd door de gemeente Bangkok. Maar de gemeente weigert vooralsnog de exploitatie over te dragen. Op 20 december heeft de SRT een bijeenkomst belegd voor de Chatuchak kooplui. Een consultancy bureau heeft voorgesteld per verkooppunt 4.000 baht per maand te vragen.

– Veiligheidstroepen hebben hun taak binnen de grenzen van de wet uitgeoefend, heeft voormalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban gisteren verklaard over de gevechten van vorig jaar met roodhemden. Volgens hem zijn ‘men in black’ die zich onder de roodhemden bevonden, verantwoordelijk voor de dood van demonstranten. Suthep gaf zijn verklaring bij de politie, die onderzoek doet naar de dood van 16 van de 92 doden, die in april en mei vielen. Suthep was destijds hoofd van het Centre for the Resolution of the Emergency Situation, het orgaan dat verantwoordelijk was voor handhaving van de noodtoestand. (Zie pagina Hiroyuki Muramoto)

– Voormalig minister van Wetenschap Suwat Liptapanlop is na een onderzoek van 12 jaar door de National Anti-Corruption Commission vrijgesproken van corruptie en een ambtsmisdrijf in verband met de aanleg van een rioolwaterzuiveringsinstallatie in Samut Prakan. Voor twee andere politici geldt dat niet. Het project kenmerkte zich door dubieuze landaankopen, opgedreven grondprijzen, illegale uitgifte van grondaktes, nepotisme bij de aanbesteding en omkoping. Een van de twee politici is inmiddels overleden, over de ander beslist het OM.

– Lerpong Wichaikhammat (55), van geboorte Thai en genaturaliseerd tot Amerikaan, is wegens majesteitsschennis veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf. Lerpong, die in Amerika woont, werd in mei tijdens een bezoek aan Thailand gearresteerd. Hij bekende in oktober schuld voor het verspreiden van informatie via het internet, die beledigend is voor de monarchie. Lerpong gaat niet in beroep maar zal de koning om gratie vragen. De VS zijn verontrust over de ernst van de straf. (Zie pagina Majesteitsschennis)

– Van de amnestie ter gelegenheid van de 84ste verjaardag van de koning profiteren 30.000 gedetineerden; 12.000 zijn donderdag vrijgelaten. De amnestie geldt voor gedetineerden die zich goed gedragen hebben, voor kleine vergrijpen zijn veroordeeld, die ziek of gehandicapt zijn en voor degenen die jonger zijn dan 20 jaar en ouder dan 60 jaar. Sommigen komen niet vrij, maar hebben strafvermindering gekregen. In Udon Thani kwam een politicus vrij die tot 8 maanden gevangenisstraf was veroordeeld wegens het kopen van stemmen. In Prachuap Khiri Khan kwam de bekende actievoerder Jintana Kaewkhao, leidster van de Ban Krut Conservation Group, vrij. Ze was in oktober tot 4 maanden cel veroordeeld omdat ze in 2001 een banket van Union Power Development Co, ontwikkelaar van de kolengestookte energiecentrale Hin Krud had verstoord, door afval op de tafels te gooien. Overigens is de centrale nooit gebouwd.

– De veiligheid in militaire bases in Bangkok is versterkt na de vondst dinsdag van een bom op Ratchadamnoen Avenue. De autoriteiten houden rekening met bomaanslagen op oudejaarsavond, zoals in 2007 toen 3 personen werden gedood en 42 gewond. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung zegt dat een groep erop uit is om de regering te destabiliseren. De zelfgemaakte bom ontplofte dinsdag niet, maar werd met een waterspuit onschadelijk gemaakt door de politie.

Kort overstromingsnieuws 9 december

– De gemeente Bangkok heeft donderdag een record hoeveelheid afval opgehaald: 12.500 ton, 146 procent meer dan normaal. Volgens de gouverneur van Bangkok vormt afval momenteel een groter probleem dan het resterende water. Nu bewoners naar hun huis terugkeren, stapelt het afval zich op; doordrenkt huisraad en kleding blokkeren sommige wegen. In het district Don Muang waren de problemen het grootst op de Song Prapha Road. Meer dan 2.000 ton is er binnen een tijdbestek van 24 uur opgehaald.

– Het grootste deel van Bangkok is droog; alleen in zeven gebieden staat nog water, in hoogte variërend van 5 tot 50 cm. De laatste gebieden in Bangkok die gaan droogvallen, bevinden zich aan de Nonthaburi-kant en in het district Don Muang.

– Sanyo Semiconductor Co, gevestigd op industrieterrein Rojana in Ayutthaya, sluit de deuren omdat het bedrijf de herstelkosten niet kan opbrengen. Tweeduizend arbeiders staan op straat.

– In het district Bang Ban begaf een oeverval van de Chao Praya het door de snelle daling van het water. Sommige huizen dreigden in de rivier te worden getrokken. De bewoners hebben in allerijl hun bezittingen in veiligheid gebracht.

www.dickvanderlugt.nl

5 reacties op “Kort nieuws uit Thailand – 9 december”

 1. Dick C. zegt op

  Ten aanzien van kort overstromingsnieuws:

  Water bijna weg, vuilnis zal eveneens verdwijnen, maar wat blijft is het enorme aantal dodelijke slachtoffers. En de (honderd) duizenden getroffenen, op welke wijze dan ook. De draad weer oppakkend en verder levend met de wetenschap en de vrees dat dit altijd weer kan gebeuren.
  Of zou er een les geleerd zijn door de autoriteiten?

  Dick C.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Water weg? Ja, in Bangkok. Ga maar eens kijken ten Noorden van Bangkok. Meren zo groot als de Randmeren; de oevers aan de overkant zijn nauwelijks meer te zien. Het duurt nog vele maanden voordat dat weg is. Ik kom net terug van een tocht door dat gebied. Huizen staan daar nog steeds onder water.

   • dick van der lugt zegt op

    Wat mij opvalt in Bangkok Post is dat de krant betrekkelijk weinig aandacht besteedt aan de provincie. Het is toch voornamelijk een grotestadskrant. Maar dat is in Nederland niet anders. De Nederlandse landelijke bladen brengen voornamelijk nieuws uit de Randstad. Ik vermoed dat Bangkok Post geen regionale correspondenten heeft. Vooral de laatste tijd gaat al het overstromingsnieuws over Bangkok. Ik lees bijna niets over de Central Plains.

 2. Song zegt op

  Ik wil mijn complimenten geven aan het Thailandblog in het algemeen en aan Dick van der Lugt in het speciaal voor deze kort nieuws berichten.

 3. Cornelis van Kampen zegt op

  Nog even over corruptie. Als je de cijfers opteld en aftrekt komt 31% er voor uit dat
  zij corrupt zijn. Dan zijn er nog een aantal die in zo’n onderzoek er niet voor durven
  uit te komen. In het laatste wereld onderzoek stond Thailand nog vrij laag.
  Ik denk dat ze toch wel in de top tien thuishoren.
  Cor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website